Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Путівник по містах і країнах: фотографії міст і країн, розповіді про поїздки, поради туристам, фото мандрівників, пам'ятки з усього світу.

Збірники місць Rutraveller

Збірок місць 540 Місць в збірниках 5 891 Лайко 3 353 Країн зі збірниками 125
  • Мені подобається! 1

    Алтай - музика для вух походников і натуралістів, шукачів пригод і активних мандрівників. Край мальовничих гір і озер, кришталево чистої води і свіжих трав, містичних пам'ятників природи і слідів давньої людини. Від RuTraveller - 10 цікавих місць Алтаю для підкорення в походах ....

  • 0 коментарів

Алтай - музика для вух походников і натуралістів, шукачів пригод і активних мандрівників. Край мальовничих гір і озер, кришталево чистої води і свіжих трав, містичних пам'ятників природи і слідів давньої людини. Від RuTraveller - 10 цікавих місць Алтаю для підкорення в походах.

Річка Катунь - найбільша річка Гірського Алтаю. Її назва походить від алтайському слову «Кадин», яке позначає «господиня», «пані». Довжина річки - 688 кілометрів.
Річка бере свій початок на південних схилах масиву гори Білуха, перетинає улоговину Уймонской степи, а після впадання в Аргутскую річку тече в північному напрямку. Річку утворюють численні струмки і ріки, які стікають з гірських хребтів. Основними притоками річки є Відчуваючи, Кураган, Кокса, Кучерла, Аккем, Урсул, Аргут, Сумульта, Иша, Майма, Кадріна, Сема. Найпотужнішим притокою річки є Аргут, що має протяжність понад 230 кілометрів.
Дно річки заповнене валунами і галечником, також є часті виходи корінних порід, які утворюють безліч порогів і водоспадів. Влітку вода в верхів'я Катуні набуває молочно-білий колір завдяки таненню льодовиків, а восени річка стає бірюзовою.

Телецкое озеро - найбільше озеро Гірського Алтаю, що простягнувся на 78 км. Озеро знаходиться в улоговині, що утворилася в ході ледниково - тектонічних процесів, на позначці 436 метрів над рівнем моря.
В озеро впадає понад сімдесят великих і малих річок, не рахуючи тимчасових водотоків. Наповнене гірською водою глибоке озеро залишається холодним протягом року. У верхній зоні навіть у спекотні літні дні вода рідко прогрівається вище 10 ° С, тому в ньому практично не можна купатися.
Східна частина Телецкого озера входить в межі Алтайського державного заповідника, який є основним науковим центром з вивчення природи Прітелецкого району. У північній частині озера знаходяться туристичні комплекси, з яких починаються численні піші, водні, кінні тури по Гірському Алтаю.
Основні визначні пам'ятки, які користуються популярністю у відпочиваючих в районі Телецкого озера - це водоспад Корбу, водоспад Кіште, Кам'яний затоку, водоспади на Третій річці. У Телецькому озері живе кілька видів риб - Телецька сиг, харіус сибірський, окунь, щука, минь.

Тавдинские печери - унікальний природний пам'ятник, комплекс з трьох десятків печер, розташованих в карстовому масиві на лівому березі Катуні на кордоні Майминского району Республіки Алтай і Алтайського краю.
Протяжність скель з печерами - 5 км. Тавдинские печери відомі тим, що в різні часи вони служили житлом для людини. При розкопках в них були виявлені предмети гончарного виробництва та інші археологічні знахідки, що датуються раннім залізним і бронзовим століттями. На початку 19 століття тут жили старовіри.
Багато печери мають по кілька входів і з'єднуються один з одним, утворюючи лабіринти. Найбільш відома - "Велика Тавдинського" печера. Головна галерея досить простора і поступово піднімається. Перепад висот від самого нижнього входу до вищого становить 23 метри. На останньому 40-метровій ділянці, перед найвищим входом, галерея, підносячись, закручується спіраллю, перекриваючи свою нижню частину і утворюючи уступ. В печеру проведено електричне освітлення, в важкодоступних місцях встановлені сходи.

Острів Патмос розташований в Алтайському краї, біля злиття двох річок Чемал і Катунь. На острів можна потрапити єдиним шляхом - це через підвісний міст, з якого відкривається чудовий вид на Патмос.
Освятили острів в 1855 році і лише потім встановили храм. На острові побував сам митрополит Макарій. У 1920 році храм розібраний, новий споруджений лише в 2000 році.
В середині 2001 року відданий Барнаульскому жіночому монастирю. На сьогоднішній день Патмос може відвідати будь-яка людина, в церкви щодня проводяться богослужіння.

Природно-господарський парк «Чуй-Оози» площею понад 9 000 га землі розташовується в південно-східній частині Онгудайского району Алтайській республіки в гирлі річки Відчуваючи, де вона зливається з рікою Катунь.
Місце вражає своїми гірськими хребтами з пологими річковими долинами, порослими травою, кущами і деревами. На території парку мешкають ведмеді, архари, соболі, зустрічаються снігові барси. Тут також живуть птахи, деякі з яких занесені в Червону книгу.
Не менш цікавим місцем на території парку є «Калбак-Таш» - древнє святилище, в якому знаходиться кілька десятків рунічних написів і більше 5 000 унікальних наскальних малюнків. У парку також можна подивитися на величний водоспад «Шірлак».
Варто зазначити, що річка Чуючи є улюбленим місцем для спортсменів-бокорашів, за участю яких проводяться міжнародні і російські змагання з сплаву «Відчуваючи-Ралі».

