Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Карти світу - як вони виглядають в різних країнах

  1. Росія
  2. Європа
  3. США
  4. Китай
  5. Австралія
  6. Південна Африка
  7. Чилі

Всі ми з дитинства в школі вивчаємо карти світу, які формують наше уявлення про те, як він улаштований. Однак плоскі карти відображають світ лише умовно, тому наше бачення часом кілька спотворено. У нас складається враження про те, які країни знаходяться в центральній частині і мають домінуюче значення, а які розташовані ближче до периферії.

Але ж в різних країнах карти світу представлені по-різному. Кожен творець географічних карт сам вибирає, як центрировать її щодо частин світу і який з методів проекції застосовувати. Розглянемо карти світу, які використовують в різних країнах.

Росія

Всі ми з дитинства в школі вивчаємо карти світу, які формують наше уявлення про те, як він улаштований

У Росії на географічній карті вісь світу центрується щодо заходу і сходу і пролягає через Москву. Виходить, що Австралія, Північна і Південна Америки знаходяться на периферії, а тихий Океан не розцінюється за єдиний простір.

Європа

На картах Європи світова вісь перетинає Лондон , Тому. Австралія з Америками теж показані на периферії, а Тихий океан не виглядає цілісним. Екватор же зміщений до нижньої половині карти, через що Африка, Австралія і Південна Америка здаються набагато менше в порівнянні з Північною Америкою і Євразією.

США

Тут вісь світу проходить вже через Сполучені Штати, і виходить, що Америка виглядає як «островів», який на заході омивається Тихим океаном, а на сході Атлантичним. Подібно європейським картками, екватор тут також розташований в нижній половині карти і візуально збільшує розміри Євразії і Північної Америки. Крім того, американцям стає складніше сприймати Росію, Китай та Індію, оскільки вони розділені на дві половини: одна - на заході, інша - на сході.

Китай

У китайській варіації їх країна на карті розташована на західному березі Тихого океану. Виходить, що цей океан омиває всі континенти за винятком Євразії і Африки, вони виведені на периферію світу.

Австралія

На австралійської карті світу вертикальну вісь проводять через Австралію, таким чином вона виявляється в центрі, а карту перевертають на 180 градусів. як і США , Материк стає островом, розташованим між Індійським, Тихим і Південним океанами. Антарктика, яку на всіх інших картах поміщають в самий низ, тут починає грати більш важливу роль, оскільки виявляється зверху.

Південна Африка

ПАР теж з нижньої частини карти зсувається в верхню, створюючи видимість її домінуючого положення по відношенню до інших країн. Тут Південна Африка зображується як півострів, що омивається Атлантичним і Індійським океанами. Росія і тихоокеанський регіон виведені на периферію світу.

Чилі

Чилійці свою карту світу теж перевернули і вивели себе на домінуючі позиції. Таким чином, Тихий океан зображується в самому центрі карти і дає непогану можливість чилійської політиці вивести країну в число найважливіших ділових центрів Тихоокеанського регіону. Європа і Африка на цій карті світу також йдуть на периферію.

Новости