Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Грац (Австрія) - пам'ятки, фото. Маршрут по місту

  1. замок Шлоссберг
  2. Хауптплац - центральна площа Граца
  3. Музей Сучасного мистецтва (Кунстхаус) в Граці
  4. Мурінзель - міст-кафе через річку Мур
  5. Вулиці Старого міста Граца
  6. висновок

На других вихідних літа 2016, TravelRabbit познайомився ще з одним австрійським містом - Грац. Якщо чесно, про нього, до більш тісного знайомства з Австрією ми навіть не та чули. Про гарний і музичному моцартівському Зальцбурзі - так, про гірськолижному і вкрай спортивному Інсбурке - так, а ось Грац якось залишався в тіні. А між тим, це другий за величиною після Відня місто країни, навчальний, культурний, промисловий центр, в якому дуже багато пам'яток, незвичайних музеїв і просто цікавих місць. Зрештою, це колишня столиця Австро-Угорської імперії - ось який це значимий для Австрії і австрійців місто.

Ми вже складали маршрут на 3 дні по Відні , Розповідали про пам'ятки Зальцбурга і про те, що подивитися в Інсбруку , Сьогодні на порядку денному - Грац.

У Граці здається, що ти в декількох місцях одночасно: Червоні черепичні дахи, як в Чехії, фасади будинків і віконниці - як в Італії, а вулиці з розсікає їх поверху трамвайними дротами - вилитий Пітер!

На других вихідних літа 2016,   TravelRabbit   познайомився ще з одним австрійським містом - Грац

Вид на Ратушу і центральну площу - Хауптплац, з оглядового майданчика Замку Шлоссберг, Грац

Від Відня до Граца можна дістатися самостійно залізницею - їхати всього близько двох годин і, якщо ви опинилися в Австрії, то рекомендуємо обов'язково туди з'їздити. А ще, це місто зовсім недалеко від кордону з Хорватією і Словенією, так що якщо будете в цих країнах, то теж виділіть 1 день на поїздку в Грац. І в цій статті ми позначимо кілька причин, за якими це варто зробити.

Отже, що подивитися в Граці:

замок Шлоссберг

замок Шлоссберг

Шлоссберг - міський замок, головна визначна пам'ятка Граца, розташована на пагорбі і височіє над містом. На жаль, ви не зможете побачити весь замок цілком, тому що він був майже повністю зруйнований військами Наполеона і то, не тому що Наполеону вдалося захопити Грац, немає, місто йому не піддався, просто руйнування цього замку (колишньої резиденції австрійських імператорів) було йому настільки принципово, що, захопивши Відень, Наполеон заявив, що буде спалювати в ній по дому в день, до тих пір, поки йому не віддадуть Шлоссберг. Шантаж спрацював, австрійські дипломати замок Шлоссберг віддали французам, а жителі Граца вскладчину викупили годинну вежу і дзвіницю, щоб вони залишилися як символ нескореного міста.

Вид на Грац з оглядового майданчика замку Шлоссберг

До речі, замок був настільки величезним, що Наполеонівським військам не вдалося його до кінця раздраконілі, цілком в глядабельний вигляді залишилися не тільки викуплені вежа і дзвіниця, а й бастіони з частина кріпосної стіни.

Годинникова вежа замку Шлоссберг, Грац

Тепер, на території замку Шлоссберг, крім збережених будівель, є дуже гарний парк, незліченна кількість яскравих квітучих клумб, альтанки, фонтан, стильне кафе з терасою і головна визначна пам'ятка - панорамний вид на все місто. Звідси Грац дуже і дуже красивий - старовинні ошатні будинки чергуються з сучасними арт-об'єктами, все це прикрашено пишною зеленню, а в якості аудіо-супроводу, доповнюється шумом швидкої річки Мур, яка протікає через все місто.

