Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Тварини в літаку. Правила перевезення

  1. Загальні правила
  2. Перевезення собак в літаку
  3. Перевезення кішок в літаку
  4. А що про перевезення тварин - на форумах?
  5. прості поради

Кудись куди ми летимо?

Ми не збиралися заводити жівотінок, - доля послала. І тепер, коли плануємо черговий вояж, пунктом №1 стоїть питання: що нам робити з двома котиками?
На місяць-півтора вдається прилаштувати в надійні руки. Хоча, правду кажучи, надійних рук все менше. Останній раз, коли ми підселили Соню & Рисю до родичів, а точніше - до кота Беньяміну, були впевнені: їм буде комфортно і весело. Так воно, загалом, і було. Але тільки не родичам ...
Так що, плануючи піврічну зимівлю, ми розуміємо: кицьок доведеться брати з собою. Це накладає додаткові зобов'язання, обмеження і ризики. І головне питання: як перевозять собак і кішок в літаку?

Є загальний, досить виразний набір правил, c орієнтиром на міжнародні стандарти. Але є і нюанси, вимоги російських авіакомпаній, які дуже відрізняються.
Так що я постаралася зібрати достовірні, офіційні відомості про перевезення тварин в літаку за кордон, приправивши їх життєвими ситуаціями і порадами форумчан.

Загальні правила

Більшість авіакомпаній беруться перевозити домашніх тварин. Але не всі. Знаменитий лоукостер AirAsia не пустить на борт і колібрі. Перевезення тварин заборонене правилами авіакомпанії. Російський лоукостер «Перемога», незважаючи на скрутні умови навіть для пасажирів, домашніх тварин на борт бере ( «в тісноті, та не в образі»).
Щоб вихованця (домашніх собаку / кішку) взяли в літак:
- господар зобов'язаний повідомити заздалегідь авіакомпанії про «експортується» одного (при купівлі квитка, але не пізніше, ніж за 48 годин до вильоту), отримати «добро» і забронювати місце;
- вихованець повинен мати міжнародний паспорт з відмітками про вакцинацію від сказу; причому процедура повинна бути проведена не раніше, ніж за рік, і не пізніше, ніж за 30 днів до дати перельоту;
- пройти процедуру чіпування, якщо напрямок - країни ЄС;
- за три-п'ять днів до вильоту пройти ветеринарний контроль (огляд) в державній (уповноваженою) ветклініці і отримати ветеринарне свідоцтво про стан здоров'я за формою №1;

Соня готується до польоту.

- в аеропорту перед вильотом, в офісі служби ветконтролю це свідоцтво обміняють на Сертифікат міжнародного зразка, який буде потрібно пред'явити при посадці і по прильоту. Сертифікат дійсний 90 днів.
У Росії «допускається ввезення / вивезення без дозволу Россільгоспнагляду (сертифіката) собак і кішок, що перевозяться для особистого користування, в кількості не більше 2-х голів», - цитую наших бюрократів, для яких домашні улюбленці - типу худоби або речі. Жах, звичайно. Наша Соня трохи з холодильника не брязнула, почувши таке. На практиці це послаблення діє, тільки якщо переліт в межах Росії.

В тісноті та не в образі.

Перевезення собак в літаку

У кожної авіакомпанії - свої вимоги на цей рахунок. Вони (у кого чітко, у кого туманно) відображені на сайтах авіаперевізників і міжнародних аеропортів. Є також відомості про місцезнаходження, телефонах офісу фіто- і ветконтролю.
Загальні положення для всіх компаній:
- собаки літають в контейнері (клітці), відповідному міжнародному стандарту авіаперевізників IATA (розмір, особливі кріплення, надійна дверцята) в салоні з господарем або в багажному відділенні (за умови, що воно вентилюється і обігрівається);
- бійцівські і породи, які вважаються агресивними, - тільки в багажному відділенні;
- один пасажир одночасно може взяти на борт два вихованця, не більше;
- бюрократи на російській митниці можуть зажадати довідку про те, що піску «не має племінної цінності». Такі ксиви видаються в клубах собаківників. Форумчани запевняють, що на кордонах інших країн ці довідки ігнорують як непотрібні.

