Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Місце пілотів займуть роботи: чому це добре

Штучний інтелект буде керувати літаками найбільшого в світі авіаперевізника Airbus. Авіакомпанія вирішила залишити в кабіні тільки одного пілота. Крім того, концерн планує створювати перший безпілотний пасажирський лайнер в центрі інновацій, які будують в Шеньчжені. Штучний інтелект   буде керувати літаками найбільшого в світі авіаперевізника Airbus

pixabay.com

Одночасно Airbus веде переговори з рядом китайських фірм, і в першу чергу з Baidu, про спільні розробки в галузі штучного інтелекту (AI), який і замінить всіх або майже всіх пілотів. Передбачається, що буде створений автономний літак, а також технології, які дозволять одному льотчикові керувати величезною крилатою машиною.

Це принесе солідну економію грошей, що в наші важкі часи дуже важливо для комерційних компаній. Як це позначиться на безпеці пасажирів? На це питання "Правде.Ру" відповів заслужений пілот Росії, член комісії при президенті з розвитку авіації загального призначення Юрій Ситник.

- Моя думка, що автоматика і штучний інтелект краще людини справляється із завданням виконання польоту і його безпеки. Машина практично не допускає помилок, у неї немає людського фактора. Передбачено і потрійне резервування на випадок відмови техніки. Тобто, вийде з ладу одна система, спрацює друга, а потім і третя.

Якщо ж станеться щось надзвичайне, на допомогу прийде пілот, який в будь-якому випадку буде перебувати в кабіні. Я вважаю, що майбутнє за беспилотникам, Зараз вони літають на далекі відстані, повертаються і не стикаються. Ніяких НП не було.

Єдине, вартість обладнання для таких літаків в рази перевищує суму, яка йде на зарплату двом або трьом пілотам, літаючим на сьогоднішніх лайнерах.

Безпілотники допоможуть виключити так званий людський фактор . Резервний режим дозволить при відмові всіх систем довести лайнер до найближчого аеродрому і здійснити посадку.

- Чи можуть з'явиться пасажирські безпілотники в нашій країні?

- Якщо наші авіакомпанії куплять такі Airbus, звичайно, будуть і у нас літати. Для того, щоб в Росії відновити авіапромисловість, потрібно двадцять років, а до цього часу багато що зміниться.

Розмовляла Оксана Орловська

Як це позначиться на безпеці пасажирів?
Чи можуть з'явиться пасажирські безпілотники в нашій країні?

Новости