Вид з тераси кафе, поруч з Часовий вежею замку Шлоссберг. Смузі тут дуже смачний 🙂

Кілька слів про те, як піднятися на замок Шлоссберг

Є три способи:

1.Пешком по сходах, безкоштовно. Якщо у вас є час - це найкращий варіант, тому що сходи не дуже крута і не те щоб довга, це вам не 1500 сходинок в Чорногорському Которе, тут все легше і швидше.

Сходи, що ведуть від Старого міста Граца до замку Шлоссберг

2.Ліфт. Вартість підйому - 1,30 євро (1 особа в один кінець). Цей варіант - сам по собі міні-атракціон, тому що розташований ліфт всередині гори і підніматися на ньому по тунелю, вирізаного в камені - дуже незвично і вражаюче.

3.Фунікулер. Теж зручний і швидкий спосіб. Вартість підйому - 2,10 євро (1 особа в один кінець).

Хауптплац - центральна площа Граца

Дуже красиве і фактурне місце (фотографи, attention!), Поруч з яким зосереджені майже всі архітектурні пам'ятки Граца.

), Поруч з яким зосереджені майже всі архітектурні пам'ятки Граца

Будинки на площі Хауптплац, Грац

По-перше - Ратуша. Ця будівля викликає справжній естетичний кайф - легке, світле, з великою кількістю витончених елементів (фігурки людей на фасаді - це алегорії областей людської діяльності - науки, мистецтва і торгівлі).

Ратуша, Грац

І навіть це, по суті, адміністративна установа, на більшості своїх вікон має горщики з квітами - австрійці такі австрійці, кожне вікно повинно мати свій квітковий горщик 🙂

По-друге - будинки по периметру площі. Кожен, абсолютно кожен будиночок - маленький витвір мистецтва, розписане від даху до підстави яскравими візерунками і зображеннями (деякі з них схожі на картини в стилі епохи Відродження - з оголеними богінеподобнимі красунями і сонячними пейзажами). Ні в одному австрійському місті, і в тому числі ні в одному італійському місті (вже на що Венеція і Флоренція славляться своєю архітектурою) ми такого не зустрічали.

Ні в одному австрійському місті, і в тому числі ні в одному італійському місті (вже на що   Венеція   і   Флоренція   славляться своєю архітектурою) ми такого не зустрічали

Будівля на вулиці Херренгассе, прилеглої до Хауптплац, Грац

По-третє, і в самих смачних - на площі стоять ошатні кіоски, в яких можна купити ті самі австрійські сосиски (прийнято, звичайно, говорити «віденські сосиски», але їх однаково смачно роблять у всій Австрії).

До речі, взимку на Хауптплац Граца буде навіть поатмосфренее, ніж у Відні - всі ці кіоски святково вбрані, в них ще продають глінтвейн, імбирні пряники, перед Ратушею заливають ковзанку, грає музика - дух Різдва 100%. А ось туристів, що найприємніше, не так багато, як в столиці або в Зальцбурзі.

Музей Сучасного мистецтва (Кунстхаус) в Граці

Складно об'єктивно писати про цю пам'ятку, бо до сучасного мистецтва ми ставимося досить прохолодно. Надто вже вони іноді не схоже на мистецтво 🙂 Але приділити увагу саме цьому музею все ж варто.

Надто вже вони іноді не схоже на мистецтво 🙂 Але приділити увагу саме цьому музею все ж варто

Музей сучасного мистецтва, Грац

Сам по собі він має дуже незвичайний зовнішній вигляд - будівля кому-то нагадує медузу, кому-то - інопланетний корабель, нам ось нагадало людське серце, в загальному сучасно, незвично і що найдивніше - органічно вписується в загальну архітектуру Граца.

На першому поверсі музею дуже непогане кафе, а от чи варто заходити всередину - вирішувати вам, іноді там можуть бути цікаві тимчасові експозиції. Подивитися їх розклад можна на сайті музею .

Коли стемніє, на фасаді Музею сучасного мистецтва Граца включається медіа-інсталяція і виходить невелика світло-уявлення.

