Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Австралія \ АВСТРАЛІЯ І ОКЕАНІЯ \ Країни і тури

  1. Віза в Австралію
  2. клімат
  3. Митні правила
  4. Валюта
  5. зв'язок
  6. Транспорт в Австралії
  7. кухня
  8. свята Австралії
  9. сонячна активність
  10. купання
  11. магазини
  12. чайові
  13. Посольство України в Австралії
  14. Екстрені телефонні номери

На старовинних картах її позначали як Terra Australis Incognita На старовинних картах її позначали як Terra Australis Incognita. Для багатьох Австралія і зараз все ще - Невизначена Південна Земля.

Австралія - єдина країна в світі, що займає площу цілого континенту. І незважаючи на те що це найменший континент, він вражає різноманітністю ландшафтів, унікальною флорою і красою і багатством культури населяють його народів.

Австралія - це рідкісне поєднання екзотики, дикої природи і виблискуючих суперсучасних міст. Це дуже багата, на рідкість упорядкована і абсолютно спокійна країна. Це країна прекрасних гір, нескінченних океанських пляжів і коралових рифів.

Австралія - держава на материку Австралія, утворює разом із прилеглим островом Тасманія Австралійський Союз, якому також належать острови Картьє, Ешмор і Різдва, Кокосові острови, острови Херд, Макдональд, Лорд Хоув і Норфолк. Країна омивається водами двох океанів (Тихого - зі сходу і півдня, Індійського - із заходу) і чотирьох морів - Арафурского, Коралового, Тасманового і Тиморського.

Австралія є малонаселених континентом - тут налічується всього близько 18,5 млн. Жителів. Але дивно те, що при цьому вона - одна з найбільш урбанізованих країн світу. Дві третини населення проживає в адміністративних центрах штатів і на узбережжях. Великі центральні райони, колись знаходилися майже в повній ізоляції, практично не заселені людьми.

Офіційна назва - Австралійський Союз

Столиця - Канберра

Час - на 8 годин випереджає київське

Часова різниця + 7 ° С влітку, + 9 ° С взимку

Адміністративний поділ - 6 штатів і 2 території:

  • Новий Південний Уельс, столиця - Сідней
  • Вікторія, столиця - Мельбурн
  • Квінсленд, столиця - Бризбен
  • Південна Австралія, столиця - Аделаїда
  • Західна Австралія, столиця - Перт
  • Тасманія, столиця - Хобарт
  • Столична Територія, столиця - Канберра
  • Північна Територія, столиця - Дарвін

Релігія - католики - 26%, англікани - 26%, протестанти - 20%, православні - 4%, а також іудея, буддисти, мусульмани.

Віза в Австралію

Для отримання в'їзної туристичної / гостьової візи необхідно підготувати такі документи.

клімат

Величезні розміри і унікальне географічне положення країни обумовлюють різноманітні кліматичні умови - від субекваторіальних районів на півночі до помірних морських на півдні. Найнижча точка - озеро Ейр (Eyre) - 15 м нижче рівня моря, а найвища - гора Костюшко (Kosciusko) - 2.228 м над рівнем моря. Завдяки відсутності високих гірських хребтів тут немає різких кліматичних перепадів.

Запеклі і вологі північні ділянки країни змінюються напівпустельними тропічними центральними районами, а південний і південно-східне узбережжя відносяться вже до зони субтропіків з досить приємним теплим кліматом. Тасманія - сама "холодна" область країни з помірним кліматом, а й тут досить ділянок, чудово підходять для відпочинку. Тому слід уважно ставитися до вибору місця відпочинку з урахуванням кліматичних особливостей країни.

У самий жаркий час року - з листопада по січень - по всій території країни температура становить від +20 ° С до +32 ° С, а в центральних районах може доходити і до + 38-42 ° С. При цьому вже через 1,5-2 години після заходу сонця температура може знизитися на 10-12 ° С. На узбережжі Тихого океану і островах Великого Бар'єрного Рифа погода в цей час більш м'яка. Щодо холодно в червні-серпні, температура піднімається не вище + 15-18 ° С, а в помірному поясі іноді опускається і до 0 ° С. Дощі йдуть практично в будь-який час року, проте самі вологі місяці-річні. Деякі регіони щорічно переживають періоди засухи або паводків.

Митні правила

Заборонено ввезення зброї, наркотиків, м'яса і м'ясних продуктів, молочних продуктів і яєць, живих рослин і тварин. Обмежень на ввезення / вивезення в Австралію будь-якої валюти не існує. Суму готівки, що перевищує еквівалент 5 000 австралійських доларів, необхідно вказати в декларації. Це правило не поширюється на тревел-чеки і кредитні картки.

