Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

У Казахстані спалахнула найбільша в Центральній Азії мечеть

  1. Орфографічна помилка в тексті:

15 січня 2012, 12:32 Переглядів: 15 січня 2012, 12:32 Переглядів:   В Астані горить мечеть Хазрет Султан

В Астані горить мечеть "Хазрет Султан". Фото obozrevatel.com.

Соборна мечеть "Хазрет Султан" горить в адміністративному центрі столиці Казахстану Астани.

"Горить мечеть, наші сили і засоби прибутку і приступили до гасіння пожежі", - сказав представник департамент з НС міста.

Прибулий на місце події в Астані глава МНС Казахстану Володимир Божко повідомив, що під час пожежі в мечеті "Хазрет Султан" жертв немає.

"Там під куполом стоїть решетування дерев'яна, горить саме вона. З підвалів евакуйовано 13 осіб, які були безпосередньо в зоні спалаху", - уточнив міністр.

За його словами, на гасінні задіяно 30 машин, в готовності також весь пожежний гарнізон, "застосовуються всі новітні засоби пожежогасіння, які ми недавно закупили, в тому числі, кошти об'ємного гасіння пожежі".

"Ситуація дуже складна, оскільки купол високий. Зараз пожежники організовують подачу води для його гасіння", - сказав Божко.

У прес-службі департаменту з НС (ДЧС) Астани, інформації про постраждалих в результаті пожежі в мечеті не надходило.

"Оголошено третій номер виклику, це означає, що практично весь гарнізон прибув на гасіння пожежі. Інформації про постраждалих до нас поки не надходило", - зазначили в ДЧС.

Мечеть була здана в експлуатацію 16 грудня 2011 до 20-річчя незалежності Казахстану. Є найбільшою мечеттю в Центральній Азії. Мечеть розташована в північно-східній частині Астани на площі понад 11 гектарів. Будівництво велося за рахунок пожертвувань. Ім'я мечеті дав президент республіки Нурсултан Назарбаєв. "Хазрет Султан" - це епітет суфійського шейха Ходжі Ахмеда Яссаві, автора "Диван-і Хікмет" ( "Книги мудрості").

Проект мечеті виконаний в класичному ісламському стилі із застосуванням традиційних казахських орнаментів і декоративних елементів. Загальна площа всієї будівлі - 17,7 тис. Кв. метрів. У мечеті розташовані молитовні зали, приміщення для обмивання і ритуалу укладення шлюбу, зали для читання Корану і занять навчально-просвітницьких груп. Великий зал "Хазрет Султана" вмістить до 5 тис. Чоловік. Висота головного купола - 51 метр, діаметр - 28,1 метрів; висота кожного з чотирьох мінаретів - 77 метрів.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "У Казахстані спалахнула найбільша в Центральній Азії мечеть". інші Світові новини дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Новости