Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Австрія - регіони виноробства і австрійські вина

  1. СОРТИ ВИНОГРАДУ І СТИЛІ ВІН
  2. КЛАСИФІКАЦІЯ
  3. ОРГАНІЗАЦІЯ
  4. ЧИТАЕМ ЕТИКЕТКУ
  5. Про смаки
  6. ХОРОШІ РОКИ
  7. ЯК ЇХ пити?
  8. ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ПОКУПЦЯ
  9. ДОСТУПНІСТЬ
  10. КОРИСНІ ВІДОМОСТІ

Занадто просто вважати, ніби австрійські вина є відгалуженням німецьких

Занадто просто вважати, ніби австрійські вина є відгалуженням німецьких. Той же мова, найчастіше такі ж сорту винограду, дуже схожі і багато категорій якості - тоді яка ж різниця?

Відповідь - дуже велика. З одного боку, завдяки географічному положенню клімат Австрії помітно відрізняється від німецького, в якому німецької лозі доводиться важко. Він має більш континентальний характер, тобто більш жаркий влітку і більш холодний взимку, і винограду просто не потрібно боротися за своє дозрівання. Тому, хто в цьому не впевнений, слід звернути увагу, як проводилися німецькі дослідження, коли треба було вивести нові сорти винограду, здатні витримати холодні осені і зими. В Австрії про таке й не доводиться турбуватися; навпаки, там все більш стурбовані виробництвом хороших червоних вин в міжнародному стилі, - вин, виробляти які в Німеччині дуже багато тільки мріють.

При бажанні Австрія вже в змозі виробляти білі вина практично будь-якого напрямку. Її ігристі вина на смак набагато привабливіше для місцевих жителів, ніж для чужинців, але це другорядна проблема. Більш важливо найширше розмаїття. Насправді це різноманіття - невід'ємна частина особливого способу виробництва австрійського вина: його виготовляють дрібні фермери, які часто тримають «Бушеншанкен», або сільські готелі. Ці заклади можуть бути чарівними, і вони по праву популярні у австрійців, які роблять подорож в різні частини країни для того, щоб замовити і випити вина в настільки відповідному оточенні. Минувши широкі високі ворота, ви проходите у двір, де під покровом дерев розставлені столи і лави, а в прохолодні дні знайдеться для вас і кілька кімнат в самому готелі. Господар з господинею, цілком ймовірно, будуть одягнені в шкіряні штани і в сукню з облягаючим ліфом і широкою спідницею в збірку відповідно. Також, напевно, там буде і акордеоніст. Вам запропонують виключно домашню їжу і в дійсності з домашніх же продуктів - дещо з їстівного може бути покупним, але за законом для виготовлення ковбас, шинок, паштетів і всього іншого повинні йти свині, які вирощені в цьому ж господарстві і забиті тут же, на задньому подвір'ї.

Головний продукт тутешнього столу - свинина. Вона подається у вигляді всіляких страв, і причому всі вони дуже смачні. Вино також буде домашнім - часто створене в найновейшей виноробні, повністю обладнаної нержавіючої сталлю і системою контролю температури і, цілком можливо, оснащеної навіть новими дубовими бочонками. Гостинний господар, може, і одягнений в традиційній манері, але в найкращих готелях виноробство дотримується старомодних звичаїв не більш, ніж автомобілі «мерседес», які в три ряди стоять перед господарським будинком.

І вам запропонують на вибір все вина, які тут виробляють: десять-дванадцять різних марок, названих по сортам винограду, причому більшість виготовлено в останню пару років. В кінці списку, як якась рідкість, може стояти кілька вин постарше, але переваги австрійців схиляються аж ніяк не до витриманих вин. І хоча існують регіональні спеціалізації, дуже мало районів, які вірні лише одного сорту винограду, як, скажімо, в Божоле.

