Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Пам'ятки Кракова: Топ-30 (БАГАТО ФОТО)

  1. Що подивитися в Кракові в першу чергу?
  2. 1. Собор Святих Станіслава і Вацлава
  3. 2. Ринкова площа і Суконні ряди
  4. 3. Підземелля Ринку
  5. 4. Маріацький костел
  6. 5. Флоріанська вулиця
  7. 6. Вежа Краківської ратуші
  8. 7. Єврейський квартал Казімєж
  9. 8. Єврейський музей «Галичина»
  10. 9. Площа героїв Гетто
  11. 10. Вавельський замок
  12. 11. Краківський барбакан
  13. 12. Костел Святого Франциска Ассизького
  14. 13. Базиліка Божого Тіла
  15. 14. Костел Святих Петра і Павла
  16. 15. Базиліка Святої Трійці
  17. 16. Костел Святого Андрія
  18. 17. Святиня Божого Милосердя
  19. 18. Будівля Колегіум Майус
  20. 19. Фабрика Оскара Шиндлера
  21. 20. Музей сучасного мистецтва
  22. Пам'ятки Кракова: що ще відвідати в Кракові?
  23. 21. Музей польської авіації
  24. 22. Музей вітража
  25. 23. Етнографічний музей
  26. 24. Музей Чарторийських
  27. 25. Театр імені Юліуша Словацького
  28. 26. Курган Костюшко
  29. 27. Краківський зоопарк
  30. 28. Ботанічний сад Ягеллонського університету
  31. 29. Краківські Планти
  32. 30. Річка Вісла

Якщо ви не знаєте, що подивитися в Кракові і чи варто взагалі відвідувати цей гостинний місто, прочитайте наш огляд. Ми склали докладний рейтинг, описавши ті пам'ятки Кракова, побачити які повинен кожен турист.

Що подивитися в Кракові в першу чергу?

Багато досвідчені гіди в Кракові рекомендують включати в екскурсійну подорож візит до наступних культурно-історичних та архітектурних об'єктів:

1. Собор Святих Станіслава і Вацлава

Якщо ви не знаєте, що подивитися в Кракові і чи варто взагалі відвідувати цей гостинний місто, прочитайте наш огляд

Собор Святих Станіслава і Вацлава розташований на пагорбі Вавель

Мала базиліка, зведена в готичному стилі. У складі цього католицького кафедрального комплексу кілька ренесансних каплиць і усипальниця, в якій спочивають національні герої країни, поети і представники польської королівської сім'ї.

Офіційний сайт: http: //www.katedra-wawelska/

2. Ринкова площа і Суконні ряди

Ринкова площа і Суконні ряди вночі

Що відвідати в Кракові повинен кожен відпочивальник? Міську площу, яка є найбільшою у всій Європі. Вона була побудована ще в Середньовіччі, і змогла зберегти елементи епох бароко і Відродження. Також як і багато інших кращі пам'ятки до ракових, вона прикрашена галереями внутрішніх двориків, порталами і аттиками. Приїхавши сюди, ви зможете оглянути безліч інших знакових польських об'єктів: Маріацький костел, палацовий комплекс Збараскі, статую Адама Міцкевича, Ратушну вежу. Однак найбільший інтерес у мандрівників зазвичай викликають Суконні ряди - це торгова галерея, облаштована ще за часів правління Болеслава П'ятого.

Офіційний сайт: http://mnk.pl/branch/gallery

3. Підземелля Ринку

У музеї Підземелля Ринку Ministry of Foreign Affairs of the Republic of

Якщо ви хочете побачити всі цікаві місця Кракова, приготуйтеся спуститися навіть під землю. Катакомби знаходяться під площею, і служать майданчиком для історичного музею. У музейних приміщеннях розташовується численна інноваційна мультимедійна техніка, відтворює історичні реконструкції. У колекціях музею - археологічні знахідки.

Офіційний сайт: http: //www.podziemiarynku.

4. Маріацький костел

"Хейнал" - специфічний сигнал, що лунає щогодини з баштового вікна Маріацького костелу

Відгуки гостей і жителів міста свідчать про те, що будівля цього костелу - одне з найкрасивіших не тільки в Кракові, а й у всій країні. Воно виконане в різних архітектурних напрямках: лаконічною готиці, вишуканому ренесанс і розкішному бароко. Внутрішнє оздоблення відрізняється багатим і пишним видом: дерев'яний різьблений вівтар зі сценами зі Святого писання, сяюча позолота і шикарні склепіння.

