Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Хаш, Лаваш і Вірменський Кураж

  1. Маленька країна
  2. Про користь повільної їжі
  3. Вірменія для гурманів. Рекомендації Олександра Сляднєва

Нова порція вражень про мою подорож до Вірменії. Моя історія і рекомендації для Women's Magazine (Україна). Читай і насолоджуйся!

Вірменія - це країна, в якій є смачний коньяк і радіо, яке знає відповіді на всі питання. У всякому разі ми так вважали. Тут я розповім про нову Вірменії, без коньяку і радіо, але зі смачною їжею, неправдоподібною природою і з самими гостинними людьми в світі.

Маленька країна

Ми рідко приїжджаємо в чужу країну, будучи чистим аркушем і нічого про неї не знаючи. Зазвичай якесь попереднє думку у нас вже є - «робоча гіпотеза», яка б вимагала в перевірці. У Олександра про Вірменію до запрошення кулінара і засновниці Food Adventures Анни Мазманян воно, проте, було дуже невиразним, притому що йому доводилося часто мати справу з уродженцями цієї країни: «Я все життя спілкувався з вірменами, у мене багато друзів-вірмен, перша дружина - наполовину вірменка. Але про країну мені розповідали мало. Говорили, що це гарна маленька країна, в ній багато гір, і що вона небагата - ось, власне, і все ».

Дійсно, Вірменія займає на планеті дуже небагато місця - близько 30 тисяч квадратних кілометрів, менше Одеської області. Але її головна проблема - ізольованість від світу. «Їм дуже складно розвиватися. Тому що нормальних шляхів сполучення немає, аеропорт тільки в Єревані і Гюмрі, залізниця пов'язує країну тільки з Росією через Грузію ». Але це якраз той випадок, коли ізольованість означає унікальність. Наприклад, християнство прийшло до Вірменії досить рано і розвивалося за своїм особливим шляхом, ігноруючи, так би мовити, світові тренди - на виході вірмени мають монументальну храмову архітектуру, хитромудрі печерні монастирі і особливу структуру церковного обряду: в ньому до цих пір використовуються жертвопринесення тварин. Та ж історія - з місцевою кухнею: продукти з Італії або Японії сюди привозити складно і дорого, тому вірмени до цих нір їдять страви але рецептами своїх предків і готують їх з місцевих продуктів, екологічно чистих (великий плюс відсутність в країні великої промисловості).

Країна-музей, країна-екопоселення, країна - культурний заповідник. З чого б тут не бути туристам? Вони є, вся заковика тільки в тому, щоб зробити їх перебування тут комфортним. Цьому присвячують себе місцеві підприємці, на свій страх і ризик вкладають гроші в туристичні об'єкти, і уродженці вірменської діаспори - однієї з найпотужніших і найвпливовіших у світі. Прикладів - хоч греблю гати, але розповіді Олександра: «На півдні Вірменії, біля міста Горіс, знаходиться історичний пам'ятник - стародавній монастир татів. Він був зруйнований землетрусом в 30-і роки, і його поступово відновлюють. До нього веде одна з найскладніших доріг Вірменії. Самі вірмени боялися в Татев підніматися. До 2010 року цей монастир відвідували близько 2 тисяч осіб на рік. А в 2010-му один підприємець побудував канатну дорогу, яка потрапила в Книгу рекордів Гіннесса - її довжина близько 6 км. І глибина ущелини під нею - більше 300 метрів. Ці 6 км на канатній дорозі проїжджаєш за лічені хвилини, з середньою швидкістю 30 км / ч, з чудовим видом з вікон кабіни. Весь прибуток від канатної дороги йде на реконструкцію монастиря. Я спілкувався з цією людиною. Він як раз з компаньйонами їздив але країні - вони хочуть побудувати туристичну дорогу. Зараз туристична середовище в Вірменії променева: люди прилітають в Єреван, а потім виїжджають з нього то в одну сторону, то в іншу, повертаючись переночувати в Єревані. Так ось, зараз опрацьовується кільцевий маршрут по всій Вірменії, щоб гість зупинявся не в Єревані, а десь в регіонах. Люди готові за свої гроші реконструювати дороги, щоб туристам було комфортно подорожувати.

