Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Дружба - це Манжерок

У Республіці Алтай побувала група школярів з французької провінції Савойя, які перемогли в екологічному конкурсі «Ми - молоді жителі гір». Разом зі своїми однолітками з клубу «Діти озера» з Іогачской середньої школи вони відвідали Телецкое озеро, Алтайський заповідник, побували на гірськолижному комплексі «Манжерок» і в Горно-Алтайському ботанічному саду в Камлаке, брали участь в сплаві по Катуні, здійснили захоплюючу подорож по Чуйскому тракту і дісталися до Улаганского району. Юні екологи двох країн швидко подружилися.
Конкурс проводився серед школярів у віці від 12 до 17 років. Російські і французькі учасники підготували під керівництвом своїх вчителів екологічні виставки, вікторини, розробки тематичних стежок і екологічних проспектів, а також дослідження зі спостереження за навколишнім середовищем.
У Франції на конкурс було подано п'ять заявок. Переможцями стали школярі з комуни Айон, розташованої в геопарка «Бож». У нашій республіці теж змагалися п'ять команд. Перше місце дісталося команді «Діти гір» з Беш-Озекской середньої школи. Незабаром їм має бути поїздка до Франції. Команда «Діти Озера» з Іогачской середньої школи виборола друге місце.
Організаторами конкурсу виступили природний регіональний геопарк «Бож» (Франція), конструкторське бюро «Діанеж» (Франція), Асоціація туристичних організацій Республіки Алтай, туристський комплекс «Манжерок», Алтайський державний природний біосферний заповідник.

