Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Міні алкоголь - маленькі пляшечки, або міньйон

  1. Історія алкомінімалістікі
  2. Як стати алкомінімалістом
  3. типологія колекцій
  4. унікальні екземпляри
  5. трохи статистики
  6. висновок

Чимало існує колекціонерів в наші дні, древній інстинкт колекціонерства живий і в наші дні. Популярні колекції кухлів, антикваріату, бейсбольних карток і пр.Многіе колекції коштують ціле багатство.

Гідні позиції займають алкомінімалісти - люди, захоплені колекціонуванням мініатюрних пляшечок з алкогольними напоями.

Пригадується відома цитата: «Ніщо не важливо, що не потрапило в історію». З алкомінімалістікой справи йдуть так само; у цій діяльності є своя, захоплююча історія, а значить - колекціонування мініатюрних алкогольних напоїв заслуговує мати вагомі позиції в світі колекціонерів.

Історія алкомінімалістікі

Історія алкомінімалістікі

Мініатюрні пляшки з алкоголем (обсяг яких 50 мілілітрів або менше) називаються міньйонами. Перші такі вироби з'явилися в 18 столітті. Тоді вони були зроблені з кераміки, оскільки виготовлення посудин зі скла було складним і надмірно дорогим процесом.

Виготовлялися пляшечки з певною метою: з величезних бочок напої розливалися в маленькі ємності, після чого покупці мали можливість продегустувати алкоголь. У 20 столітті міньйон стали прогресивно розвиватися і не випадково.

У Сполучених штатах було введено сухий закон, а на такі маленькі ємності заборони не поширювалися. Саме тому, за лічені місяці, з усіх куточків світу, в Америку стікалися буквально річки горілки, віскі і вина, вміло розлиті в мініатюрні ємності колосальні обсяги.

Офіційно міньйон ввозилися в США в рекламних цілях, але сумарні обсяги імпорту перевищували не тільки всі можливі норми, а й були значно більше ніж ввезені до введення сухого закона.Бесспорно імпорт такого обсягу був призначений для загального потребленія.Бутилочкі поширювалися по ресторанам, барам, підпільним картковим клубам тож далі.

Слід зазначити, що мініатюрні пляшечки з алкоголем і сьогодні широко використовують для готельних мінібарів, на борту літаків, в нічних клубах і інших місцях, де великі ємності не потрібні.

Також за останні сто років, особливо на території Німеччини було створено безліч лікарських настоянок і трав'яних лікерів, розлитих по Міньйон. Багато вживають такі напої в лікувальних цілях або як аперитиви.

Однак, чим більше мініатюрних пляшечок з алкоголем створювали, тим цікавіше було колекціонувати їх тим, хто бачив в цих виробах декоративний і естетичний зміст. Алкомінімалізм - захоплююче заняття, що стало справжньою віддушиною для багатьох.

В кінці 70-х років почали виникати клуби любителів алкомінімалістікі. На сьогоднішній день, в один з таких клубів Midwest Miniature Bottle Collectors (який був заснований колекціонерами з Чикаго) входять власники міньйонів з більш ніж 15 країн світу.

На території Радянського Союзу маленькі ємності з алкоголем виникли в 1958 році і майже ніким не сприймалися як душевне заняття. Перший вітчизняний клуб був створений в Росії в 2005 році, саме тоді і народився термін «алкомінімалістіка». Слід зазначити, що ця назва є найвдалішим з усіх запропонованих варіантів. Пропонувалися такі терміни як «міні-пляшки-філія», «алко-міні-манія» і найнеймовірніше - «бутилкомікрофілія.

Пропонувалися такі терміни як «міні-пляшки-філія», «алко-міні-манія» і найнеймовірніше - «бутилкомікрофілія

Як стати алкомінімалістом

Дивно, але майже завжди це захоплення приходить в життя людей абсолютно випадково: раптово в будинку з'являється мініатюрна пляшечка з алкоголем і людина вирішує спробувати себе в колекціонуванні. Спочатку вам дарують одну пляшку, потім іншу і ось у вас вже невелика колекція і ви самі шукаєте поповнення.

Після цього ви починаєте жити життям колекціонера - займаєтеся пошуком рідкісних пляшечок, обмінюєтеся екземплярами з іншими колекціонерами, берете участь в аукціонах, спілкуєтеся на форумах і створюєте власний сайт з фотогалереєю.

