Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«У Мурсекаевих явно є майно»: біля керма банкрутства «ВІМ-Авіа» - нафтовики Татарстану

26.02.2018

Головний кредитор звалилася авіакомпанії з Багатих Сабов полює за її майном, але чи є там хоч вовни жмут?

Структура, близька до «Татнефти», скупила борги «ВІМ-Авіа», в тому числі у «Зеніта», і поставила свого арбітражного керуючого вести банкрутство авіакомпанії. Чи вдасться Татарстану повернути хоч щось з мільярдів, вкладених в бізнес втік за кордон Рашида Мурсекаева? Експерти «БІЗНЕС Online» констатують: при авіабанкротствах кредитори отримують дірку від бублика, але є резон пошукати в особистих засіках власника.

Структура, близька до «Татнефти», на правах головного кредитора взяла під контроль найбільше банкрутство авіакомпанії минулого року - крах «ВІМ-Авіа»   Фото: © Віталій Анька, РІА «Новости» Структура, близька до «Татнефти», на правах головного кредитора взяла під контроль найбільше банкрутство авіакомпанії минулого року - крах «ВІМ-Авіа»
Фото: © Віталій Анька, РІА «Новости»

БІЗНЕС МУРСЕКАЕВИХ ПЕРЕХОДИТЬ ПІД КОНТРОЛЬ ЛЮДЕЙ «Татнафта»

Як стало відомо «БІЗНЕС Online», структура, близька до «Татнефти» на правах головного кредитора взяла під контроль найбільше банкрутство авіакомпанії минулого року - крах «ВІМ-Авіа». З судової картотеки слід, що ряд боргових зобов'язань скуповувало ТОВ «РНГО». За даними " Контур.Фокуса », Фірма займається виробництвом сталевих труб, порожнистих профілів і фітингів. 51% належить Володимиру Полякову - це відомий московський нафтотрейдер, який бере участь в бізнесі «Татнефти». Решта 49% через афілійовані структури теж належать групі осіб, тісно пов'язаних з «Татнафтою», серед яких, наприклад, головний інженер нафтовидобувної компанії Наіль Ібрагімов, головний геолог Раїс Хісамов, керівник НГВУ «Леніногорскнефть» Рафаиль Нурмухаметов.

Так, РНГО виступає правонаступником банку «Зеніт», контрольованого «Татнефтью», в судовому розгляді з «дочкою» «ВІМ-Авіа» - аеропортом «Братськ» на 3 млрд рублів. «Зеніт» тут виступає третьою особою, а РНГО згадується як правонаступник банку в судових документах. Скидання проблемного боргу на афільовані структури цілком логічний для банку, щоб не створювати резервів. Не виключено, що РНГО також виступало і безпосереднім постачальником палива для авіакомпанії.

Справа почалася ще в жовтні минулого року, а в листопаді заяву про стягнення аналогічної суми надійшло щодо самої «ВІМ-Авіа». РНГО просило прийняти забезпечувальні заходи щодо всього майна боржника, проте суд відмовив.

У авіакомпанії є шість банків-кредиторів, провідний банк-кредитор - «Зеніт» Фото: «БІЗНЕС Online» У авіакомпанії є шість банків-кредиторів, провідний банк-кредитор - «Зеніт» Фото: «БІЗНЕС Online»

РНГО ж поспішило перехопити ініціативу і в банкрутство «ВІМ-Авіа». 13 лютого в відношенні авіакомпанії ввели процедуру спостереження. Причому авіакомпанія ще намагалася боротися: початковий позивач, «Спектр-авіа», вимагав всього 3 млн рублів, так що відповідач просив суддю дати шанс закрити борг протягом місяця. Однак там же і спливло, що борг позивача теж перекупило РНГО, яке зайняло жорстку позицію, вимагаючи ввести банкрутство і свою кандидатуру арбітражного керуючого.

