Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Новий рік в Стокгольмі - найдовший в Європі!

  1. дзвони Скансена
  2. Карлсон і Мумі-мама
  3. Прогулянки по дахах
  4. «Грена Лунд»
  5. Лютефіск відправляє в нокаут

Чим знаменита Швеція? Безумовно, автомобілями Volvo, хітами ABBA і казками Ліндгрен. А ще - новорічними святами, чи не найбільш тривалими в усій Європі. Місцевого Діда Мороза звуть Юль Томтен, він любить шум і гам. Чим голосніше, задерикуватіше і веселіше зустрічати його в Новий рік, тим більше подарунків він принесе.

дзвони Скансена

«Екватор» зимових свят новорічна північ. Небо над Стокгольмом загоряється тисячами феєрверків - і все, дружно відкриваючи шампанське, вітають один одного з Новим роком! Цій традиції понад ста років.

А місцем для масових гулянь стає Скансен, перший в світі етнографічний музей під відкритим небом, що розкинувся на 30 га в центрі Стокгольма. Різдвяний ярмарок тут працює тут з 1903 року.

Шведський старий рік закінчується прямим ефіром з Музею під відкритим небом в Скансене. Саме тут опівночі зачитується різдвяний маніфест Альфреда Теннісона «Ring Out, Wild Bells» ( «Дзвоніть, дзвони!»), Який транслюється всіма шведам.

»), Який транслюється всіма шведам

джерело: fotograf.nu

У Скансене шанують традиції. Тут представлені споруди й цілі вулиці з різних регіонів Швеції. Цікаво, що все на території музею упорядковано географічно: привезене з півночі країни розміщено в північній частині комплексу, з півдня - в південній. З кожного регіону завозили свою землю, характерні рослини, тварин - так що все там по-справжньому.

До речі, співробітники Скансена не тільки розповідають туристам, як жили в Швеції в старі часи, а й самі так живуть: готують їжу в печі, не користуються електрикою і телефонами, обробляють землю, доять корів, шерсть прядуть - і ніби не помічають сторонніх спостерігачів.

Скансенскіе бабусі роблять імбирне печиво, хліб печуть за старовинними рецептами і пригощають відвідувачів. А в старовинних майстерень XVIII-ХІХ століть - гончарної, стеклодувной, шевської, столярної, дубильною і палітурної - можна все помацати і про все, що зацікавить, запитати. Така концепція живого музею підтримується в Скансене з 1891 року, з часу його заснування.

Сьогодні цей етнографічний парк на острові Юргорден - одне з найпопулярніших місць відпочинку. Розташований на пагорбі, він ніби спеціально створений для урочистих подій: звідси відкривається приголомшливий вид на казково виблискує новорічну столицю. Все місто розташувався на 14 островах, з'єднаних 57 мостами. Взимку канали замерзають - і стокгольмци радісно дістають з антресолей ковзани ...

Карлсон і Мумі-мама

Недалеко від Скансена розташувався предмет дитячих мрій під назвою Юнибакен. Це незвичайний музей, в якому створено справжній казковий світ за мотивами творів Астрід Ліндгрен і інших шведських письменників.

Це незвичайний музей, в якому створено справжній казковий світ за мотивами творів Астрід Ліндгрен і інших шведських письменників

Фото: Anna-Karin Sallander. Джерело: www.flickr.com

Тут можна досхочу побешкетувати на віллі Вверхтормашкамі, в будинку Пеппі Довгапанчоха, погостювати на горищі у Карлсона, погосподарювати на кухні Мумі-мами, відправитися в подорож на поїзді по веселим і захоплюючим місцях з веселих дитячих книг. І залізницю, і всю цю чарівну країну вправні майстри збудували за малюнками художниці Маріт Тернквіст - ілюстратора оповідань і повістей Астрид Ліндгрен.

Що примітно, в Юнібаккене жоден день не схожий на інший. Тут постійно готують для дітей нові милі сюрпризи. Тут облаштовано одна з найбільших в країні сцен для дитячих вистав, де кожен день показують різні уявлення. Цей дитячий парк надзвичайно популярний у шведів і гостей міста: саме сюди веде найдовша в Швеції чергу.

Прогулянки по дахах

За стокгольмським вулицях приємно прогулятися в будь-яку погоду. Але ж цей північне місто - батьківщина Карлсона, який, як відомо, живе на даху. На який саме? Це не важливо, головне - пам'ятати, звідки він родом. Будинки в Стокгольмі буквально притиснуті один до одного, і мало який хлопчисько відмовить собі в задоволенні побігати по черепичним покрівлі. Так чому не зробити собі такий новорічний подарунок?

Так чому не зробити собі такий новорічний подарунок

джерело: len4ik-ray4ik.livejournal.com

Навіть для дорослих проводять годинну екскурсію по стокгольмським дахах. У деяких місцях від спеціально прокладеній металевої доріжки без перил до краю покрівлі - менше метра, так що, незважаючи на страхувальний трос і помочи, гострі відчуття екскурсантам гарантовані. Вони пересуваються невеликими групами в супроводі гіда, який розповідає про оточуючих пам'ятки. Головне тільки, щоб пощастило з погодою.

«Грена Лунд»

Подорожуючи по Стокгольму, важливо заглянути і в «Грена Лунд Тіволі» (Зелений гай) - парк розваг з 120-річною історією, в якому є абсолютно все відомі атракціони. «Грена Лунд» вважається прабатьком всіх сучасних парків розваг, в тому числі знаменитого Діснейленду. У новорічну пору він розфарбовується ілюмінацією і збирає на сімейні розваги тисячі городян і туристів.

У новорічну пору він розфарбовується ілюмінацією і збирає на сімейні розваги тисячі городян і туристів

Джерело: hiveminer.com

Лютефіск відправляє в нокаут

Різдво в Швеції - тихе сімейне свято, напередодні якого всі збираються за щедрим столом і обов'язково залишають на ніч десерт (кілька ложок рисової каші з мигдалем) для місцевого Санта-Клауса. Цю почесну роль тут виконує не здоровенний бородатий дід, а впевнений в собі гном Юль Томтен. У язичницькі часи шведи вірили, що всі будинки, сади і ліси заселені гномиками, яких треба задобрювати, щоб вони допомагали людям працювати.

На Різдво в Швеції подають копчену оселедець, варену картоплю, смажені фрикадельки, всілякі ковбаси, окорок, картопляний гратен з маринованої балтійської оселедцем, який називають «спокусою Янсона», і специфічне скандинавське блюдо лютефіск. Для нього сушену рибу (найчастіше - морську щуку) замочують у розчині каустичної соди на три доби, потім витримують кілька днів у воді (в результаті вона набуває специфічного гострий запах), після чого смажать, запікають або варять. За визначенням американського кулінарного критика Джеффрі Стейнгартена, автора книги «Той, що їсть все», «лютефіск - це страва, смак якого ні на що не схожий і викликає настільки сильні відчуття, що буквально відправляє людини в нокаут».

Лютефіск. Источик: norskfisk.se

Ну, а завершуються новорічні свята 13 січня, в День святого Кнута. Саме тоді вікінги відзначали зимове сонцестояння ...

На який саме?
Так чому не зробити собі такий новорічний подарунок?

Новости