На сьогоднішній день, в алкомінімалістіке існують люди, які занурені в своє хобі неймовірно щільно. Вони щодня досліджують каталоги міньйонів, поповнюють колекції, беруть участь в листування і зустрічаються з однодумцями.

До речі, що стосується пошуку однодумців, то тут не виникає проблем - інтернет сповнений форумів і ресурсів, де кожен може знайти собі товариша по увлеченію.Форумчане і члени інтернет-клубів не тільки організовують зустрічі та відеоконференції, часто проводяться міжнародні зльоти. Російськомовні сайти і британські клуби нерідко об'єднуються у великі конгломерати, міжнародні співтовариства.

Відносно поповнення колекції, складнощів теж не виникає. Існує велика різноманітність спеціалізованих магазинів міні-пляшечок з алкоголем. Багато цікаві екземпляри алкомінімалісти знаходять в алкогольних магазинах, винних бутиках. На жаль, наприклад
просекко купити в мініатюрі вам не вдасться.

Близькі друзі і родичі алкомінімалістов, знаючи про захоплення товариша, привозять з-за кордону, після подорожей, що не запальнички, магніти та сувеніри, а звичайно ж міньйон.

Однак по-справжньому рідкісні, цінні і навіть антикварні екземпляри міньйонів можна придбати тільки спілкуючись з такими ж колекціонерами.

Однак по-справжньому рідкісні, цінні і навіть антикварні екземпляри міньйонів можна придбати тільки спілкуючись з такими ж колекціонерами

типологія колекцій

Кожен колекціонер повинен строго визначитися з тим, що саме він збирає - які габарити виробів, обмеження по формату та ін. Якщо ви вирішили стати алкомінімалістом, то вам необхідно визначитися з об'ємом міньйонів, видами і типами напоїв, класом упаковки.

Що стосується обсягу міньйонів, то строгих обмежень як таких немає. Багато колекціонерів збирають виключно ті пляшечки, обсяг яких менше 100 мілілітрів. Однак, класичними, найчастіше, вважаються такі колекції, в складі яких міньйон об'ємом 50 мілілітрів.

Можна збирати тільки коньяк, віскі або різновиду лікарів, а можна колекціонувати всі види алкоголю, обмежуючись лише критеріями розмірів ємностей.

Існують алкомінімалісти, які збирають виключно коньяк, віскі або лікер. Однак найчастіше колекціонери вважають за краще збирати всі види алкогольних напоїв. Колекція від цього не стає якоюсь «неправильної» або надмірно хаотичною. Навпаки: неупередженість до виду напою підвищує шанси зібрати повну колекцію за формами виробів, поповнювати ряди міньйонів екзотичними і рідкісними екземплярами.

Проте, вважається, що колекція одного виду напоїв є більш цінною, ексклюзивною. Це інтуїтивно зрозуміло: було б дивно спостерігати в винному погребі винороба запаси горілки, віскі, коньяку і нарешті, вина. Тому, досвідчені колекціонери радять вести кілька незалежних колекцій: окремо збирати лікер, окремо віскі і т.д.

Колекціонери відзначають, що саме лікер можна найчастіше зустріти на прилавках вино-горілчаних та лікеро-горілчаних магазинів. У магазині сувенірів або туристичних лавках лікер також зустрічається найчастіше.

Мініатюрні ємність з пивом - вважається неймовірною рідкістю, які багато алкомінімалісти давно «занесли в червону книгу». Отримати такий виріб означає для алкомінімаліста поповнення колекції справжнім трофеєм.

Відзначимо також очевидне, але цілком важливе правило: поповнення колекцій безалкогольними екземплярами (пляшечки з сиропами, лимонадом і соками) забороняється. Природно їх можна збирати, але вони ніколи не будуть мати відношення до алкомінімалістіке.

Також класифікувати свої колекції можна по упаковках. Винятки не складає колір скла, форма пляшки. Наприклад, старий добрий Jägermeister розливається в пляшки коричневого кольору, легендарний 47-відсотковий Bombay SapphireDry Gin - в блакитні і так далі.

В наші дні все частіше можна зустріти мініатюрні пластикові пляшки (часто використовуються для віскі). Слід використовувати пластикові міньйон чи ні - вирішувати вам, однак існує велика кількість колекціонерів, які віддають перевагу виключно скло.

Скло і пластик - не межа. Згадаємо не тільки вироби класу «Люкс», виготовлені з гірського кришталю або високоякісної кераміки, а й пляшечки незвичайної форми, виготовлені у формі глечиків, бочок тощо.