Моїй приймаючою стороною була мережа готелів Tufenkian, власник якої - вірменин, емігрант в четвертому поколінні, живе в США. Його батьки поїхали в Америку ще до революції. А він повернувся в Єреван, щоб побудувати мережу прекрасних готелів, в яких всі вірменське: архітектура, дизайн, їжа. І це людина, яка про Вірменію чув в дитинстві виключно з розповідей бабусі і заочно закохався в цю країну настільки, що повернувся туди і створив бізнес ».

Кращий час для поїздки до Вірменії, за словами Олександра, - травень-червень і початок осені. У травні починають дозрівати смачні вірменські абрикоси (правда, їх ще hало пошукати - велика їх частина йде на експорт), а у вересні - гранати.

Про користь повільної їжі

Вірмени добре розуміють, що є потрібно повільно, це корисно для травлення. Але цього мало -так само повільно вони і готують, самі не знаючи, що таким чином йдуть модному тренду slow cooking, способу боротьби з фаст-фудом і погано приготовленої їжею. Ось, наприклад, як готують хаш, який став для Олександра практично символом Вірменії: «Беруться баранячі кістки і довго-довго варяться на повільному вогні. Отримана густа юшка рясно заправляється соли і часником, кожен, хто сидить за столом монотонно нарізає м'які частини виварених кісток, закидає в свою порцію юшки і засинає ламаним сухим лавашем. Обов'язково занівать Кізілової горілкою.

Ритуал приготування хаша в Вірменії такий. Рано ввечері в суботу, коли випадає перший сніг і в горах починається зима, чоловіки збираються варити хаш. Варять його всю ніч, контролюючи температуру як самого блюда, так і самого себе. За допомогою Кізілової горілки, зрозуміло. В середині ночі, коли чоловіки вже порядком наконтроліровалісь, їм на зміну приходять виспалися жінки. Ну, а чоловіки йдуть спати. О шостій ранку неділі хаш готовий. Чоловіки прокидаються, все збираються за столом, заправляють юшку за смаком і під кизилову горілку снідають. Хаш настільки ситний, що як тільки організм розуміє, що йому належить перетравити, він посилає сигнал: «Спати!» І все вірменське сімейство дружно йде хропіти до обіду. У неділю можна! »
Інші культові вірменські страви не менше витіюваті в приготуванні. «Я пробував Аріс - це пшенична крупа з куркою. Вона готується близько 9 години, і її потрібно безперервно помішувати, доводячи до такого стану, поки курка не розпадається па волокна і стає непомітною. Я такий смачної каші ніколи в житті не їв ».

Я такий смачної каші ніколи в житті не їв »

В описі їжі і застіль підозріло часто фігурує кизилові горілка - а як же знаменитий вірменський коньяк? Сюрприз: до коньяку вірмени ставляться з недовірою, це не народний напій, а експортний. «Якщо чесно, за два тижні, які я був в Вірменії, так вийшло, що ми не розмовляли про коньяк і не пили коньяк, - ділиться Олександр. - Традиційний напій Вірменії - вино. Нещодавно в одній печері там знайшли посуд із залишками вина шестітисячілетней давності. Вірмени кажуть, що Вірменія - прабатьківщина вина. Але за радянських часів там було знищено багато виноградників, і народ звик до горілки. У них є горілка кизилові, є Барбарисова і багато інших, з натуральних продуктів. Сьогодні винне господарство Вірменії починає заново розвиватися ».

