Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Історія і сучасність на фестивалі світла в Амстердамі

Фестивалями світу сьогодні нікого не здивуєш: вони проходять по всьому світу, приваблюючи туристів і даруючи мешканцям і гостям як великих мегаполісів, так і невеликих містечок святковий настрій і радість. Ліон, Берлін, Єрусалим, Сінгапур, Сідней, Ейндховен, Мельбурн, Чарлстон, Шартр, Москва ... У минулому році в естафеті передсвяткових світлових шоу вперше взяв участь Амстердам.

Особливістю The Amsterdam Light Festival став симбіоз світла, кольору і води, що не дивно, адже численні канали - невід'ємна частина міста, що надає йому особливу чарівність. Вода відображає і переломлює світло, народжуючи абсолютно унікальні, «акварельні» ефекти. І хоча особливих нововведень або якихось унікальних технологічних рішень тут не представлено (хай вибачить нас Рогир ван дер Хейден (Rogier van der Heiden) - куратор фестивалю і головний светодізайнери Philips Lighting), численні світлові інсталяції, архітектурна підсвітка та ілюмінація зовсім змінили місто, наповнивши його казковою атмосферою і очікуванням дива.

Понад сорок днів, з 6 грудня 2013р по 19 січня 2014р, в місті будуть діяти спеціальні човнові маршрути, які дозволять в повній мірі відчути красу, велич, харизму і енергетику цього дивного міста на тлі світових замальовок, проекцій і художніх інсталяцій, розроблених художниками по світла з усього світу. Світло і вода послужать свого роду провідниками між минулим і сьогоденням, акцентуючи увагу на окремих пам'ятках культури та історичному центрі міста.

Своєрідним містком в минуле стала композиція Temporal Tower, споруджена в натуральну величину і на тому ж самому місці, де колись височіла вежа гільдії пакувальників оселедця, знесена на початку XIX століття. Проект був розроблений Studio Louter і Тоддом ван Хюльценом (Todd van Hulzen, Сполучені Штати Америки / Нідерланди), худужніком-візуаліст і декоратором, який захоплюється історичною дизайном. Ця 30-метрова конструкція зі сталі, напівпрозорої тканини і світла стала одним символів The Amsterdam Light Festival.

Ще один хіт фестивалю в цьому році - інсталяція Fly's Eye Dome - свого роду культовий об'єкт, адже її автором є відомий американський архітектор, дизайнер, інженер і винахідник Річард Бакмінстер Фуллер (англ. Richard Buckminster Fuller). Це один з трьох геодезичних куполів, створених винахідником в останні роки життя. 15-метрова конструкція прибула в Амстердам з Тулузи, де вона виставлялася після реставрації.

Амстердам зустрів прибув артефакт сильним штормом, в результаті якого сильно постраждали окремі елементи конструкції, і на церемонії відкриття Fly's Eye Dome постала в сильно «урізаному» вигляді. Однак організатори в спішному порядку організували виливок запчастин, і зараз інсталяція прийняла свій початковий «історичний» вигляд.

Не залишився в стороні від погляду художників по світлу і амстердамський Ермітаж, який демонструє «російський смак до французького мистецтва». Полотна Гогена, Боннара і Моріса Дені надихнули австрійського художника по світлу Терезу марі (Teresa Mar) на створення великомасштабної арт-проекції в стилі абстрактного живопису на фасаді будівлі.

А ще світлові графіті, Театр тіней в Ботанічному саду, плаваючі по річці Амстел свічки, які щовечора під час фестивалю запалюють ліхтарники, як це робилося тут здавна, і туманні ліхтарі, і нехитра підсвічування мостів. Не обійшлося і без Летючого Голландця (светопроекцией Філіпа Артуса (Philipp Artus). Так, у всьому цьому дійсно немає грандіозного розмаху і вражаючою видовищності, але зате фестиваль відображає неймовірно дбайливе і любовне, можна навіть сказати трепетне ставлення мешканців до свого міста та його історії.

Так, у всьому цьому дійсно немає грандіозного розмаху і вражаючою видовищності, але зате фестиваль відображає неймовірно дбайливе і любовне, можна навіть сказати трепетне ставлення мешканців до свого міста та його історії

Спасибі, ми отримали Ваше
звернення і передзвонимо в
Найближчим часом!

У робочий день середній час
очікування не перевищує 15 хвилин

Відправка заявки завершилася невдачею, будь ласка, спробуйте ще раз пізніше



Сподобалася стаття? Поділіться нею з друзями!

Теги: ART , ландшафтне освітлення , Виставки

Новости