Цікаво, що навколо арбітражного керуючого у кредиторів, які прийшли на засідання, виникли розбіжності. РНГО запропонувало москвичку Марію Булатову. Представник авіакомпанії тут же заперечив, що у перевізника є відомості безпеки, що містять державну таємницю, так що тимчасовий керуючий повинен мати дозвіл на допуск до них. Серед кредиторів виявилося агентство зі страхування вкладів (який лопнув банк-кредитор «ВІМ-Авіа» він представляв, невідомо), яке запропонувало свою кандидатуру і висловилося проти Булатової. «Вона веде величезну справу про банкрутство групи компаній" Житловий капітал "в Московській області. Там 1,5 тисячі пайовиків. У неї багато судів по інших компаніях, тому що ГК складається з 20 компаній. Вона заперечує угоди, ходить в суди. Як вона буде встигати? Плюс у неї ще є справа в Пермському краї. Як вона давала згоду? Може бути, вона не розуміла? »- проявив обізнаність представник АСВ в суді. Втім, перепалка відповідачів і кредиторів ні до чого не привела - суд погодився з кандидатурою РНГО Булатової.

Чому татарстанських нафтовикам було так важливо перехопити ініціативу? Нагадаємо, що «Татнефть» і її банк «Зеніт» фігурують в історії з крахом зареєстрованої в Сабінські районі авіакомпанії з самого початку, коли вирішувалося, вилетять літаки з туристами з-за кордону чи ні. «У авіакомпанії є 6 банків-кредиторів, провідний банк-кредитор -" Зеніт ". Загальна кредиторська заборгованість перед кредиторами становить близько 7 мільярдів рублів », - говорив глава Росавіації Олександр Нерадько. За відомостями ТАСС, «ВІМ-Авіа» була повинна «Зеніту» 3,1 млрд рублів. У банку, згідно з даними « Контур.Фокуса », Закладено не менше 5% акцій компанії. Але і це не остаточна сума можливих втрат компаній з Татарстану. «Татнефть» допомагала авіакомпанії не тільки грошима «Зеніту», а й власним авіапаливом. Так, в нещасливе для «ВІМ-Авіа» 25 вересня ЗМІ повідомили, що компанія давала гарантії на оплату палива за авіакомпанію аеропортам, а загальний борг за паливо тоді перевищував 500 млн рублів. Сама «Татнефть» підтверджувала, що поставляла паливо, але суми боргу назвати відмовилася.

Ні «Татнефть», ні «Зеніт» на запит «БІЗНЕС Online» з приводу банкрутства авіакомпанії не відповіли.

Уже зараз зрозуміло, що з авіакомпанії, яка не може навіть розплатитися зі своїми співробітниками за кілька місяців, взяти буде практично нічого   Фото: «БІЗНЕС Online» Уже зараз зрозуміло, що з авіакомпанії, яка не може навіть розплатитися зі своїми співробітниками за кілька місяців, взяти буде практично нічого
Фото: «БІЗНЕС Online»

ПОЛЮВАННЯ НА літак або ИМУЩЕСТВОМ МУРСЕКАЕВИХ?

Чого ж чекати «Татнефти» від участі в банкрутному процесі «ВІМ-Авіа»? Уже зараз зрозуміло, що з авіакомпанії, яка не може навіть розплатитися зі своїми співробітниками за кілька місяців, взяти буде практично нічого. Татарстан, де в останні роки збанкрутували дві великі авіакомпанії - «Татарстан» і «Ак Барс Аеро», прекрасно пам'ятає, що кредитори в кінцевому підсумку отримали дірку від бублика - в «Татарстані» - 0,67% боргу, в «Ак Барс Аеро »- менше 2%.

