Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

«Острава, периферійні пристрої або що?»

Проект «Острава, периферійні пристрої або що Проект «Острава, периферійні пристрої або що?» Вперше виник в 2000-2002 році, і його метою було за допомогою фотографії привернути увагу до напівзруйнованих індустріальним пам'ятників епохи соціалізму, які і створюють особливий неповторний вигляд цього моравського міста. Голова громадського об'єднання «За стару Острави» Ольга Сламова розповіла нам про те, як розвивався проект.

«Спочатку проект замислювався на три роки з тим, що будуть фотографуватися промислові пам'ятники міста, і після закінчення цього терміну буде певний результат. Це не зовсім вдалося в тому сенсі, що цей проект уже живе власним життям багатьом довше. Деякі фотографи практично закохалися в місто, тому хочуть відвідати Острави і в цьому році, тобто, вже після офіційного закриття проекту ».

Ймовірно, Острава - один з тих міст, який не прийме кожного. Справа, зрозуміло, не в гостинності або його відсутності у жителів Острави. Просто внутрішня структура міста така, що створює особливий настрій. Кого-то вона занурює в соціалістичне минуле, кого-то - в важку індустріальну атмосферу робочого побуту. Ми запитали Ольгу Сламову, чи важко зрозуміти Острави?

«Острави важко зрозуміти швидко, незважаючи на те, що люди там швидко говорять. Однак, Острава має свої специфічні риси, завдяки тому, що вона будувалася як промислове місто, або ж що її період становлення припав на час найвищого розквіту промисловості. Це ж наклало відбиток і на склад населення, яке до 1990 року на 80% складалося з робітників і гірників. Так що дух міста безумовно не був інтелектуальним. Промислова архітектура знаходиться і в житлових районах міста, тому, коли приїжджає людина з якогось більш мальовничого району Чеської Республіки, Острава може виявитися складнішим для сприйняття ».

У 2008-му році планується включення індустріальної частини Острави в список пам'ятників, що охороняються ЮНЕСКО. Однак, кожне місто - це живий організм, зміни в ньому неминучі.

«Кожне місто має змінюватися, але нам би хотілося зберегти найзначніші домінанти. Промислова архітектура - це коріння Острави, тому нам би хотілося, щоб ці пам'ятники були збережені, і жителі Острави могли весь час повертатися до свого коріння ».

Результатом кількох років роботи став випуск каталогу, куди увійшли роботи європейських фотографів з Чехії, Швейцарії, Німеччини та Голландії, а також виставка в празькому барі «Красне страти». Якщо спочатку проект був орієнтований виключно на фотографію промислової архітектури, то пізніше в нього увійшли і знімки, на яких можна побачити життя сучасного центру міста і його мешканців.

Проект «Острава, периферійні пристрої або що?
Ми запитали Ольгу Сламову, чи важко зрозуміти Острави?

Новости