Також рекомендуємо прочитати:

СОРТИ ВИНОГРАДУ І СТИЛІ ВІН

У минуле десятиліття Австрія рішуче змінилася - не стосовно різноманітності сортів винограду, але в напрямку виноробства. Австрія завжди могла виробляти хороші сухі білі вина. Клімат досить теплий для потрібного визрівання винограду, і вміст алкоголю досить високо, щоб підтримувати кислотність без солодощі. Але оскільки в деяких місцях країни легко (навіть занадто легко) за відносно низькими цінами виробляти вина, отримані з участю «благородної цвілі», то для них розвивався ринок в Німеччині. Німецьким покупцям, які звикли до незмінно високими цінами на рідкісні солодкі вина їх власної країни, австрійські варіації представляються сущою знахідкою. Дня менш педантичних торговців Австрії (і в меншій мірі Німеччини) вони здаються навіть більш ніж посланим небесами, і вони продають все, що можуть дістати. Тоді, щоб мати ще більше солодких вин за ще нижчими цінами, вони почали фальсифікувати їх, додаючи діетиленгліколь. Отримується в результаті вино на смак було солодше і товщі, ніж сучасне. І хоча цей хімікат взагалі-то не був небезпечний (принаймні про те, що хтось захворів після вживання фальсифікованого вина, не повідомлялося), ця дія була виразно незаконно, і коли в 1985 році вибухнув скандал, торговці впали його жертвою, потягнувши за собою і репутацію австрійських вин.

Винороби у відповідь схвально прийняли строгий новий закон про вино, мало-помалу зміцнюючи позиції на ринку, щоб зайняти своє місце торговців, а також впроваджуючи новий, вкрай сухий стиль вина. Навіть в місцях, де самою природою призначено виготовляти солодкі вина, почали з'являтися хороші сухі вина. Дня винних погребів закупили відповідне дороге виноробне обладнання. Рідко коли індустрія виноробства настільки ефективно вкладала кошти, як це здійснила в минуле десятиліття австрійська. Тепер, через більш десяти років, то, що іноді на перший погляд здавалося якийсь панічною реакцією, можна розглядати як декларацію унікального австрійського напрямки. І революція як і раніше триває; в даний час саме червоні вина стають рік від року все краще.

Є чотири основних районів виноробства. Відень (Вьєн) - найменший і включає в себе зелені горбисті передмістя, а також виноградники, і справді знаходяться в міських межах. Потім йде Бургенланд, який виробляє чудові солодкі вина (на щастя, вони ніколи не розчаровують) і, на півдні, деякі хороші червоні вина. Niederosterreich (Нижня Австрія) дає вина, які варіюються від високоякісних до явно пересічних. Штирія виробляє легкі кислотні вина, які мають чималий успіх у німецьких туристів, які звикли у себе на батьківщині до смаку трокенскіх вин.

Отже, спочатку Відень. Виноградники розташовані в західній частині міста (просто сідаєте на найближчий туристичний автобус в Бушеншанкен, тут називається хойріген. Грінцинг, Хейлігенштадт і Нусберг - до абсурду чарівні передмістя - є основними центрами виноградарства, і основне вино - Gruner Veltliner. Цей сорт винограду для Австрії є місцевим , хоча його можна виявити також і далі на схід, на території колишньої Австро-Угорської імперії. Він дає привабливе, легке, злегка гострий біле вино: ідеальний випадок, коли можна, не звертаючи осо ого уваги, випити і чверть, і півлітра вина. Вина, що виготовляються з «рислінг» і з «Піно Блан» ( «вайсбургундера»), можуть бути більш серйозними, хоча все одно їх п'ють молодими.

Але якщо Відень хвилює, як втамувати спрагу гостей міста, то Бургенланд виробляє дійсно дуже хороші вина. На півночі розташоване чудове озеро, нойзідлер, широке і дрібне (в минулому воно, бувало, і висихало). На захід підносяться пагорби, що дали району назва нойзідлер-Хюгелланд; на схід місцевість рівна і поцяткована незліченними дрібними озерами. Південь озера перетинає угорський кордон - до 1921 року весь Бургенланд був частиною Угорщини, і після Другої світової війни він входив в російську зону окупації. Тому можливість для відповідних капіталовкладень з'явилася лише в зовсім недавньому минулому.

