Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Коли настане апокаліпсис, виживуть тільки туристи. Історія пригод «заповідного вовка» з Краснодара - Павла Мудрова

Друзі, привіт! Сьогодні в гостях у нашого блогу фотограф і мандрівник з Краснодара Павло Мудров . Павло захоплюється туризмом, подорожує по Росії і має свою власну професійну фотостудію . Також Павло є волонтером в Кавказькому заповіднику, де він з однодумцями допомагають зберегти і відновити популяцію переднеазиатских леопардів (кавказький барс). Друзі, привіт

Павло Мудров

Павло, привіт! Розкажи, будь ласка, трохи про себе, де народився і виріс? Чим захоплюєшся, чи є хобі?

Я корінний житель півдня, як народився в Краснодарі, так і живу тут до сих пір. А хобі і є ходіння в гори. І все що з цим пов'язано - фотографія, відеозйомка, читання лекцій на туристську тему тощо ...

Розкажи, будь ласка, як давно ти вже подорожуєш? Як давно захоплюєшся і займаєшся фотографією? Коли і куди ти зробив свій перший турпохід? Що це був за похід?

Подорожую років 20 вже, фотографією приблизно стільки ж займаюся, оскільки відразу ж після того, як я зрозумів, що в горах багато цікавого - я почав фотографувати. Ну тобто з другого походу. У дитинстві часто здійснював походи без ночівлі в місцях відпочинку з сім'єю на море. На пляжі мені було не цікаво, тому я весь день бродив по горах. Але це були не справжні походи. А потім товариші затягли мене в справжній з наметом і спальником. Так і втягнувся. Перший був десь над Новоросійськом. Піший з однією ночівлею, чисто протестувати взяті на прокат ще рюкзак і спальник. Вже на другий похід я пішов зі свої обладнанням. А зараз спорядження повний гараж, все антресолі будинку і в студії частину речей валяється 🙂

А зараз спорядження повний гараж, все антресолі будинку і в студії частину речей валяється 🙂

У тебе на сторінці в VK багато фотографій де ти виступаєш на велозмагання, і просто подорожуєш на велосипеді. Розкажи, будь ласка, докладніше, про своє захоплення велосипедом? Чи часто ти на ньому подорожуєш і береш участь в змаганнях? Обіймав ти призові місця? Чи є нагороди?

Ми років 10 назад організували щось типу турклубу, тому частіше навіть не брали участь, а організовували велозмагання. Я брав участь в декількох, але без особливих успіхів - люблю організовувати. Але також їздили і в велопоходи, так. Зараз велосипедних активностей стало помітно менше, добре якщо в рік є хоч якийсь велопохід або два. Частіше стали ходити пішки, оскільки щільно зайнялися маршрутами, на яких з велосипедом робити нічого 🙂

Скільки подорожей ти вже зробив? Куди ходив в походи і де вже побував? Можеш перерахувати всі свої подорожі і місця, в яких ти був?

Ой, порахувати, здається, неможливо. Статистику не веду, всяких виїздів за місто за 20 років накопичилося ну напевно 300. Але вони ж всі різні, є і великі тривалі, майже експедиції, а є поїздки на день-два, які ми і за походи-то не вважаємо.

Але вони ж всі різні, є і великі тривалі, майже експедиції, а є поїздки на день-два, які ми і за походи-то не вважаємо

Які подорожі тобі більше до душі, піші турпоходи або вело, сплави або ще якісь? Як часто ти подорожуєш?

Абсолютно все це до душі. Ми тому і створили не турклуб, а, як ми його називаємо, мультиспортивних клуб. Це не тільки тому, що у нас різні види подорожей, це ще й тому, що ми постійно з'єднуємо різні види в одному виїзді. Ну тобто на велосипеді поїздити в печері, покурити кальян на байдарці, і т.д ... Зараз стали популярні комбіновані походи велосипед + сплав + піший, для цього купується спеціальне спорядження (більш легке, щоб загальна вага був розумним - легкі намети, легкі байдарки та ін ...). Повторюся, велосипедного стало менше, але один-два рази на рік є хороший велосипедний або комбінований маршрут.

