Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Розповідь про риболовлю - описана річкова рибалка на річках Уралу

  1. Розповідь про риболовлю Дивна рибалка на Уралі. Цієї осені у мене досвід риболовлі на двох річках:...
  2. Похід по Криму - 22 маршрут
  3. Маршрути: гори - море

Розповідь про риболовлю

Дивна рибалка на Уралі. Цієї осені у мене досвід риболовлі на двох річках: на Вишере і на Боровиці. Ви запитаєте, що ж тут такого, що варто про це писати? А дивовижне тут то, наскільки різні ці річки, наскільки різними, за внутрішнім відчуттям, вийшли ці поїздки. Хоча обидві річки знаходяться зовсім недалеко один від одного; географічно належать до одного регіону - Північному Уралу; і риба, цікава для рибалок, одна - харіус; відчуття від риболовлі, які дарують ці річки принципово різні.

Але про все по порядку. В середині вересня поїхали з друзями на риболовлю на Вішеру. Спочатку хотіли потрапити на Акчім, але цього у нас не вийшло з двох причин: а) УАЗик зламався і довелося їхати на легковій машині б) часу було не дуже багато, всього лише два вихідних. На легковику змогли доїхати лише до Верхньої Золотіхі. Машину кинули край дороги і, пройшовши метрів двісті, розбили табір на березі Вішери. З погодою нам дико повезло: в перший день накрапав невеликий дощик, але справжнім рибалкам він, як то кажуть, не перешкода. У місці, де Верхня Золотіха впадає в Вішеру через галечного наносу утворюється вузьке місце з дуже некволим перекатом. Перед перекатом і на виході, там, де вода повертається в своє русло, кілька хороших спокійних заплав.

Кордон стромовини на перекаті видно дуже добре, по краях утворюються дуже хороші "отстойнічкі" із зворотною течією - в загальному, все, як харіус любить. Розмотали снасті (було нас троє, два нахлистовика і один спінінгіст) і тут же кинулися випробовувати риболовецьку удачу, навіть табір толком не розбили і вогнища не розвели - не витримала "душа поета". Подивившись ситуацію на річці - в повітрі комах практично не було, крім якоїсь коричневої гидоти з довгими крилами - вирішили спробувати суху муху з яскравим парашутом. Як правило, ця універсальна снасть рятувала нас на будь-який риболовлі. І на цей раз вона нас не підвела, після 3-4 закидів я відчув приємну важкість при виведенні шнура з води. Особливої ​​боротьби не було, так як згодом виявилося, що риба невелика - близько 150 грамів, але добрий початок!

Буквально протягом години кожен з нас зловив ще по два харіуса такого ж розміру. Починало темніти, тому вирішено було зав'язувати з риболовлею і зайнятися вечерею. Благо на вуха риби ми наловили. На наступний день рибалка була більш вдалою: кожен зловив по 1-1,5 кілограма харіуса. Найбільший, трофейний, екземпляр взяв Леха-спінінгіст - риба була аж 800 грамів вагою. Я розумію, що для бувалих рибалок або для аборигенів наші успіхи здаються смішними, але ми ніколи не їздимо на риболовлю тільки заради самої риби і ніколи не ставимо перед собою завдання наловити флягу харіуса, як місцеві. Нам важливіше процес і єднання з природою, а цього було більш ніж достатньо. Більш детально розповім про саму риболовлі. Намагався ловити і на стримери і на німфи, але працювала тільки суха муха. Пов'язано це було з тим, що вода вже почала підніматися і з берегів понесло всяке сміття, серед якого було багато цікавої живності для харіуса.

Перебіг, як я вже говорив, в цьому місці дуже сильне, тому Вандишев (або гольяна) не спостерігалося, може, тому стримери і не працювали. Харіус чітко клював на кордоні між струменем і заплавою - явно пас виноси з струменя, стоячи в більш спокійній воді. Брав, як я вже сказав більше на білий парашут. Риба могла клюнути і прямо "під ногами", а іноді доводилося розмотувати шнур до Бекінгем, спускаючи муху за течією. Що ще було цікавого на цій рибалці? Так, спробував кільцевої закид, підглянутий мною на 7-ТВ у передачі "Діалоги про риболовлю". Річ корисна. Забігаючи вперед, скажу, що дуже він мені став у нагоді при поїздці на Боровицю. Крім цього, вперше спробував дуже цікаву снасть - кораблик. Снасть, звичайно, цікава, але на цій рибалці вона була абсолютна марною - тільки час втратив, також втратив три блешні і мало не "поплив" сам кораблик. Наступного разу, в більш спокійному місці, спробую ще раз.

