Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Всесвітній день радіоаматора

  1. Історія свята Всесвітній день радіоаматора
  2. Радіоаматор і його хобі
  3. Азбука Морзе

«Радіо - засіб масової інформації, слухаючи яке ще ніхто не зіпсував зору». Уолт Стрітіфф помітив саму суть одного з найбільших винаходів людства. Не можна не погодитися з тим, що з виникненням Всесвітньої Павутини радіо і телебачення відійшли на другий план, однак актуальності своєї до кінця не втратили. До цього дня масу корисних відомостей ми черпаємо з невичерпних інформаційних джерел, набагато більш звичних для деяких категорій населення, ніж Інтернет. А майстри-витівники, як і десятки років тому, захоплюються складанням радіосхем, виходять на контакт один з одним в радіоефірі, наполегливо ігноруючи віртуальний простір. Саме таким умільцям присвячений свято Всесвітній день радіоаматора, який припадає на 18 квітня кожного року.


Зміст статті:


Історія свята Всесвітній день радіоаматора

Свято 18 квітня Всесвітній день радіоаматора, що має на меті показати суспільству всю значимість не серйозною професією, а захоплюючого, і головне - корисного для землян хобі, з'явився одночасно з затвердженням «Міжнародного радіоаматорського союзу» в 1925 році. Організація була створена 18 квітня в Парижі для об'єднання під своїм крилом всіх тих, кому небезінтересні радіозв'язок і радіоконструювання. Таких людей знайшлося чимало, що пояснюється початковою стадією розвитку знань про радіохвилях і практичним їх застосуванням в повсякденному житті в той час.


Предметом їх бесід і дискусій в раках зустрічей 18 квітня і зараз стають обмін думками, досвідом, розповіді про особисті успіхи в сфері радіоразработок. Свято Всесвітній день радіоаматора відзначають більш ніж в 150 державах планети. Крім активного спілкування з однодумцями, винуватці торжества прагнуть залучити до свого непересічного хобі увагу людей, далеких від техніки і радіоефіру, щоб поповнити ряди ентузіастів. Для цього є всі умови: практично в кожній країні функціонують тематичні секції.


Примітно те, що Всесвітній день радіоаматора кожен раз проходить під певним девізом, що призначає ключову тему для дискусій саме в поточному році. Ось, наприклад, 2011 рік був присвячений такому важливому питанню, як «Перша соціальна мережа, заснована на технології для прийому радіопередач». А рік тому в рамках радіоторжеств згадували далекі 60-і рр., Які ознаменувалися запуском на земну орбіту перших в історії планети радіоаматорських штучних супутників.

Що ж обіцяє захопленим радіоразработкамі і спілкуванням на радіохвилях людям XXI століття - епоха інформації і піку науково-технічного прогресу? Експерти стверджують: радіоаматорство буде процвітати і розвиватися. Значить, безліч корисних людству відкриттів в даній сфері ще попереду.

Радіоаматор і його хобі

Величезна кількість людей, що мають ту чи іншу захоплення, часто переводять звичайний дозвілля в заняття, здатне приносити непоганий дохід. Так надходять, наприклад, квітникарі, в'язальниці, художники.


А ось радіоаматорів подібна можливість обійшла стороною. Та й не потрібна їм особиста вигода: фанатам радіосигналу вистачає задоволення, яке вони отримують, блукаючи по радіохвилях, виходячи на контакт з іноземними «колегами» або монтуючи який-небудь пристрій «в тему».

Якщо розібратися, то любительський радіозв'язок дає захопленому особі дуже багато: розширює кругозір, дарує нових друзів, удосконалює наявні і сприяє отриманню додаткових знань. Але і вимагає дане хобі від радіоаматора чимало: змушує заглиблюватися у вивчення радіотехніки, цікавитися географією, проявляти здатності поліглота і колекціонера. Суцільна користь для розуму!


У радіоаматорів є велика перевага перед іншими захоплюються чим би то не було людьми - реальна можливість відчути себе справжнім ді-джеєм на радіо, причому не виходячи з власного будинку. Як? Та дуже просто: здати невеликий іспит, підтвердивши знання необхідного радіомінімума в тематичному клубі, отримати державне посвідчення, яке дозволяє подібну діяльність, придбати необхідне обладнання для виходу в радіоефір. Радіоаматорові виділяють частоту на коротких хвилях, а саму радіостанцію реєструють.

В основному шанувальник Радіохоббі використовують своє захоплення для спілкування з собі подібними. Адже таким чином можна зв'язатися з ким завгодно, навіть якщо людина знаходиться на протилежному кінці Землі. Сучасні технології - мається на увазі Інтернет - дозволяють заздалегідь планувати встановлення контакту з респондентом, але передбачуваність позбавляє захоплення радіозв'язком левової частки ентузіазму. Тому краще вирушати в радіоефір в повному невіданні.


Азбука Морзе

Кодова лист, основу якого складають різні комбінації всього лише двох знаків пунктуації - точки і тире - займає важливе місце в житті кожної радіоаматора. Своєрідний алфавіт є одним із способів вести переговори з сидячим на іншій частоті респондентом. Азбука Морзе - творіння Самюела Фінлі Бриз, жителя США. З'явилася морзянка в 1838 році як зручний спосіб передачі закодованих відомостей. Спочатку вона дійсно складалася з одних лише тире та точок, але трохи пізніше до них додалися справжні букви і цифри. Є думка, що доповнення з'явилися завдяки колезі Самюеля Бризу Альфреду Вейлю. Останній штрих був внесений Фрідріхом Герке - саме цю версію Абетки люди використовую по всьому світу до сих пір. Назва ж своє кодова техніка отримала в роки Першої світової війни - їм стало ім'я художника Самюеля Морзе. Так що Абетку можна вважати спільним проектом кількох розумних людей.


Код Морзе призначений для передачі інформації у вигляді радіограм. Його ще називають телеграфної азбукою. Принцип морзянка нескладний: будь-яка буква може бути закодована особливою комбінацією тире і точок. Таким чином, можна зашифрувати слова і цілі фрази. Пристрої для своєрідного спілкування за допомогою кодової азбуки різні: електронний або класичний ключ Морзе, спеціальні датчики. Завдання приймаючої сторони, тобто радиста-оператора - встигнути записати зашифровані відомості, нічого не загубивши, адже швидкість передачі даних за допомогою морзянка досить висока. Азбука Морзе широко використовується там, де неможливо довести до відома їх одержувачів певну інформацію по-іншому.

Зацікавило хобі, безпосередньо пов'язане з радіохвилями та спілкуванням через відстані незвичним для XXI століття способом? Тоді вступайте до лав радіоаматорів, тим більше, що серед них чимало жінок - і свято 18 квітня Всесвітній день радіоаматора стане і вашим теж!

Автор: Пономаренко Надія
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкова!

Теги: свято 18 квітня , Всесвітній день радіоаматора

Що ж обіцяє захопленим радіоразработкамі і спілкуванням на радіохвилях людям XXI століття - епоха інформації і піку науково-технічного прогресу?
Як?
Зацікавило хобі, безпосередньо пов'язане з радіохвилями та спілкуванням через відстані незвичним для XXI століття способом?

Новости