Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

В готелі або "дикуном": як відпочити в Криму сьогодні

Фото: ІТАР-ТАСС

Кримські курорти були і залишаються одним з улюблених місць недорогого відпочинку росіян. Скільки коштує відпочити в Криму сьогодні, підрахував економічний оглядач телеканалу "Москва 24" Костянтин Циганков.

Намагатися порахувати, скільки зараз коштує відпочинок на курортах Криму, м'яко кажучи, складно. В першу чергу, тому що гривня за останні місяці знецінилася як по відношенню до рубля, так і по відношенню до долара. По-друге, ціни на Кримському півострові завжди були трохи нижче цін по Україні, проте останні події досить сильно позначилися на рівні попиту і пропозиції. Перший явно впав, тому, щоб хоч якось намагатися підтримати його на належному рівні, Крим повинен починати демпінг, знижуючи ціни. Чи поверне це попит, в поточній ситуації сказати складно. Ну, і третій момент - що буде з економікою Криму після переходу на рублі, а головне, як цей механізм буде запущений, як він буде працювати, на яких умовах і як швидко дасть результат? Так що я буду вважати за "докризових" цінами, орієнтуючись на літо 2013 і 2012 років.

Ціни на відпочинок в Криму були нижче, ніж в Краснодарському краї, в середньому на 20%. Порівняти з іншими видами відпочинку, скажімо, в тій же Туреччині або Єгипті, на мій погляд, просто некоректно - занадто різні умови. Відпочинок в Криму - це щось автентичне, починаючи з подорожі в поїзді, перетину кордону, закінчуючи пошуком "бабусі" прямо на вокзалі, яка здасть тебе куточок або кімнату.

Найпопулярніші напрямки для відпочинку в Криму у російських туристів

  • Керч;
  • Феодосія;
  • Судак;
  • Алушта;
  • Гурзуф;
  • Ялта;
  • Севастополь;
  • Євпаторія;
  • Коктебель.


Спробуємо вивести "середню температуру по лікарні" для курортів Криму. На жаль, вилка похибки становить 3-5 тисяч рублів, тому що для кожного курорту і регіону ціна відрізняється внаслідок пропонованого сервісу. Тобто в Криму можна знайти готель і за кілька тисяч гривень - під 10 тисяч рублів за добу, але який у цьому сенс?

Вартість найдешевших квитків на поїзд з Москви до Криму і назад в сезон - 7-8 тисяч рублів, якщо ви купуєте їх заздалегідь і їдете плацкарти. Якщо купувати "як завжди", тобто за пару днів або тиждень, то доведеться викласти на бочку тисяч 10. Доба в готелі (беремо саме готелі, у яких є сайти, можливість бронювання і навіть претензії на "зірку") обійдуться в середньому в 500 гривень. Я думаю, що більше 10 днів в Криму провести непросто, тому за готель ви віддасте близько 18 тисяч рублів за сьогоднішнім курсом. Дорогий готель стане вам приблизно в 30-35 тисяч рублів. Якщо ви їдете "дикуном", то витрати будуть менше - укладетеся і в 10 тисяч рублів.

Посилання по темі

Все інше - це витрати на, власне, відпочинок! Ви поїдете на екскурсію - без цього нікуди не дітися, - а краще відразу на дві, щоб подивитися і флору, і фауну. Вартість екскурсії може доходити до 5 тисяч рублів, але в середньому можна укластися в 2-3 тисячі. Ну, і скільки ви готові витратити на харчування, водні лижі, скутер, шашлик, вино і дискотеки? Тут нехай кожен вважає в міру своєї зіпсованості. З чим у вас не буде проблем - так це з кафе і ресторанами, які ви можете відвідати. Тут будуть і місця, де за 500 рублів, милуючись морем, ви можете скуштувати кримського гостинності, а будуть і такі місця, де ваш рахунок за вечерю (з вином, правда) може перевищити 2 тисячі рублів. Хоча, знову ж таки, якщо ви їдете "дикуном", то і харчуватися варто автентично, купуючи дешеві, але якісні продукти, і готувати їх на кухні знятого вами будиночка.

Знову ж таки, всі ці цифри дуже умовні. В той же Крим можна легко поїхати на машинах і спокійно жити наметовим містечком, а крім водних процедур активно займатися тим же скелелазінням. Це буде коштувати сущі копійки. Крим - це відпочинок такого формату, який можна просто взяти і порахувати. Хочете порахувати в грошах - давайте тоді порівняємо Єгипет, Туреччину і Таїланд. А Крим - ви побачили приблизні суми, самі середні. Дешевше в Криму наш брат, я думаю, проживе легко. Та й дорожче, власне, теж ...

Костянтин Циганков

Ну, і третій момент - що буде з економікою Криму після переходу на рублі, а головне, як цей механізм буде запущений, як він буде працювати, на яких умовах і як швидко дасть результат?
Тобто в Криму можна знайти готель і за кілька тисяч гривень - під 10 тисяч рублів за добу, але який у цьому сенс?
Ну, і скільки ви готові витратити на харчування, водні лижі, скутер, шашлик, вино і дискотеки?

Новости