Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Євроінтеграція в дії: Як летіти в Європу після відходу Wizz Air Ukraine

  1. Новини по темі
  2. Новини по темі
  3. Новини по темі

сайт WizzAir

З 20 квітня єдина українська авіакомпанія-лоукостер Wizz Air Ukraine припинить свою роботу. Зараз перевізник виконує з Києва та Львова 16 рейсів на тиждень. Після 20 квітня частина з них буде закрита, а інша перейде авіакомпанії Wizz Air Hungary, яка, як і Wizz Air Ukraine, входить в Wizz Air Holdings Plc

Нічого дивного в догляді Wizz Air Ukraine немає, каже член наглядової ради Української логістичної асоціації Артур Винюков-Прощенко. Вони плавно весь останній рік скорочували свою присутність в Україні: спочатку пішли з Донецька, потім з Харкова, зазначає він.

У Wizz Air Ukraine називають кілька причин свого рішення: тривалу напруженість у Східній Україні, девальвацію і нестійкість української гривні, обмеження платежів постачальникам у зв'язку з контролем за іноземною валютою, а також невизначеність з новими правилами для авіації і обмеження, які можуть бути цим викликані.

Колишній комерційний директор Wizz Air Ukraine Вадим Третяк каже, що, по всій видимості, причиною відходу авіакомпанії стала боязнь, що після недавнього виходу перевізника на IPO в очах інвесторів високоризикові інвестиції в Україну могли в разі подальшої ескалації подій в нашій країні піддавати ризику зниження цін на акції фірми. Таким чином, в Wizz Air Holdings ліквідують високоризиковий актив, який зараз не приносить прибутку і в найближчому майбутньому навряд чи зміг би це робити, вважає він.

Новини по темі

Новини по темі

наслідки догляду

Скорочення роботи Wizz Air Ukraine негативно позначиться на споживачах, оскільки скоротиться вибір авіакомпаній та карта маршрутів, каже Артур Винюков-Прощенко. За його словами, пасажирам доведеться більше платити за квитки, так як інші іноземні перевізники пропонують, як правило, більш високі тарифи при польотах з України. Крім того, МАУ зможе через зниження конкуренції підвищити ціни, вважає Артур Винюков-Прощенко.

Після 20 квітня від Wizz Air Ukraine до Wizz Air Hungary перейдуть рейси з Києва в німецькі Кельн, Дортмунд, Гамбург (Любек), Мюнхен (Меммінген), польський Катовіце і кіпрську Ларнаку. Крім того, як і раніше, Wizz Air Hungary продовжить виконувати польоти з Києва в Будапешт і Лондон (Лутон).

Разом з тим будуть скасовані рейси з Києва в іспанські Жірону, Валенсію, італійські Мілан (Бергамо), Неаполь, Венецію (Тревіз), грузинський Кутаїсі і в російську Москву, а також зі Львова в італійські Мілан (Бергамо), Неаполь і Венеції (Тревізо ).

Новини по темі

Новини по темі

Іспанія

Найбільш істотно догляд Wizz Air Ukraine відіб'ється на регулярні польоти в Іспанію. За даними авіаційного сайту flightmapsanalytics.com, в квітні планувалося, що регулярно літати з України (і тільки з Києва) в цю країну будуть дві авіакомпанії: Wizz Air Ukraine і МАУ. Але після відходу Wizz Air Ukraine, яка літала в іспанські Жірону і Валенсію, польоти залишаться тільки в Барселону з МАУ.

Правда, вже в травні МАУ відновить польоти на Тенеріфе, а в червні - в Мадрид. У червні почне літати в Барселону і іспанська авіакомпанія Vueling Airlines.

Італія

Істотно скоротиться і пропозиція для польотів до Італії. У квітні заплановано, що польоти в Італію будуть відбуватися з двох українських міст - Львова та Києва. Зокрема, зі Львова мали літати Wizz Air Ukraine і Meridiana fly. Тепер же львів'янам буде доступна тільки Meridiana fly з польотами в Неаполь. І лише в червні МАУ планує почати літати зі Львова до Болоньї та Рим.

З Києва до Італії в квітні планували літати МАУ і Wizz Air Ukraine. Після відходу останньої залишаться тільки рейси з МАУ в Рим і Мілан.

Новини по темі

Новини по темі

Грузія

Планується, що в квітні з України будуть виконувати польоти три авіакомпанії: МАУ і Wizz Air Ukraine з Києва, а "Дніпроавіа" - з Дніпропетровська. Після відходу Wizz Air Ukraine залишаться тільки МАУ і "Дніпроавіа", які будуть літати лише в столиці Грузії Тбілісі. І тільки в червні МАУ планує почати польоти з Харкова в інший грузинське місто - Батумі.

Росія

Найбільш несуттєвим буде вплив догляду Wizz Air Ukraine на рейси Київ - Москва. У квітні Wizz Air Ukraine планував здійснити 13 рейсів за цим маршрутом, що становить всього лише близько 4% від всіх рейсів між столицями України і Росії.

догляд продовжиться

По всій видимості, це не останні сумні новини. У минулому році авіаційний ринок України просів на 25% і ще просяде на 50% в цьому, вважає директор консалтингової компанії Friendly Avia Support Олександр Ланецкий. У 2013-му мирному році літаками хоч раз на рік літало 3,5 млн жителів України, а в цьому їх буде близько 1 млн, відзначає він. "Криза буде посилюватися. Авіакомпанії це відчувають першими по що знижується попиту на відрядження і туристів", - відзначає Олександр Ланецкий. На його думку, в найближчі 2-3 місяці стануть ще мінімум дві середні авіакомпанії.

Дмитро Уляніцкій для 112.ua

Новости