Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Захоплююча подорож на Алтай: приємне з корисним


Завершилася чергова поїздка учасників Міжнародного бізнес-клубу «Ділове партнерство»: на цей раз об'єктом інтересу членів ділового співтовариства став Алтайський край. За тиждень захоплюючої подорожі вдалося не тільки насолодитися природою і пам'ятками цього краю, а й провести ділові переговори з керівництвом курорту «Белокуриха», представниками бізнес-кіл та адміністрації регіону.

Відвідування Алтайського краю почалося з його центру - найстарішого міста Західного Сибіру - Барнаула. Під час оглядової екскурсії по місту вразила чудова архітектура його історичних ансамблів, мальовничі парки та сквери і чистота вулиць.
В історичному центрі міста, на тій самій вулиці, з якої майже 300 років тому починався Барнаул (зараз це вулиця Ползунова), ми відвідали «Гірську аптеку». Це і музей, і крайової туристичний центр, і пам'ятник архітектури федерального значення, побудований в XVIII столітті. Унікальність «Гірської аптеки» полягає також у тому, що вона стала першим цегляним будинком Барнаула, що з'явилися ще за часів існування гірничорудних заводів Акинфия Демидова.

Мало хто знає, що колись Барнаул був одним із центрів аптечної мережі регіону. Гірська аптека забезпечувала госпіталі округу медикаментами, предметами догляду за хворими, інструментами і медичними книжками. Вона стала першою аптекою на Алтаї і однією з перших в Сибіру. У 2012 році на честь 75-річчя Алтайського краю тут був розміщений Крайової туристичний центр «Гірська аптека», в якому функціонує Музей історії аптечної справи на Алтаї і виставковий зал продукції підприємств, що входять в Алтайський біофармацевтичний кластер (АБФК). Тут нам запропонували великий вибір подарунків та сувенірів Алтаю, а також продукти для здоров'я та краси від кращих алтайських виробників. Потім ми скуштували страви традиційної сибірської кухні в ресторації «Гірська аптека».

Екскурсію «Смачні історії міста Барнаула» ми продовжили в приватній броварні «Віденський лев», де нам показали процес приготування смачного пінного напою і провели дегустацію ексклюзивних сортів пива. До речі, треба віддати належне господарям міні-пивоварні - працюють на високому професійному рівні, думають про розвиток і створили цілком успішний бізнес.


Відвідали ми й художні салони міста. Повірте, там є на що подивитися.



На наступний день члени ділового клубу вирушили в Белокурихи - багатий пам'ятками місто-курорт в 170 кілометрах від Барнаула. Місто розташоване на висоті 250 метрів над рівнем моря, в долині гірської річки Белокуриха. Тут чисте прозоре повітря, а природні радонові джерела творять чудеса, надаючи оздоровлюючий вплив на людину. Гірське повітря Белокурихи, оточеної хвойними лісами, наповнений природними антибіотиками фітонцидами і негативно зарядженими іонами. Останні позитивно впливають майже на всі системи організму, і їх вміст у повітрі Белокурихи вдвічі вище ніж в курортному швейцарському Давосі.
Один з найбільших бальнеологічних центрів Белокурихи - санаторій «Росія». Тут у нас відбулася зустріч з Генеральним директором санаторію Федором Єгоровичем Єлфімова, який розповів про широкі можливості діагностики та ефективного лікування безлічі захворювань в санаторії, його прекрасної оснащеності медичним обладнанням. Зупинився він також на перспективах інвестиційного розвитку санаторію і міста-курорту в цілому. Тут можна не тільки відпочивати, лікуватися, а й розвивати діловий туризм та індустрію гостинності. Учасники переговорів висловили свої пропозиції з ділового співробітництва та обмінялися контактами.


Після ділових переговорів відбулася екскурсія по курорту «Белокуриха».


Ми відвідали природні радонові джерела, старовинну лікарню, історичні пам'ятники міста і, звичайно, місцеву визначну пам'ятку - Церква великомученика Пантелеймона Цілителя - покровителя Белокурихи. Церква відома далеко за межами краю завдяки знаходиться на її території «очному ключу» - джерела, вода з якого, за повір'ям, лікує хвороби очей. Ми набрали найчистішої води з цілющого джерела.

Одне з найпопулярніших місць Белокурихи - гора Церковка, до її вершині ми добиралися на подьyoмніке. З неї відкриваються краєвиди околиць міста, передгірській рівнини і гір Чергинського хребта. На вершині знаходиться скеля, схожа на купол церкви і дала тим самим назву горі.

Тут особливий відпочинок: неспішний, що наповнює душу гармонією і енергетикою алтайських гір. Найчистіша екологія цих місць сприяє розвитку еко- та агротуризму. Щоб побачити успішний приклад такого бізнесу, ми відвідали козоферму і сироварню, які заснували Олександр Васильович Кокорін і Алла Вікторівна Роєнко. Вони містять кіз, корів, птицю. На їх фермі виготовляються сири, сир, сметана з козячого та коров'ячого молока. Як показала дегустація, сири тут готуються відмінні. Крім того, Алла Вікторівна стала ініціатором організації турів «Відпочинок на садибі». У них часто зупиняються спортсмени, сім'ї з дітьми, туристи. Бізнес розвивається, і вся сім'я бере в ньому участь.


