Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Special № 127 Floris, 1910 Світський парфум

Special № 127

Floris, 1910

світський парфум


Special № 127   Floris, 1910   світський парфум   На початку дев'ятнадцятого століття існував неймовірно модний придворний журнал, «адресований в першу чергу, леді», під назвою La Belle Assembl'ee ( «Прекрасна асамблея»)

На початку дев'ятнадцятого століття існував неймовірно модний придворний журнал, «адресований в першу чергу, леді», під назвою La Belle Assembl'ee ( «Прекрасна асамблея»). Тепер його пам'ятають в основному завдяки ілюстраціям з останніми моделями одягу, важливим свідченням стилю епохи регентства. Будучи в певному сенсі біблією стилю тієї епохи, «Прекрасна асамблея» переконала небагатьох парфумерів представити свої товари на сторінках журналу. І вони зробили це, причому гучно. Взяти, приміром, рекламу лавандової води фірми Gattie and Pierce, розташованої на Новій Бонд-стріт. Її реклама супроводжувалася портретами членів королівської сім'ї - стільки, скільки помістилося на виділеному місці: його світлість герцог Мальборо, графиня Дарнлі, графиня Ліверпуль і її світлість герцогиня Девонширський. З їхніх уст немов зривалося заяву: «Якщо леді захоплюються делікатністю смаку і ароматом парфумів, то Treble Distilled Lavender Water буде першим серед найвишуканіших».

Парфумерні компанії здавна користувалися своїми королівськими зв'язками і як і раніше продовжують їх експлуатувати. Їх історії переплелися між собою в глибині століть, і це не дивно, оскільки протягом довгих років знать була єдиною соціальною групою, яка могла дозволити собі парфум.

Основу бізнесу Guerlain в дев'ятнадцятому столітті складали замовлення російського імператорського двору, і аромати отримували назви в честь своїх замовників. У тому числі «Букет герцогині Бедфорд» (1840) і «Букет імператриці» (1853). В Англії в той же самий час фірма Piesse & Lubin випустила аромати «Букет баронеси Ротшильд» і «Парфуми Букінгемського палацу» (так, ось так вульгарно!).

Є кілька фірм, назва яких миттєво викликає в пам'яті обладунки, до них відноситься і фірма Floris. Як Penhaligon і Atkinson, Floris входить в той кластер успадкованих британських брендів, які починали з продажу товарів по догляду за собою (ведмежий жир і щітки для волосся) і лише згодом набули репутацію завдяки своїм запашним водам і одеколонам. Фірма Floris була заснована в 1730 році Хуаном Фаменіасом Флорісом, вихідцем з Мінорки, і століттям пізніше отримала перший королівський замовлення. І замовлений не була парфум, а гребінця. Звання «постачальник двору» було життєво важливим для подібних фірм, так як воно допомагало узаконити аромат. Якщо він підходив для його королівської величності, то підійде і для нас. Найбільше королівських замовлень отримувала парфумерна фірма Gosnell. Її головним клієнтом була принцеса Датська Олександра, і фірма користувалася цим, продаючи свій парфум Cherry Blossom ( «Вишневий цвіт»). Ця ж фірма пропонувала покупцям запашні закладки для книг, але на них була зображена молода черниця. Підпис свідчив: «Nun Nicer». Це було і престижно, і благородно (правда, не дуже благочестиво: губи черниці були підозріло рожевими, немов вона тримала баночку з губною помадою під своїм апостольніком [9] ).

Проблема була в тому, що Олександра, обожнює парфуми, без ліку роздавала «королівські замовлення». До початку двадцятого століття їх, здавалося, отримували все. Французька фірма Houbigant спробувала заявити свої «права» на королівську особу, стверджуючи, що улюбленим ароматом Олександри був їх парфум Coeur de Janette 1900 року.

Те, що фірма Floris виконала зі своїм парфумом під назвою Special № 127, виявилося дуже розумно, якщо не унікально. Парфуми був створений в 1890 році для російського князя Орлова. Престижні клієнти користувалися VIP-обслуговуванням, для них становили спеціальні формули і записували їх у журнал, щоб відтворити аромат при наступному замовленні.

У кожного клієнта був особистий номер. У Орлова - № 127. Після його смерті парфум надійшов до загального продажу, пропонуючи покупцям шанс пахнути так само вишукано, як князь, але при цьому отримавши непомітний, типово британський нумерований флакон, щоб не бути вульгарним. Фірма Floris намір почати експорт парфуму в США. Власники фірми, ймовірно, передчували привабливість подібних благородних асоціацій для тих, кому не терпілося долучитися до розкоші Старого Світу.

Special № 127 можна назвати одеколоном з шармом: добре збалансований аромат з трав'янистими і цитрусовими акордами і нотками герані, які не звучать окремо, але додають елемент хизування. Аромат в поєднанні з його історією викликає в пам'яті образ джентльмена відпочинку: ранок в місті, похід до перукаря, примірка нового костюма на Севіл-Роуд і перспектива провести час в клубі за читанням газети. Тим з нас, кому такий спосіб життя не доступний, Special № 127 може принести відчуття комфорту: в жаркий день це всього лише аромат, що рятує від поту і заглушає хвилювання.

Новости