Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Північно-Східний Алтай

Рік тому сходили в приємний лижний похід по Північно-східному Алтаю.
Рік тому сходили в приємний лижний похід по Північно-східному Алтаю
Де це?
Північно-Східним Алтаем ми будемо називати територію, обмежену з заходу долиною Катуні, зі сходу Телецька озером і долиною Башкауса, з півдня долиною річки Кадріна, з півночі долиною річки Бия. У літературі (зокрема, в старому путівнику Т. Дулькейта «За Східним Алтаю» [* Видавництво "Фізкультура і спорт", Москва, 1971 р]) наводяться більш широкі межі району, що включають в себе і Айгулакскій хребет на півдні, і Абаканский на сході, і навіть Бійську гриву на півночі.
Найбільш значними хребтами Північно-Східного Алтаю є: Сумультінскій хребет з найвищою точкою 2756 м; хребет Іолго, який утворює вододіл річок Бия і Катунь, з вершиною Альбаган (2626 м), а також хребти Алтинту, Куминська, Тангош і інші з їх численними відрогами. Рельєф цієї частини Алтаю в основному згладжений - плосковершінние куполоподібні Лису гору, що мають, як правило, на північних схилах кари. Альпійський рельєф приурочений до найбільш високим відрізках вищезазначених хребтів Сумультінскій і Іолго, а також з'єднує їх Уйменьского гірським вузлом. Долини глибоко врізані. Величина вертикального розчленування досягає 1 км.
Задум маршруту і його реалізація
Відправною точкою для планування цього походу стала стаття В.Буяльского «Лижні маршрути по Північно-східному Алтаю», опублікована в 1990 році в 25-му випуску альманаху «Вітер Мандрів». Зараз текст цієї статті нескладно знайти в Інтернеті. Відзначимо, що на цей момент інформація, наведена в даній статті, дещо застаріла. Але саме прочитання цього матеріалу чверть століття тому породило бажання відправитися взимку в північно-східну частину Алтаю. У сезоні 2014 року настав час для реалізації давнього проекту.
За своїм технічним потенціалом ці гори поступаються хребтах Центрального Алтаю, а по своїй невідомості і новизни поступаються Монгольського Алтаю, але, тим не менш, тут можна знайти багато не пройдених перевалів і вершин. У зимовий час район не користується великою популярністю у туристів, за винятком так званого «Бійського району» (мається на увазі західна частина, околиці масиву гори Аккая), де популярні відносно нескладні походи «місцевих» груп з Бійська, Барнаула і Новосибірська. Лижні маршрути з великим охопленням району не проводились тут вже близько 20-30 років. За цей час змінилися і спорядження, і тактика; з'явилася GPS-навігація, що дозволяє сміливіше планувати маршрут.
Північно-Східний Алтай можна вважати еталонним лижних среднегорьем. Тут потрібно ходити на лижах! (А не тягнути їх на себе по полою або через скельні перевали високих категорій). Візитною карткою району є прекрасні паркові кедрові ліси, повсюдно що утворюють верхню межу рослинності. Зворотний бік цієї особливості - глибока тропежка, характерна для пересування в зоні лісу. Щоб мінімізувати цю трудомістку процедуру, ми намагалися прокласти маршрут з максимально можливим перебуванням вище межі лісу, але запланувавши все ночівлі в лісі, з дровами. Відносно невисока технічна складність хребтів дозволяє проходити довгі ділянки траверсів, особливо видовищні при гарній погоді.
З точки зору логістики район зручний для організації гарного лінійного маршруту: зручний і відносно дешевий під'їзд рекомендованим автотранспортом через Телецкое озеро або по долині Катуні.
нитка маршруту
[Артибаш, Телецкое озеро] - злиття рр. Учали і Пижа - р. Учали ↑ - в. Ямбаш (2535 м, 1А, радий.) - траверс сх. схилів хр. Ямбаш - пров. Учали (2150, 1А) - р.Уйкараташ ↓ - пер.Штатів (2388 м, 1Б) - р.Карасазкан ↓ - спроба восх. на в. 2756 м (до передвершинному 2386 м) - пров. б \ н (2030 м, н \ к) - р. Айрик ↑ - траверс в. 2547 м (1Б) - р. Аксазкан ↓ - пров. Чевош (2061 м, 1А) - верхів'я р. Чевош - траверс хр. Іолго (1Б) - верхів'я р. Бостан - траверс в. Альбаган (2626 м, 1Б) - пров. Альбаганскій (2166 м, н \ к) - р.Ложа ↓ - пров. Кубинське Плато (н \ к) - верхів'я р. Аярик - пров. Айрикскій (2055 м, 1А) - верхів'я р. Аккая - в. Аккая (2402 м, 1А, радий.) - пров. Аккаінскій + пров. Бугаташ (~ 2030 м, н \ к) - каракольський озера - р. Каракол ↓ - р. Елекмонар ↓
Докладний звіт про подорож розташований за адресою:
http://beketov.ru/travel/2014/altai/

Ми шолом повідомлю з Алтаю,
З глибини сибірських руд,
Де замерзає геніталій -
Аж надто клімат місцевий крутий.
Вершини приховав туману полог,
Снігу відкрили глибину.
Керівник-дієтолог
Розмір обіду звів до нуля,
Але ми його не проклинаємо, -
Поки, принаймні, вголос.
Ми душі спиртом зігріваємо,
Тіла вкутуємо в пух.

Де це?

Новости