На наступний день ми відправилися в село Бистрий Істок, до терским козакам, що зберіг свою самобутність, зберегти традиції до нинішніх днів. Нас зустріли на форпості «Терський». Під'їхав навіть козачий отаман Іван Семенович Вязігін, щоб привітати нас.


Потім - традиційні хліб-сіль і чарка. Ми занурилися в атмосферу щирої гостинності. Нам співали козацькі пісні, розповідали про традиції та обряди, побут та історії козачого роду. Темпераментні спів і танці нікого не залишили байдужими. Святковий обід, до якого запросили гостей, складався з місцевих козацьких страв: щей з баняків, риби, кукурудзи ( «турецької пшениці»), картоплі, гарбуза і медовухи.


Наступним пунктом призначення був туристсько-рекреаційний кластер «Белокуриха-2». Це проект створення нового курорту в передгір'ях Алтайського краю. Ділянка будівництва оточений високими лісистими горами. У минулому році сюди побудували нову дорогу, яка врізається серпантином в гори. Це дійсно те місце, яке варто відвідати, тим більше знаходиться воно всього лише в кількох кілометрах від Белокурихи. Федеральна програма включає в себе створення нового санаторно-курортного комплексу на Алтаї - «Белокуриха-2». Це буде новий унікальний курорт в приголомшливою гірській місцевості Алтайського краю. На території діє принцип державно-приватного партнерства. Бюджет забезпечує новий курорт інфраструктурою. Так, на будівництво найскладнішою в Алтайському краї гірської серпантинної дороги спрямовано понад 755 млн рублів. Уже вирішено питання щодо фінансування лінії електропередачі, газопроводу, водовідведення. А ось приватному бізнесу надали можливість звести з нуля курорт європейського рівня з велнес-готелями, радонової водолікарнею, аквапарком, ресторанними комплексами і багатьом іншим.



У туристично-рекреаційному кластері ми зустрілися з начальником служби маркетингу мережі санаторіїв «Курорт Белокуриха» Сергієм Геннадійовичем Губко, який розповів нам про те, як реалізується проект «Белокуриха-2». Уже побудували нову дорогу, яка врізається серпантином в гори. Вона претендує на звання найкрасивішої дороги в Алтайському краї. Розпочато будівництво першої черги гірськолижного комплексу вартістю 100 млн рублів на горі Мішина. Передбачені двомісний канатно-бугельний підйомник, пункт прокату, парковка і кафе. У червні відкрився історико-архітектурний комплекс «Андріївська слобода». Справа перспективна.
Також ми зустрілися з Головою Алтайській регіональної асоціації «Алтайское гостинність» Тетяною Миколаївною Малишевої і Начальником відділу розвитку туризму Управління Алтайського краю із зовнішніх зв'язків, туризму і курортної справи Уряду Алтайського краю Денисом Сергійовичем Івлєв. Обговорювали можливості і напрямки співробітництва з різних аспектів бізнесу.
Потім ми подивилися цікавий етнопарк «Алтай - наша планета» з зоопітомніке, відвідали «Андріївську слободу».



Одним з найцікавіших подій поїздки стала зустріч з відомим алтайських шаманом Артемом Ігнатенко. Артем, чоловік в Алтайському краї шановний. Він подвижник і філософ. Людина дуже світлий, творчий, з хорошою, доброю енергетикою. Він створив в Алтайському краї етнокультурний комплекс «Алтай. Історія Росії »і самобутній художньо-етнографічний парк« Легенда ». Нам він розповів про своє бачення світоустрою, про зв'язок поколінь через національні традиції і провів у своїй резиденції шаманський обряд.


На шляху в Бійськ, в передгір'ях Алтаю, нас чекав розплідник-дендрарій, який порадував різноманітністю екзотичних квітучих і лікарських рослин, чагарників і хвойних дерев. Це більше 700 гектар з пагорбами і джерельними озерами в селі Алтайское. Членам клубу показали самі незвичайні екземпляри рослин, розповіли про правила збору і догляду за ними. Крім того, бажаючі змогли поговорити з фахівцями з мистецтва ландшафтного дизайну і озеленення. У чайному будинку можна було придбати ексклюзивні чаї та збори з місцевих трав.


Окремо хочеться сказати про два моменти нашої поїздки. Ми були на місці загибелі колишнього голови адміністрації Алтайського краю Михайла Євдокимова. Тут ми побачили і відчули, як любили його люди. Тепер тут каплиця, пам'ятний камінь і береза на якій слова про те, що пам'ятають.

Друге грандіозне враження - це батьківщина Шукшина - Сростки. Неосяжні простори, краса природи і солодкий медовий повітря. Пам'ятник Шукшину: він з висоти пагорба задумливо дивиться на всю цю красу. Йти не хочеться, а хочеться присісти поруч і подумати про життя. Це запам'ятовується.

Тиждень перебування в Алтайському краї, пролетіла для членів клубу майже непомітно, дозволило успішно реалізувати насичену різноманітними подіями та цікавими заходами програму. Гостинність і доброзичливість місцевого населення, щирий інтерес з боку потенційних партнерів по бізнесу і унікальна місцева природа - зачаровує, оздоровлююча і заспокійлива - зробили цю поїздку воістину захоплюючою і незабутньою.

Міжнародний бізнес-клуб «Ділове партнерство» вдячна компанії «Алтайтуріст» за прекрасну організацію поїздки.


Повернутися до списку

Новости