Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Орел

  1. Як дістатися
  2. Клімат і погода в Орлі
  3. Прогноз погоди
  4. Погода в Орлі по місяцях
  5. Відгуки по місяцях
  6. транспорт
  7. Що подивитися в Орлі
  8. Куди сходити в Орлі
  9. Цікаві місця в Орлі
  10. Де зупинитися в Орлі

Орел - затишний російське містечко, що входить до складу Центрального федерального округу. Знаходиться він в південно-західному напрямку від Москви , На відстані в 368 км, і є головним населеним пунктом і центром Орловської області. Розкинувся Орел відразу за двома узбережжям Оки і її притоки Орлика. Цікавий тим, що з 2007 року носить горде звання міста військової слави.

Взагалі, Орел - невеликий, але дуже затишний і мальовниче місто. Одна з його головних визначних пам'яток - це повноводна ріка Ока, що розділяє губернський центр на дві рівні половини. Приємно, що річкове побережжя не закута в камінь. Береги тут природні, обривисті, з природними пляжами і зеленими насадженнями.

Свою історію Орел веде з 1566 року. В цей період часу правителем на Русі був Іван Грозний, який і повелів звести кріпосні стіни на місці злиття річок Орел і Ока. Основним призначенням так званого Бурштинського острогу був захист державних кордонів від ворожих набігів. Сьогодні про це нагадує кам'яний пам'ятник - «Дитинець», встановлений в точці підстави населеного пункту.

Про те, звідки у міста з'явилася така назва, ходять різні легенди. Найвідоміше народне сказання говорить: на березі річки, де почалося зведення фортечних стін, ріс старий, високий дуб. При будівництві дерево вирішено було зрубати. І ось при першому ж ударі сокири з вершини дуба злетів величезний орел. Один з будівельників сказав тоді: «А ось і господар». Коли Івану Грозному розповіли цю історію, і звелів дати місту ім'я птиці.

Фортеця має багату історію, багато в чому сумну. На місто дуже часто здійснювали набіги кримські татари. У 17 столітті населений пункт був практично повністю зруйнований польсько-литовськими військами, але при цьому він продовжив своє існування. Орел щоразу мовби відроджувався, стаючи все сильніше і красивіше. Згодом він перестав бути фортецею, але придбав набагато більше значення - культурне, промислове і торгове. Чи не зломила його і фашистська окупація в роки Великої Вітчизняної війни. До слова, Орел став першим містом, на території якого прогримів салют на честь перемоги над фашистами-загарбниками.

Місцеві жителі трепетно ​​зберігають найдрібніші подробиці про історію своєї малої батьківщини, тому туристам, без сумніву, є, на чому зупинити свій погляд. Орел багатий древніми і сучасними визначними пам'ятками. Гості міста обожнюють відвідувати місцеві музеї, старовинні церкви, пам'ятні літературні місця, та й просто прогулюватися по затишним орловським вуличках.

Звичайно, в місті безліч визначних пам'яток, але є кілька основних, які необхідно відвідати і вивчити в обов'язковому порядку. До таких пам'яток можна віднести музей письменника Лєскова і скульптуру, присвячену йому, музеї Тургенєва та інших іменитих літераторів різних епох. Приїхавши в Орел, не можна обійти увагою маєток великого письменника Спаського-Лутовінов. І таких прикладів можна навести десятки, а то і сотні - у Орла вкрай багату літературну минуле.

Заснований:

21 вересня 1566 року
Площа: 121,2 км2
Населення: 315 308 чол. (2018)
Валюта: російський рубль
Мова: російська
Оф.сайт: http://www.orel-adm.ru/

Час перельоту:
(Найближчий аеропорт в Брянську, 146 км)
з Москви - від 8 годині 25 хв. (1-2 пересадки)
з Санкт-Петербурга - від 1 години 40 хв.
з Казані - від 7 годині 25 хв. (1-2 пересадки)
з Єкатеринбурга - від 6 годин (1-2 пересадки)
з Новосибірська - від 7 годині 30 хв. (1-2 пересадки)

Поточний час в Орлі:

7:39

(UTC +3)

Цінителям старовинної архітектури неодмінно варто вивчити пам'ятники купецького і церковного зодчества в старому центрі міста. Але і сучасні споруди на території Орла не менше цікаві і цікаві.

