Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Навколишній світ 2 клас. материки

Навколишній світ 2 клас   материки     На більшій частині Землі розкинувся світовий океан, суходіл складає всього 29% поверхні

Навколишній світ 2 клас

материки

материки

На більшій частині Землі розкинувся світовий океан, суходіл складає всього 29% поверхні.
Материк або континент - великий масив суші (на відміну від меншого за розмірами масиву - острова), оточений водою. Слово материк походить від російського «досвідчений» - міцний, великий, континент від латинського «continens» - суцільний, безперервний. Основою материків є континентальна земна кора, потужність якої становить від 25 до 75 км.
В даний час виділяють шість материків: Євразія, Африка, Північна Америка, Південна Америка, Антарктида і Австралія.

Євразія - найбільший материк земної кулі. Євразія простягнулася із заходу на схід на 18 тис. Км, з півночі на південь - на 8 тис. Км, при площі 54 млн км. Це більше третини площі всієї суші планети. Населення - понад 5 млрд., Що становить 70% населення планети. Назва материка утворилося ще в давнину: з мови ассірійців «Ереба» - захід, захід і «асу» - «схід, схід». На півночі континент далеко заходить за полярне коло. Крайньою точкою на заході є мис Рока, а східної - мис Дежньова. Євразія - єдиний континент Землі, який омивається водами чотирьох її океанів (Тихого, Атлантичного, Північного Льодовитого і Індійського). Рельєф Євразії надзвичайно різноманітний, на ньому знаходяться одні з найбільших рівнин і гірських систем світу, Східно-Європейська рівнина, Західно-Сибірська рівнина, Тибетське нагір'я. Євразія - найвищий материк на Землі, його середня висота - близько 830м. В Євразії знаходяться найвищі гори на Землі - Гімалаї.

Другим за величиною континентом у світі є Африка. Вона займає п'яту частину всієї суші на земній кулі. Крайні південна і північна точки материка (мис Голковий і мис Ель-Аб'яд) знаходяться практично на однаковій відстані від екватора. Якщо не брати до уваги вузької смужки суші - Суецького перешийка, що з'єднує Африку з Азією, цей материк майже повністю оточений водою. Берегова лінія Африки не так порізана, як в Західній Європі, на ній розташовано менше природних гаваней. Континент омивається водами Атлантичного і Індійського океанів і Середземного моря. У північній частині материк пов'язаний з Євразією Суецьким перешийком. Населення Африки зосереджено переважно в кількох областях. Густо заселені узбережжя Західної Африки, долина Нілу і околиці озера Вікторії. Ці області оточені пустелями і лісами, що тягнуться на тисячі кілометрів, де населення нечисленне. Вчені стверджують, що людина вперше з'явився в Африці, а потім поступово розселився по всьому світу.

Найменший материк Землі - Австралія. Назва його походить від латинського «australis», що означає «південний». Обриси материка постійні вже більше 300 млн років. В історії його існування немає помітних періодів землетрусів, вулканічної активності. Площа Австралії - 7,6 млн км. Вся територія Австралії розташована в південній півкулі. З півночі, заходу і півдня Австралія омивається Індійським океаном, а зі сходу - Тихим. Австралія найбільш віддалена від інших материків Землі і сухопутних зв'язків з ними не має. Береги континенту порізані слабо. Велику частину Австралії називають малонаселеній або необжитої територією. Західну половину материка займають переважно пустелі. Тут живе мало людей, а рослини і тварини пристосовуються до високих температур і незначною опадів. Австралія відокремилася від інших материків 65млн років тому. Завдяки ізольованому положенню тут з'явилося багато видів рослин і тварин, яких більше немає ні в одній країні світу. Єхидні і качконіс - унікальні ссавці, які відкладають яйця. Кенгуру, коали і вомбати - сумчасті ссавці. 80% населення живуть у великих і маленьких містах уздовж узбережжя.

Антарктида - п'ятий за величиною і при цьому найхолодніший материк. А ще він найпівденніший і самий малонаселений материк Землі. Територія Антарктиди (площа близько 14 мільйонів км) розташована за південним полярним колом. Центр континенту (Полюс відносної недоступності) розташовується неподалік від Південного полюса. Майже вся величезна територія Антарктиди покрита крижаним панциром завтовшки понад 3 км. Живої природи там дуже мало, а людей багато тисячоліть не було зовсім. Ще більшу суворість тутешнього клімату надають вітри. Прибережні води звільняються від льоду тільки влітку. Берегова лінія порізана слабо. Береги материка дуже круто обриваються до оточуючих материк вод Індійського, Тихого і Атлантичного океанів (іноді виділяють навколишній Антарктиду Південний океан).

Південна Америка розташовується в екваторіальних і тропічних широтах Західної півкулі. Площа Південної Америки з островами становить 17,8 млн км. Це четвертий за величиною материк планети. Він простягається з півночі на південь від Колумбії і займає 13% всієї земної суші. Із заходу вона омивається водами Тихого океану, зі сходу і півночі - Атлантичного, з півночі - Карибського моря. Південну Америку з Північної з'єднує Панамський перешийок. Берегова лінія Південної Америки порізана слабо. Тут знаходиться найдовша гірська ланцюг в світі - Анди. Вони простягаються більш ніж на 7100км уздовж західного узбережжя материка. У цьому районі часто виникають землетруси.

Північна Америка повністю розташована в північній півкулі. Найпівнічніша точка материка - мис Мерчисон (71 ° 58 '' північної широти). Північна Америка - третій за величиною материк планети. Площа її - 24,2 мільйона км. Материк омивається водами Північного Льодовитого, Атлантичного і Тихого океанів. Від Євразії Північну Америку відокремлює Берингову протоку. Вчені припускають, що в давнину на цьому місці протоки був перешийок, що з'єднував два континенти. Північна Америка багата на природні ресурси, в тому числі деревиною, нафтою, газом, а також золотом і іншим металами.

Новости