Офіційний сайт: http://mariacki.com/en/

5. Флоріанська вулиця

Вулиця Флоріана з видом на церкву Святої Марії

Екскурсії в Кракові на свіжому повітрі можуть бути не менш цікавими. Ми рекомендуємо вам відправитися в історичну частину міста, і прогулятися по невеличкій вуличці, розглядаючи барвисті будівлі в стилі класицизму, бароко і ренесанс. Тут же ви зможете побачити Флоріанські ворота (стародавня оборонна конструкція), що дали назву пам'ятки.

Відчуйте атмосферу Кракова в цьому красивому відео!

6. Вежа Краківської ратуші

Вежа міської Ратуші на Ринковій площі Кракова

Готична кам'яно-цегляна споруда 14 століття, прикрашена куполом з арками-вікнами. Якщо ви не знаєте, що подивитися в Кракові за 1 день, приїжджайте сюди. За спіральної драбині ви зможете піднятися на оглядовий майданчик, з якої відкривається панорама всього міста. Крім того, у внутрішніх приміщеннях є кілька музейних експозицій, а в підвалі - кафе, в якому подають неймовірно смачний і ароматний кави.

Офіційний сайт: http://www.mhk.pl/

7. Єврейський квартал Казімєж

Вулиця єврейського кварталу Казімєж

Ваша поїздка повинна включати в себе візит в цей «місто в місті». Наші рекомендації не випадкові: тут знаходиться безліч релігійних і культурних об'єктів, що мають відношення до єврейській громаді. Таких, як храм тіла Господня і монастир св. Катаріни. Відзначимо, що саме тут створювався кіношедевр «Список Шиндлера», що розповідає про жахи Голокосту.

Офіційний сайт: http://www.krakow.ru/

8. Єврейський музей «Галичина»

Фасад єврейського музею «Галичина» Zygmunt Put Zetpe0202

Будівля розташовується в єврейському квартиль. Виставкові зразки мають відношення до подій Голокосту, до побуту, традицій і культури євреїв. Крім того, тут організовуються історико-пізнавальні лекції, наукові семінари та конференції.

Офіційний сайт: http: //www.galiciajewishmuseum.

9. Площа героїв Гетто

Площа героїв Гетто з символічним стільцями Fred Romero

Ще одне місце з числа тих, куди сходити в Кракові слід обов'язково. Площа розташовується на території, де колись понад 20 тисяч в'язнів фашистів перебували в жахливих умовах і очікували перевезення в Освенцим. На згадку про них і їх страждання на бруківці знаходяться меморіальні стільці з бронзи і чавуну.

Офіційний сайт: http://www.krakow-info.com

10. Вавельський замок

Вид на Вавельський пагорб з боку Вісли

Споруда знаходиться на висоті близько 230 м. На вершині гори. Тривалий час вона була центром країни, і тому заслужено входить в список « основні визначні пам'ятки Польщі ». У давні дні тут коронували і ховали членів королівської сім'ї. Крім самого замку, в архітектурний комплекс Вавеля входить кафедральний храм Св. Станіслава і Вацлава.

Офіційний сайт: http://wawel.krakow.pl/en/

11. Краківський барбакан

Краківський барбакан - круглий і дуже потужна споруда XV століття

Шедевр архітектури та історії, створений в 1499 році. Спочатку він був покликаний захищати Флоріанські ворота, сьогодні ж застосовується для розміщення історичних реконструкцій, проведення спортивних заходів та організації музейних виставок.

Офіційний сайт: http://www.mhk.pl/branches

12. Костел Святого Франциска Ассизького

Інтер'єр костелу Святого Франциска Ассизького Zygmunt Put Zetpe0202

Католицько-римський храм 13 століття, засновником якого став Болеслав П'ятий. Фасад лише незначно змінився при реконструкції в 19 столітті, і здебільшого зберіг свій первісний готичний дизайн.

13. Базиліка Божого Тіла

Кам'яна будівля церкви Божого Тіла знаходиться на Ринковій площі

Старовинна будівля 14-15 століть в стилях ренесанс і бароко. Крім основного будинку, присутній барокова дзвіниця. Ключова пам'ятка самої базиліки - останки святого С. Казімерчіка (прославлений польський полководець).