Як дістатися

В Орел веде безліч шляхів, як автомобільних, так і залізничних. Місто знаходиться практично на перетині кількох автомобільних трас: Р120, Р92, М2, А141, Р119. З місцевого залізничного вокзалу постійно курсують поїзди, також в п'яти напрямках: на Брянськ, на Курськ, на Москву, на Єлець і на Михайлівський рудник.

Щоб дістатися з Орла до столиці нашої Батьківщини, можна купити квитки на спеціалізований поїзд з промовистою назвою «Тургенєв». Також в Москву щодня відправляється висококомфортного швидкісний експрес, який домчить до столичного мегаполісу всього за 4,5 години. Стандартні поїзди курсують також за маршрутами Орел-Смоленськ і Орел-Воронеж. Не так давно на лінію випустили новий швидкісний потяг «Ластівка», кінцевий пункт призначення якого - місто Курськ.

Звичайно, і автобусне сполучення між Орлом і іншими містами розвинене відмінно, хоча цей варіант довший, виснажливий і менш комфортний. Для тих, хто вважає за краще пересуватися автобусами, відкриває свої двері орловський автовокзал , Розташований в Заводському районі міста. З цієї точки громадський транспорт відправляється не тільки в сусідні міста і області, але навіть в міжнародні рейси (автобусом можна дістатися до деяких держав СНД). Дізнатися докладний розклад маршрутів можна, зателефонувавши до диспетчерської за номером телефону (4862) 72-11-11.

Потрібно уточнити, що автовокзал не надто великий - на 15 платформ, але завантаженість його вкрай висока. З цієї причини місцева влада вирішила перенести відправну точку з кількох приміських маршрутах на міську площу під назвою Комсомольська. За фактом, багато місцевих жителів називають її другим автовокзалом.

Пошук попутників
на BlaBlaCar

Трансфери
в Орел

Пошук ЖД
квитків

Пошук автобусних
квитків

Клімат і погода в Орлі

Орел - затишний російське містечко, що входить до складу Центрального федерального округу

університетський сквер

Орел розташовується в помірно-континентальній кліматичній зоні. Погода в зимові місяці звична для середньої смуги Росії. У грудні тримаються досить комфортні, м'які температури. Морози змінюються частими відлигами. З настанням січня зима стає суворішим і морозніше, і залишається такою практично до кінця лютого. Календарна весна також зазвичай починається з сильних морозів, тепла слід очікувати не раніше початку квітня. До слова, за всю історію метеоспостережень абсолютний температурний мінімум Орловської області був зафіксований в березні. Середньорічна температура становить 6,2 ⁰С.

Літо в Орлі не відрізняється постійністю: екстремальна спека може різко змінюватися на затяжну, дощову прохолоду. Восени в регіоні зазвичай тепло і комфортно.

Максимально стовпчик термометра опустився в березні 1964 року до відмітки -37,8⁰С. Температурний максимум метеорологи зафіксували в серпні 2010 року. Тоді повітря прогрілося до 39,5⁰С.

Прогноз погоди

четвер
26.12

+ 1 ° C

0 ... + 1 ° C

+ 1 ° C

100%

100%

в, 3 м / с

п'ятниця
27.12

+ 1 ° C

0 ... + 1 ° C

100%

100%

в, 3 м / с

субота
28.12

-1 ° C

-3 ... -1 ° C

100%

100%

св, 5 м / с

неділя
29.12

-4 ° C

-6 ... -4 ° C

74%

74%

св, 4 м / с

понеділок
30.12

-3 ° C

-1 ... -3 ° C

83%

83%

юз, 5 м / с

Вівторок
31.12

0 ° C

-1 ... 0 ° C

100%

100%

юз, 8 м / с

Погода в Орлі на 10 і 14 днів

на «Погода.Турістер.Ру»

Погода в Орлі по місяцях

Відгуки по місяцях

транспорт

Орловська мережу громадського транспорту складається з трьох рівноправних груп: масовий пасажирський транспорт, прогулянковий річковий транспорт і індивідуальний пасажирський транспорт.

Скористатися можна одним з 55-ти автобусних, 9-ти тролейбусних і 3-х трамвайних маршрутів.

