Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дача «Голубка», Алушта. Готелі поруч, бібліотека, історія, фото, як дістатися - Турістер.Ру

  1. архітектурний ансамбль
  2. Історична довідка
  3. Як дістатися до дачі «Голубка»
  4. Відгуки туристів
  5. Інші цікаві місця Алушти

Дача «Голубка» - одне з найцікавіших з історичної точки зору будівель, розташоване в центрі міста-курорту Алушти на південному березі Криму. Споруда являє собою класичний особняк XIX століття. Дача «Голубка» була побудована в 1827 році, і за всі роки її існування вона зазнала величезну кількість цікавих подій, включаючи деякі історичні моменти. У невеликому місті Алушта розташувалося безліч різних дач, але найпопулярнішою серед них стала саме дача «Голубка» зі своєю багатою історією.

Свою назву дача отримала в 1893 році на честь її власника - генерала у відставці Голубова, якому і належав шикарний особняк в кінці XIX століття. Від його прізвища, власне, і пішла назва. Особняк він купив у страхового товариства, яке і побудувало цей знаменний будинок. Будівля в той період часу було класичним прикладом дачної архітектури кримського південного берега.

Сьогодні знаменитий старовинний особняк в своєму розпорядженні на своїй території діючу Центральну бібліотеку Алушти ім. Сергєєва-Ценського.

архітектурний ансамбль

Особняк дачі «Голубка» являє собою будинок пісочно-бежевого кольору. Права частина особняка складається з двох поверхів, ліва сторона - з одного. Загальна площа будівлі становить 480 кв.м. Особняк налічує в цілому 18 кімнат з підвалом в лівій його частині. У правій частині розташовувалися житлові кімнати господарів дачі.

У наш час будівля особняка особливо не вирізняється своєю архітектурою серед інших об'єктів міста-курорту. Проте, в XIX столітті дача, побудована з діоритового каменю і черепашнику, вважалася зразком шикарною кримської архітектури.

Історична довідка

Дача «Голубка» відома своїм багатим минулим, про яке постійно нагадують меморіальні дошки, що прикрашають фасад будівлі. На меморіальних дошках описані найважливіші події, які мали місце бути на території цього особняка.

Якщо говорити про найбільш значущих в історії події, що сталися на цій території, то виділити можна 3 основних історичних моменти:

Першим значущою подією цього місця став той факт, що саме тут, 10 жовтня 1894, в «Голубці» відбулася знаменна зустріч Миколи II, спадкоємця престолу, і його нареченої, австрійської принцеси Аліси Гессен-Драмштадской (що стала згодом Олександрою Федорівною). Саме після цієї зустрічі вони виїхали в Лівадію за благословенням на шлюб у вмираючого батька Миколи, імператора Олександра III, який доживав там свої останні дні. Ця дача стала початком справжньої романтичної історії майбутнього імператора і його дружини. На честь цієї події було встановлено меморіальну дошку на фасаді особняка. Але в 1917 році вона була зірвана і знищена після пришестя до влади більшовиків. На превеликий щастя, в 1998 році вдалося встановити нову меморіальну дошку.

Другим важливим історичною подією став випадок заколоту білогвардійців, який стався в квітні 1918 року в Алушті. У підвалі особняка «Голубка» вони взяли в полон членів першого на півострові радянського уряду, над якими проводили тортури і знущання, згодом розстрілявши їх через пару днів. На згадку цієї події в Приморському парку було встановлено пам'ятник загиблим. Крім того, на фасаді будівлі «Голубка» також є меморіальна дошка, що розповідає про цей момент.

Третім пам'ятною подією на території «Голубки» став візит Йосипа Сталіна, який очолював радянську делегацію, в лютому 1945 року в період проведення Ялтинської конференції. Сталіну була відведена кімната в особняку, в якій зараз знаходиться читальний зал нинішньої бібліотеки. Цей факт описаний на третій меморіальної дошки, яка аналогічно розташовується на фасаді будівлі дачі «Голубка».

Бурхливі історичні події тих років сьогодні змінилися спокійною атмосферою і розміреним життям. Від колишньої розкоші мало що збереглося до сьогоднішніх днів. Проте, тут можна погуляти серед великої кількості красивих квітів, високих дерев і мальовничих зелених насаджень. Поруч з дачею розташована ще одна визначна пам'ятка міста - Приморський парк.

Відвідати нинішню бібліотеку і невелику виставку творів живопису може будь-хто.

Як дістатися до дачі «Голубка»

Координати для GPS: 44 ° 40'30.8 "с.ш. 34 ° 24'48.9" В.Д.

Дістатися до дачі «Голубка» (нинішній бібліотеки ім. Сергєєва-Ценського) можна наступним чином:

  • Маршрутне таксі: № 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 103, 104, 105, 107, 108, 109, 110. Виходити на зупинці «Площа Радянська». Далі необхідно дійти да вулиці Леніна і продовжувати шлях пішки в сторону моря уздовж цієї ж вулиці до будівлі № 20.
  • Таксі: Таксі «Хвиля», таксі «Алушта», таксі «Сонечко».

Відгуки туристів

Ще немає відгуків.

Інші цікаві місця Алушти

Дача «Голубка» - одне з найцікавіших з історичної точки зору будівель, розташоване в центрі міста-курорту Алушти на південному березі Криму

18 туристів було тут

Гора Аю-Даг або Ведмідь-гора - унікальний географічний об'єкт і незвичайний пам'ятник природи. Гора знаходиться ...

8 туристів було тут

Крим відомий в туристичному середовищі не тільки своїми палацами, а й величезною кількістю природних пам'яток, ...

4 турістa були тут

Долина привидів у Криму, розташована на південному схилі гори Демерджі, являє собою зібрання химерних ...

4 турістa були тут

Якщо ви думаєте, що в Алушту можна поїхати тільки за пляжним відпочинком, ви глибоко помиляєтеся. З кожним роком цей відносно ...

1 турист був тут

Гора Кастель - природна туристична пам'ятка, розташована на південній околиці Алушти. Купол ...

1 турист був тут

Кам'яні гриби в долині річки Сотера - це дивовижне чудо природи, створене часом, ...

1 турист був тут

Якщо ви плануєте відвідати Алушту, то генуезька фортеця Алустон - ось пам'ятка, яку ...

Фігура Морського коника на Набережній Алушти з'явилася в 2015 році. Спочатку монумент помістили поряд з Акваріумом, ...

Новости