Секрет успіху, принаймні в околиці озера, криється в Botrytis cinerea. Це місце - одне з небагатьох в світі, де кожен рік з'являється «благородна цвіль». Великі солодкі вина тут можна робити без праці, рік за роком, особливо на східному березі озера, де більше вологість, а клімат ще тепліше. На західному березі вздовж озера проходить вузька смуга, яка регулярно піддається впливу botrytis, далі, в сторону від озера, роблять хороші сухі білі вина.

Але нинішня мода показує, що сухі вина потрібно робити і на східному березі. Серед найбільш успішних тут сортів винограду - «Трамінер», «вельшріслінг» і «вайсбургундер», причому в нойзідлер-Хюгелланде до них приєднуються також «нойбюр-гер», «фурмінт», «рулендер», «Був'є», «шойребе »,« семлінг »та інші. Ще тут роблять Strohwein - вино, яке виготовляється з винограду, підсушеного на соломі, - і Eiswein. Кращі виробники: Feiler, Kollwentz, Alois Kracher, Landauer, Willi Opitz, Schandl, Stiegelmar, Tribaumer, Robert Wenzel.

Угорський кордон проходить по південній частині озера, вигинається на південний захід і потім робить зворотний загин на північ від Міттельбургенланда. Виноград тут на 95 відсотків - червоний, і до останнього часу виготовлені з нього вина були м'якими і солодкуватими, чітко легкими і зі світлим «сукнею». Значна більшість з них такими і залишаються.

Виноград «блауфренкіш» здатний давати щось краще. Якщо врожаї тримаються малими і при бродінні вино виходить майже сухим; якщо додається невелика кількість КабернесСовиньон, виходячи з принципу, що купаж може бути чимось більшим, ніж сума складових його частин; якщо в льох завозяться кілька нових або майже нових дубових бочок, щоб надати вину трохи більшу структуру, трохи більшу складність, - тоді червоні вина звідси можуть бути безумовно цікавими. Вони можуть мати гарну глибиною фруктового тону і скромною елегантністю. Igler і Geselmann - два виробники з числа провідних, обидва базуються в селі Deutschkreutz.

Найвіддаленіша частина Бургенланда - Зюдбургенланд, знаходиться на півдні. Тут не зустрінеш туристичних автобусів, що заповнюють вулиці містечок і сіл навколо нойзідлер і в Руста. Мода тут змінюється повільно, і коли винороби створюють хороше вино, воно не має нічого спільного з останніми віяннями з Південної Африки або Австралії. Для червоних вин вирощують «Цвайгельт» і «блауфренкіш», а для білих - «вельшріслінг» і «Мюллер Турґау». Одне з кращих місць для червоних вин - Айзенберг. «Вельшріслінг» набагато краще тут за якістю в порівнянні з винами, виготовлених з цього винограду в більшості інших місць.

Це можна сказати і про всю Австрію в цілому, яка, здавалося б, має здатність створювати свіже вино з яблучним тоном з винограду, який в більшості країн вважається чи не плоским і прісним. Виноград, відомий в Центральній і Східній Європі як «вельшріслінг», «Олас-рислінг», «рислінг-Італіко» або «ласки-рислінг», - в очах і в смаках більшості людей має дуже невисоку репутацію. Однак австрійцям відомо щось більше. І по всій країні культивується «вельшріслінг». Він навіть дає деякі солодкі вина, і вони теж досить гарні.

Але Зюдбургенланд має і іншу спеціалізацію, успадковану від самого початку американських лоз, за ​​везіння для боротьби з філоксерою. Перш щеплення американських підщеп визнавалася кращим засобом, і в багатьох регіонах або намагалися висаджувати ці американські лози, щоб подивитися, яким буде результат, або їх намагалися схрестити з європейськими різновидами для гібридизації. Багато з гібридів добре приживаються в Зюдбургенланде; вино з них, відоме тут як Uhudler, - легке і соковито-фруктове, з цікавим ароматом ве сенніх квітів і полуниці.

