Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

ЗАХІДНА АВСТРАЛІЯ


Фізична географія материків і океанів

АВСТРАЛІЯ І ОКЕАНІЯ: ОПИСУ ПРИРОДИ РЕГІОНІВ

<<< Центральна рівнина | зміст | Південно-Захід >>>

ЗАХІДНА АВСТРАЛІЯ

Географічне положення . Геологічна будова і рельєф . Корисні копалини . Кліматичні умови . природні води . рослинність . Населення і екологічні проблеми .

Географічне положення . Це найбільший природний регіон Австралії. На півночі він межує з Північною Австралією, на сході - з Центральної рівниною, на північному заході і півдні виходить до берегів Індійського океану (дивіться карту фізико-географічного районування Австралії з посиланнями на фотографії природи цього регіону). За природними умовами його можна порівняти із Сахарою, хоча клімат тут не досягає такої міри аридности, як в африканській пустелі.

Геологічна будова і рельєф . Основна частина регіону являє собою так зване Західне плато, складене на заході докембрийскими кристалічними породами, а на сході - горизонтально залягають палеозойскими пісковиками. Середні висоти плато становлять 400-600 м.

З боку Індійського океану плато обмежують смуги низинних рівнин. На півдні це рівнина Налларбор, складена з поверхні вапняками і обривається до моря уступами висотою 100-150 м. Вона відрізняється широким поширенням карстових явищ, її кам'яниста, що міль воронками поверхню місцями є майже мляву пустелю. На заході і північному заході плато обмежене берегової горбистій рівниною, складеною пісковиками. Її нице узбережжі розсічене глибокими затоками, уздовж берега тягнуться піщані коси і ряди дюн.

На сході, по кордону з Центральної рівниною, піднімаються у вигляді островів брилові масиви, складені стародавніми гранітами і складчастими нижнепалеозойскими породами. Найбільш високий південний масив - Масгрейв з вершиною Вудрофф (1440 м). Від більш північного масиву Мак-Доннелл він відділений широким грабеном (авлакогеном) з пересихає озером Амадіус. Під впливом вивітрювання в умовах різко континентального сухого клімату ці гори набули гострих форм рельєфу зі стрімкими схилами, башнеобразнимі вершинами і глибокими ущелинами тимчасових водотоків. Внаслідок вивітрювання від гір отчленил останци химерної форми у вигляді веж і піків або величезних кулястих брил. Підніжжя і плоскі поверхні масивів захаращені щебнисті матеріалом і піском.

На Західному плато широко поширені піщані пустелі, мають своєрідний вид через червонуватого кольору пісків, з рядами дюн, що досягають у висоту декількох десятків метрів. Величезні площі займають Велика пустеля Вікторія і Велика Піщана пустеля. Смуга пісків простягається також по западині між острівними масивами.

Західна частина плато піднята по відношенню до центральних пустельних районах. На її поверхню виходять докембрійські кристалічні породи. У північній половині цього району виділяються горстові хребти, прорізані глибокими сухими руслами, серед них піднімається масив Хамерслі до висоти тисячі двісті п'ятьдесят одна м. На південь від простягаються більш одноманітні і низькі кристалічні рівнини з окремими западинами, захаращеними уламковим матеріалом або представляють собою днища висохлих озер.

Корисні копалини. Регіон виключно багатий родовищами золота. У штаті Західна Австралія зосереджено понад 90% запасів цього металу на материку. Особливо великий район видобутку золота, а також недавно відкритих нікелевих руд знаходиться на півдні, близько Калгурлі. На північному заході, в горах Хамерслі, добувають залізо, марганець, олово. Особливо великі запаси високоякісної залізної руди (до 67% металу в руді), що видобувається відкритим способом в районі Пілбари. До місця видобутку проведено водопровід з південного заходу; труби прокладені прямо по поверхні, що створює абсолютно особливий вигляд «освоєної» пустелі.

кліматичні умови. Взимку амплітуди температур в центральних частинах регіону досягають 30 ... 40 ° С на добу при середній температурі 12 ... 18 ° С. Іноді бувають заморозки, пов'язані не тільки з випромінюванням, але і з вторгненнями холодних повітряних мас з півдня.

Літо спекотне, з середньою температурою 32 ° С і максимумами до 50 ° С. На півночі в літні місяці бувають короткочасні грозові дощі, на півдні та заході опади випадають в зимовий час. Опади всюди непостійні, і річні суми їх дуже малі (рис. 138).

Рис. 138. Річний хід температур, опадів і відносної вологості на північному схилі гір Макдоннелл

Центральні області майже бездождние, на більшій частині території випадає менше 150 мм, і тільки по околицях регіону ця сума збільшується до 300 мм. Від 300 до 500 мм опадів випадає на східних схилах гірських масивів, які виступають в якості орографічних бар'єрів на шляху пасатів.