Мурінзель - міст-кафе через річку Мур

Міст-острів Мурінзель, Грац

Зовсім недалеко від Музею сучасного мистецтва розташувалася, а точніше розкинулася через гучну річку Мур, ще одна нова визначна пам'ятка Граца - міст-острів, міст-кафе Мурінзель. Як кафе, це місце не дуже-то хвалять, але то що там незвично, а влітку ще й свіжо, і приємно - це точно. Цей міст вважається одним з найбільш незвичайних мостів планети. Виглядає і правда, вражаюче, але якщо чесно, в живу він виявляється не таким масштабним і інопланетним, як на фото 🙂

Вулиці Старого міста Граца

Завжди ми виділяли і будемо виділяти Стару частину міст (особливо європейських) як окрему пам'ятку. Це стосується і Граца. Причому особливо, так як його Старе місто занесений до фонду всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (якщо чесно, складно назвати хоч одну, побачену нами в Європі пам'ятка, природну або рукотворну, яка б не оберегалась ЮНЕСКО, але тим не менше).

Причому особливо, так як його Старе місто занесений до фонду всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (якщо чесно, складно назвати хоч одну, побачену нами в Європі пам'ятка, природну або рукотворну, яка б не оберегалась ЮНЕСКО, але тим не менше)

Вулиця Херенгассе, Грац

Вулиці тут яскраві, будинки, як ми вже сказали, з візерунками, тиша (з транспорту зустрілися тільки трамваї, а машин і автобусів, як наприклад в центральній частині Зальцбурга, помічено не було).

Найцікавіші вулиці: Херенгассе (на ній розташовано красива будівля Парламенту Штирії і готель Захер, в кафе якого можна спробувати однойменний торт за оригінальним рецептом) - ця вулиця чимось нагадує московський Арбат, тільки з трамвайними коліями. Відходять від Херенгассе Штемпфергассе і Альтштадтпассаге (не можна просто так взяти і вимовити це) і, що йде паралельно їй Шмідгассе.

Відходять від Херенгассе Штемпфергассе і Альтштадтпассаге (не можна просто так взяти і вимовити це) і, що йде паралельно їй Шмідгассе

Вулиця Старого міста, Грац

Ще симпатичні вулички є біля підніжжя Замкової гори - вулиця Шпоргассе або, наприклад, Закштрассе. На насправді, не заморочуватися з картами і назвами вулиць, а просто гуляйте по Старому місту - він не такий великий, щоб заблукати, а багато маленьких, але приємних відкриттів для вас і вашого фотоапарата забезпечені.

Наприклад, нам дуже сподобався ось цей повністю повитий зеленню будинок, розташований недалеко від будівлі Опери Граца або блакитна килимова доріжка, яка йде по одному з провулків (це, здається, якась Австрійська фішка, в Зальцбурзі на одній з вулиць Старого міста теж була така, тільки рожева).

Наприклад, нам дуже сподобався ось цей повністю повитий зеленню будинок, розташований недалеко від будівлі Опери Граца або блакитна килимова доріжка, яка йде по одному з провулків (це, здається, якась Австрійська фішка, в Зальцбурзі на одній з вулиць Старого міста теж була така, тільки рожева)

Зелений фасад будинку, Грац

висновок

Ми розповіли про найголовніші пам'ятки Граца, насправді список цікавих місць тут дуже великий: один тільки замок Еггенберг, що знаходиться в його передмісті, чого вартий! Туди можна поїхати на день і, поки не стемніє, бродити по кімнатах, парку, засмагати і годувати качок поруч зі ставком. Тому закликаємо - приїжджайте в Грац, гуляєте по ньому, вивчайте його, він того безперечно варто.

PS: Якщо стаття для вас була корисна, ви можете подякувати мене, забронювавши готель для подорожі, пройшовши на Booking по цій партнерському посиланню , Дякуємо!

Наступна стаття
Попередня стаття

Схожі статті Travelrabbit
Брюгге - що подивитися в найкрасивішому місті Бельгії
Вихідні в Барселоні - готовий маршрут
Брюссель - пам'ятки столиці Бельгії

Новости