14. Костел Святих Петра і Павла

Вид з площі Св. Марії Магдалини на костел Святих Петра і Павла

Перший бароковий храм країни, створений їх цегли і доломіту. Будівля 1635 року оточене кованим загородженням зі скульптурною композицією з 12 фігур святих. Триповерховий фасад прикрашають статуї, ніші, барельєфи, фронтони та пілястри. Інтер'єр більш лаконічний і строгий: дерев'яні лави для парафіян, барельєфні картини з подіями життя апостолів Павла і Петра. При огляді внутрішнього оздоблення неодмінно зверніть увагу на величезне центральне панно і постамент-вівтар з позолоченими скульптурами.

15. Базиліка Святої Трійці

Базиліка Святої Трійці XIII століття в готичному стилі Zygmunt Put Zetpe0202

Готичний архітектурний шедевр, створений в 13 столітті. Місце проживання монахів складається з 10 каплиць, що розташувалися в 3 нефах. Фасад з цегли оформлений фронтонами, барельєфами і арками, ажурними гратами на стрілчастих вікнах. Найбільше туристів дивує розкішний інтер'єр базиліки: рослинна розпис стін, хрестоподібний звід стелі, високі арки. Всередині - численні вітражі, фрески, скульптурні композиції, статуї з деревини та каменю.

16. Костел Святого Андрія

Зовнішній вигляд костелу Св. Апостола Андрія Первозванного

Споруда 11 століття, в подальшому отримала барокові риси. З костелом є сусідами обитель ченців, що зберігає древні реліквії церкви. Крім того, тут відкрита бібліотека з томами теологічних творів.

Офіційний сайт: h ttp: //www.klaryski.pl/

17. Святиня Божого Милосердя

Католицький паломницький центр в Лагевніках - Святиня Божого Милосердя

Цілий комплекс церковних об'єктів, що включає базиліку, кілька каплиць і жіночу обитель. Завдяки тому, що тут знаходиться знаменита ікона «Ісусе, уповаю на Тебе» і останки святого Ковальського, санктуарій є місцем паломництва для віруючих з усього світу.

18. Будівля Колегіум Майус

Аркадний двір з криницею в будівлі Колегіум Майус

У місті живе понад 100 000 студентів, здебільшого навчаються в Ягеллонському університеті (свого часу його закінчив Коперник). Основний корпус навчального закладу носить назву Великий Коледж або Колегіум Майус. Це цегляна будівля червоного кольору з трьох поверхів в стилі готика, має прямокутні вікна, восьмигранний виступ і кілька східчастих фронтонів. У внутрішньому дворі є колодязь і арочна галерея. У 20 столітті корпус було вирішено перетворити в музей. Купуйте квиток, і ви зможете розглядати живописні портрети професорів, навчали тут студентів в останні століття, різні глобуси, інструменти науки (в тому числі астрономії), меблювання з деревини, побувати з університетської їдальні, церемоніальних і лекційних залах, особистих покоях вчителів.

Офіційний сайт: http://www.maius.uj.edu

19. Фабрика Оскара Шиндлера

Експозиція музею Фабрика Оскара Шиндлера Zorro2212

Спочатку завод по виготовленню посуду з металу. За часів геноциду євреїв, Шиндлер допоміг безлічі в'язнів уникнути смерті, давши їм роботу на своїй фабриці. Близько восьми років тому на території заводу було облаштовано музей його пам'яті.

Офіційний сайт: http://www.mhk.pl/branches

20. Музей сучасного мистецтва

Музей сучасного мистецтва MOCAK в Кракові Mocak

Авангардна забудова з загостреними дахами і фасадом зі скла. Комплекс підрозділяється на різні тематичні відділення. У великих приміщеннях можна побачити оригінальні композиції, що розповідають про нинішні проблеми суспільства: фото і перфоманси, скульптури і картини, концептуальні експозиції. У місцевих кінозалах показують короткометражки на тему буття сучасної людини.

Пам'ятки Кракова: що ще відвідати в Кракові?

Ми розповіли вам про головні визначні пам'ятки Кракова коротко. Якщо у вас залишилося вільний час, присвятіть його огляду таких об'єктів, як:

21. Музей польської авіації

Музей польської авіації на колишньому аеродромі «Краків-Раковіца-Чіжіни»

Одна з найбільш великих авіаційних колекцій в країні розташовується в цьому музеї 1964 року. Сам комплекс на свіжому повітрі побудований на території колишнього аеродрому і складається з декількох відкритих ангарів. Предмети експозицій: планери, вертольоти і літаки різних

держав (в тому числі Британії, Америки і РФ). Виставляються тут також всілякі авіаційні мотори.