природні води. Вся Західна Австралія вкрай бідна водою. Тільки її околиці і найбільш вологі схили гір розчленовані густою мережею русел, які наповнюються водою в періоди дощів. Більшу частину року русла залишаються сухими, так як навіть по околицях посуха триває до 300 днів на рік. У Західній Австралії найбільш великі відхилення від середніх багаторічних сум опадів, тут вони досягають 40%. У найбільш сухих центральних областях, де дощі випадають тільки випадково і навіть не щороку, немає сухих русел, зате по всій території розкидані численні озера, особливо багато їх на південному заході. Це залишкові басейни, разом з сухими руслами вони свідчать про більш вологому кліматі в недавньому геологічному минулому. Тепер більшу частину року озера залишаються сухими, вони покриті білою, що виблискує на сонці кіркою солі або густої в'язкої брудом. Після злив озера наповнюються водою, яка дуже швидко випаровується.

рослинність . У пустелях Австралії немає оазисів, так оживляючих ландшафти Сахари. Але в цілому вони не виглядають млявими. Велика частина регіону, особливо по околицях, має ландшафт напівпустелі з чагарниками скреба і спініфекса, що чергуються в залежності від кількості опадів, що випадають і характеру грунтів. Більш сухі ділянки з піщаними і кам'янистими пустельними грунтами покриває зазвичай спинифекс, що досягає більше 1 м висоти, з гострими, жорсткими і колючими листям. Особливо мізерна рослинність рівнини Налларбор ( «бездеревний»). Хоча опадів там випадає дещо більше, ніж у внутрішніх районах, але вони поглинаються тріщинуватими вапняками, і безводна, кам'яниста поверхня рівнини покрита тільки рідкісними кущиками лободи і солянок.

До околиць спинифекс змінюється скребом на бурих і засолених грунтах. Переважає так званий мульга-скреб, що складається майже цілком з одного виду акацій (Acacia aneura) висотою 3-4м, труднопроходимий через велику кількість колючок; грунт між кущами позбавлена ​​трав'яного покриву. У місцях, краще зволожує, він переходить в Малл-скреб, майже цілком складається з різних видів чагарникових евкаліптів (Eucalyptus glumosa, Eucalyptus oblosa, Eucalyptus bicolor), які у вологий період року покриваються яскравими квітками. Сіра листя евкаліптів не дає тіні, і під Малл-скребом розвинений трав'янистий покрив з рідкісних жорстких злаків. З ростом зволоження - на півночі, південному заході та заході - скреб поступово переходить в розріджені евкаліптові ліси і навіть савани. Смуги світлих лісів тягнуться також вздовж русел, причому на східних схилах горстових масивів, де кількість опадів найбільше, ліси вздовж криків досить густі і в них, крім евкаліптів, зустрічаються навіть пальми. Останні в цій області мають, очевидно, реліктовий характер і збереглися тільки в місцях, найбільш сприятливих для їх зростання.

населення і екологічні проблеми. У центральних частинах материка є великі незаселені і неосвоєні території. Але по окраїнах регіону і поблизу гірських масивів, де опадів дещо більше, живуть аборигени, є міста з англоавстралійскім населенням. У міру розширення видобутку корисних копалин це населення зростає.

Велику роль відіграє розвиток туризму, з центром в місті Аліс-Спрінгс біля підніжжя гір Мак-Доннелл. До нього ведуть шляхи сполучення і прокладений трубопровід, по якому з гір подається вода. Недалеко від міста знаходиться один з найвідоміших в Австралії національних парків - парк «Улуру» з його головною визначною пам'яткою, яка залучає велику кількість туристів, ізольованим масивом Айерс-Рок. Він цікавий ще й тим, що там збереглися наскальні малюнки аборигенів.

У південній частині регіону утворений великий національний парк «Грейт-Вікторія-Дезерт» (2 млн га), об'єктом охорони в якому оголошено пустельні екосистеми з їх мізерною рослинністю і своєрідним тваринним світом.

Внутрішні пустельні райони материка приваблюють любителів Екстремальні туризму, хоча все путівники попереджають про небезпеку такого виду відпочинку, оскільки будь-яка поломка автомобіля може обернутися непоправною бідою в цих безлюдних місцях з жарким кліматом і нерозвиненою інфраструктурою.

<<< Центральна рівнина | зміст | Південно-Захід >>>

Переглянути фотографії природи різних материків і країн світу (з географічними і біологічними смисловими підписами до фотографій) можна в розділах: Європа , Азія , Африка , Північна Америка , Центральна і Південна Америка , Австралія і Нова Зеландія і Антарктика секції " Природні ландшафти світу "Нашого сайту.

Познайомитися з описами природи Росії і країн колишнього СРСР можна в розділі " Фізична географія Росії і СРСР "Нашого сайту.

Багато географічні терміни, що зустрічаються в тексті, пояснені в " Словнику з фізичної географії ", Що має такі розділи: літосфера , рельєф , Атмосфера і клімат , гідросфера , біосфера , природна зональність , Людина і природа .

Новости