Трамвайні, автобусні і тролейбусні маршрути продумані таким чином, щоб з кожної точки міста в будь-яку іншу можна було дістатися без пересадок. У кожному автобусі і тролейбусі є маршрутні покажчики з позначенням зупинок і повноцінні схеми пересування. В Орлі є автовокзал і залізничний вокзал .

Служби таксі функціонують дуже справно. Також у гостей міста завжди є можливість взяти на прокат легкове авто або велосипед.

оплата

Вартість проїзду становить від 12 до 15 рублів. Щоб вирушити в поїздку на будь-якому вигляді масового громадського транспорту, можна придбати разовий талон (єдиний для автобусів, трамваїв, тролейбусів), або купити проїзний квиток на місяць, скористатися яким можна тільки в муніципальному транспорті (для кожного типу - індивідуальний).

річковий трамвай

У літню пору великою популярністю користується інший вид громадського транспорту - річковий. За Оці кілька разів на день курсує невеликий водний трамвайчик, який перевозить пасажирів з Центрального парку культури і відпочинку в Лужки і назад. Перший рейс відправляється о 10 ранку, а потім через кожні 2 години аж до 8 вечора. Потрібно уточнити, що трамвай відправляється в дорогу тільки в тому випадку, коли на його борту знаходиться не менше 10 пасажирів.

Якщо на автотранспорт можна купити квиток прямо в салоні, у кондуктора чи водія, то на річковий теплохід потрібно купувати проїзні завчасно, а саме за півгодини до відплиття. Зробити це можна в касі на пристані. Квиток необхідно зберегти до кінця поїздки. Вартість одного дорослого квитка становить 150 рублів, дитячого (від 7 років) - 70 рублів. Також існують пільги для дошкільнят і ветеранів війни: ці категорії громадян мають право безкоштовного проїзду. У процесі плавання трамвай на вимогу може пришвартовуватися до різних станцій.

Поради про транспорт

Що подивитися в Орлі

Богоявленський собор

©

Орел славен великою кількістю пам'яток. Одна з них - це Богоявленський собор . Храм, зведений в 40-х роках 17 століття, вважається найстарішою кам'яною будівлею на території міста. Спочатку церковна православна святиня належала до Богоявленському чоловічому монастирю, який був скасований в 1680 році. До сьогоднішніх днів в Богоявленському соборі, розташованому в центральній частині Орла, на узбережжі річки, збереглися стародавні ікони, яким приписують чудотворні властивості. Храм розташовується на однойменній площі - Богоявленської.

Вирушаючи на екскурсію по Орлу, не можна обійти увагою Успенський монастир , Який становить великий інтерес для туристів. Раніше на великій монастирської території знаходився архієрейський будинок з безліччю будівель різного типу і призначення. До наших днів, на жаль, дійшла тільки двокупольний Троїцька церква-усипальниця . Зводилася вона протягом 2-х років, в період з 1843 по 1845 роки. Ініціатором будівництва був місцевий губернатор Кочубей. Замислювалася святиня як поминального храму, поруч з яким були упокоєні рідні управлінця - мати, дружина і двоє синів. На жаль, сьогодні від могил вже нічого не залишилося, але церква існує до цих пір. На початку 21 століття поруч з нею збудували гарну каплицю і нарекли її на честь Олександра Невського. Прямо під нею розташовується свердловина з чистою артезіанською водою. Глибина її становить 148 м. Скважинная вода освячується, покуштувати її може будь-хто.

У місті знаходиться ще одна примітна православна обитель - жіночий Введенський монастир . Старовинна будівля спорожніла в 1923 році і поступово руйнувалася протягом довгих 70 років. На початку 90-х років 20 століття влада міста ухвалила рішення про відновлення святині. Реставраційні роботи ведуться і до цього дня. Одне з головних надбань монастиря - список Баликінской ікони Божої Матері. Цей список, наділений чудотворними властивостями, підніс в дар обителі святитель Іоанн Тобольський ще в 1712 році.

Якщо говорити про мирських пам'ятки міста, то їх не менше. вкрай цікаві Торгівельні ряди , Що датуються 18 століттям. Спорудження, протяжністю в цілий квартал, має сумну історію. Через деякий час після побудови воно сильно постраждало від пожежі. Торгові ряди вигоріли практично повністю, але, на щастя, в середині 19 століття були відновлені.