В Австралії сама пильна карантинна служба: по прильоту в аеропорт турист і його багаж можуть бути обприскані дезинфікуючим засобом, яке схвалено ВООЗ. Штраф за умисний провезення заборонених продуктів складає від 32 до 5 794 доларів, або до 5 років в'язниці.

Заборонено вивезення австралійських тварин, рослин, рептилій, а також раковин, коралів і предметів, що становлять історичну цінність, без спеціального дозволу.

Дозволено безмитне ввезення товарів на суму 400 (для дорослих) або 200 (для осіб до 18 років) австралійських доларів, 250 сигарет або 250 грам тютюнової продукції і 1125 мл алкоголю.

При виїзді з країни кожен пасажир старше 12 років платить податок - 27 австралійських доларів.

Валюта

Австралійської грошовою одиницею є австралійський долар (міжнародне позначення - AUD), а розмінною монетою служать центи. В обігу перебуває 5 банкнот номіналом 5, 10, 20, 50, 100 доларів, монети 1 і 2 долари, а також 5, 10, 20, 50 центів.

Обмін грошей можна виробляти в банках, їх філіях в аеропорту або в обмінних пунктах.

До оплати приймаються більшість пластикових карт (VISA, Mastercard, Bankcard, American Express, Diners Club).

зв'язок

Поштові відділення працюють в будні дні з 9.00 до 17.00, телефонні автомати розташовані всюди, вартість дзвінка всередині Австралії - від 40 центів. З будь-якого телефону-автомата можна зробити міжміський і міжнародний дзвінок. Щоб зробити міжнародний дзвінок спочатку наберіть 0011, потім код країни і код міста. Для зручності радимо купити телефонну картку, яку можна придбати в газетних кіосках і магазинах. Мобільний зв'язок працює за стандартом GSM. Можна скористатися роумінгом або купити SIM-карту в аеропорту або в будь-якому пункті мобільного зв'язку.

Транспорт в Австралії

Основні і найбільші аеропорти знаходяться в Сіднеї і Мельбурні. Щодня в ці аеропорти прибувають літаки з країн Азії, Європи і Північної Америки. Невелика кількість зарубіжних рейсів приймають міжнародні аеропорти в Кернс, Аделаїді, Дарвіні, Перті, Брісбені і Хобарті. Понад 25 міжнародних авіакомпаній здійснюють перельоти до Австралії і мають тут свої представництва. Велика віддаленість населених пунктів один від одного зробила літак найзручнішим засобом пересування.

Залізнична мережа покриває всю територію країни. Загальна протяжність залізниць як і раніше залишається невеликою для такої величезної країни.
Автобус - найпопулярніший і економічний засіб пересування. Існує великий вибір різних маршрутів - від короткого відстані до цілого туру по Австралії. При цьому досягається значна економія, єдина незручність полягає в тому, що, як правило, повернутися до вже пройденого шляху неможливо.

Досить густа мережа автомобільних доріг є лише в південно-східній частині країни, зокрема в штаті Вікторія, і навколо великих адміністративних центрів.
Взяти машину напрокат можна в будь-якому аеропорту, залізничному або автодорожньому вокзалі. Агентства, що надають автомобілі напрокат, можуть доставити машину прямо до Вашого дому. Вони дадуть необхідні консультації, запропонують карти доріг і путівники. Майте на увазі, що автомобілі видаються напрокат тільки особам, які досягли 21 року. При необхідності можна взяти і автофургон для кемпінгу, але лише на термін не менше 7 днів.

У всіх великих містах є таксі. Їх можна знайти на кінцевих зупинках громадського транспорту, у великих готелів і центральних магазинів. Звичайно ж, їх можна зловити і на вулиці. Вільне таксі має світловий сигнальний пристрій на даху. Існує невелика грошова надбавка до суми, що сплачується за проїзд, слід також доплачувати за речі і за замовлення по телефону.

Дорожній рух - лівосторонній. Водії - іноземці повинні бути старше 21 років і мати при собі водійські права міжнародного зразка (англійською мовою), а також паспорт з візою. Права міжнародного зразка є дійсними протягом трьох місяців з моменту в'їзду в Австралію.

кухня

Австралійська кухня - одна з найбільш різноманітних і «строкатих» кухонь світу. Базуючись на англо-ірландських традиціях, вона увібрала в себе величезну кількість кулінарних прийомів азіатської кухні, особливо японської, китайської і малайської.

