Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Мел Гібсон образив індіанців майя

23 янв 23 янв.2007, Віра Щирова. Старійшини і священики майя, що представляють індіанські громади, написали в комісію з прав людини мексиканського штату Юкатан скаргу на Мела Гібсона і його новий фільм «Апокаліпсис». За заявою активістів, в картині дуже багато помилок - наприклад, в описі побуту та переказ діалогів з мови майя. Але найбільше старійшин обурило те, що Гібсон показав представників цивілізації майя кровожерливими, напівдикими, які думали виключно про церемонії жертвопринесення. На доказ того, що режисер не має рації, старійшини надали до комісії витримки праць істориків, в яких йдеться про те, що людські жертвоприношення в імперії майя носили лише епізодичний характер.

Т акже вожді незадоволені тим, що Гібсон показав іспанських конкістадорів як рятівників народу майя від жорстоких влади імперії. Ображені індіанці стверджують зворотне, вони наполягають на тому, що «саме ці« носії порядку »вогнем і мечем нищили храми і сховища рукописів, руйнували міста, кидали в полум'я багать всіх незгодних приймати християнство і перетворили вільний народ в рабів».

Н е менше священиків обурив зовнішній вигляд гібсонівських «майя». Вони наполягають на тому, що в картині показано племена, що жили нема на американському континенті, а в Африці. «Режисерові було б знати, що майя ніколи не проколювали ні носів, ні губ, ні щік для прикраси себе золотими стрижнями, деревом або срібною дротом», - пишуть старійшини. В результаті індіанці назвали Гібсона дилетантом, а його фільм примітивним і зажадали не пропускати його в широкий прокат. Але, незважаючи на обурення громад Мексики і Гватемали, в минулі вихідні картина все ж потрапила на екрани мексиканських кінотеатрів.

Р АНЬШІ Мексики «Апокаліпсис» вже встигли подивитися в Канаді, Великобританії, Німеччині, Нідерландах, США та Росії. До речі, тільки в нашій країні і Італії фільм вийшов в прокат без вікового цензу. У всіх інших країнах через занадто натуральних сцен вбивства перегляд картини заборонений дітям до 18 років. Потрапити на сеанс підлітки можуть тільки в супроводі батьків.

джерело:

  • за матеріалами

Новости