Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

4 жарких соусу і пасти, які допомагають готувати

Фото з сайту http://vasantagrofoods.com/products/cooking-paste/

Цей маленький пост, я вирішила присвятити соусів і паст, які можна подати на стіл і самі по собі. Крім цього, вони є безцінними добавками і відповідають за смак багатьох страв - овочевих і м'ясних, холодних і гарячих. І ріднить їх одна риса - всі вони більш-менш південного походження, з теплих широт. І піде мова про песто, Тхина, гвакамоле і харіссой.

песто песто

Найпівнічніший товариш. Родом з Лігурії, північній Італії. За легендою, відоме з часів Римської імперії. Класичний песто готується з базиліка, горішків сосни пінії, оливкового масла і сиру пекоріно. Все це довго і наполегливо розтирається в ступці мармуровим товкачем.

Однак часи вносять свої корективи. Нині базилік часто об'єднують з петрушкою, замість пекоріно використовують грана падано або пармезан, а горішки в наших широтах частіше беруть кедрові, до того ж вони смачніше на порядок. Та й збивають все блендером. Як я в цьому рецепті . За останній час винайшли масу варіантів цього чудового соусу. Наприклад, з м'ятою і мигдалем, руколою і фісташками.

Подають песто до м'яса і риби, але найчастіше - до макаронів. Я дуже люблю маринувати в ньому биточки, додавати в картоплю і ньокки .

тхина

Без тхіну уявити близькосхідну кухню неможливо Без тхіну уявити близькосхідну кухню неможливо. Адже вона відповідає за ту саму неповторну ноту, притаманну багатьох страв цих країн, Ізраїлю та Лівану, наприклад. По суті, тхина - це кунжутна паста. Щоб зробити концентровану заготовку необхідно кунжут злегка прожарити на сковороді без масла, а потім збити бленедром з оливковою олією. Або рослинним. Оптимальна пропорція - на 2 чашки кунжуту ¼ чашки масла. Головний секрет - чим темніше буде кунжут, чим довше його тримати на сковороді, тим різкіший вийде смак тхіну.

Концентровану пасту можна купити і в магазинах етнічних продуктів. Я привозила з Києва, наприклад. Головне щоб на банку поряд з незрозумілими буквами було написано 100%. І ось з цієї основи можна готувати, що душа забажає. Соуси, наприклад. Найбанальніша соус тахині - змішати пару ложок тхіну з холодною водою і лимонним соком. У більш складні версії входить зелень, приправи, масло і йогурт.

Крім соусів до салатів, тхина є основним інгредієнтом хумус , бабагануш і різних діпов . А ще з неї роблять халву і навіть печуть печиво.

гуакамоле гуакамоле

Мій найперший досвід з гуакамоле полягав в умочування в нього чіпсів. Та й то було смачно! Тепер, коли ностальгую Америкою, кидаюся готувати щось мексиканське і обов'язково подаю гуакамоле. Адже ця закуска, яка прийшла з Мексики, в Штатах надзвичайно популярна. А першими ласували цим стравам ще ацтеки.

Рецептів і способів приготування гуакамоле чимало. Я ж використовую той, яким зі мною поділилася одна чудова американська господиня на ім'я Джейн. Довгий час її сім'я жила на самому кордоні з Мексикою, так що вірити їй можна. На два середніх стиглих авокадо нам знадобиться половинка ріпчастої цибулі, 1 зубчик часнику, 1 лайм, 3-4 помідори черрі. Лук ріжемо максимально дрібно, часник трьом на тертці. Лайм потрібно спочатку покатати по столу і потім розрізати і видавити весь сік в цибулю і часник. Помідори дрібно нарізати і додати до цибулі. Розрізати авокадо, видалити кісточку, вийняти м'якоть. Гарненько пом'яти її виделкою і змішати з іншими інгредієнтами. У такого гуакамоле смак яскравий, остренький. Далі можна правити рецепт під себе - класти четвертинку лука або збивати все блендером. Я ж люблю саме такий, де все різано-тиск.

Подають гуакамоле як соус до м'яса і риби, до любимо мексиканським страв, а так само як паштет на хліб. Його можна використовувати і як заправку до салатів.

У нас в магазинах найчастіше продають авокадо двох видів - або незрілі тверді або майже гнилі. Вибирайте перший варіант. Потім просто покладіть авокадо в пакет з продуктами, що виділяють етилен - яблуками або помідорами. Воно доспеет за пару днів.

Харисса

Ця чудова паста родом з північної Африки Ця чудова паста родом з північної Африки. Якщо вимовити «Магриб» - я відразу ж подам фантастичні східні вулички, верблюдів, харісса і, чомусь, кардамон. Базову арабську харісса роблять з особливого виду в'ялених гострих перців, розтираючи їх і додаючи часник і приправи. ось тут можна прочитати про різні види, якщо хто зацікавився.

Не маючи доступу до таких перцям, я або привожу харісса з різних країн або готую сама якусь подобу, іменоване «перцевої пастою». Для цього запікаю перці чилі і болгарський, очищаю від шкірки, тру часник, додаю кумін і коріандр і поливаю оливковою олією.

У харіссой чудово маринується риба і м'ясо , Її можна подавати, як приправу на стіл, додавати в наваристі супи.

Новости