Єдиний реальний інтерес, в якому можна запідозрити «Татнефть», - це літаки «ВІМ-Авіа». Адже у нафтовиків є власна авіакомпанія - «ЮВТ-Аеро», яку потрібно розвивати. Станом на вересень 2017 року, парк «ВІМ-Авіа» налічував 23 повітряних судна: 12 Boeing 777 (взяті в лізинг у 2015-2017 роках), по чотири Airbus A319 і Boeing 757, два Airbus A330 і один Boeing 767. Середній вік літаків - 19 років. Найстаршому, Boeing 767-300 (бортовий номер VP-BVI), - 26,3 року. Наймолодшому, Airbus A319-100 (бортовий номер VQ-BTK), - 9,5 років.

Велика частина судів перебуває в лізинг (про це свідчить і участь в судах ірландської лізингової компанії), на них претендувати не доводиться - їх доведеться повернути лізингодавцю, але у «ВІМ-Авіа» є і власні суду.

Проте в самому «ЮВТ-Аеро», зацікавленій стороні, на майно «ВІМ-Авіа» не розраховують. «Я не знаю, що там було з парком повітряних суден" ВІМ-Авіа ". Навряд чи там щось можна забрати кредиторам, - говорить глава авіакомпанії "ЮВТ-Аеро" Петро Трубаєв. - Взяти хоча б ситуацію з авіакомпанією "Татарстан": вони, звичайно, змогли щось роздати, в тому числі нашої авіакомпанії якісь речі продали, але це все дрібниці ». Трубаєв назвав процедуру «вкрай неприємною» як для засновників, так і для самих кредиторів.

За відомостями голови ради директорів ГК «Тулпар» Азата Хакіма, у «ВІМ-Авіа» в власності було чотири Boeing 757, але ці повітряні судна вже нічого не варті через пристойного віку. «Я думаю,« Татнефть »мало що виграє, оволодівши цими літаками. Максимум - додадуть собі головний біль. Адже, висмикнувши ці літаки, компанії доведеться платити за стоянку, зберігання та обслуговування. Навряд чи вони будуть раді такій покупці », - вважає він.

Редактор порталу Avia.ru Роман Гусаров звертає увагу, що Мурсекаев був досить закритим бізнесменом, тому про активи компанії відомо мало. «Наскільки я знаю, у засновників, подружжя Мурсекаевих, в особистій власності є літаки. Навряд чи вони були оформлені на саму юрособу, тобто авіакомпанію, але є припущення, що «ВІМ-Авіа» літала саме на них. І тоді при банкрутстві кредитори з юридичної особи нічого взяти не зможуть », - говорить він. У ЗМІ проходила інформація, що Мурсекаеви в 2004 році придбали для компанії у Condor (Німеччина) і American Trans Air (США) 16 пасажирських літаків Boeing 757, випущених в 1990-х роках. Сума угоди склала близько $ 85 мільйонів. «Забрати майно засновників можна буде тільки в тому випадку, якщо буде доведено слідчими органами або іншими, що банкрутство було навмисним, умисним і мав місце виведення капіталу. І ось тоді може бути порушено кримінальну справу на засновників і з'явиться шанс витребувати гроші безпосередньо у власників авіакомпанії », - зауважує Гусаров.

В цілому ж експерт погоджується зі своїми колегами, вважаючи, що, коли авіакомпанія йде по шляху банкрутства, засновники усі виклики, які активи, якщо вони і були, встигають вивести. «У авіакомпанії дуже ресурсномісткий бізнес, величезні обороти, великі запозичення. Авіакомпанія має більшу виручку, але при цьому низьку маржу, мало активів. Оргтехніка та офісні предмети - це ніщо, вони не можуть задовольнити кредиторів », - звертає увагу Гусаров.

Джерело «БІЗНЕС Online» в авіаційній галузі додає, що участь «Татнефти» може бути викликано двома варіантами: або вона зацікавлена ​​в тому, щоб зам'яти цю банкрутство і погасити скандал, або, навпаки, хоче взяти цю справу у свої руки і довести шахрайство Мурсекаева , наклавши арешт на його особисте майно. «У Мурсекаевих явно є інше майно і в Росії, і за кордоном. Він [Рашид Мурсекаев] займався не стільки авіаційним бізнесом, скільки фінансовим, і міг досить ефективно використовувати ту ж авіакомпанію в своїх фінансових інтересах. Коли вся ця ситуація спливла, виявилося, що у деяких інших авіакомпаній літають літаки Мурсекаевих. Так що, можливо, саме за цим майном ганяється «Татнефть», - розповідає джерело.

