Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чи є користь від алкоголю? Настоянки, бальзами, лікери ...

  1. «Демановка» (Словаччина) Національний словацький лікер був винайдений невідомо ким в незапам'ятні...
  2. «Егермайстер» (Німеччина)
  3. «Ризький бальзам» (Латвія)
  4. «Еллона» (Фінляндія)
  5. «Кампарі» (Італія)
  6. «Вана Таллінн» (Естонія)
  7. «Ангостура» (Венесуела)
  8. «Шартрез» (Франція)
  9. «Суктініс» (Литва)

«Демановка» (Словаччина)

Національний словацький лікер був винайдений невідомо ким в незапам'ятні часи. Нинішні його виробники туманно посилаються на безвісних травників, ченців і алхіміків. Для приготування напою використовують 14 трав, мед, спирт і воду з гірських річок, що протікають в словацьких Татрах.

«Демановка» буває солодкою і гіркою, обидві фортецею в 33 °. При цьому друга гірчить лише трохи сильніше своєї м'якшою родички. Що стосується користі, то її медово-трав'яниста настоянка, зрозуміло, приносить. Якщо випити «Демановкі» перед їжею, то самий рясний обід вляжеться в вашому шлунку набагато краще.

Демановка
фото: джерело

«Гольдвассер» (Польща)

Можна сказати, що цей спиртний напій інтернаціональний: його батьківщина - польське місто Гданськ. Назва ж німецьке (хто має хоч малі пізнання в мовах, переведе його як «золота вода»). Відомий і винахідник лікеру - голландець на прізвище Вермель. З'явилася «золота водиця» в 1598 році, і пропонували її тоді, звичайно, як ліки. Настій з 20 трав, 40% спирту - що ще потрібно для мікстури.

Однак виявилося, що для більшого ефекту в нього треба додати кілька крупинок золота. Адже головні авторитети XVI століття - алхіміки, приписували дорогоцінного металу лікувальні властивості. Через золотого інгредієнта «Гольдвассер», можливо, і полюбився багатьом монархам - від Петра I до короля польського Сигізмунда II Августа . Тому серед найвідоміших лікарів і бальзамів «Гольдвассер» займає особливе місце.

Гольдвассер
фото: джерело

«Егермайстер» (Німеччина)

Цю гірко-солодку настоянку готують з 56 різних трав і корок, наполягають цілий рік в дубових бочках, а потім розливають по зелених пляшках. Зрозуміло, є і легенда, яка свідчить, ніби рецепт придумав святий Гумберт, покровитель мисливців.

Насправді бальзам, вироблений в «старші єгеря», створений в 1935 році, коли офіційну посаду головного єгеря рейху займав Герман Герінг .

Егермайстер
Фото: anti-fake.ru

«Ризький бальзам» (Латвія)

Якщо вірити легенді, цей напій був винайдений як ліки від шлункових кольок. Вперше його виготовив невідомий ризький аптекар для Катерини Великої . Цілюще зілля складалося з ароматичної води, настойки шафрану і спирту, а фортеця його була всього лише 16 °.

У XX столітті рецепт втратили, потім відновили, але, мабуть, з поправками - тепер спирту в бальзамі вже 45%. Невідомо, як цей алкоголь поєднується з коліками, але одного разу його включили в латвійський лікарський довідник як засіб від депресії.

Ризький Чорний бальзам
фото: джерело

«Еллона» (Фінляндія)

Сувора північна природа змушує фінів перетворювати в напої навіть ті продукти, які здаються зовсім неїстівними. Лікерів на морошці і брусниці жителям країни Суомі здалося мало, в хід пішли інші дари лісу, начебто ялинової деревини. У всякому разі, у лікеру «Еллона» яскраво виражений смак дьогтю.

Смоляний напій не надто міцний (21 °) і майже несолодкий, хоча вміст цукру в ньому неабияку. Але аромат залізничної шпали забиває все. Пити «Еллону» фіни радять сильно охолодженої. Від чого саме вона корисна, невідомо, але, оскільки ялинова смола відмінно загоює рани, можна вважати це питво антисептиком.

