Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

П'ять пам'ятників світової архітектури, скопійованих китайцями (+ відео)

У Китаї створено копії знаменитих світових пам'яток різної якості і розмірів. Ось п'ять з них. /epochtimes.ru/

Китайський сфінкс

Китайський сфінкс

Сфінкс в Китаї. Фото: AFP / Getty Images

У травні 2014 року в північнокитайській провінції Хебей встановили бетонну копію єгипетського сфінкса. Він має розміри оригіналу: висота - 18 метрів, довжина - 60 метрів. Всередині два зали в стилі стародавніх китайських палаців. Сфінкс розташований в Шіцзячжуане, столиці провінції Хебей.

Китайський сфінкс викликав невдоволення Каїра. Влада Єгипту подали скаргу в ЮНЕСКО. У відповідь китайські розробники заявили, що копія сфінкса - це частина декорацій для кінозйомок, і він буде знесений. Однак підроблений сфінкс на той час вже став популярною туристичною визначною пам'яткою. Він стоїть до сих пір.

Що потрібно сфінкса? Правильно: піраміда. Китайська піраміда, яку побудували поряд з Хебейськім сфінксом, повинна викликати обурення не тільки єгипетської влади. Нова структура - копія скляної піраміди у Лувра, створеної по дизайну китайсько-американського архітектора І.М. Пея.

Фото: Chinese Internet

Туалет у вигляді Білого дому

В м Фуяні, провінція Аньхуей, в 2014 р побудували будівлю, яке поєднує елементи Білого дому і Капітолію. Будинок побудований за броварнею та служить туалетом для 4000 працівників заводу.

Будинок побудований за броварнею та служить туалетом для 4000 працівників заводу

Фото: Chinese Internet

Туалет площею 450 кв. метрів обійшовся в $ 150 000. Його будівництво викликало критику у китайських користувачів, які порахували його дешевою імітацією і марною тратою грошей.

«Якби американці побудували туалет у вигляді площі Тяньаньмень, ми б обурювалися від обурення», - написав один користувач.

Деякі користувачі висловили думку, що пивоварний завод легко знаходить гроші на такі забаганки, бо це державне підприємство.

У Фуяні копії американських урядових будівель використовуються не тільки в якості туалетів. Офіс муніципальної влади в районі Інцюань нагадує Білий дім. За повідомленнями, його будівництво обійшлося в 30 мільйонів юанів ($ 5 мільйонів), хоча загальні річні доходи району не перевищують 100 мільйонів юанів.

За повідомленнями, його будівництво обійшлося в 30 мільйонів юанів ($ 5 мільйонів), хоча загальні річні доходи району не перевищують 100 мільйонів юанів

Інтер'єр туалету. Фото: Chinese Internet

Труднощі копіювання французьких замків

Замок Мезон-Лаффит розташований на березі Сени в передмісті Парижа. Він побудований архітектором Франсуа Мансаром в 1651 році і є видатним зразком французького бароко.

Тепер у нього з'явився китайський близнюк - готель Чжан-Лаффит, побудований китайським бізнесменом за оригінальними кресленнями. На будівництво копії замку в Чанпін, передмісті Пекіна, пішло $ 50 мільйонів. Китайці навіть зробили 3-кілометровий рів, щоб імітувати відсутню Сену. Однак не всі деталі замкового ансамблю вдалося відтворити.

«Над французьким замком небо іншого кольору, - написав один з китайських користувачів в коментарі. - Було б здорово, якби ми змогли скопіювати блакитне небо! ».

Пекін і багато китайських міста страждають від сильного забруднення повітря, яке створює сіре небо і задушливий зміг .

Готель Чжан-Лафітт в Чанпін, передмістя Пекіна. Фото: Chinese Internet

шматочок Австрії

У 2011 р жителі і влада австрійського містечка Халльштатт дізналися, що їх місто було відтворено в південному Китаї з дивовижною точністю.

У 2011 р жителі і влада австрійського містечка Халльштатт дізналися, що їх місто було відтворено в південному Китаї з дивовижною точністю

Халльштатт, Австрія. Фото: CC ASA 4.0

Проект вартістю мільярд доларів включає головні будівлі Хальштатта, включаючи вежу з годинником. Забавно, що китайські вілли вартістю в кілька сотень доларів набагато дорожче, ніж удома жителів австрійського міста. Вони призначені для китайських багатіїв в Хучжоу, де був відтворений шматочок Австрії.

Як і єгиптяни, жителі Хальштатта були обурені, коли дізналися, що китайці скопіювали їх місто. Вони планували подати позов на Китай в ЮНЕСКО. Австрійці відмовилися від позову, коли зрозуміли, що китайська копія може збільшити наплив туристів в Хальштатт.

Австрійці відмовилися від позову, коли зрозуміли, що китайська копія може збільшити наплив туристів в Хальштатт

Китайська копія Хальштатта. Фото: Hanno Böck / CC ASA 4.0

У 2012 р мер Хальштатта Олександр Шойц особисто відвідав церемонію відкриття китайської копії і підписав угоду про культурне співробітництво. Як і розраховували австрійці, тисячі китайців, які ніколи раніше не чули про Хальштатта, кинулися до австрійського містечка, щоб подивитися на оригінал.

Примарний Манхеттен

Статуї, палаци і будинки - одна справа, і зовсім інше - скопіювати Манхеттен.

В районі Юйцзяпу міста Тяньцзінь є копії центрів Лінкольна і Рокфеллера і річки Гудзон, але район стоїть порожній і недобудований після декількох років роботи і витрачених $ 50 мільярдів.

Юйцзяпу повинен був стати найбільшим фінансовим центром і перлиною Тяньцзінь, а швидкісна залізниця зв'язати район з Пекіном, розташованим на північному заході.

Але замість поспішають бізнесменів і галасливих машин в Юйцзяпу видно тільки бур'яни і паводкові води (район розташований на рівні моря). Розробники проекту загрузли в боргах. Немає жодного шансу, що район буде добудований до 2019 р як це планувалося.

Доля Юйцзяпу відображає важке становище китайських розробників. Через перенасичення пропозиції попит на китайську нерухомість різко впав.

Версія англійською

Що потрібно сфінкса?

Новости