Авіакомпанія була зареєстрована в Татарстані - за рік до краху вона змінила прописку з Москви на селище Багаті Саби   Фото: «БІЗНЕС Online» Авіакомпанія була зареєстрована в Татарстані - за рік до краху вона змінила прописку з Москви на селище Багаті Саби
Фото: «БІЗНЕС Online»

Аварії АВІАКОМПАНІЇ З Сабов

Нагадаємо, що перші новини про труднощі туристичної авіакомпанії «ВІМ-Авіа» через борги перед аеропортами з'явилися у вересні 2017 року. На той момент було затримано 19 рейсів більш ніж на 10 годину через борги за паливо. Вже через два дні затримки рейсів складали більше 24 годин, а за кордоном залишилися кинуті десятки тисяч російських туристів. На сполох забили туроператори - визволяти людей кинулися «Аерофлот» і інші авіакомпанії.

Росавіація констатувала, що у «ВІМ-Авіа» були відсутні ресурси для роботи, припинилася заправка повітряних суден, регулярні рейси авіакомпанії були переведені з Домодєдово в аеропорт Внуково. У зв'язку з великою простроченою заборгованістю перед лізинговими компаніями суду перебували під загрозою арешту. 26 вересня авіакомпанії зупинила чартерні перевезення.

У той же день слідчий комітет порушив кримінальну справу у зв'язку з розкраданням грошей пасажирів посадовими особами «ВІМ-Авіа». 28 вересня було затримано генеральний директор Олександр Кочнев і головний бухгалтер Катерина Пантелєєва. І тут же стало відомо, що власники авіакомпанії - подружжя Мурсекаевих, Рашид і Світлана (бізнес належав їм навпіл) - втекли за межі країни. Пізніше вони були заарештовані заочно в Московському міськсуду. 30 жовтня біля «ВІМ-Авіа» відкликали сертифікат експлуатанта.

Авіакомпанія була зареєстрована в Татарстані - за рік до краху вона змінила прописку з Москви на селище Багаті Саби. Місцеві авіатори кажуть, що прекрасно знають подружжя Мурсекаевих. «Я добре знаю Рашида Мурсекаева. Він не з Татарстану, він з Барнаула, просто він етнічний татарин. Багато років знайомі. Керівник цікавий, тлумачний, але, на жаль, не розрахував свої фінансові сили », - говорив нам, наприклад, Хакім. За інформацією нашого джерела в галузі, Мурсекаев планував розвивати вантажні повітряні перевезення у напрямку Китай - Європа через Казань і, відповідно, мав намір «подружитися» з казанським аеропортом. Щоб налагодити роботу в Татарстані, він за порадою своїх бізнес-партнерів, великих бізнесменів, зареєстрував компанію в Сабах. Однак вантажний проект не пішов, а діючий почав зазнавати труднощів. Два основних напрямки роботи «ВІМ-Авіа» - чартерна перевезення туристів і вахтовиків, перша з яких дала збій. Компанія розвивалася стрімко, занадто динамічно і в кінцевому підсумку «підірвала сили».

Головний кредитор звалилася авіакомпанії з Багатих Сабов полює за її майном, але чи є там хоч вовни жмут?
Чи вдасться Татарстану повернути хоч щось з мільярдів, вкладених в бізнес втік за кордон Рашида Мурсекаева?
Як вона буде встигати?
Як вона давала згоду?
Може бути, вона не розуміла?
Чому татарстанських нафтовикам було так важливо перехопити ініціативу?
Чого ж чекати «Татнефти» від участі в банкрутному процесі «ВІМ-Авіа»?

Новости