Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Москва в умовах глобального потепління: чи готова столиця до зміни клімату

  1. Глобально потепліло?
  2. Екологічної стабільності прийшов кінець
  3. Акули в Примор'ї і російський характер
  4. Чи готова Москва до глобального потепління?

Вкрай нестійка погода в столичному регіоні буквально зводить з розуму жителів Москви і Підмосков'я. Запізнілий снігопад і різкі морози наприкінці січня змінилися проливними дощами і різким потеплінням, абсолютно нехарактерними для московського лютого. З вуст синоптиків все частіше звучить слово «аномалія».

За даними сервісу GisMeteo, щоденна температура повітря в лютому складе від -3 до +2 градусів за рідкісними винятками. Аналогічні дані надають і інші метеорологічні центри. При цьому на дорогах очікується сильна ожеледиця, можливі стихійні лиха, а також крижаний дощ: МНС Москви закликає пішоходів не поспішати при переході через дороги, а водіїв - дотримуватися дистанції і бути акуратніше.

Гідрометцентр пояснює відлига рухом потужних циклонів, які йдуть до нас з Атлантики - акурат на східній периферії одного з них і виявилася російська столиця. Втім, все більше експертів-метеорологів схильні розцінювати аномальну зиму як початок глобальних кліматичних змін.

«Рідус» розбирався, чи може очевидна тенденція на поступове потепління ознаменувати початок катастрофічних темпів глобального потепління.

Глобально потепліло?

Чи вдасться зустріти москвича, не чув про загрозу глобального потепління: Голлівуд щорічно постачає глядачів переконливими страшилками про невідворотні і фатальних кліматичних аномаліях, а експерти всіх мастей мало не щодня вибудовують все нові гіпотези, спростовуючи старі. Однак перш ніж підраховувати ознаки майбутнього глобального потепління, варто розібратися в термінології.

© Олексій Куденко / РІА Новини
© Олексій Куденко / РІА Новини

Глобальним потеплінням прийнято називати процес поступового зростання середньої річної температури поверхневого шару атмосфери Землі і Світового океану, що відбувається в силу цілого ряду причин. Наприклад, теплішає в планетарних масштабах через збільшення концентрації парникових газів в атмосфері Землі або внаслідок змін сонячної або вулканічної активності.

З тих пір, як про глобальне потепління вперше заговорили в 60-х роках минулого століття, проблему невпинно оцінюють вчені і екологи: згідно їх даними, за останні сто років середня температура поверхневого шару атмосфери підвищилася на 0,3-0,8 ° С, площа снігового покриву в північній півкулі знизилася на 8%, а рівень Світового океану піднявся в середньому на 10-20 сантиметрів.

Відповідно до останнього звіту Світового економічного форуму, присвяченого всім потенційним видам глобальних ризиків, включаючи міжнародний тероризм і глобальні конфлікти, можливе всесвітнє потепління очолює групу загроз з «високим рівнем» ймовірності.

Нарівні з наростанням популярності теми в кінематографі, ЗМІ та експертних колах, навколо глобального потепління загострюється і «міфологічне творчість», абсурдність якого часто стирає серйозне ставлення до проблеми. Не дивно, що одне з найбільш розхожих думок про фахівців, які вивчають глобальне потепління, звучить так: «Вони намагаються давати прогнози підвищення температури на сотню років вперед, але не можуть вгадати погоду до кінця тижня».

Чи варто ставитися до проблеми скептично і навіть іронічно? Чи загрожує москвичам - а слідом і всій планеті - неминуче зміна клімату, здатне обернутися глобальною катастрофою?

Екологічної стабільності прийшов кінець

Незважаючи на те що катастрофічні прогнози вчених щодо темпів глобального потепління поки не виправдовуються, очевидна тенденція на поступове потепління клімату по всій земній кулі. Згідно з даними голови президії тюменського наукового співтовариства СО РАН академіка Володимира Мельникова, за сторіччя клімат теплішає в середньому на десяту частку градуса, і зараз глобальне потепління відбувається відносно плавно і без різких стрибків.

© Варвара Гертьє / РІА Новини
© Варвара Гертьє / РІА Новини

Втім, не тільки метеорологи констатують, що холоди невблаганно поступаються місцем тепла. Тенденцію на потепління відзначають також і біологи, які досліджують міграцію тварин і рослин. Наприклад, на Південному Уралі все частіше стали зустрічатися тарантули, традиційно мешкають в південних степах Казахстану. Крім того, степ на Південному Уралі планомірно «віджимає» територію у лісів, відсуваючи їх все далі на північ.