Рано вранці чую дзвінок. Подзвонив Сергій Іванович Зябліцкій і поділився зі мною інформацією: у нього в гостях школярі з Савойї. І запросив мене. Я здивувався і зрадів. Пам'ятаю, до війни приїжджали відпочивати в Манжерок іспанські діти. Їх розмістили в колишньому будинку відпочинку. Ми, сільська дітвора, швидко з ними потоваришували, навчилися їх привітання «Но пасаран!» І з гордістю носили іспанські головні убори - ми називали їх «іспанками». Згадав - і до болю в серці захотілося приїхати. Діти - це світ, це майбутнє. Зміцнюється дружба між ними, а значить, і між нашими країнами.
... Ось і туркомплекс. На фасаді адміністративної будівлі транспарант на французькій і російській: «Республіка Алтай - Савойя». Заходимо до їдальні, там чинно сидять діти. Хто з Франції, хто місцеві - не зрозумію. Все перемішалися. Сергій Іванович порадив мені поїхати з дітлахами в Чемал, пояснивши, що поїдуть і школярі з Иогач - вони теж відпочивали на турбазі. Я засумнівався, все-таки діти не знають російської мови, а я - французького. Хвилююся перед зустріччю і перебираю окремі французькі слова, що запали в душу в дитячі роки. Крім «мусье» з великого лермонтовського «Бородіно» та витертого «пардон» нічого не можу пригадати.
Мої страхи виявилися марними. Перекладачем була премилі дівчина, не набагато старше своїх підопічних, Марія Рижкова, викладач Алтайського державного університету. Їй допомагав Сергій Іванович, знає французьку мову. Перша поїздка - в Чемальський район. Я - в ролі екскурсовода і знавця цих місць.
Діти швидко подружилися і, незважаючи на незнання мови, навчилися розуміти один одного за допомогою жестів і міміки. По дорозі я розповів їм про історію села, про фестиваль радянсько-монгольської дружби, що проходив в 1966 році, про зйомки фільму В.М. Шукшина в Манжерок, розповів стародавні легенди про село.
Уважно придивляюсь до дітей. Поводяться скромно, але скутості немає. Зрідка обмінюються жартами і заразливо сміються. Діти як діти.
У Узнезе побували в комплексі російської культури «Десятіручка». Хлопці ознайомилися з традиціями російського народу і самі взяли участь у іграх і хороводі. На зворотному шляху Сергій Іванович розучував з ними пісню «Що таке Манжерок?». Діти з ентузіазмом підспівували.
Але все хороше колись закінчується. Прийшов час прощатися з іогачскімі хлопцями. Було запалено велике багаття, почалося святкове дійство. Чулися жарти, сміх, спілкувалися без перекладача - ось що означає дружба! Вперше столітні сосни Манжерок чули співучий французька мова. Здавалося, навіть суворий Тесган, священна гора тубаларов роду тюсь, скинув шапку-туман і радів разом з нами.
Розлучатися було нелегко. На пам'ять обмінялися сувенірами, обіцяли зустрітися знову і не забувати нових друзів. Спілкуючись зі мною, іогачскіе школярі та гості з Франції говорили: «Вони такі ж, як і ми, ніякої різниці немає. Тільки мова іншої ».
Після поїздки в Чемал і ботанічний сад в Камлаке я поговорив з гостями.
Капітан команди Фелікс Баль:
- Дні, проведені на турбазі «Манжерок», стали найщасливішими в моєму житті. Ми побували в музеї в Горно-Алтайську, нас здивувала низька ціна за вхід. Музей великий, мені він дуже сподобався. Ми задоволені поїздкою і дякуємо вам за гостинність.
Флора Роше:
- Зустріч з хлопцями з Иогач назавжди залишиться в нашій пам'яті. Розлучатися не хотілося, і ми запросили їх до нас в гості. Вони все дуже хороші. На прощання ми запалили вогнище і подарували на пам'ять один одному сувеніри. Сподобалися поїздки на Телецкое озеро і в Чемал. Місцеві жителі нас чудово зустрічали. Ці дні ми провели як в казці. Часом навіть забували, що в гостях: дуже шкода, що доводиться їхати.
Ліз Фам-Тронг:
- Нам все дуже сподобалося - і поїздки по Алтаю, і Музей російської культури в Узнезе, особливо запам'ятався прощальне багаття. Було дуже сумно розлучатися з друзями. Сподобався сплав. Катунь до нас поставилася добре. Дякую Сергію Івановичу за цікаві поїздки і пісні!
Жан Фам-Тронг:
- Природа Гірського Алтаю підкорила нас. У нас був хороший водій і знає екскурсовод, його звали дядько Толя Політов. Прекрасно перекладала з російської мови на французький Маша. Ми дуже задоволені поїздкою. Головне - ми знайшли тут хороших друзів. Вони назавжди залишаться в наших серцях, як і ваша родина з її чарівною природою і гостинними жителями.
Зое Баль:
- Поїздки по Гірському Алтаю - це найцікавіші дні в моєму житті. Ми не знаємо російської мови, але це не завадило подружитися з хлопцями з Иогач. Ваша країна дивовижна! Нам сподобалася національний одяг жителів гір, в яку був одягнений наш гід Валентин в поїздці в Чемал. Вона дуже гарна. Спасибі вам!
Анаіс Роше:
- Все було чудово. Ми здивувалися, коли побачили в ботанічному саду дерева, які ростуть у Савойї. І квітка едельвейс у нас теж зустрічається. Подекуди природа нагадують нашу. Нас добре зустріли на турбазі. Сергій Іванович цікаво розповідав про свою батьківщину. Ми з ним співали пісні.
Дійсно, подив дітей не було кінця, коли в Горно-Алтайському ботанічному саду вони побачили квіти і дерева, які ростуть і у них у Франції
Розмовляю з Андре Герразом. Разом з Сергієм Івановичем вони є ініціаторами конкурсу. Французький гість підкреслив, що в основу заходу було закладено не тільки екологічна просвіта, а й дружба школярів.
Крім того, гості запропонували Уряду Республіки Алтай створити геопарк в нашому регіоні. Ідея знайшла підтримку, і робоча група приступила до розробки проекту. До її складу увійшли міністр туризму і підприємництва Є.В. Ларін, ректор Гірничо-Алтайського державного університету В.Г. Бабин і відомі вчені. У роботі взяли участь геолог Ролан ометр і генеральний директор туркомплексу «Манжерок» С.І. Зябліцкій.
Ролан ометр зазначив:
- Гірський Алтай дуже цікавий в геологічному відношенні, особливо льодовики. Природа подібна до нашої. Республіка Алтай - прекрасне місце для геопарка. Ідея його створення - це ідея дружби народів.
Фаб'єн Баль, керівник групи, із захопленням сказала:
- Перемога в конкурсі і поїздка до Республіки Алтай для дітей стали радісною подією. Місцеві жителі гостинні, відкриті й добрі. Нас усюди приймали тепло і привітно, і ми відчували себе добре. Запрошуємо вас до нас. Велике спасибі за гостинність, захоплюючі і пізнавальні поїздки. Тепер Республіка Алтай стала нам ближче і рідніше.
Фаб'єн Баль - інструктор з туризму. Влітку вона супроводжує туристів і працює в спасгруппе. Її чоловік Жан Люк прочитав в газеті оголошення про екологічний конкурсі і зібрав групу, яка в підсумку і здобула перемогу. Спонсорував поїздку Андре Герраз, а Фаб'єн призначили керівником групи школярів.
Француженка з теплом відгукувалася про іогачскіх дітей і чарівної краси Гірського Алтаю. Щиро дякувала обслуговуючий персонал туркомплексу за цікаві екскурсії і турботу: «Без Сергія Івановича ми не зробили б цю унікальну поїздку. Завдяки йому дізналися і полюбили Республіку Алтай - її гори і річки, ліси і поля, особливо гостинних і відкритих жителів цього гірського краю. Тепер Савойя і Республіка Алтай - друзі ».
Про те ж говорили Андре Герраз і Ролан ометр: «Тепер Алтай і Савойя - родичі, побратими».
... Опівночі проводжаємо наших нових друзів додому до Франції. Ми вже зріднилися з ними, і сьогодні так шкода розлучатися! Дівчата витирають сльози. Капітан команди Фелікс тримається. Розставання виходить сумним і зворушливим.
На прощання обмінялися сувенірами. Мені подарували барвисто оформлену книгу про Савойї. Біда в тому, що вона написана французькою мовою. Тільки розібрав під передмовою: «Андре Герраз», і все. Доведеться вивчати на старості років французький, щоб не образити друзів.
Французькі школярі, прощаючись, в один голос говорили: «Постараємося приїхати ще. Тут ми знайшли хороших друзів, шкода розлучатися з ними. Час пролетів дуже швидко ».
На проводах мене турбувала одна думка: чи збережеться ця дружба? Все-таки я сподіваюся на це і вірю в них. Вони будуть згадувати казкові блакитні гори і час, проведений разом з хлопцями з іншої країни.
Великий вам дороги без вибоїн і ярів, дорогі! Нехай вас зігріває дружба, народжена в горах Голубого Алтаю!

Валентин ЧЕКОНОВ

На зворотному шляху Сергій Іванович розучував з ними пісню «Що таке Манжерок?
На проводах мене турбувала одна думка: чи збережеться ця дружба?

Новости