М'ясні продукти грають ключову роль - поряд з традиційним австралійським стейком з кров'ю, а також ягнятиною і свининою всіляких способів приготування, широко використовуються м'ясо кролика, кенгуру, страуса ему, крокодила, опосума або "місцеві делікатеси» з жуків і личинок - уітчетті. Популярні м'ясний пиріг з листкового тіста - пай, мариноване яловиче філе з каррі-шпинатом і густим соусом бітрут, великий біфштекс - капіта, кенгуру в соусі з квандонг (десертний персик), страви на вугіллі, курчата під соусом, біфштекс з м'яса кенгуру з грибами , а також салат з згорнутих трубочками тонких шматочків шинки і азіатські сате.

Копчені реберця популярні поряд з беконом або піцою, китайський смажений рис з куркою йде на додаток до гострого супу том-ям. На перекуску популярні ролл-сендвічі - скорочення в рулет бутерброди з усілякою начинкою, а також вегеміт - густа темна маса з овочів і тіста, намазуємо на хліб.

Риба, устриці, мідії, гребінці, восьминоги, краби, креветки та інші різноманітні морепродукти також є невід'ємною частиною австралійського столу. Способів їх приготування незліченну безліч, але все більшої популярності в цьому секторі мають азіатські рецепти.

Австралійським національним блюдом вважається барракуда (особливо виловлена ​​в районі Клівленда), а також запечена у вугіллі і травах форель, лососеві з Тасманії і риба барраманді. До риби або м'яса найчастіше подають чатні - пряну приправу з яблук з додаванням імбиру, гвоздики і винного оцту.

Національними десертами вважаються павлова - ківі з безе і свіжими вершками, облитий шоколадом і обсипаний кокосовою крихтою бісквіт ламінгтон, бісквіти Арнотта, а також анцакс - печиво з вівсяних пластівців з кокосовим горіхом.

Австралійське вино не поступається за якістю кращим європейським сортам. Пиво також чудово і навіть поставляється в багато країн світу.

свята Австралії

  • 1 січня - Новий рік
  • 26 січня - День Австралії
  • 6 березня - День праці. Відзначається в Новому Південному Уельсі
  • 13 березня - День праці. Відзначається в штаті Вікторія
  • 20 березня - День Канберри
  • 25 квітня - День армії
  • 1 травня - День праці. Відзначається в штаті Квінсленд
  • 5 червня - День заснування. Західна Австралія
  • 12 червня - День народження королеви (відзначається всюди, крім Західної Австралії)
  • 2 жовтня - День народження королеви. Західна Австралія
  • 2 жовтня - День праці (відзначається всюди, крім Вікторії, Квінсленда і Тасманії)
  • 25 грудня - Різдво
  • 26 грудня - День проголошення. Південна Австралія
  • 28 грудня - День декларації. Південна Австралія.

Напруга в мережі

Напруга мережі. Напруга - 220-240 вольт, частота - 50 Гц, розетки трьох контактним. Перехідник для російських вилок можна купити або взяти на прокат в готелі.

сонячна активність

З листопада по лютий припадає пік сонячної радіації, тому рекомендується носити головний убір і користуватися кремом від 15+. У будь-який час року рекомендується носити сонцезахисні окуляри.

купання

На пляжі купайтеся тільки між зеленими або жовто-червоними прапорцями. Одноколірні, жовті або червоні прапорці означають небезпеку!

магазини

Магазини працюють з 09.00 до 17.00 у робочі дні, до 21.00 по четвергах, і до 16.00 у вихідні. В Австралії особливою популярністю користуються опали, рожеві діаманти, вироби з шкур кенгуру і сувеніри - зразки народної творчості аборигенів.

чайові

Чайові не обов'язкові, але в ресторанах прийнято залишати 10% від вартості замовлення.

Посольство України в Австралії

Адреса: Level 12, St.George Centre, 60 Marcus Clarke Street, Canberra ACT 2601, Australia GPO Box тисячі п'ятсот шістьдесят сім, Canberra ACT 2601
Тел .: (8-10-612) 6230 5789, (8-10-612) 6230 7940
Факс (8-10-612) 6230 7298
E-mail: [email protected]
[email protected]
Веб-сайт посольства www.mfa.gov.ua/australia

Екстрені телефонні номери

Безкоштовна довідкова служба - 013; поліція, пожежна служба, швидка допомога та ін. - 000



Новости