Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Найбільш питущі країни світу

Британська мовна корпорація British Broadcasting Corporation (BBC), її англомовна служба новин, своєму матеріалі від 18/12/2014, узагальнивши дані з різних джерел, включаючи, мабуть, і статистику Всесвітньої Організації Охорони здоров'я, опублікувала таблицю ТОП-5 найбільш питущих країн світу, розбивши дані за видами споживаного алкоголю на душу населення.

Таблиця: ТОП-5 найбільш питущих країн світу

(Розділені за видами алкоголю на найбільш питущі країни в категорії «пиво» ​​(beer), «вино» (wine), міцні спиртні напої "(spirits) і« інші алкогольні напої »(other drinks), з розрахунку чистого алкоголю в перерахунку на душу населення:

(Розділені за видами алкоголю на найбільш питущі країни в категорії «пиво» ​​(beer), «вино» (wine), міцні спиртні напої (spirits) і« інші алкогольні напої »(other drinks), з розрахунку чистого алкоголю в перерахунку на душу населення:

ТОП-5 найбільш питущих країн світу (розділені за видами алкоголю на найбільш питущі країни в категорії «пиво» ​​(beer), «вино» (wine), міцні спиртні напої »(spirits),« інші алкогольні напої »(other drinks), з розрахунку чистого алкоголю в перерахунку на душу населення).

ТОП-5 найбільш питущих країн світу (розділені за видами алкоголю на найбільш питущі країни в категорії «пиво» ​​(beer), «вино» (wine), міцні спиртні напої »(spirits),« інші алкогольні напої »(other drinks), з розрахунку чистого алкоголю в перерахунку на душу населення).

Джерело: Публікація служби новин Британської мовної корпорації від 18/12/2014;

Легенда таблиці: «пиво» (beer), «вино» (wine), «міцні спиртні напої» (spirits), «інші алкогольні напої» (other drinks);

Джерело: Публікація служби новин Британської мовної корпорації від 18/12/2014

bbc.com/news/health-30500372

Найбільш питущі країни світу в категорії «пиво»:

З таблиці випливає, що лідером по споживання пива в світі на душу населення є Намібія я (відзначимо, що ця африканська країна в період 1884 -1915 рр. Називалася Німецька Південно-Західна Африка і була в той час колонією Німеччини, а потім під час Першої світової війни відійшла до тодішнього британського домініону - Південно-Африканського союзу; в складі Південної Африки Намібія залишалася до 1990 року, коли отримала незалежність).

У Намібії випускається багато пива місцевих марок: Windhoek Lager, Tafel Lager, Windhoek Export, Windhoek Special, Windhoek Light and Das (Pilsner)

Німеччина не увійшла в ТОП-5 найбільш питущих країн світу в категорії «пиво», хоча і може пишатися Намібією, адже Намібія - НЕ чужа Німеччини країна, це єдина африканська країна з німецьким культурною спадщиною, тут німецьку мову в силу історії країни знає 32% населення (до сих пір німецький, після офіційного англійського, поряд з місцевими мовами, визнається мовою повсякденного спілкування в Намібії).

Також до п'ятірки лідерів споживання пива на душу відносяться, згідно наведеній таблиці Британської мовної корпорації: Габон (2 місце), Румунія (3 місце), Литва (4 місце) і Чеська Республіка (5 місце).

Найбільш питущі країни світу в категорії «вино»:

Найбільш питущими країнами світу в категорії «вино», згідно з таблицею англомовної службі новин BBC, є Португалія (1 місце), Франція (2 місце), Андорра (3 місце), Данія (4 місце) і Хорватія (5 місце).

Можна сказати, що в Португалії, Іспанії, Франції, а також ряді інших країн півдня Європи, традиційно замість води вживали в якості напою до трапези вино або суміш вина з водою. При цьому хоча, наприклад, Іспанія не потрапила в даний ТОП-5. символом іспанського присутності в списку найбільш питущих країн світу в категорії «вино» може бути Андорра, розташована між Францією та Іспанією і керована спільно Францією та Іспанією, але більше тяжіє до Іспанії, тому що в Андоррі говорять каталонською мовою.

Найбільш питущі країни світу в категорії «міцні спиртні напої»:

У ТОП-5 BBC серед найбільш питущих країн світу в категорії «міцних спиртних напоїв» чотири позиції з п'яти зайняли країни колишнього СРСР.

Таким чином, можна сказати, що російська звичка до горілки поширилося і на майже весь пострадянський простір. Перше місце серед найбільш питущих країн світу в категорії «міцних спиртних напоїв» зайняла Молдова (взагалі-то відома більше своїми винами, а не горілкою), третє-четверте і п'яте місця зайняли відповідно Білорусь, Росія і Казахстан. І тільки на друге місце вибилося карликова карибська острівна держава - Гренада.

