Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Празький функціоналізм

Вацлавська площа (Фото: Олег Фетісов)   Ми знову перебуваємо на празькій Вацлавській площі Вацлавська площа (Фото: Олег Фетісов) Ми знову перебуваємо на празькій Вацлавській площі. Сьогодні ми не будемо говорити про одне конкретне будівлі. І навіть не про всій площі. Ми поговоримо про стиль, який називається «функціоналізм». Цілком очевидно, що на Вацлавській площі в цьому стилі побудовано не одну будівлю. Але спочатку поговоримо про самому стилі функціоналізму. Що це таке?

Олег Фетісов. По суті, функціоналізм - це революційний стиль в архітектурі, який сформувався в ХХ столітті і відразу ж після своєї появи і визнання провідними фахівцями, він викликав ряд скандалів, суперечок і інших дебатів. Насправді, це була по початку якась революція в архітектурно-художньому і архітектурно-планувальному рішеннях будівель. Будинки стали втрачати різних декоративних елементів, складних композицій, пихатих і розкішних убрань. На зміну їм приходять прості і монотонні, може бути навіть не цікаві і прості фасади.

Фото: Олег Фетісов   Лібор Кукал Фото: Олег Фетісов Лібор Кукал. Чи можна сказати, що це глобальний або міжнародний імідж? Або він типовий для якихось конкретних країн?

Олег Фетісов. Спочатку стиль «функціоналізм» з'явився в Німеччині в школі Баухауз. Потім його підтримали і в Нідерландах. Але безліч пам'ятників у всій Європі, в тому числі і в Празі говорять про те, що цей стиль підхопили багато країн. Досить швидко прийняли цю філософію функціоналізму, ввібрали її і стали за допомогою неї самовиражатися перспективні і цікаві, як молоді, так і вже сформувалися і відомі архітектори того часу.

Palác Astra (Фото: Олег Фетісов)   Лібор Кукал Palác Astra (Фото: Олег Фетісов) Лібор Кукал. У Чехії цей стиль досить поширений. Якщо розглядати стиль функціоналізму в Празі, а зокрема на Вацлавській площі, ми бачимо рівні й прямі фасади з дуже широким використанням скління. Це типово?

Олег Фетісов. Це дійсно типово для будівель даного типу, тому що одним з характерних прийомів рішення фасадів будівель в даному стилі - це стрічкове скління. Воно повинно бути широким, максимально високим, і чергуватися з бетонними обсягами, які висловлюють як несучу функцію, так і естетичну. Багато критиків історії архітектури, багато критики історії мистецтв та інші фахівці практично до сьогоднішнього дня намагаються найбільш вдало сформувати принципи функціоналізму. Але, поглянувши в загальному на цю ситуацію, можна виділити найбільш характерні ознаки для всіх будівель, побудованих в цьому стилі. І це стосується не тільки Праги, а всього функціоналізму в цілому. Головне і глобальне правило - використання простих форм. Дуже характерним для стилю є те, що головний будівельний і оздоблювальний матеріал - це бетон.

Лібор Кукал. Думаю, можна це назвати переходом від цегли до бетону.

Олег Фетісов. Абсолютно вірно. Це перехід від цегли, штукатурки, ліпнини та інших декоративних прийомів обробки фасадів до такого радикально новому і трохи «кричущо» незвичного рішенням. Так само революційним для стилю функціоналізм є те, що повсюдно стали застосовуватися плоскі покрівлі. Як я вже говорив, ще один важливий прийом - це засклення. Скління в даному випадку характерно не тільки для промислових будівель, а й для житлових і цивільних. Так само, досить популярним стало рішення робити «будинку на ніжках». Це була особиста ідея Ле Корбюзьє.

Людвік Гейлз (Фото: Archiweb)   Лібор Кукал Людвік Гейлз (Фото: Archiweb) Лібор Кукал. Але для чеського функціоналізму це не типово. Олег Фетісов. Якщо підходити до питання чеського функціоналізму в архітектурі, то видно, що він виражається трохи в своєрідній манері. Для того, щоб пізнати чеський функціоналізм наживо, варто прийти на Вацлавську площу. Саме на Вацлавській площі розташувалися відразу три пам'ятника одного учасника та відомого архітектора. Іншими словами, архітектурне тріо в стилі функціоналізм.

Лібор Кукал. Хто цей архітектор?

Олег Фетісов. Ім'я архітектора, який подарував Празі відразу три пам'ятки архітектури, Людвік Гейлз. Це досить своєрідний архітектор, який, до речі, не був спочатку прихильником стилю функціоналізм. Він працював виключно в стилі «кубізм». Але коли хвиля функціоналізму дійшла і до Праги, він її тут же підхопив і подарував місту три чудових пам'ятника архітектури. Це Lindtův dům (Palác Astra), який був першою його роботою. Так само слідом він побудував ще два будинки: торговий дім Baťa і Palác U Stýblů (Palác Alfa).

Торговий дім Baťa і Palác Astra (Фото: Олег Фетісов)   Лібор Кукал Торговий дім Baťa і Palác Astra (Фото: Олег Фетісов) Лібор Кукал. Про торговому будинку Baťa ми вже говорили. Ми присвятили йому цілу програму. Тому в цей раз поговоримо про інших двох будівлях Кисельов.

Олег Фетісов. Хотілося б звернути увагу на найперше будівля в стилі функціоналізм, яке з'явилося в Празі - Lindtův dům, або ж Palác Astra. Він був побудований за проектом Людвіка Кисельов в період з 1925 по 1927 роки. Він будувався для підприємця і торговця на ім'я Линдт, який і був замовником даного проекту. Будівля на той момент було революційним, т. К. Було першим в даному стилі і вперше показало жителям Праги фасад з стрічковим заскленням, що чергується з бетонними монолітними формами.

Palác Alfa (Фото: Олег Фетісов)   Лібор Кукал Palác Alfa (Фото: Олег Фетісов) Лібор Кукал. Треба сказати хоча б пару слів про другий, тобто третьому будівлі Кисельов під назвою Palác Alfa. Сьогодні це будівля пустує. Дуже цікаво, що в центрі празького благополуччя, на Вацлавській площі, є будівля, в якому експлуатується тільки перший поверх.

Олег Фетісов. В першу чергу, це найбільший реалізований проект Людвіка Кисельов. Він розташований приблизно посередині Вацлавській площі і так само знаходиться під охороною як пам'ятник архітектурної спадщини. Свою назву, що не дивно, будинок одержав від імені господаря ще з часів першої республіки. Будинок побудований на фундаментах двох будівель, які були тут до нього. Крім того, що будівля є пам'яткою архітектури стилю функціоналізм, воно так само є пам'ятником зародження поняття «багатофункціональності» в архітектурно-планувальному рішенні. Будівля мала не одну функцію: кафе, пасаж, офісні приміщення та інші.

Palác Alfa (Фото: Олег Фетісов)   Лібор Кукал Palác Alfa (Фото: Олег Фетісов) Лібор Кукал. І на цьому наша коротка лекція про історію архітектурного стилю функціоналізм закінчується. Заходьте на наш сайт, і подивіться, як виглядають ці будівлі, про які ми сьогодні говорили.

Що це таке?
Чи можна сказати, що це глобальний або міжнародний імідж?
Або він типовий для якихось конкретних країн?
Це типово?
Хто цей архітектор?

Новости