Буквально через тиждень поїхали на Боровицю. Рішення їхати було прийнято відразу: погода була пречудова, зібралися за годину, до місця доїхали теж за годину. І ось ми на місці. Річка дуже невелика, з розгону можна перестрибнути (перебільшую, але зовсім небагато ). Перебіг дуже повільне, я б навіть сказав ліниве. Річка дуже звивиста, буквально поворот на повороті. Береги поросли кущами, іноді по березі пройти неможливо. Після Вішерський пристроїв річка Боровиця здається кишенькової. Сама риболовля була не такою вдалою, як на Вишере. Все-таки, Вішера виправдовує свою славу як самої харіусной річки Європи. Але поїздка на Боровицю була вдалою з точки зору напрацювання рибальського досвіду. Якщо на Вишере працювала тільки суха муха, то на Боровиці про неї довелося забути. Риба клювала тільки на німфу і трохи на стримери. Якщо на Вишере ми стояли на перекаті, то на Боровиці риба клювала тільки в ямах.

Благо ям на Боровиці величезна кількість. Дуже багато повалених дерев, які утворювали заплави, де стояв харіус. На Боровиці приманку доводилося проводити майже по самому дну. Якщо на Вишере ми практично не ходили, а просто стояли на перекаті, то Боровиця змусила походити ніжками. До мінусів риболовлі на Боровиці можна віднести зарості кущів по берегах. Я три мухи втратив в цих кущах. Зрештою, довелося забути про занедбаність через спини і кидати тільки roll-cast'ом, тобто кільцевих занедбаністю. Розповісти варто ще про те, що вирішив випробувати одну цікаву снасть: взяв з собою спінінг, купив наливний поплавок, а до нього причепив нахлистову муху. Згодом, довелося вдосконалити снасть свинцевим грузилом, тому що риба стояла на дні, - вийшло дуже кумедно. Буде можливість, спробуйте. Харіуса на Боровиці наловили не багато, всього шість штук, на трьох. Але задоволення отримали величезну кількість.

Тепер порівнянні риболовлю на Вишере і Боровиці. Важко уявити собі більш несхожі один на одного річки, ніж Вішеру і Боровицю. Наскільки одна стрімка і сильна (Вішера), настільки інша замислена і скромна (Боровиця). Рибалку на Вишере азартна, динамічна, коли навіть сходи риби з гачка приносять радість і задоволення. Риболовля на Боровиці сподобається людям спокійним і врівноваженим. Вона вимагає філософського настрою. Тут, як ніде, відчуваєш єднання з природою. На Вишере широта пристроїв дозволяє дихати на повні груди, на Боровиці обстановка інтимна. Єдине, що об'єднує ці річки і обидві мої поїздки - це вечори біля вогнища, горілочка з юшкою і розмови ні про що і про все відразу. Дивна рибалка на Уралі ...

Автор: Юрій Половников

Назад в розділ

Легендарна Тридцятка, маршрут

Через гори до моря з легким рюкзаком. Маршрут 30 проходить через знаменитий Фішт - це один з найграндіозніших і значущих пам'яток природи Росії, найближчі до Москви високі гори. Туристи нічого проходять всі ландшафтні та кліматичні зони країни від передгір'їв до субтропіків, ночівлі в притулках.

Похід по Криму - 22 маршрут

З Бахчисарая в Ялту - такої щільності туристичних об'єктів, як в Бахчисарайському районі, немає ніде в світі! Вас чекають гори і море, рідкісні ландшафти і печерні міста, озера і водоспади, таємниці природи і загадки історії, відкриття і дух пригод ... Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує.

Гірський туризм тут зовсім не складний, але будь-яка стежка дивує

Маршрути: гори - море

Адигеї, Крим. Вас чекають гори, водоспади, різнотрав'я альпійських лугів, цілюще гірське повітря, абсолютна тиша, снежники в середині літа, дзюрчання гірських струмків і річок, приголомшливі ландшафти, пісні біля вогнищ, дух романтики і пригод, вітер свободи! А в кінці маршруту ласкаві хвилі Чорного моря.

Ви запитаєте, що ж тут такого, що варто про це писати?
Що ще було цікавого на цій рибалці?

Новости