Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Узбекистан вперше не закриє кордон з Таджикистаном на святкування Дня незалежності

КПП на кордоні Таджикистану та Узбекистану. Фото Upyernoz з сайту Flickr

Узбекистан в цьому році напередодні святкування Дня незалежності, що відзначається 1 вересня, вперше не закриє кордон для громадян Таджикистану, повідомляє «Азія-плюс» з посиланням на джерело в силових структурах.

З 2001 року між Таджикистаном і Узбекистаном був введений візовий режим, і Узбекистан регулярно перекривав кордону перед святами або подіями, пов'язаними з державним суверенітетом, зокрема, перед Днем незалежності або перед президентськими виборами. Узбецька влада, як правило, приблизно за тиждень до святкування повідомляли про введення обмежень на відвідування країни для іноземців з 1 по 3 вересня, і КПП на зовнішніх рубежах Узбекистану в ці дні зміцнювалися додатковими силами і засобами.

Іноді попереджень не було зовсім, як, наприклад, в листопаді 2008 року, коли одностороннє закриття кордонів, ймовірно, з нагоди Дня узбецької Конституції, стало несподіванкою для таджицької сторони. В Узбекистан з Таджикистану можна було потрапити тільки громадянам Росії і Узбекистану. Обмеження не поширювалися на співробітників дипломатичних місій.

У березні 2018 року президент Узбекистану Шавкат Мірзіёев відвідав Таджикистан з першим державним візитом і підписав угоди про взаємні безвізові поїздки громадян протягом 30 днів і про відновлення роботи всіх 16 пунктів пропуску на кордоні. У серпні прикордонники Таджикистану і Узбекистану провели спільні військові навчання під назвою «Джайхун-2018», які стали першими в історії цих двох держав.

Міжнародне інформаційне агентство «Фергана»

Новости