В одному вчені сходяться: вплинути на цей процес людині не під силу. Так чи інакше, глобальне потепління загрожує екологічною стабільності на планеті, а кліматична картина буде змінюватися по всьому світу. В інтерв'ю для « Російської газети »Морської геолог, фахівець з моделювання катастрофічних явищ, автор книг« Пустеля Росія »і« Світова війна XXI століття »Костянтин Ранкс припустив, що найближчим часом на Далекому Сході жити стане набагато комфортніше, ніж в Європі.

«Закінчився короткий період відносно стабільних умов, і в найближчому майбутньому нас чекають глобальні зміни, - констатує експерт. - Нинішні технічні можливості дозволяють констатувати і зростання середніх температур, і зміна кількості опадів, і, що важливо для Північно-Заходу Росії, ослаблення впливу Гольфстріму - своєрідного теплового насоса, який нагрівається в екваторіальній частині Атлантики і несе свої теплі води до Європи. Нагадаю, що і Петербург, і Магадан знаходяться на одному і тому ж 60-му градусі північної широти. Тільки ось в Петербурзі прекрасно ростуть каштани, а в Магадані - лише хирляві ялинки. Все завдяки Гольфстріму. Однак, як свідчать палеоданние, періодично інтенсивність цієї течії падає, і зараз якраз такий період ».

Справа в тому, що Гольфстрім працює за принципом тяги в трубі: коли води на півночі холодні, то різниця температур велика і тяга хороша. Але починається потепління Арктики (а воно починається) - і тяга пропадає, протягом слабшає. Таким чином, глобальне потепління не виключає локального похолодання в Європі.

Примітно, що такий сміливий прогноз зможе підтвердитися не просто в віддаленому майбутньому, а вже зовсім скоро. Подібні процеси відбуваються протягом життя одного покоління, підкреслює експерт: «Як показує практика, це льоди тануть довго, а ось зима наступає дуже швидко».

Акули в Примор'ї і російський характер

Реакція Росії на глобальне потепління буде відбуватися нерівномірно по всій території країни. Наприклад, для Північно-Заходу потепління загрожує тривалими і холодними зимами, які будуть себе вести досить стрибкоподібно. Може випасти непередбачувано багато снігу, або раптом вдарять дуже сильні морози, які зміняться різкою і передчасної відлигою. Щось подібне спостерігають і москвичі цієї зими.

© Віталій Анька / РІА Новини
© Віталій Анька / РІА Новини

При цьому на Далекому Сході буде стрімко теплішати - цей процес уже щосили відбувається. «Чому в Приморському краї з'явилися акули? Та тому що потепліла вода, і туди пішли зграї риб », - стверджує Костянтин Ранкс.

Все це вже було. У XVI-XVII вв.еках мав місце дивовижний ривок російських на Далекий Схід. Але якщо вивчити записи, які робили землепроходці, зрозуміло, що вони рухалися туди, де було тепліше. Сибір була тепліше, ніж європейська частина. Візьмемо простий приклад. Відомий козак Семен Дежнев першим пройшов Берингову протоку між Аляскою і Чукоткою. Але плив-то він по відкритій воді! А зараз зробити таке плавання було б практично неможливо: там майже весь час льоди, каже експерт.

«На Заході часто говорять, що російський народ нескінченно терплячий. А я пошлюся на слова норвезького полярного дослідника Фрітьофа Нансена: "До холоду не можна звикнути, його можна тільки терпіти", - продовжує експерт. - Найголовніша чеснота північного людини - терпіння. Людина живе в умовах дуже довгої зими, чекає двох-трьох літніх місяців, під час яких він нарешті розслабляється, а потім знову готується до наступної нескінченної зими ... Це пояснює і вибухонебезпечне російський характер, і фаталізм, і інші риси, викликані життям на кордоні населеного світу ».

Чи готова Москва до глобального потепління?

Майже десять років тому в столиці проходив круглий стіл «Міська містобудівна і екологічна політика. Індикатори стану міського середовища ». В ході експертної дискусії професор Центру демографії та екології людини РАН, доктор медичних наук Борис Реви попередив міську владу, що Москві доведеться як слід готуватися до глобального потепління, тому що на той момент російська столиця не була готова до планомірного підвищення температури.