Знаю, у тебе є своя власна професійна фотостудія. Розкажи, будь ласка, докладніше про неї, чи складно її утримувати і приносить вона дохід? Чи багато буває клієнтів, що бажають пофотографуватися?

Доходу вона багато не приносить, але на плаву сама себе підтримує. Принаймні я можу подорожувати, якщо не по світу, то хоча б по найближчих околицях, до того ж так часто і надовго, як я хочу. Клієнтів пофотографуватися якраз дуже мало, тут ринок перенасичений. Набагато більше клієнтів (і доходу) від тих, хто приходить зі своїм фотоапаратом, тому що у мене саме повноцінна професійна студія - величезне приміщення, купа обладнання - світло, звук та ін ... ми популярні в місті саме серед фотографів (і тих хто знімає відео ).

ми популярні в місті саме серед фотографів (і тих хто знімає відео )

Наскільки тривалими бувають твої подорожі? Як далеко ти ходиш в турпоходи?

На два місяці я ще не виїжджав з дому (деякі мої товариші їхали), найдовші мої подорожі це приблизно місяць, як правило це не у себе на Кавказі, а десь по Росії - Сибір, Заполяр'я. Ми були на плато Путорана, на Чарських пісках в Забайкаллі, на 110-му зимнике (Бурятія), в Карелії. У такі місця хочеться їхати на довше, щоб все встигнути. На Кавказі подорожі виходять поменше, але нерідкі виїзди на 12-14 днів, особливо коли йде якась робота в Кавказькому заповіднику. Ну і частіше бувають, звичайно, прості 2-3-4-5-денні походікі.

Які подорожі ти більше любиш, поодинокі або з друзями, тривалі або короткі?

Залежить від маршруту і цілі. Наприклад, коли ми працюємо в Кавказькому заповіднику, ми не можемо брати з собою багато людей (там звірині місця і ми всіх розполохав), а коли це простий похід для задоволення, то, звичайно, хочеться бачити побільше друзів. Є і купа інших цілей і вимог до числа учасників. Наприклад, в тому ж заповіднику може обмежити розмір групи місткість будиночків - більше 5-6 чоловік вони зазвичай не обіймають (мова про походи в міжсезоння, коли не хочеться спати в наметі). Або, наприклад, сплави на двомісних байдарках - там число учасників повинно бути парне, як не крути 🙂

Або, наприклад, сплави на двомісних байдарках - там число учасників повинно бути парне, як не крути 🙂

Як ти обираєш маршрути, куди відправитися в турпохід? Які маршрути тобі найбільш краще, легкі або складні, чи повинен в них бути присутнім екстрим, або все повинно бути спокійно?

Всі маршрути абсолютно різні - іноді хочеться екстриму (контрольованого), беремо мотузки і все таке, іноді хочеться посмажити шашлик в красивому місці, іноді побачити який-небудь далекий куточок країни. Обираю їх я теж по-різному, найчастіше підбудовуюся під вільний час інших учасників, але якщо йдемо самі малої групою (ми з дівчиною, наприклад), то обмежень майже немає. Тоді тикаю пальцем в карту або згадую, що такого я міг бачити в інтернеті або читати в книжках. Буває, що реалізуються мрії дитинства потрапити в місце, про яке читав ще в радянських книжках (це не тільки про далеких частинах країни, це і про Кавказький заповідник так було). Іноді телефонують і пропонують сходити куди-небудь. Хоча частіше, звичайно, я ініціатор. Ще часто телефонують із заповідника - ми волонтери групи моніторингу за переміщенням леопардів на Кавказі, тому на перше прохання заповідника, готові вийти на маршрут - там багато наукової роботи - обліки тварин, установка і обслуговування фотопасток, взяття проб ґрунту, інші спостереження. Величезна частина поїздок - це робота на заповідник. Це дає самі видовищні враження і фотографії. Найбільше мене знають в туристської середовищі саме як «заповідного вовка».

