Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Югендстиль в архітектурі міста Риги

  1. Будівля посольства Російської федерації в Латвії.
  2. Сподіваюся, що гості, які відвідали мою сторінку, провели кілька приємних хвилин.

Тетяна Грушевська
Югендстиль в архітектурі міста Риги Тетяна Грушевська   Югендстиль в архітектурі міста Риги   Югендстиль, в Росії цей стиль архітектури називають - північний модерн

Югендстиль, в Росії цей стиль архітектури називають - північний модерн.

Югендстиль з'явився в архітектурі Європи на рубежі 19 і 20 століть. Jugendstil в Німеччині, Art Noveau у Франції, Modernismo в Іспанії, Sezessionsstil в Австрії, Stile Liberty або Stile Floreale в Італії, свою переможну ходу продовжив до Першої світової війни.

Для югендстиля характерний орнаментальний стиль з вигнутими лініями, асиметрична композицію і нерегулярні лінії в ритмах, головні мотиви - природа, елементи античного мистецтва, міфології. В архітектурі югендстиль виражається функціональної будівництвом будівлі і насичено декорованим фасадом, що досягається застосуванням всіх засобів вираження будівництва, від форми віконних і дверних прорізів, еркерів і до рельєфів, скульптур, орнаментних ліній, вітражів. Але для югендстиля важливий не тільки парадний фасад, але і загальний образ, тому «архітектура югендстиля» позначає й інтер'єр, і форму столових приладів, і навіть гардероб мешканців.

Югендстиль, це стиль не тільки в архітектурі, це стиль життя! Перлини ризького югендстиля створені в той час, коли західна околиця Російської імперії - Рига переживала економічний розквіт: тут жили освічені підприємці та інженери, котрі навчалися в Петербурзі, Москві і європейських столицях, яким вдалося залучити і німецький, і російська, і єврейський капітал, сюди поверталися після отримання освіти повні надій і амбіцій діячі мистецтва.

У центрі Ризі приблизно 800 будинків (40%) побудовані в югендстіля, це більше ніж в інших містах Європи.

Знавці архітектури і мистецтва вважають, що саме ризький модерн володіє виразністю особливої сили і масштабу. Югендстиль зробив Ригу красивіше, таємничіші.

Пропоную познайомитися з фотографіями деяких ризьких будинків

в стилі югенд.

Будівля посольства Російської федерації в Латвії.

Багато будівель в стилі югенд побудував Михайло Ейзенштейн, корифей ризького модерну, батько легендарного режисера Сергія Ейзенштейна, урожденца Риги.

Багато будівель в стилі югенд побудував Михайло Ейзенштейн, корифей ризького модерну, батько легендарного режисера Сергія Ейзенштейна, урожденца Риги

Щоб зберегти для майбутніх поколінь архітектуру Вецрига (Старої Риги, ризькі дерев'яні будиночки і будови югендстиля, історичний центр Риги включений в список охоронюваних пам'яток культури ЮНЕСКО.

Сподіваюся, що гості, які відвідали мою сторінку, провели кілька приємних хвилин.

фотографії зроблені Ігорем Грушевським за моїм проханням.

Новости