Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Материки Землі і частини світу: назви і опис

  1. Материк, континент або частину світу? В чому різниця?
  2. материки
  3. континенти
  4. Частини світу
  5. Відмінність материка від острова
  6. характеристики материків
  7. Африка
  8. Північна Америка
  9. Південна Америка
  10. Австралія
  11. Антарктида

Материк - значний масив суші, що омивається морями і океанами Материк - значний масив суші, що омивається морями і океанами. У тектоніці материки характеризуються як ділянки літосфери, що мають континентальне будову.

Материк, континент або частину світу? В чому різниця?

У географії часто використовується і інший термін, що позначає материк - континент. Але поняття "материк" і "континент" - синоніми. У різних країнах прийняті різні точки зору на кількість континентів, званих континентальними моделями.

Таких моделей кілька:

  • У Китаї, Індії, а також в англомовних країнах Європи прийнято вважати, що континентів 7 - Європу і Азію вони вважають окремо;
  • В іспаномовних європейських країнах, а також в країнах Південної Америки мають на увазі розподіл на 6 частин світу - з об'єднаною Америкою;
  • в Греції і деяких країнах Східної Європи прийнята модель з 5 материками - лише тими, де мешкають люди, тобто крім Антарктиди;
  • в Росії ж і прилеглих до неї країнах Євразії традиційно позначають 4 - об'єднані у великі групи, континенту.

У Китаї, Індії, а також в англомовних країнах Європи прийнято вважати, що континентів 7 - Європу і Азію вони вважають окремо;   В іспаномовних європейських країнах, а також в країнах Південної Америки мають на увазі розподіл на 6 частин світу - з об'єднаною Америкою;   в Греції і деяких країнах Східної Європи прийнята модель з 5 материками - лише тими, де мешкають люди, тобто  крім Антарктиди;   в Росії ж і прилеглих до неї країнах Євразії традиційно позначають 4 - об'єднані у великі групи, континенту

(На малюнку наочно представлені різні уявлення континентальних моделей на Землі, від 7-ми до 4-х)

материки

Всього материків на Землі 6-ть. Перерахуємо їх у порядку убування за розміром площі:

  1. Євразія - найбільший материк на нашій планеті (54,6 млн кв. Км)
  2. Африка (30,3 млн. Кв. Км)
  3. Північна Америка (24,4 млн. Кв. Км)
  4. Південна Америка (17,8 млн. Кв. Км)
  5. Антарктида (14,1 млн. Кв. Км)
  6. Австралія (7,7 млн. Кв. Км)

Всі вони поділяються водами морів і океанів. Чотири материка мають сухопутний кордон: Євразію і Африку розділяє Суецький перешийок, Північну і Південну Америку - Панамський перешийок.

континенти

Відмінність в тому, що континенти не мають сухопутного кордону. Тому в такому випадку можна говорити про 4-х континентах (одна з континентальних моделей світу), також в порядку убування за розміром:

  1. Афроєвразія
  2. Америка
  3. Антарктида
  4. Австралія

Частини світу

Терміни "материк" і "континент" мають наукове значення, а ось термін "частину світу" ділить сушу по історико-культурною ознакою. Частин світу 6-ть, тільки на відміну від материків Євразія відрізняється на Європу і Азію, а ось Північна і Південна Америка визначаються разом, як одна частина світла Америка:

  1. Європа
  2. Азія
  3. Америка (і Північна, і Південна), або Новий світ
  4. Африка
  5. Австралія та Океанія
  6. Антарктида

Говорячи про частинах світу, мають на увазі і прилеглі до них острова.

Відмінність материка від острова

Визначення материка і острова однаково - частина суші, що омивається водами океану або морів. Але існують суттєві відмінності.

1. Розмір. Навіть найменший материк, Австралія, значно більше за площею, ніж найбільший в світі острів - Гренландія.

Навіть найменший материк, Австралія, значно більше за площею, ніж найбільший в світі острів - Гренландія

(Формування материків Землі, єдиний материк Пангея)

2. Освіта. Всі материки мають плиткове походження. За припущеннями вчених колись існував єдиний материк - Пангея. Потім, в результаті розколу, з'явилося 2 материка - Гондвана і Лавразия, які в подальшому розкололися ще на 6 частин. Теорія підтверджується як геологічними дослідженнями, так і формою материків. Багато з них можна зібрати докупи, як пазл.