Найбільш питущі країни світу в категорії «інші алкогольні напої»:

У ТОП-5 BBC найбільш питущих країн світу в категорії «інші алкогольні напої» увійшли Нігерія (1 місце), Уганда (2 місце), Руанда (3 місце), Південна Корея (4 місце) і Сьєрра-Леоне (5 місце). Цікаво, що в цій категорії чотири місця з п'яти зайняли африканські країни. Тобто, в Африки п'ють багато, але часто своє традиційне.

Уточнимо в зв'язку з цим, що як то кажуть в примітці до таблиці, редакція BBC віднесла до пива то, що виробляється на основі солоду, а до провину те, що виготовляється з винограду. Будь-який інший ферментований напій, будь то виготовлений з сорго, кукурудзи, проса, рису або з інших фруктів і ягід, за винятком винограду, віднесений до категорії «інші алкогольні напої». У категорію «інші алкогольні напої», серед іншого, потрапило пиво з сорго, поширене в африканських країнах на південь від Сахари; китайський байцзі (Baijiu) - міцний спиртний напій з сорго (в Китаї сорго відомо як гаолян); південнокорейський міцний спиртний напій соджу (Soju) з рису.

Карта: Країни світу і бажані в них види алкоголю

Карта: Країни світу і бажані в них види алкоголю.

Карта: Країни світу і бажані в них види алкоголю.

Легенда карти: «пиво» ​​(beer), «вино» (wine), міцні спиртні напої »(spirits),« інші алкогольні напої »(other drinks)," не даних »(no data);

Джерело: Публікація служби новин Британської мовної корпорації від 18/12/2014;

Легенда карти: «пиво» (beer), «вино» (wine), «міцні спиртні напої» (spirits), «інші алкогольні напої» (other drinks), "не даних» (no data);

Джерело: Публікація служби новин Британської мовної корпорації від 18/12/2014

bbc.com/news/health-30500372

Тепер давайте подивимося на карту, також опубліковану англомовної службою новин Британської мовної корпорації, яка показує улюблені види алкогольних напоїв з вищеназваних категорій в різних країнах світу.

Як ми бачимо на карті, вино найбільш поглинається на душу населення вид алкоголю в Португалії, Франції, Італії, Швейцарії, Словенії, Хорватії, Косово, Греції, Швеції, Данії, Аргентині, Уругваї, Чилі, Грузії та Екваторіальної Гвінеї і Східному Тиморі.

Міцний алкоголь з розрахунку на душу населення більше популярний в Росії, Казахстані Україні, Білорусі, Узбекистані, Таджикистані, Туркменістані, Азербайджані, Вірменії, Боснії, Албанії, Болгарії, Словаччини, Монголії, Індії, Непалі, Шрі-Ланці, Таїланді, Камбоджі, комуністичному Китаї, Філіппінах, Японії, Гондурасі, Гватемалі, Сальвадорі, Гайані, Сурінамі, Перу, Гаїті, Ямайці та на Кубі; а також в мусульманських країнах, в яких взагалі-то існує заборона на продаж і споживання алкоголю - Саудівської Аравії, Бахрейні, і в мусульманській країнах, де існує заборона на продаж алкоголю для мусульман, але дозволяється продавати і споживати його немусульман - Об'єднаних Арабських Еміратах ( за винятком Шарджі, де зберігається повна заборона), Катарі, і - з недавніх пір - в Кувейті.

Про стан справ із алкоголем в мусульманських країнах Portalostranah.ru запропонує вашій увазі інформацію трохи нижче, а поки, дивлячись на карту редакції BBC, відзначимо що пиво з розрахунку на душу населення є найпопулярнішим алкогольним напоєм в США, Канаді, Мексиці, Бразилії, Парагваї, Еквадорі, Колумбії, Венесуелі, Панамі, Домініканській Республіці, Ісландії, Великобританії, Ірландії, Нідерландах, Бельгії, Фінляндії, Норвегії, Естонії, Латвії, Литві, Польщі, Німеччині, Австрії, Чехії, Угорщини, Румунії, Сербії, Туреччини, Республіці Кіпр, Марокко, Алжирі, Тун Ісі, Єгипті, Еритреї, Ефіопії, ПАР, Мозамбіку, Кенії, Ботсвані, Намібії, Габоні, Сенегалі, Гвінеї, Того, Бенін, Нігері, Чаді, Мадагаскарі, Кабо-Верде, Ємені, Омані, Іраку, Бутані, М'янмі, В'єтнамі, Малайзії, Індонезії, Папуа-Нової Гвінеї, Австралії, Нової Зеландії, Фіджі.

