Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

НГ

З початком священного для мусульман місяця Рамадан жителі країн Центральної Азії почали тримати пост. Правда, далеко не всі. В першу чергу, Ораза, зі зрозумілих причин, не дотримуються представники інших релігій.

В першу чергу, Ораза, зі зрозумілих причин, не дотримуються представники інших релігій

Серед прихильників ісламу, втім, теж чимало тих, хто не обмежує себе в прийомі води і їжі. Особливо враховуючи, що вже третій рік поспіль священний місяць випадає на спекотний літній період.

Загалом, віруючим, що зважилися постити, зараз вкрай нелегко. І до них треба ставитися з особливим розумінням і повагою. " Відкрита Азія онлайн "Склала список речей, якими небажано" діставати "людей, які тримають Ораза.

1. Добре не їсти перед постять

Якщо ви дізналися, що людина постить, то бажано не їсти і не пити, сидячи навпроти нього або неї. Звичайно, це не табу, і багатьох тих, хто поститься це не напружує. Але з етикету все ж переважно уникати прийому їжі поряд з людьми, котрі тримали уразу.

2. Не запрошувати постить людини на бізнес-ланч

Ділові люди звикли багато робочі питання вирішувати під час бізнес-ланчу. Однак під час урази краще заздалегідь довідатися, чи не тримає пост ваш партнер по роботі, оскільки йому буде незручно відмовляти, а вам буде ніяково виявитися в ресторані один на один з голодним людиною, який буде спостерігати за тим, як ви їсте.


3. Запрошувати на іфтар зовсім не обов'язково

Багато з тих, хто не тримає уразу, відчувають себе зобов'язаними покликати своїх постує друзів і родичів на іфтар (розговіння, вечірній прийом їжі під час Рамадана - прим. ОА) і витрачають багато грошей на шикарний стіл. Це зовсім не обов'язково. Постять не будуть у образі, що їх не запросили на спеціальний вечерю, не варто дзвонити і вибачатися за те, що не виходить їх погодувати, і тим більше - відчувати себе винуватими.

4. А якщо покликали на іфтар, не варто робити застілля пишним

Якщо покликали на іфтар постить, то на стіл бажано не ставити такі "важкі" страви, як манти, куирдак або бешбармак. Їжа повинна бути не жирна, чи не солона, не надто солодка і не гостра, оскільки на наступний день вашого гостя буде важко боротися зі спрагою. Бажано поставити на стіл побільше рідини (води, соків), сухофрукти, салат з овочів, фрукти. А в якості основного блюда можна подати суп, курку з рисом, димляму або щось інше, що буде неважко переварити. Не варто ображатися, якщо ваш гість не з'їв той все, що ви йому запропонували, і змушувати його набивати собі живіт.

5. Не обов'язково прокидатися серед ночі, щоб годувати постить

Не відчувайте себе зобов'язаними прокидатися разом з постять і готувати їм їжу для сухур (ранкового прийому їжі - прим. ОА). Бажано залишити їм їжу в холодильнику, яку вони зможуть розігріти і поїсти. Знову ж таки, це не повинно бути щось занадто калорійне. Наприклад, можна ввечері приготувати сир, йогурт, тости з арахісовим маслом і фрукти. Кава і чай зневоднюють організм, тому краще пропонувати звичайну питну воду.

6. Намагайтеся не носити відверті наряди на роботу

Якщо ваші колеги постять, то бажано не з'являтися перед ними в надто відвертих нарядах, що не відпускати вульгарні жарти, не кликати їх на обід, корпоративні вечірки та перекур. Потрібно ставитися також з розумінням до того, що тримати пост в жарку погоду - не зовсім легко, тому постарайтеся утриматися від довгих пообідніх дискусій і діяльності, яка вимагає фізичних зусиль.

7. Не жартувати над тим, хто постить

Ті, хто не тримає піст, нерідко люблять пожартувати над своїми постять знайомими або колегами, а це призводить до зайвої подразнення. «Цілий рік грішила, а тепер спокутувати гріхи протягом місяця?», «Ще цілих вісім годин терпіти, як ти це робиш?» - ці та багато інших, часом некоректні і непристойні, питання ніяк не дають тим, хто поститься зосередитися на духовному очищенні.

Спеціально для особливо цікавих islamnews.ru дає відповіді на найбільш поширені питання:

«Напевно, тобі вдається схуднути і постройнеть до кінця посту?»
Мусульмани постять зовсім не заради схуднення або оздоровлення, а з покірності велінням Всевишнього, приписано постити віруючим.

«Чому ти припинила постити?»
Мусульманкам не можна постити в дні щомісячного або післяпологового кровотечі, тому якщо мусульманка в один з днів Рамадану перестає постити, то не варто обговорювати цей факт всім офісом.

«Ти носиш хустку з-за того, що постиш?»
Хустка наказаний жінкам в ісламі незалежно від того, який місяць на календарі.

«Я думав, твій інтелект вище поста».
Саме інтелект спонукає мусульман не відхилятися від приписів Всевишнього і дотримуватися обов'язковий пост.

«Ти голодна?»
Нагадувати тим, хто поститься людині про голод - не дуже етично.

«Яка Богу різниця, їж ти чи ні?»
Мусульмани вірять в те, що Бог створив людей для поклоніння Йому, і дотримання посту - один із проявів віри в Творця.

«І навіть воду не можна ?!»
Так, воду теж не можна.

Вважається, що в останню ніч Рамадану тим, хто тримав уразу, прощаються всі гріхи. І не варто жартувати над віруючою людиною після закінчення поста, запрошуючи випити алкоголь або сходити в стрип-клуб, додаючи: «Ну ти ж тепер чистий!».

У 2016 році ораза розпочалася 6 червня і закінчується 4 липня.

«Цілий рік грішила, а тепер спокутувати гріхи протягом місяця?
», «Ще цілих вісім годин терпіти, як ти це робиш?
«Чому ти припинила постити?
«Ти носиш хустку з-за того, що постиш?
«Ти голодна?
«Яка Богу різниця, їж ти чи ні?
«І навіть воду не можна ?

Новости