Такі вироби, як правило, не продаються часто-густо, їх продають в обмеженому обсязі малі сімейні компанії або приватні винороби. Багато сайтів, дошки оголошень і аукціони (ebay - не виняток) щодня пропонують безліч цікавих міньйон.

Багато сайтів, дошки оголошень і аукціони (ebay - не виняток) щодня пропонують безліч цікавих міньйон

унікальні екземпляри

Оскільки алкомінімалісти постійно прагнуть придбати нові і незвичайні екземпляри, серйозні виробники алкоголю намагаються задовольнити бажання колекціонерів, виготовляючи, унікальні і сувенірні міньйон. Багато з них призначені для дегустації або реклами, а деякі - виключно для алкомінімалістіческіх колекцій. Найчастіше міньйон продається в якості бонусу до традиційної пляшці.

Мініатюрна пляшечка Baileys, віскі Johnnie Walker, горілки Абсолют - речі звичні для колекціонерів. навіть егермейстер купити можна в мініатюрі. Однак поповнити свою колекцію Remy Martin Louis XIII, означає наблизитися до цієї мрії, адже безліч колекціонерів готові не роздумуючи обміняти на Louis XIII всю свою колекцію.

Коньячний дім Camus пішов ще далі - він випустив лімітовану партію міньйонів, виготовлених з ліможского порцеляни і золота і виконаних у вигляді книги. Кожен виріб прикрашається роботами великих: Ренуар, Ван-Гог, Моне і т.д.

Ну і нарешті неможливо не згадати міньйон знаменитого шотландського купажовані віскі Grant's, про які мріють абсолютно всі колекціонери. Обсяг цієї «крихти» всього 5 мілілітрів, але саме через таких об'єктів, багато колекціонерів починають займатися цим захоплюючим заняттям. купити віскі цього виробника ви можете в нашому інернет-магазині Wine-shopper.

Ми переконані, що багато, хто цікавиться цією діяльність, але хто ще не став алкомінімалістом, прочитавши цю статтю, могли вирішити, що колекціонування міньйонів - просте заняття. І правда: купив, отримав і поставив в колекцію, що тут складного? Але не тут-то було: по-перше, знайти потрібний екземпляр буває складніше, ніж самому виготовити віскі.

Як це ні комічно, але так і є, адже потрібно знайти, домовитися і дочекатися. По-друге, міньйон слід підготувати - мініатюрний посудина повинна бути повністю очищений від акцизної марки, цінника. Етикету при цьому повинна залишитися в ідеальному стані.

Серед колекціонерів безперервно проходить обмін досвідом і порадами дотичного того, як правильно відпарити залишки клею, видалити цінники і т.д.

Колекція не допускає зберігання не повних міньйонів - все пляшечки повинні бути повні, як і належить. Саме тому, алкомінімаліст також повинен подбати, щоб напій не випаровувався крізь пробку.

Щоб уникнути випарів, в останні роки колекціонери використовують силіконові герметичні матеріали, проте традиційний засіб - гарячий, безбарвний віск, все ще залишається в моді. Такі процедури дозволяють забезпечити повну герметичність, що збереже напій протягом десятиліть.

Також слід пам'ятати про висвітлення: алкоголь не любить яскраве і інтенсивне освещеніе.На сонце не тільки може вигоріти етикетка, а й зіпсуватися напій - багато видів віскі і лікерів здатні змінити свій колір на сонці, що є неприпустимим.

На сонце не тільки може вигоріти етикетка, а й зіпсуватися напій - багато видів віскі і лікерів здатні змінити свій колір на сонці, що є неприпустимим

трохи статистики

25 листопада 2018 року минає рівно 13 років з дня заснування головного клубу алкомінімалістов Російської Федерації. На сьогоднішній день найбільший клуб алкомінімалістов налічує близько 1200 колекціонерів.

Найбільшою колекцією міньйонів в світі, на сьогоднішній день вважається колекція, що складається з 33 тисяч пляшок. У Росії ви зважаєте великим колекціонером, якщо у вас є більше однієї тисячі міньйон. Найменшій пляшкою вважається виріб об'ємом всього 1,2 мл.

висновок

Ми вважаємо, що алкомінімалістіка - це не просто колекціонування. У ньому ховається не тільки азартне захоплення, а й романтика, адже в кожної мініатюрної пляшечці ховається аромат і смак далеких країн, переваги і традиції цілих народів.

І правда: купив, отримав і поставив в колекцію, що тут складного?

Новости