Крім категорій: «пиво», «вино» (wine), міцні спиртні напої «,« інші алкогольні напої », (про останню категорії ми вже говорили вище), на мапі редакції Британської мовної корпорації є категорія« немає даних »(no data ). Під цю категорію потрапило ряд мусульманських країн. Про алкоголь в мусульманських країнах Portalostranah.ru говорив трохи вище, але (як і обіцяли) повернемося до цієї теми.

Наприклад, по Ісламській Республіці Іран у редакції Британської мовної корпорації немає даних, і на карті зяє сіра пляма. Однак зауважимо, що в Ірані, в якому з 1979 року, після ісламської революції, введена заборона на продаж і споживання алкоголю (за винятків випадків служб в храмах релігійних меншин), алкоголь споживають.

Так, згідно з повідомленням від 22/06/2014 служби моніторингу все тієї ж BBC, з посиланням на іранські медіа, 60-80 млн. Літрів алкоголю на суму 730 млн. Американських доларів ввозиться щорічно в Іран контрабандним шляхом. Як заявляв тоді начальник поліції Ірану Ісмаїл Ахмаді Могадам (Esmail Ahmadi-Moqaddam), як мінімум, 200000 алкоголіків налічується в Ірані.

Також «сухий закон» діє в Афганістані, який на карті позначений також сірою плямою, проте спиртне в Афганістані можна купити як іноземцю, так і місцевому населенню, але за завищеними цінами до 100 доларів США. В Афганістані, згідно із законодавчим актом від 2010 року, ті, хто купує, продає, або споживає алкоголь може бути оштрафований, поміщений у в'язницю або покараний шістдесятьма ударами батогом, відповідно до закону шаріату. Для торговців алкоголем передбачено покарання від 10 днів до 20 років в'язниці. Останній прийнятий законодавчий акт посилює існуючу 349 статтю Кримінального Кодексу Афганістану, яка передбачає штраф від 60 до 120 доларів США, або тюремне покарання від трьох до шести місяців за вживання алкоголю, писало американське видання Global Post.

Доступ до спиртного є і в інших мусульманських країн, хоча не у всіх з них існує заборона на продаж і споживання алкоголю. Наприклад, немає заборони на продаж і споживання алкоголю в Туреччині. При цьому, як повідомляло 08/10/2014 російське мовлення турецького іномовлення Радіо «Голос Туреччини», «83% населення Туреччини зовсім не вживає спиртних напоїв. І, згідно з доповіддю Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), Туреччина займає останнє місце в споживанні алкоголю серед країн Європи »Відзначимо, що повна заборона на алкогольні напої в ряді мусульманських країнах призводить до масового поширення в них самогоноваріння. Наприклад, в тому ж Ірані дуже поширений арак - самогон з кишмишу.

Карта: Найбільш питущі країни світу

(За станом на 2014 (базова карта 2010), розрахунок чистого алкоголю на душу населення, старше 15 років)


Найбільш питущі країни світу (за станом на 2014 (базова карта 2010), розрахунок чистого алкоголю на душу населення, старше 15 років).

Найбільш питущі країни світу (за станом на 2014 (базова карта 2010), розрахунок чистого алкоголю на душу населення, старше 15 років).

Джерело: Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ, World Health Organization, WHO);

Легенда карти: чорним і бордовим кольором позначені відповідно найбільш питущі країни світу і країни, що п'ють багато; відтінками темно-зеленого і світло-коричневого - країни, що п'ють помірно; відтінками, який наближає до тілесного - малопьющих країни світу;

Джерело: Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ, World Health Organization, WHO) gamapserver.who.int/mapLibrary/Files/Maps/Global_consumption_percapita_2010.png

І нарешті, на закінчення, ще одна карта. Вона складена вже згадуваної Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ, World Health Organization, WHO), спеціалізованим агентством Організації Об'єднаних Націй (ООН). Карта показує найбільш питущі країни світу з розрахунку на душу населення, починаючи з віку в 15 років.

Відзначимо, що найактуальнішу версію карти Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) по темі «Споживання алкоголю на душу населення в різних країнах світу (Global Consumption per Capita)» завжди можна знайти на сторінці карт ВООЗ за адресою: gamapserver.who.int/mapLibrary/ для пошуку карти в меню відкрилася сторінки необхідно вибрати покриття для карти (Geographic coverage): світ (world), і тему карти (Topics): Алкоголь і здоров'я (Alcohol and Health).

Цей огляд підготовлений Portalostranah.ru на основі публікацій англомовної служби новин Британської мовної корпорації British Broadcasting Corporation (BBC) від 18/12/2014 і 22/06/2014; доповідей і статистики Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ, World Health Organization, WHO) 2010 і 2014 рр .; американського Інтернет-видання Global Post від 30/05/2010; російського мовлення Радіо «Голос Туреччини» від 08/10/2014 і ін. джерел.

Моніторинг Portalostranah .ru

Опубліковано 29/12/2014


Новости