Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

клімат Австралії

  1. Кліматичні зони Австралії З причини того, що материк лежить в межах трьох теплих кліматичних поясів...
  2. Екстремальні погодні умови Австралії

Кліматичні зони Австралії

З причини того, що материк лежить в межах трьох теплих кліматичних поясів Південної півкулі, а острів Тасманія в помірній зоні, кліматичні умови його будуть різноманітними.

На материку виділяються 4 кліматичні зони:

  • Субекваторіальний зона;
  • Тропічна зона;
  • Субтропічна зона;
  • Помірна зона.

В цілому для Австралії характерний арідний тип клімату . Опадів протягом року випадає від $ 250 $ - $ 500 $ мм. Найпосушливіший район знаходиться на півдні материка, навколо озера Ейр і займає площу в кілька тисяч квадратних кілометрів. Щорічна кількість тут менше 125 мм. У центрі Австралії опадів може не випадати декілька років поспіль. Райони з великою кількістю випадає вологи невеликі за площею і розташовані в тих місцях, де вологе повітря піднімається над орографическими бар'єрами.

В районі Квінсленда реєструється найбільша їх кількість - $ 4500. $ мм на рік. Сумою опадів в $ 500 $ мм в рік можуть похвалитися прибережні північні райони, схід і південний схід материка, і острів Тасманія. Опади у вигляді снігу випадає тільки в Австралійських Альпах, в Вікторії, Новому Південному Уельсі на висоті понад 1350 м. Австралію, як і інші материки, теж торкнулася проблема глобальної зміни клімату. Проявляється це в зменшенні потужності і тривалості снігового покриву в горах. Для режиму опадів характерні сезонні відмінності. Велика їх частина випадає в літній період, який триває з грудня по березень. Південна частина материка і західне узбережжя опади отримують взимку.

Нічого не зрозуміло?

Спробуй звернутися за допомогою до викладачів

зауваження 1

Незважаючи на те, що Австралія відноситься до жарким материках, тут значно прохолодніше, в порівнянні з іншими материками Південної півкулі.

Для температур теж характерні сезонні коливання. Північно-західне узбережжя відноситься до самого жаркого району. Мінімальні температури для материка не характерні, за винятком гірських районів Нового Південного Уельсу, Вікторії, Австралійських Альп і більшої частини Тасманії. Морози в цих районах можуть бути в будь-який час року, а безморозний період триває протягом $ 300 $ днів.

Весняний період на материку починається з вересня місяця і триває до кінця листопада. Дика природа в цей період розцвітає. Температури оптимальні - немає сильної спеки, а й не холодно. Літо - самий жаркий і суху пору року, в пустелях повітря прогрівається до позначки $ 40 $ градусів в тіні. Осінь, як і на інших материках, називається золотий і триває з березня по травень місяць. Найкращий час року для материка - це зима, Температура повітря не перевищує $ 20 $ градусів, йдуть нечасті дощі.

Характеристика кліматичних поясів

Субекваторіальний кліматичний пояс Австрали і займає північну і північно-східну частину материка. Протягом всього року в цьому поясі спостерігається рівний хід температури повітря + $ 23 $ - $ 24 $ градуса і велика кількість опадів, які приходять разом з вологим північно-західним мусоном. Опади по території кліматичного поясу випадають нерівномірно, основна їх частина залишається на узбережжі. Сумарне їх кількість протягом року становить $ 1000. $ - $ 1500 $ мм, а місцями буває до $ 2000. $ мм. Літо в межах пояса дуже вологе з грозовими дощами. Сухим періодом року тут є зима, дощі випадають епізодично. Сухі та спекотні вітри, що дмуть з внутрішніх частин материка, здатні викликати посуху. повітряні маси змінюються по сезонах року. Вода поблизу берега прогрівається до + $ 25 $ градусів і залишається постійною.

Тропічний кліматичний пояс Австралії. На тлі високих температур повітря, в січні + $ 30 $, в липні + $ 16 $ градусів, в межах цього поясу сформувалося два типи клімату - континентальний (пустельний) і вологий тропічний. Відмінність цих типів полягає в характері зволоження. Кількість опадів, що випадають тут змінюється зі сходу на захід - у вологому тропічному кліматі випадає до $ 2000. $ мм, а в пустельному типі опадів всього близько $ 200 $ мм на рік.