Офіційний сайт: http: //www.muzeumlotnictwa

22. Музей вітража

Робота Йозефа Мехоффера - вітраж Алегорія порятунку Zetpe0202

Колишня майстерня з виробництва вітражів. Предмети колекцій розповідають про польському витражном мистецтві. Крім вивчення зразків, гостям пропонується подивитися на процес випуску красивих виробів з різнокольорового скла.

Офіційний сайт: https: // muzeumwitrazu

23. Етнографічний музей

Експонати в Національному етнографічному музеї в Варшаві Marta Malina Moraczewska

Кількість зразків в експозиціях перевищує 8 000 одиниць, і всі вони мають відношення до культури, побуту та історії країни. Багато предметів належать до 19 століття, проте, настільки ж багато артефактів - археологічних знахідок різних ранніх періодів.

Офіційний сайт: http://etnomuzeum.eu/

24. Музей Чарторийських

Будівля музею Чарторийських у Кракові

Відвідати музей обов'язково слід хоча б заради унікального шедевра да Вінчі «Дама з горностаєм». В даний час це єдина картина геніального художника, що зберігається на польській землі. У колишні роки музей був розграбований, і його твори зараз розкидані по різних країнах світу.

25. Театр імені Юліуша Словацького

Розкішний ландшафтний дизайн навколо театру імені Юліуша Словацького

Найбільш значуща драматична сцена держави, на якій працювали і працюють найвідоміші актори, актриси і постановники Польщі. Ви зможете побувати на театральних постановках, про які говорить весь світ. Для любителів архітектури величезний інтерес представляє і будівля театру.

26. Курган Костюшко

Панорама зверху на курган Костюшко

Меморіал 1823 року в пам'ять про героя країни - Т. Костюшка. Навколо кургану розташовується старовинна оборонна конструкція. Для візиту на територію необхідно придбати квиток. Ви зможете оглянути курган і каплицю-каплицю святого Броніслави. Нагадуємо, що курган - це штучний насипний пагорб, тому з нього відкриваються чудові панорами на все місто.

Офіційний сайт: http: //www.kopieckosciuszki

27. Краківський зоопарк

Вихід з Краківського зоопарку Radoslaw Nowak

Старовинний міський зоопарк у Вавелі, побудований за указом Сигізмунда Третього. Після того, як Краків втратив звання столиці, звіринець став руйнуватися. На щастя, в 1929 році почалася його реконструкція. Зараз тут знаходиться понад 260 видів різних звірів, а загальна чисельність вихованців - понад півтори тисячі. З тваринами і птахами можна робити пам'ятні фото на тлі прекрасної природи.

Офіційний сайт: http://zoo-krakow.pl/

28. Ботанічний сад Ягеллонського університету

Головна алея ботанічного саду Ягеллонського університету Wuhazet Henryk Żychowski

У перший час садово-паркова територія займала не більше 2,5 гектар. Вона служила майданчиком для вирощування декоративних квітів і лікарських рослин. Але в подальшому ботанічний сад розширився до 9,5 гектар. Відпочинок на чистому повітрі пропонується не гірший, ніж можуть надати постояльцям кращі готелі в Кракові.

Офіційний сайт: http://www.ogrod.uj.edu.

29. Краківські Планти

Тіниста алея в краківських Плантах

Назва паркового кільця, яке оточує Старе місто. У 19 столітті стіни Кракова були зруйновані, і на зміну їм прийшли дерева. В усі пори року це місце має свою чарівність: у спекотні літні дні тут панує приємна прохолода, восени ви будете захищені від дощу густий порослю дерев, навесні Планти починають зеленіти. Сад облаштований для відпочинку городян і гостей Кракова: тут є лавки і алеї.

Офіційний сайт: http://www.krakow.ru/tour

30. Річка Вісла

Набережна річки Вісла в Кракові

Річка розтягнулася більш ніж на одну тисячу метрів (найбільш довга в країні). Вона починається в горах Карпат і тече в морські води Балтики. В межах Вісли знаходиться декілька природних заповідників і найкрасивіші міські парки.

Офіційний сайт: http://inkrakow.com

Ми сподіваємося, що ті пам'ятки Кракова, фото з назвами і описом яких ви зараз побачили, викликали ваш непідробний інтерес. Оглядати їх рекомендується разом з гідом-супроводжуючим: від нього ви також дізнаєтеся безліч захоплюючих фактів. Читайте також про пам'ятки Варшави і надихайтеся на подальшу подорож по Польщі.

Що подивитися в Кракові в першу чергу?
Що подивитися в Кракові в першу чергу?
Пам'ятки Кракова: що ще відвідати в Кракові?

Новости