© Володимир Астапкович / РІА Новини
© Володимир Астапкович / РІА Новини

Щоб впоратися з майбутньою спекою, Ревич закликав до створення по всій території Москви невеликих «зелених» ділянок з деревами і тінню, де спека легше переноситься і куди могли б ходити подихати жителі навколишніх будинків. З озелененням столиці в останні десяток років влади успішно справлялися. Однак не варто забувати, що потепління особливо небезпечне взимку, коли аномальні скачки температур можуть запросто перетворити ціле місто в каток.

Ці проблеми існують не тільки в російській столиці, а й в інших найбільших містах світу: з непростими наслідками аномальної зими зі змінним успіхом справлялися влади Нью-Йорка, Берліна і Гельсінкі. На спільному засіданні трьох комісій Мосміськдуми, що відбувся 4 лютого, депутати підвели підсумки заходів по боротьбі з ожеледицею та прибирання снігу.

Згідно з озвученими доповідям, столична система збирання ефективно впоралася з аномальними погодними умовами, не дозволивши стихії порушити звичний ритм життя москвичів і гостей столиці.

«У Москві найжорсткіші нормативи прибирання! Дороги - пізніше трьох годин після закінчення снігопаду. Тротуари - 2-4 години! », - пише в« Твіттері »мундеп Денис Аширов. Столичні двірники працюють з 6 ранку, в першу чергу вони обслуговують соціальні об'єкти: школи, поліклініки, місця зупинок і пішохідні доріжки. Ефективного усунення наслідків погодної аномалії вдалося досягти, розробивши різні регламенти прибирання снігу і льоду для різних погодних умов і різних міських зон, відзначили учасники засідання.

Професор кафедри дорожньо-будівельних матеріалів Московського автомобільно-дорожнього державного технічного університету (МАДІ) Юрій Васильєв розповів в ході засідання про проведення досліджень тротуарної плитки і асфальтобетонних дорожніх покриттів. «За тими результатами, які були отримані, можна з упевненістю стверджувати, що принципових відмінностей по утворенню льоду на поверхні тротуарної плитки та асфальтобетонного покриття не існує. На сьогодні на тротуарах укладається піщана асфальтобетонна суміш і плитка, і ці матеріали практично рівноцінні за текстурою поверхневого шару, що надає однаковий ефект », - підкреслив Васильєв.

Крім того, експерти МАДИ відзначили, що в Москві прибирання вулиць найефективніша в Росії, а її вартість при цьому набагато нижче, ніж в Гельсінкі або Нью-Йорку.

Для ефективної боротьби з ожеледицею в умовах аномально теплої погоди російська столиця додатково закупила пісок і гранітну крихту, повідав в ході засідання керівник ДБУ «Автомобільні дороги» Олександр Орєшкін. За його словами, саме ці матеріали краще всього використовувати при ожеледиці в дощову погоду.

«Коли йде дощ, реагенти змиваються. Ми додатково закуповуємо гранітну крихту і пісок. Вони вже поставляються в Москву », - зазначив Орєшкін, додавши, що в січні в столиці випало в три рази більше снігу, ніж зазвичай, тому треба було« в три рази більше працювати ».

Що стосується реагентів, то вони, як зазначив Орєшкін, використовуються на дорогах у багатьох мегаполісах світу. «Це неправда, що реагенти використовуються тільки у нас. Вони використовуються і в Монреалі, і в Нью-Йорку, у всіх цивілізованих країнах », - уклав він.

Як раніше писав «Рідус», москвичів запевнили в абсолютній нешкідливості реагентів , Що застосовуються в столиці в сезоні 2015-2016: згідно з лабораторними дослідженнями Росспоживнагляду, вони абсолютно нешкідливі. Федеральне державне бюджетна установа «Акредитований центр гігієни та біології» присвоїло реагентів 4-й клас небезпеки - «Дуже низький»: це означає, що реагенти не радіоактивні, в них відсутні важкі метали і вони не токсичні.

Як бачимо, через глобальні зміни клімату планети зима в столиці може бути вкрай непередбачуваною. Однак навіть в непростих умовах впоратися з наслідками аномальної погоди - цілком посильне завдання для влади Москви.

Читайте також:

Глобально потепліло?
Глобально потепліло?
Чи варто ставитися до проблеми скептично і навіть іронічно?
Чи загрожує москвичам - а слідом і всій планеті - неминуче зміна клімату, здатне обернутися глобальною катастрофою?
«Чому в Приморському краї з'явилися акули?
Чи готова Москва до глобального потепління?

Новости