Але якщо вина Відня мають відмінну рису, скажімо - віденську, а в Бургенланде виробляють деякі з найбільших в світі солодких білих вин, то Нижня Австрія, або Нідеростеррайх, є регіоном, який має право заявити, що там роблять більше австрійських вин, ніж в будь-якому іншому . Він займає багато кілометрів по обидва береги Дунаю. Кращими є найменші його підрегіони. Крихітний Wachau виробляє високоякісні білі вина світового класу, а ось найбільший, Weinviertel не має своєї індивідуальності. Продукцією його родючих високоврожайних виноградників є основне сухе або майже сухе біле вино з «грюнер-вельтлінер» і «вельшріслінга». Тут вирощується велика частина основного вина для австрійських ігристих вин (fizz).

Kamptal і Donauland, які в минулому писалися через дефіс, як один підрегіони, нині розділені. Кампталь включає в себе угіддя навколо річки Камп, притоки Дунаю. Район Донауланд займає багато більшу площу, простягнувши до самих кордонів Відня. У Донауланде і в прилеглому Kremstal вирощується значна частина кращого австрійського «грюнер-вельтлінер». Мабуть, тут він має доповніть льно концентрацією і витонченістю і іноді здатний поліпшити свою репутацію простого повсякденного білого вина. Кращі виробники: (Кампталь) Brundlmayer і Lenz Moser (Донауланд) Ludwig Neumayer (Кремшталь) Familie Nigl, Nikoiaihof, Fritz Salomon.

Baxay-перлина Нижньої Австрії. Терасовані виноградники піднімаються тут високо над Дунаєм. Кращий сорт винограду - «рислінг», і він дає вина з хорошим балансом і поліпшеною структурою, які можна знайти ще тільки в Німеччині. Однак ці рислінг не сплутаєш з німецькими винами. Вони не мають ні тендітної ніжністю мозельського, ні гарячої насиченістю «Rheingau», хоча їм безумовно властиві зрілість і стійкість останніх. І ще вони гранично сухі. Кращі виробники: Alzinger, Hirtzberger, Jamek, Knoll, Nikoiaihof, Pichler, Prager.

Останнім підрегіони Нижньої Австрії є Thermenregion, названий так завдяки своїм природним мінеральним джерелам, хоча в минулому, до того як новий закон про вино викликав скандал, він називався Gumpoldskirchen, в честь своєї найзнаменитішої виноробної села. Вина «Gumpoldskirchen», традиційно білі і середньої солодощі, виготовляються з винограду сортів «цірфандлер» (або «спетрот») і «ротгіпфер». Дані сорти в цьому теплому кліматі благополучно дозрівають до рівня Auslese, але botrytis тут не виявляється. Кращий виробник: Stadlmann.

Штирія, або Steiermark, - найпівденніший в Австрії район виноробства. Але не думайте, ніби подібне географічне положення автоматично означає більш теплий клімат, тому що це зовсім не так. Загалом клімат помірний, але горбиста місцевість дає деякі найбільш кислотні вина в країні. Але ці вина також мають певний ароматом, особливо коли виготовлені з «Совіньйон Блан» (іноді званого «мускат-Сільванер») або «гельбер-Мускателлер» ( «мускат блан а птахо грен»). Також вирощуються «піно-блан», «шардоне», «рюландер» ( «піно-грі»), «Мюллер Турґау» і «вельшріслінг».

Велика частина виноградників Штирії розташована в Зюдштайермарке; Тобто вони і в маленькому Зюд-Остштайермарке, а в крихітному Вестштайермарке їх налічується одиниці. Майже всі виноградники засаджені виноградом «Блауер-Вільдбахер», який дає легкі, кислотні і напористі рожеві вина, що носять назву Schilcher. Кращий виробник: Е & М Temeat

КЛАСИФІКАЦІЯ

Австрійський метод класифікації вин багато в чому схожий з системою, прийнятою в Німеччині. Вага виноградного соку вимірюється в ступенях KMW, або Klosterneuburger Mostwaage; помноживши числове значення KMW на п'ять, отримаємо еквівалент німецькому Oechsle.