Острови утворюються різними способами. Є ті, які, як і материки, розташовуються на уламках найдавніших літосферних плит. Інші утворюються з вулканічної лави. Треті - в результаті діяльності поліпів (коралові острови).

3. Населеність. Всі материки заселені, навіть сувора за кліматичними умовами Антарктида. Багато острова до сих пір залишаються незаселеними.

характеристики материків

Євразія

Євразія

Євразія - найбільший материк, що займає 1/3 частину суші. Тут розташовано відразу 2 частини світу: Європа і Азія. Кордон між ними проходить по лінії Уральських гір, Чорного і Азовського моря, а також протоками, що з'єднує Чорне і Середземне моря.

Це єдиний материк, який омивається всіма океанами. Берегова лінія порізана, вона утворює велику кількість заток, півостровів, островів. Сам материк розташований відразу на шести тектонічних платформах, тому і рельєф Євразії неймовірно різноманітний.

Тут знаходяться великі рівнини, найвищі гори (Гімалаї з м Еверест), найглибше озеро (Байкал). Це єдиний материк, де представлені відразу всі кліматичні пояси (і, відповідно, всі природні зони) - від арктичного з його вічною мерзлотою до екваторіального з його пекучими пустелями і джунглями.

На материку проживає ¾ населення планети, тут розташовано 108 держав, з яких 94 мають статус самостійних.

Африка

Африка

Африка - найжаркіший материк на Землі. Розташований на найдавнішої платформі, тому більшу частину площі займають рівнини, гори утворюються по краях материка. В Африці знаходяться найдовша річка в світі - Ніл і найбільша пустеля - Сахара. Типи клімату, представлені на материку: екваторіальний, субекваторіальний, тропічний і субтропічний.

Африку прийнято ділити на п'ять регіонів: Північну, Південну, Західну, Східну і Центральну. На території материка розташовується 62 країни.

Північна Америка

Північна Америка

Північна Америка омивається водами Тихого, Атлантичного і Північно-Льодовитого океанів. Результатом руху тектонічних плит стала сильно порізана берегова лінія материка, з величезною кількістю заток, проток, бухт і островів. Найбільший острів - на півночі (Гренландія).

Уздовж західного узбережжя тягнуться гори Кордильєри, уздовж східного - Аппалачі. Центральну частину займає велика рівнина.

Тут представлені всі кліматичні пояси, крім екваторіального, що обумовлює різноманітність природних зон. Більшість річок і озер розташовано в північній частині. Найбільша річка - Міссісіпі.

Корінне населення - індіанці і ескімоси. В даний час тут розташовано 23 держави, з них тільки три (Канада, США і Мексика) на самому материку, інші - на островах.

Південна Америка

Південна Америка

Південна Америка омивається Тихим і Атлантичним океанами. Уздовж західного узбережжя тягнеться найдовша в світі гірська система - Анди, або Американські Кордильєри. Решту площі материка займають плоскогір'я, рівнини і низовини.

Це самий дощовий материк, так як більша його частина розташована в зоні екватора. Тут же знаходиться найбільша і ріка в світі - Амазонка.

Корінне населення - індіанці. В даний час на території материка розташовано 12 самостійних держав.

Австралія

Австралія

Австралія - єдиний материк, на території якого розташована всього 1 держава - Австралійський Союз. Більшу частину материка займають рівнини, гори розташовані лише уздовж узбережжя.

Австралія - ​​унікальний материк, який має найбільшу кількість тварин і рослин - ендеміків. Корінне населення - австралійські аборигени, або бушмени.

Антарктида

Антарктида

Антарктида - найпівденніший материк, повністю покритий льодом. Середня товщина крижаного покриву - 1600 м, найбільша - 4000 метрів. Якби лід в Антарктиді розтанув, рівень світового океану відразу б піднявся на 60 метрів!

Більшу частину материка займає крижана пустеля, життя жевріє лише на узбережжях. Антарктида - ще і найхолодніший материк. Взимку температура може опускатися нижче -80 ºC (рекорд -89,2 ºC), влітку - до -20 ºC.

Материк, континент або частину світу?
В чому різниця?
Материк, континент або частину світу?
В чому різниця?

Новости