Фантастика!

У кожної компанії-перевізника - свої правила про максимальній вазі псинки (5-8 кг), при якому їй дозволено летіти з господарем; габаритах контейнера, загальній кількості тварин на борту одночасно.
Ось загальні правила міжнародного аеропорту «Шереметьєво» (Москва):
- собака повинна бути поміщена в закритий, але він має доступ повітря контейнер (клітку) достатнього (можливість змінювати позу і положення тіла) розміру;
- дно контейнера повинно бути водонепроникним, покритим абсорбуючим матеріалом, з бортиком;
- всередині контейнера - укріплені ємності з водою і сухим кормом на період перельоту;
- перевезення тварин що в салоні, що в багажному відділенні - платна (виняток - собаки-поводирі). Розраховується за тарифом «багажу понад норму». Причому вага береться загальний: тваринка + контейнер.
До речі, великі авіакомпнаніі продають стандартні клітини для перевезення. Можна уточнити у них це питання заздалегідь.

До перенесенні розміром з ручну поклажу немає претензій.

Особливі вимоги.
«Аерофлот" не береться перевозити взагалі: бульдогів (англійська, французька, американський), мопсів, пекінесів, ши-тцу, боксерів, грифонів (бельгійський, брюссельський), бостон-тер'єрів, бордоських догів, японського хіна. Собаки інших, які не бійцівських і неагресивних, порід можуть розраховувати на містечко поруч з господарем в салоні, якщо їх вага разом з кліткою не перевищує восьми кілограмів. Якщо перевищує, то полетять серед валіз, в багажному відділенні.
S7 ( «Сибір») уточнює вимоги до контейнера для перевезення в салоні. Його габарити (ширина, довжина, висота) укупі не повинні бути більше 115 см, при цьому висота - максимум 20 см. По суті, це ліжко-місце для кошеняти або той-терьерчики, не більше. Заявлена ​​висота відповідає ніші між підлогою і кріслом, де рекомендують встановити перенесення. Але це вимога абсурдно, враховуючи, що тварина повинна себе відчувати в цій норі комфортно, вставати на повний зріст і при цьому не бути карликом (до 8 кг з контейнером).
«Сибір» дозволяє перевозити цуценят старше 8 тижнів, причому в одній клітці (загальна вага - до 8 кг разом з кліткою) в салоні. А також - двох собак, якщо вони не ворогують, в одній клітці (загальна вага собак з кліткою - до 14 кг) в багажному відділенні.
«Люфтганза» акцентує увагу на тому, які породи, відповідно до міжнародної класифікації, віднесені до бійцівським: кавказька і анатолійська вівчарки, ротвейлер, аргентинський дог, американський бульдог, піт-бультер'єр, стаффордширський тер'єр і бультер'єр.
Собаки бійцівських порід перевозяться тільки в багажних відсіках, при цьому до контейнера пред'являються підвищені вимоги. Деякі з порід (бультер'єри, наприклад) заборонені до ввезення в Німеччину і деякі інші країни ЄС. Компанія також береться за перевезення тварини без господаря. Умови дивіться на сайті «Lufthansa Cargo».
«Уральські авіалінії» аж надто суворі до братів менших. Надіслати собаку в вантажному відсіку можна тільки, написавши письмову заяву. У салоні (вага до 8 кг з контейнером) - досить усної заяви. Але місця для вихованців в будь-якому випадку треба бронювати не пізніше, ніж за добу до рейсу. Інакше, каже компанія, не будемо володіти на борт тваринка. Якщо заброніруешь місце, а потім передумаєш, утримають 25% від вартості послуги.
До категорії «кімнатних домашніх тварин» уральці відносять кішок, собак, папуг і канарок. Це все. Ніяких хом'яків і кролів на борту! ..
«Перемога» радить надіти на псинка нашийник зі зворотною адресою. І попереджає, що не бере на борт хворих тварин (а також комах і гризунів, навіть здорових). Ще обмеження - в салоні можна перевезти не більше 4 контейнерів з тваринами (вагою до 8 кг кожен). Великі особини, до 50 кг, подорожують в багажному відсіку.
UTair ( «Ютейр») не злюбила акваріумних рибок, їх не беруть в політ. «Інших кімнатних домашніх тварин» можна везти (без уточнення, що входить в цю суб'єктивну категорію).
В салоні «Ютейр» можна перевозити тільки собак і кішок в контейнері-норі розміром 55 * 40 * 20 см і загальною вагою до 10 кг. ( «Інших» - тільки в вантажному відсіку, вага - до 50 кг.) Компанія допускає на борт дрібних вихованців в м'яких сумках-переноска розміром побільше горезвісних 55 * 40 * 20, якщо ці будиночки можна трансформувати під сидінням крісла, що стоїть.