«Кампарі» (Італія)

Кампари
фото: джерело

У 1861 році міланський винороб Гаспар Кампарі виніс на етикетку виготовленої ним слідкувати-гіркою настойки своє ім'я, тим самим вписавши його в історію. Щоб отримати цю 25-градусну рідина, спирт наполягають з гіркими травами і цедрою зелених апельсинів. Завдяки останньої складової, напій не тільки набуває смак цитрусових, але і збагачується вітаміном С.

Приймати його корисно перед їжею, щоб стимулювати виділення шлункового соку. Кажуть, що охолоджений «Кампарі», випитий з ранку раніше, відмінно знімає похмілля.

«Вана Таллінн» (Естонія)

Лікер «Старий Таллінн», здавалося б, обов'язково повинні були забезпечити красивою історією про середньовічному ченця або аптекарі, заповідав нащадкам чудовий рецепт. Однак ніяких байок з цим алкоголем не зв'язано. Відомо лише, що 45-градусний напій зі смаком рому, облагородженого корицею і ваніллю, з'явився не так вже давно - в 60-х роках минулого століття.

Взагалі-то, часто, замість того щоб служити засобом для поправки здоров'я, він, змішаний з шампанським, перетворюється в коктейль «Серп і молот», що б'є по голові і по ногах одночасно. Але естонці запевняють, що їх «Вана Таллінн» хороший від ангіни, причому якщо його не пити, а використовувати для полоскання горла.

«Ангостура» (Венесуела)

пляшка ангостýри
Фото: ru.wikipedia.org

Настоянку винайшов в 1824 році хірург Йохан Зигерт, що служив в армії Симона Болівара в Венесуелі . Склад напою виглядає як з'єднання аптекарського і кондитерського рецептів: кора хінного дерева, шкірка помаранч і корінь тирличу, а також гвоздика, мускат, кардамон і інші прянощі.

Корисних якостей у цього алкогольного напою маса: шлунок заспокоює, високу температуру збиває і підбадьоритися допомагає. Одним словом, стане в нагоді і в військовому поході, і на святковому столі.

«Шартрез» (Франція)

Численні підробки Шартрез, представлені відвідувачам підвалів в Вуарон
Фото: ru.wikipedia.org

Ченці з монастиря Гранд Шартрез у Французьких Альпах вивели нову породу кішок і створили рецепт трав'яного лікеру, причому обидва їх досягнення відомі під назвою шартрез. Це один з найвідоміших лікарів.

Монастирський лікер «Шартрез» буває зеленим або жовтим, в залежності від того, чого в ньому більше - хлорофілу або шафрану. Спочатку спиртову настойку на 130 травах з медом і цукровим сиропом іменували лікером здоров'я. Фортеця в 71 ° ченців не бентежила. Пізніше з'явилися більш щадні варіанти шартреза - 40- і 55-градусний. Та й ліками він прикидатися перестав, хоча ніхто не заперечує, що лікерчік корисний для травлення. До речі, точний рецепт шартреза монахи приховують до сих пір.

«Суктініс» (Литва)

Суктініс
фото: джерело

«Суткініс» можна не тільки пити, але і станцювати. Цим словом в Литві позначають і лікер, і національний танець. Судячи з опису, дуже веселий: кілька пар, обертаючись, швидко рухаються по колу.

Чому назва танці перейшло до традиційного медового напою, історія замовчує. Можливо, спожитий у великій кількості бальзам дає схожий ефект: все навколо починають кружляти. Ще б пак, адже в «Суктініс» понад 50% спирту. Крім того, для його виробництва використовують мед, ягоди ялівцю, сік малини, бруньки тополі, жолуді та інші дари природи. Загалом, повний комплект вітамінів для зміцнення здоров'я.

Так що, від чистого алкоголю, настояного на лікувальних травах, спеціях і меді, безсумнівно, користь є. Вживайте сміливо, але в малих дозах, особливо не захоплюючись.

спирт Рояль
Фото: nnm. me

Новости