Що дають тобі подорожі і туризм? Що взагалі для тебе ходити в походи і подорожувати по планеті?

Думаю, в першу чергу все ж фотографія. Потім відчуття. Я люблю запахи, різниці температур (коли їдеш на велосипеді і то тепло, то холодно, хвилями), звуки, напруга і розслаблення в м'язах, і все те відчутне, що дає мені ліс або гори. Я вигулюю своє тіло в природне місце існування 🙂

Є й трохи інших профітів - люблю керувати походами, бути екскурсоводом, показую людям місця, які вони ще не бачили. Це теж приголомшливе відчуття.

Чи є у тебе плани на майбутні подорожі? Куди б тобі хотілося відправитися в подорож в турпохід? Може бути, якісь нові ще не звідані місця?

Життя не вистачить побувати у всіх куточках рідної країни, але в основному плани саме такі. Якутія, Чукотка, Кольський півострів, Полярний Урал, Саяни, Алтай і ін ... купа місць, де ще не був. Є й конкретні проекти, наприклад проект «Три водоспаду» - побувати на трьох найвищих водоспадах Росії і визначити, нарешті, який з них вище (вони все вимірювалися, але різними людьми, тому до цих пір незрозуміло який вище). Це на Путорана, в Саянах і у нас на Кавказі. Ну і заповідник. Дуже хочеться відновити популяцію леопардів у нас. Дозволю собі каламбур, але зараз левова частина всіх зусиль, пов'язаних з виходом в гори саме заради леопардів.

Дозволю собі каламбур, але зараз левова частина всіх зусиль, пов'язаних з виходом в гори саме заради леопардів

Якби популярний журнал National Geographic або Geo запропонували б тобі спеціальний проект - відправитися в кругосвітню Фотоподорож, погодився б ти? :-)

Так чому б і ні, я морально і фізично готовий до подібного 🙂

Як ти вважаєш, чи варто захоплюватися туризмом і ходити в подорожі в турпоходи? Якщо, так, то чому? Якщо, ні, то теж чому?

Варто, звичайно. І саме тому, що це дає загартовування до будь-яких ситуацій в житті. Там набираються життєво необхідні навички. Коли настане зомбі-апокаліпсис, виживуть тільки туристи, вони підуть в гори і будуть смажити форель на вугіллі 🙂

Коли настане зомбі-апокаліпсис, виживуть тільки туристи, вони підуть в гори і будуть смажити форель на вугіллі 🙂

Твої побажання всім мандрівникам і туристам, які зараз в дорозі або ще тільки збираються в свою дорогу?

Логічно бажати щасливого повернення. Дуже багато людей гори не тільки радували, а й забрали до себе. Так що, будьте обережнішими і повертайтеся!

Спасибі Павло, що знайшов час поспілкуватися і щиро відповів на всі наші запитання. Бажаємо тобі відновити популяцію переднеазиатских леопардів, і ще більше нових і цікавих подорожей. З повагою, Путешествуй.com

Інтерв'ю: Павло Таскаев

Фото: Павло Мудров ( https://vk.com/pmudrov )

Сподобалася стаття? Підтримайте нас, натисніть:

Розкажи, будь ласка, трохи про себе, де народився і виріс?
Чим захоплюєшся, чи є хобі?
Розкажи, будь ласка, як давно ти вже подорожуєш?
Як давно захоплюєшся і займаєшся фотографією?
Коли і куди ти зробив свій перший турпохід?
Що це був за похід?
Розкажи, будь ласка, докладніше, про своє захоплення велосипедом?
Чи часто ти на ньому подорожуєш і береш участь в змаганнях?
Обіймав ти призові місця?
Чи є нагороди?

Новости