Туристичний Багатофункціональний комплекс «ГРИНН»

©

У 60-х роках 20 століття на території Орла з'явився пам'ятний меморіал, присвячений ювілейній даті - 400-річчю від дня заснування міста. Композиційно цей пам'ятник являє собою величезний обеліск з граніту, що тягнеться вгору на 27 метрів. На його поверхні вибиті різні дати, безпосередньо пов'язані з історії Орла. Відомо, що під обеліском його засновники замурували лист, адресований майбутнім поколінням 21 століття. До слова, меморіал розташований безпосередньо в місці злиття Орлика та Оки.

Непідробний інтерес у гостей міста викликає туристичний комплекс «Гринн», на території якого і поруч з ним знаходиться велика кількість скульптурних і архітектурних пам'яток, як старовинних, так і сучасних. Одна з визначних пам'яток - кафе «Боярське», стилізоване під старовину. Неподалік від нього знаходиться музейний комплекс, експозиція якого розповідає про історію споруди і розвитку Орла від витоків до наших днів.

Ще одне місце, яке слід обов'язково відвідати гостям Орла - це « дворянське гніздо ». Чудовий зелений сквер територіально розташовується на лівобережжі Орлика. За легендою, в цій ландшафтній зоні колись знаходилася старовинна садиба, яку знаменитий письменник І. С. Тургенєв описав в однойменному творі. На самій околиці скверика зведена прекрасна дерев'яна альтанка, прозвана «Тургенєвській». Поруч з нею поставлено бюст літератора з мармуру і обладнана зручна оглядовий майданчик.

У місті Орел велика кількість музеїв - цілих десять, при цьому 6 з них присвячені російській літературі і знаменитим письменникам і поетам різних епох, чиє життя так чи інакше була пов'язана з Орловської губернією. Таким чином, Орел - це справжній рай для цінителів російської класики.

Спокійно і корисно відпочити можна, відвідавши місцеві театри або прогулявшись по чарівним парках і скверах. Від одного з таких парків під назвою «Орловське полісся» буквально захоплює дух! На красивій території площею в кілька гектарів проживає практично в природних, природних умовах величезна кількість представників фауни. Для звірів і птахів збудовані шикарні вольєри, розмір яких дозволяє мешканцям почувати себе вільними.

В Орлі є кілька цікавих архітектурних пам'яток. До шедеврів садибного зодчества можна віднести музей-садибу Спаське-Лутовинова, Сабурова-Кам'янське, будинок губернаторів , Дерев'яний будинок Фомічова. Неповторну історію і величезне культурне значення має місцевий кінотеатр «Батьківщина».

Словом, відвідування Орла не примушує нудьгувати жодного туриста. Практично кожен куточок цього міста викликає цікавість і бажання вивчити його краще.

Куди сходити в Орлі

2 турістa були тут

На величезній території Росії зібрано безліч цікавих, красивих і унікальних природних об'єктів. Один з ...

Злинскій конезавод розташовується в північній частині Орловської області, на території Болховского района.Конний завод ...

Конний завод

1 турист був тут

До найбільш яскравим архітектурним перлинам міста Орел відносять наймолодшу дореволюційну церква в честь Іверської ...

4 турістa були тут

В Орлі стоїть пам'ятник російському письменнику Лєскова Миколі Семеновичу. Статуя має вельми скромні розміри, але знаходиться ...

1 турист був тут

Богоявленський собор в Орлі - найстарішу кам'яну будівлю в місті, розташоване на березі річки ...

Свято-Троїцький храм в Орлі споруджений в першій половині XIX століття на території Троїцького кладовища, заснованого ...

Всі пам'ятки Орла

Цікаві місця в Орлі

пам'ятки

Музеї та галереї

Парки та зони відпочинку

Де зупинитися в Орлі

компанія Booking.com пропонує до бронювання більше 150 готелів Орла . Ви зможете підібрати готель, використовуючи різноманітні фільтри: зірковість готелю, тип готелю (готель, апартаменти, вілла, хостел і т.д.), вартість, розташування готелю, оцінки людей, які відвідали готель, наявність Wi-Fi і багато іншого. Перейти в сервіс підбору та бронювання готелю в Орлі .

Останні заброньовані готелі в Орлі

Новости