"Червоні ворота" - дуже загадкове і надзвичайно красиве місце, яке своєю назвою зобов'язана, по-перше, вузькому перешийку між гір, а, по-друге, червоному відтінку гір. Червоний колір скель надає кіновар (ртутна руда), яка у великій кількості міститься в місцевих породах.
Ці незвичайні "ворота" розташовані в Улаганского районі Республіки Алтай, всього в 15 кілометрах від селища Акташ. Ця ділянка дороги надзвичайно яскравий: якщо зупинитися тут і піднятися на один з валунів, то можна побачити пишність гірської річки, що долає каскад з порогів.
Днем, коли сонце освітлює яскраві схили, створюється враження, що потрапляєш в казкову країну. Сьогодні "Червоні ворота" вважаються пам'ятником природи Алтаю, незважаючи на те, що з'явилися в результаті діяльності людини.

Гора Білуха - білосніжна цариця Алтаю, найвища точка Сибіру. Являє собою двоголову вершину, розділену улоговиною. Вилучена на однакову відстань від трьох океанів - Тихого, Атлантичного і Індійського. Відомий філософ і художник Микола Реріх відвідав ці місця на початку минулого століття, вивчаючи коріння буддизму, і прославив їх на весь світ. У 1998 році гора включена в список об'єктів Всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО «Алтай - Золоті гори».
Білуха - найвища вершина Алтаю і Сибіру. Її пік досягає висоти 4506 метрів над рівнем моря. Три відрога Катунского хребта Центрального Алтаю утворюють білосніжну блискучу корону - двоголову Білуху.
Один з перших дослідників Алтаю, Василь Сапожников, пов'язав назву гори з Нета снігами на її схилах. Стародавні тюркські народи назвали гору адин-Бажі (вершина Катуні), Ак-Суру (велична). Перше сходження на Білуху зробили в 1914 році брати Тронова, в честь яких названо один з великих льодовиків.
З усіх боків Білуха оточена льодовиками і є великим центром сучасного заледеніння. На її схилах і в долинах відомо 169 льодовиків, загальною площею 150 км2. Тут гармонійно поєднуються гірські степи і різні види лісів: від світлих паркових лиственничников до суворої, темнохвойной тайги з ялиці і кедра.
Тваринний світ представлений гірським козлом, з птахів - біла і тундряная куріпки та ін. Білуха - священна гора. Тут, за переказами буддистів, розкинулася легендарна захмарна країна богів Шамбала, побачити яку судилося обраним. За легендою, саме звідси Будда Гаутама прийшов в Індію і саме Білуха енергетично пов'язана з космосом.

Джерело "Аржан-Суу" - державний пам'ятник природи, розташований в 7 кілометрах від Манжерок. Він є одним з найпопулярніших джерел Гірського Алтаю. Вода в джерелі збагачена сріблом, міддю і мінеральними домішками, вона довго не псується і сприяє поліпшенню обмінних процесів в організмі.
У місцевих жителів джерело вважається святим, багато алтайці моляться і просять вибачення тут. Біля нього знаходяться "шаман-дерева", вони прикрашені різнокольоровими стрічками, що символізують чисті помисли людей, які приїжджають сюди. Поруч з "Аржан-Суу" розташоване однойменне кафе, зроблене в стилі старовинних замків, а так само безліч сувенірних крамниць, в яких можна придбати безліч пам'ятних виробів.
Крім місцевих жителів, джерело щорічно відвідує безліч туристів, охочих помолитися і випити святої води з нього.

Калбак-Таш - це комплекс петрогліфів (наскельних малюнків), що нараховує більше 2 тисяч зображень. Він розташований біля злиття річок Чуи і Катуні на обривності скелях, що нависають в безпосередній близькості від Чуйської тракту.
Святилище створювалося протягом багатьох тисячоліть. На малюнках зображено безліч реальних тварин - биків, оленів, барсів, собак, але є і фантастичні тварини. Шамани на малюнках зображені з діркою в грудях, там імовірно повинна була бути душа. Зустрічається звір кер-тютпа, помічник шамана, який супроводжує його в подорожах по підземному світу.
Інші древні малюнки дуже схожі на розписні багатобарвні зображення. Вони були виявлені на плитах кам'яних ящиків кургану села Каракол.
На території святилища малюнки можна розглянути самостійно, а можна вдатися до послуг екскурсоводів, які «чергують» в будиночку, що стоїть неподалік.

Алтайський край відомий незвичайним видом пам'яток - кам'яними бабами. Вони зображували воїнів і ставилися недалеко від жертовних пагорбів. Поява таких пам'ятників відноситься до VI-IX ст У Гірському Алтаї було виявлено понад 30 кам'яних баб. До них відноситься і Чуйский оленів камінь.
Оленячі камені - масивні обтесані кам'яні плити з малюнками. Найчастіше на плитах зображувався олень, звідки і пішла назва. Малюнок вибитий на поверхні, або завдано охрою. Датуються пізнім бронзовим і початком залізного віку.
Досить схематично і скупо статуя зображує обличчя чоловіка-воїна. Можна побачити на ньому розкосі очі, вольове підборіддя, широкі вилиці. Саме так і виглядали жителі Алтаю понад тисячу років тому.

  • Мені подобається! 1

    Алтай - музика для вух походников і натуралістів, шукачів пригод і активних мандрівників. Край мальовничих гір і озер, кришталево чистої води і свіжих трав, містичних пам'ятників природи і слідів давньої людини. Від RuTraveller - 10 цікавих місць Алтаю для підкорення в походах ....

  • 0 коментарів

Інші збірники місць - 540

Новости