Чекаємо-с.

Перевезення кішок в літаку

Всі ті ж вимоги до контейнера, вагою, бронювання місця поширюються і на кицьок. Але є нюанси.
S7 Не бере везти кошенят до восьми тижнів «через можливе зневоднення». А для кошенят постарше, до 12 тижнів, вимагає «ветеринарний сертифікат - дозвіл, що їх можна перевозити в літаку».
«Люфтганза» не рекомендує повітряних подорожей породам кішок (і собак) з приплюснутим носом. Оскільки вони більш чутливі, ніж родичі, до перепадів температур і стресів. І радить утриматися від перевезення таких особин, якщо температура в аеропорту відправлення, трансферу, прибуття вище 27 градусів.

А що про перевезення тварин - на форумах?

Екс-стюардеса «Ютейр» Наталя стверджує, що спеціальних місць для тварин на літаку не передбачено. Контейнер з живим вантажем летить у відділенні разом з валізами. Клітку фіксують ременями. «І добре, якщо вантажник сумлінну попадеться і добре закріпить» ... Або обкладають з боків валізами, якщо місця у відсіку мало. «І хочу вас засмутити: там темно і набагато більш шумно, ніж в салоні, - каже стюардеса. - А обігрів пілот включає, тільки якщо йому повідомили про наявність тварини у відсіку ... Я бачила, як витягали мертвого кота, який не витримав перельоту, і знаю, як заморозили цілий виводок рідкісних папуг, тому що забули включити опалення ».

Про чудовий новий світ!

Два пітерських кота подорожували «Аерофлотом» до Варшави, на ПМЖ. Летіли в багажному відсіку. Провели в цілому (з пересадкою) 19 годин! «Їх перекинули з рейсу на рейс без нашої участі, - каже господиня. - Але не завжди це так, уточнюйте в авіакомпанії ». Коти перенесли політ по-спартанськи, стоїчно. Єдина складність, за словами господині, - це знайти зону прийому спецбагажа. Саме там співробітники авіакомпанії заберуть, а потім віддадуть живий вантаж, а зовсім не на загальній стрічці. Ще господиня кицьок радить застосовувати ветеринарний препарат Feliway. Каже, він допомагає хвостатим справлятися зі стресом. (Ми не пробували.)
«Майте на увазі, що при контролі безпеки котика доведеться дістати з перенесення і пройти з ним через рамку, - попереджає інша дама і радить прихопити верхонки ... Правда, її вихованки поводилися пристойно, мабуть, допоміг« Кот-Баюн », яким вона їх частувала до рейсу.
«Після прильоту в аеропорту Європи зазвичай документи на кота не питають. Але якщо ви потрапили на рейд ветконтролю, то тварина оглянуть, вважають чіп, звірять з паспортом і перевірять щеплення. І все », - ділиться хлопець, звозили хвостату подружку в Італію. - вилітає з Європи з твариною за документами, отриманими в російському аеропорту. Ніякої ветконтроль в аеропорту Європи вже не проходите, тільки знову оплачуєте переліт тваринного ... »
До речі, в ряді країн: Австралія, Великобританія, Ірландія, Ісландія - встановлено карантин для прибуваючих тварин.