Сьогодні винне господарство Вірменії починає заново розвиватися »

Вірменське застілля - це атракціон, за який у багатьох інших країнах потрібно доплачувати. Олександр попереджає, що перед поїздкою до Вірменії непогано було б посидіти на дієті. «Їжа в Вірменії збалансована. За якістю, але не але кількістю. Стіл ломиться від наїдків. Спочатку ти збираєш собі традиційний бртуч - це вірменський рол. В шматочок лаваша закидається зелень, овочі і різноманітні сири. Бртуч, згорнутий господарем, - вищий ступінь поваги для гостя. Потім йдуть закуски. Печена баклажан з тахінно пастою, сочевиця з горіхами і ще десяток різних, не менше смачних страв. Потім супи, кілька видів. І тільки після цього, коли ти доходиш до кулястої кондиції від кількості їжі, - виносять м'ясні страви. Голубці з бараниною на кістки і булгуром, баранина з запеченими овочами ... Добивають вірмени десертами. Спробуй не з'їсти все, що є на столі. Образяться ».

Але їжа - це все-таки просто їжа. А ось людей з собою не привезеш. «Їду я можу приготувати, в принципі, все ті ж продукти є і у нас. Але так, як мене зустрічали в Вірменії, мене не зустрічали ніде. Я сумую за вірменським гостинності », - зізнається Олександр, що об'їхав зі своїм фотопроектом Європу і Азію, але залишив серце (і шлунок, судячи з усього) в Вірменії.

Вірменія для гурманів. Рекомендації Олександра Сляднєва

Єреван

«Шарль»
Ресторан прямо в серце Єревана, в двадцяти метрах від монументального музейного комплексу «Каскад». Едгар Еганян, харизматичний і скромний шеф-кухар, творить чудеса. Дуже гарні його голубці з бараниною на кістки і булгуром і вірменський рол з ягняти. І ще, саме тут я спробував найсмачніший мільфей (таке листкове тістечко) в своєму житті.

І ще, саме тут я спробував найсмачніший мільфей (таке листкове тістечко) в своєму житті

«Герберт»
Цим рестораном заправляє один із знакових шеф-кухарів пострадянського простору Рубен Погосян. Не буду радити окремі страви. Просто покличте Рубена, передайте йому привіт від мене і запитайте його рекомендації.

Просто покличте Рубена, передайте йому привіт від мене і запитайте його рекомендації

«Салон Вірменія»
Улюблений ресторан попереднього президента Вірменії. Шеф-кухар Каро Гуюмджян не боїться експериментувати, але вірний традиціям вірменської кухні.

Шеф-кухар Каро Гуюмджян не боїться експериментувати, але вірний традиціям вірменської кухні

The Club
Найстильніший ресторан в Єревані. Цікавий інтер'єр, красиві і смачні національні страви, подачу яких ставив французький шеф-кухар. Спробуйте фірмовий томатний суп з севанская раків.

Спробуйте фірмовий томатний суп з севанская раків

Діліжан

«Айкануш»
Домашні страви, які готуються тут, створюються за рецептами бабусі власника. Він особисто контролює якість і смак. Рекомендую Диліжанський ламаджо і дому в малинових листя. А якщо приготують Арісу - поїздка вдалася!

Арені і Горіс

«Грот»
У цьому ресторані, в якому немає світла, все готується так, як це робили предки вірмен сотні років тому - в тандирі. Рекомендую спробувати вірменський плов з ачара (пшеничної крупи) з бараниною. І масу закусок, які запропонує господар закладу Вардкес.

«Татеватун»
З панорамних вікон цього ресторану відкривається прекрасний вид на Андзорское ущелині. Спробуйте традиційну хашламу з баранини, на десерт - Горійську гату (печиво з пісочного тіста з горіхами, яке їдять з солодким йогуртом) і вперед - кататися на найвищій в світі канатній дорозі.

Алаверди

«Аван Дзорагет»
Близькість району до Грузії виражається і в кухні. Тут є як вірменські, так і грузинські страви. Надзвичайно смачний суп з кмином і зеленню і суборег, аналог грузинської ачми (пиріг з сиром).

Прочитати статтю можеш в Prosto & Vkusno Magazine (Moldova).

Ще про Вірменію тут!

З чого б тут не бути туристам?
В описі їжі і застіль підозріло часто фігурує кизилові горілка - а як же знаменитий вірменський коньяк?

Новости