Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Валюта Лаосу: курс, дизайн і головні особливості

  1. Історія лаоського стос
  2. Поточний курс і особливості ввезення / вивезення валюти
  3. зовнішні особливості

Лаос - дивовижна, але при цьому вельми маловивчена туристами країна. Саме це і робить її такою привабливою для всіх тих, хто шукає нові емоції та враження. Проблеми економічного характеру, внутрішній політичний устрій, далекий від досконалості, а також різного роду конфлікти позначилися на розвитку туристичної сфери.

[Quote font = "arial» font_style = "italic"] Якщо порівнювати з тим же Таїландом, який вітчизняні мандрівники вже вивчили вздовж і поперек, що межує з ним Лаос для багатьох поки є чистим аркушем. Цим він і прекрасний для тих, хто шукає справжню екзотику і якусь первозданність. [/ Quote]

Всіх, хто тільки збирається відвідати цю азіатську країну, хвилює валютне питання. Це цілком природно, адже якісне подорож без місцевих грошей уявити собі досить складно.

  • Валюта Лаосу називається «кип». Вона була введена в обіг в 1955 році і стала заміною індокитайського піастра.
  • Розмінною монетою є ат. Один кип складається з 100 АТОВ.

Однак через незначну вартості останнім часом монети в Лаосі не використовуються. Хоча офіційно вони існують. На законодавчому рівні з обороту їх поки не виводили.

Історія лаоського стос

У перші роки існування валюта включала банкноти номіналом 1, 5, 10, 20, 100 і 500 кіпів.

Їх друкували в різних країнах Їх друкували в різних країнах. Американська компанія American Bank Note Company займалася виробництвом банкнот номіналом від 1 до 50 кіпів. Крім цього, в даному напрямку працювали друкарні Чехословаччини і Китаю. Банкнота в 100 кіпів виготовлялася Банком Франції. У свою чергу, британська компанія Thomas de la Rue спеціалізувалася на виробництві купюри номіналом 500 кіпів.

В даний час печаткою національних платіжних засобів Лаосу також займаються іноземні підприємства. До вищеназваних держав-виробникам згодом додався В'єтнам.

Говорячи про те, яка валюта в Лаосі, не можна не відзначити, що перше її покоління проіснувало до 1974 року. Це стосується великих банкнот.

Дрібні купюри були виведені з обороту раніше і кілька разів оновлені Дрібні купюри були виведені з обороту раніше і кілька разів оновлені. Багато в чому така необхідність була викликана несанкціонованим випуском і великим відсотком підробок, який став наслідком не самої якісної захисту. З 1975 року, крім вищеназваних номіналів, в країні використовуються банкнота на 5000 кіпів.

За час свого існування валюта Лаосу, курс якої, до слова, ніколи не відрізнявся пристойними цифрами по відношенню до долара, кілька разів змінювала свій вигляд і номінали. На сьогоднішній день найбільшою банкнотою є купюра в 100 000 кіпів.

На сьогоднішній день найбільшою банкнотою є купюра в 100 000 кіпів

Вона була випущена в 2010 році і оновлена ​​в 2011-му. Крім цього, з великого номіналу в обігу перебувають банкноти на 50, 20 і 10 тисяч кіпів.

Поточний курс і особливості ввезення / вивезення валюти

Як вже зазначалося вище, кип не може похвалитися серйозними досягненнями на міжнародному валютному ринку. Економіка Лаосу ніколи не відрізнялася стабільністю. Висока інфляція і загальна відсталість країни кілька разів змушувала її керівництво проводити деномінацію і постійно розширювати діапазон купюр.

На сьогоднішній день 1000 кіпів можна отримати приблизно за 6-7 рублів.

Тому навіть бюджетний російський турист стане мільйонером, відвідавши Лаос. Валюта до рубля може змінюватися в залежності від пори року, але ці коливання несуттєві.

Не можна не сказати, що в Лаосі поряд з національною валютою досить широко поширені американський долар і тайський бат. Туристи, які мають в кишені ці банкноти, точно не пропадуть і зможуть придбати всі необхідні для нормального життя товари і послуги. Особливо дане твердження актуальне для міської місцевості.

Відносно банківський карток, шанувальникам сучасних систем розрахунку необхідно враховувати не дуже високу розвиненість даного сектора економіки. Безумовно, великі готелі мають термінали оплати, можна знайти в Лаосі і банкомати.

Безумовно, великі готелі мають термінали оплати, можна знайти в Лаосі і банкомати

Однак вони зосереджені лише в головних містах. Тому навіть якщо є плани використовувати виключно безготівковий розрахунок, вирушаючи в тур по країні, не зайвим буде запастися традиційними паперовими грошима.

[Quote font = "arial» font_style = "italic"] Говорячи про те, скільки валюти можна ввозити в Лаос, слід зазначити ліберальність влади в цьому плані. Ввезення і вивіз іноземної валюти фактично не обмежений. [/ Quote]

Єдине, суми, що перевищують позначку в 2000 доларів, необхідно пред'являти співробітникам митниці та декларувати відповідно до місцевого законодавства. Причому це стосується як готівкових коштів, так і тревел-чеків. Вивіз (власне, як і в ввезення) національної валюти в Лаосі заборонений.

зовнішні особливості

Валюта Лаосу не відрізняється якимось особливо яскравим і незабутнім дизайном, який би виділяв її на тлі платіжних засобів інших держав. Як і личить грошей, основу їх зовнішності складають національні мотиви, а також зображення героїв і визначних пам'яток країни.

Наприклад, на тильній стороні найдорожчою банкноти номіналом 100 000 кип зображений музей Кайсон Пхомвіхана і його пам'ятник. Лицьову частину прикрашають герб республіки і портрет все того ж Кайсон Пхомвіхана.

Фотографія цього політичного діяча в тому чи іншому образі зустрічається практично на всіх сучасних купюрах поряд з гербом ЛНДР.

Крім цього, до популярних тем можна віднести зображення корів, ступи Пха Тхатлуанг, храму Ват Сиенг Тхонг Крім цього, до популярних тем можна віднести зображення корів, ступи Пха Тхатлуанг, храму Ват Сиенг Тхонг ...

Не забули дизайнери і про значущі об'єкти економіки Лаосу. Наприклад, ка купюрі номіналом 2000 кип розміщена гордість країни - ГЕС Сесет 2, в той час як банкнота на 20 000 прикрашена зображенням ГЕС Тхеун Хінбун. Не забули дизайнери і про значущі об'єкти економіки Лаосу

Місцевий цементний завод відзначений на 5-тисячної купюри.

Не можна не сказати, що офіційно в Лаосі знаходяться в обороті не тільки гроші, випущені в останні роки, але і зразки 70-80-х років минулого століття. Вони легальні, проте зустріти їх сьогодні не так просто.

На більш ранніх поколіннях лаосской валюти зображені солдати, лісопилки, слони, поля і всілякі сільськогосподарські сцени.

На більш ранніх поколіннях лаосской валюти зображені солдати, лісопилки, слони, поля і всілякі сільськогосподарські сцени

Новости