Перевезення тварин в Таїланд
Досвід тих, хто це робив, різниться. Одні запевняють, що вимоги до перевезення стандартні, а митна служба Бангкока взагалі не звертає уваги на живий вантаж. Або не більше, ніж на дамську сумочку.
Інші дуже радять крім іншого проінформувати ветслужбу / карантинне відділення БКК за 1-6 тижнів до вильоту про те, що ввозите собаку. Роблять це по електронній пошті, вказуючи всі необхідні дані про тварину (кличка, порода, вік, чіпування, вакцинація, тощо.), Інформацію про рейс (дата, номер, в салоні або багажі летить), копію свого м / д паспорта. Заявити про ввезення тваринного вимагає законодавство Королівства. У відповідь так само, поштою, має прийти дозвіл на ввезення. Але мало кому приходить, судячи з відгуків. У Таїланді досить багато законів, які в реаліях погано дотримуються. На що влада дивиться крізь пальці. Це один з таких, напевно. Проте радять відправити ел. лист, дотримати формальність, щоб було чим крити, якщо раптом виникнуть проблеми.
До речі, проблеми дійсно можуть виникнути, якщо вихованець:
- стаффордширський тер'єр;
- стаффордширський бультер'єр;
- пітбультер'єр. Ці породи заборонені до ввезення в Таїланд. (Але я їх там бачила.)
Є й обмеження за кількістю: одна собака - на одного пасажира (на кішок не поширюється.)
Пройшовши фейс-контроль і забравши багаж, потрібно пройти в ветслужбу аеропорту і в обмін на міжнародний сертифікат отримати довідку-ліцензію на ввезення тварини (за 100 бат).
Далі - на вихід по зеленому коридору. По дорозі є банери, повідомляють, що тварини підлягають декларуванню. Співробітники по ходу руху повинні звернути пасажира з вихованцем в червоний коридор і запропонувати сплатити мито. (10% від ринкової вартості, мінімум 1000 бат). При відмові тварина мають право відправити у карантинне відділення на строк до 30 днів.
За словами форумчан, варто зберегти ці доки: декларацію і квитанцію про її оплаті. Якщо коли-небудь знову доведеться летіти з вихованцем в Тай, оплачувати декларацію не доведеться. Досить показати ці документи.
Ще нюанси.
Чіпування тварини не обов'язково для ввезення та вивезення з Таїланду.
На внутрішніх рейсах перевозять тварин тайські: Nok Air, Bangkok Airwas, Thai Airways (у кожної - свої правила перевезення). Не бере на борт жівотінок малайзійська AirAsia.
Дозвіл на вивезення вихованця з країни видається службою ветконтролю аеропорту. Радять за тиждень до вильоту отруїти туди ел. лист-повідомлення; за 2-3 дня, в будні з'явитися з твариною і типовим набором доків (паспорт зі щепленням від сказу, міжнародний сертифікат, дозвіл на ввезення, ін.).

прості поради

1. Прочитайте заздалегідь умови ввезення тварин в країну, куди тримайте шлях. Вони є на сайті посольства, консульства країни. У ряді країн діє заборона на ввезення та вивезення певних видів собак, інших звіряток.
2. Ознайомтеся заздалегідь, до покупки квитка, з умовами перевезення тварин авіакомпанії, якій хочете летіти. Краще - з перших рук, на її сайті або в колл-центрі.
3. Візьміть консультацію вашого ветеринара за всіма специфічних питань: щеплення, документи, ризики перельоту, рекомендації та препарати на допомогу.
4. Зважте всі за і проти, адже відповідальність за улюбленця, перш за все, лежить на вас.

Читайте також:

- Промокод на страховку Tripinsurance

І тепер, коли плануємо черговий вояж, пунктом №1 стоїть питання: що нам робити з двома котиками?
І головне питання: як перевозять собак і кішок в літаку?
А що про перевезення тварин - на форумах?

Новости