Волога тропічна область входить в зону дії південно-східних пасатів, які приносять з Тихого океану насичені повітряні маси. Прибережні рівнини і східні схили Великого Вододільного хребта добре зволожені і характеризуються м'яким теплим кліматом. Тропічний пустельний клімат, який займає центральну і західну частини материка опадів отримує від $ 250 $ - $ 300 $ мм на рік. Північно-західна частина Австралії, де розташована Велика Піщана пустеля, річна температура тримається на позначці + $ 35 $ градусів, взимку знижується до + $ 20 $. Опади тут теж випадають нерівномірно. Буває так, що їх немає протягом декількох років, а іноді вся річна норма випадає за кілька годин. Частина води швидко йде під землю і стає недоступною рослинам, а інша частина випаровується.

Субтропічний кліматичний пояс Австралії.

В межах цього поясу виділяються три типи клімату:

  • Середземноморський тип;
  • Субтропічний континентальний тип;
  • Субтропічний вологий тип клімату.

Для південно-західній частині материка характерний середземноморський тип, подібний з кліматом Іспанії і Південної Франції - сухе і спекотне літо, тепла і волога зима. Коливання температури по сезонах невеликі - в січні + $ 23 $ - $ 27 $ градусів, в червні + $ 12 $ - $ 14 $ градусів. Річна кількість опадів від $ 600 $ - $ 1000. $ мм. Континентальний субтропічний клімат займає частину материка, яка примикає до Великого Австралійському затоки. Клімат характеризується великими річними коливаннями температури повітря і невеликою кількістю опадів. Штат Вікторія, південно-західні передгірні частини Нового Південного Уельсу розташовані в межах субтропічного вологого клімату. Опади в основному випадають в прибережній частині - $ 500 $ - $ 600 $ мм, а з просуванням вглиб континенту їх кількість скорочується. Літні температури піднімаються до + $ 20 $ - $ 24 $ градусів, а зимові опускаються до + $ 8 $ - $ 10 $ градусів.

Помірний кліматичний пояс Австралії. В межах поясу розташовані центральна і південна частини острова Тасманія. Клімат острова, що знаходиться під впливом оточуючих водних просторів, відрізняється помірно теплою зимою і прохолодним літом.

зауваження 2

Середньомісячна січнева температура + $ 14 $ - $ 17 $ градусів, а червнева + $ 8 $. Переважають вітри західного напрямку, які несуть з океану багато вологи, на заході острова - $ 2500. $ мм. Дощових днів в році тут $ 259 $. Для зимового періоду можливе випадання снігу, але він не затримується на тривалий період.

Екстремальні погодні умови Австралії

Погодні умови Австралії можуть носити екстремальний характер. Під час вологого сезону в тропічній області можуть виникати циклони. У пустельних районах протягом декількох років поспіль виникають сильні посухи, а випадають дощі призводять до повеней. У південних штатах самі дощові місяці тривають з травня по липень. З червня по вересень в Австралійських Альпах спостерігається сніговий сезон.

Циклони - феномен тропіків. Вони є гостями узбережжя Західної Австралії і Квінсленда. Щорічно на материк обрушується близько $ 6 $ циклонів, а один з найвідоміших - циклон Трейсі $ тисяча дев'ятсот сімдесят чотири $ м Місто Дарвін евакуювали через $ 80 $% пошкоджень. Понад $ 600 $ осіб отримали поранення, а $ 49 $ загинули. Трейсі був не найгіршим циклоном. Минулий над Австралією ураган в $ тисяча вісімсот дев'яносто дев'ять $ м в Квінсленді, забрав життя $ 400 $ людина і знищив цілий флот з видобутку перлин і риби.

Для центральних районів Австралії характерні сильні посухи. У цих районах на зміну денної спеці приходить сильний холод в нічний час. Але це незвичайні посухи. За останні $ 200 $ років таких посух було досить багато. Наприклад, посуха $ тисячі вісімсот дев'яносто п'ять $ - $ 1903 $ рр. тривала ні багато, ні мало цілих $ 8 $ років. В результаті половина всіх овець країни і $ 40 $% великої рогатої худоби загинули. Засуха, яка тривала протягом $ 5 $ років, відбулася в період з $ тисячу дев'ятсот шістьдесят три $ - $ 1968 $ рр. - результат - на $ 40 $% скоротився урожай пшениці. Ця ж посуха тільки в центральній частині материка тривала $ 8 $ років - з $ 1958 $ - $ 1967 $ рр.

зауваження 3

Найспекотнішим місцем материка є Клонкаррі, де в тіні температура повітря піднімається до + $ 50 $ градусів. Мінімальна кількість опадів - $ 126 $ мм зафіксовано в Віллпам-Крік, а максіальное - на сході Іннісфейл $ 3535 $ мм.

Нічого не зрозуміло?

Новости