Tafelwein - основна категорія; Landwein - місцеве вино з конкретного регіону; Qualitatswein - якісне вино з окремого розмежування регіону; Kabinett-в Німеччині ця категорія входить в Pradikat; в Австрії це не так; Pradikatswein - є п'ять ступенів цієї категорії: Spatslese, що виготовляється з повністю дозрілого винограду; Auslese, з ще більш зрілого винограду, і зазвичай воно среднесладкое або солодке; Eiswein, виготовлене з виноградних грон, зібраних і вижатих під час заморозків, - воно інтенсивно солодке; Ausbruch, унікальна австрійська категорія для солодкого вина, виготовленого з перезрілого, з «благородною цвіллю» або зародзиненого винограду; Trockenbeerenauslese солодке вино, виготовлене з підданого «благородної цвілі», зародзиненого винограду.

У Вахау до того ж є власна система класифікації: Steinfeder, Federspiel, Smaragd - всі вони є сухими винами, а ранжуються по наростаючій концентрації і зрілості.

ОРГАНІЗАЦІЯ

Скандал 1980-х років завдав нищівного удару по репутації виноторговців, нехай навіть вони і не були причетні до нього безпосередньо. Багато виноградарів почали розливати в пляшки свої власні вина, і в результаті сильно зросли стандарти.

ЧИТАЕМ ЕТИКЕТКУ

На етикетці можуть зазначатися назви сортів винограду, або в їх німецькому написанні, або в більш знайомих міжнародних формах. Для іноземця буде потрясінням побачити червоні вина, що позначаються як Spatslese або Auslese. Сухі червоні вина також можуть маркуватися як Trocken.

Про смаки

Австрійські вина в більшості своїй легкі і сухі, з хорошою кислотністю і вираженою сутністю. Солодкі білі вина можуть бути вкрай багатими. Червоні бувають солодкуватими або сухими, з хорошим фруктовим тоном, а іноді навіть з деякою витримкою в дубі.

ХОРОШІ РОКИ

Легкі білі вина краще пити молодими, і тільки Wachau Riesling, солодкі вина Бургенланда і деякі інші високоякісні зразки з віком будуть поліпшуватися.

Хороші роки - 1 999, 1997., 1995, 1994, 1993, 1992 і 1990.

ЯК ЇХ пити?

Білі вина на їх Батьківщині п'ють зі всілякімі М'ясна закусками и даже з шніцелем по-віденські. Вони дуже нестійкі, і з ними не потрібно звертатися з повагою. Великі солодкі вина нойзідлер - досить сильні, щоб їх вживати разом з їжею, на відміну від більшості їх німецьких еквівалентів, і вони вдало супроводжують сири і запіканки.

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ПОКУПЦЯ

ЗА ЩО Я ПЛАЧУ?

Гідне придбання. Хороші австрійські вина від низьковрожайних лоз, виготовлені хорошим виноградарем, дешевими не будуть але вони мають високу якість. Солодкі вина є особливо хорошою покупкою. Повсякденні вина - дешеві, але трепету анітрохи не викликають.

ДОСТУПНІСТЬ

Як і раніше не хороша. До скандалу 1985 року широко поширена була лише одна марка вина. Більше вона не зустрічається, а цікаві вина від конкретних виноробів відшукати може бути важко.

КОРИСНІ ВІДОМОСТІ

Wachau Riesling Kabinett, 1999. (Hirtzberger) якість 7 *, ціна 7 *, цінність 7 *

Хороші роки: Більшість вин найкраще пити молодими. Кращі роки 1999 року, 1997. 1995 року, 1994. +1993.

Зауваження про смак: Білі вина - сухі і легкі або солодкі і багаті, червоні вина можуть бути солодкуватими, але в більшій мірі є сухими і з хорошою структурою.

>

Той же мова, найчастіше такі ж сорту винограду, дуже схожі і багато категорій якості - тоді яка ж різниця?

Новости