Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Чого не вистачає знову приїхали студентам в Чехії?

04.11.2014

Ми поговорили з хлопцями, які приїхали у вересні 2014 року в Чехію на програму підготовки до вступу в чеські вузи, організовану компанією EuroEducation. Хлопці розповіли нам про свої перші враження, про те, як вони дісталися, влаштувалися, і чи подобається їм тут.

У розмові брали участь студенти з 5 країн: Молдови, Республіки Білорусь, Росії, України і Казахстану.

Аліна Пилипенко (http://vk.com/alin04kap) і Дмитро Ткачук (http://vk.com/id21089386), з Республіки Молдова, м.Бельці

Як ви дізналися про можливості отримати вищу освіту в Чехії і чому вибрали Брно?

Аліна: У 2011 р я приїжджала в Прагу на весілля до своєї сестри і зустріла трьох російськомовних студентів, що навело мене на думку про можливість вчитися в Чехії. По приїзду додому я почала дізнаватися про це, шукати різні варіанти, як це зробити.

Брно ми вибрали з кількох причин. По-перше, тут дешевше. По-друге, мало російськомовних і тих, хто знає російську, тому можна практикувати чеська. По-третє, тут багато пам'яток, наприклад, близько Аустерліц ... а мене приваблює ця епоха. Взагалі місце розташування Брно дуже вигідне: близько і до Праги, і до Відня.

Дмитро: А у мене тітка живе в Празі, вона заміжня за чехом. Від неї я дізнався, що в чеських державних ВУЗах можна вчитися безкоштовно, і що є спеціальні підготовчі курси для російськомовних.

Аліна: З усіх компаній, що пропонують підготовчі курси в Чехії, ми вибрали EuroEducation, так як нам було важливо, що є цілодобова підтримка в екстрених ситуаціях, і взагалі сподобалося, як з нами спілкувалися і відповідали на питання співробітники компанії. Плюс до цього, грамотна допомогу з підготовки документів, необхідних для в'їзду.

Звідки і як ви добиралися до місця проживання?

Аліна: Мій батько вирішив відвезти нас обох, мене і Діму, в Брно з Молдавії на машині. Хотів проконтролювати, як все буде. Співробітники EuroEducation зустрічали нас в Брно у гуртожитку, до якого ми без проблем дісталися по навігатору.

Де і в яких умовах ви живете?

Аліна: Я живу в гуртожитку квартирного типу на вулиці Гібешова, в трикімнатній квартирі з двома санвузлами, живемо по дві людини в кімнаті.

Дмитро: Ми з Аліною однокласники, разом приїхали, і повинні були жити в одному гуртожитку (на вулиці Гібешова), але мені попався досить специфічний сусід. Він сам робив фотопринтери, відповідно, це була така «майстерня». Та й в цілому він кімнату запустив. Відповідно, таке сусідство мені не дуже сподобалося. У цій ситуації співробітники компанії EuroEducation знайшли мені інше місце, і я переїхав в інший гуртожиток.

Там ми живемо вчотирьох в гуртожитку квартирного типу - в двокімнатній квартирі, по двоє в кімнаті, крім кімнат у нас 1 санвузол і кухня.

Як ви отримали перші знання про місто? Чи швидко стали орієнтуватися?

Аліна: Дуже допоміг почати орієнтуватися в місті організована компанією EuroEducation гра-квест. І зараз уже іноді думаєш: «А ось до цього місця я знаю коротший шлях».

Дмитро: Наша з Аліною команда в квесті перемогла. Завдання полягали в тому, що нам давалися букви-символи, зашифровані назви місць міста, які потрібно було знайти по путівника і першими туди дістатися. Команда складалася з 5 чоловік. У кожного в нашій команді була своя роль. Аліна шукала місця по путівника. Данило здійснював навігацію. Альберт був капітаном, він по телефону відправляв ключі, щоб отримати наступне завдання. Олексій і я - ми бігли вперед і шукали такі ключі.

Дмитро: За перемогу в грі нас нагородили поїздкою до Відня! Ми були там в цілому 5-6 годин, обійшли всі визначні пам'ятки, встигли зробити аж 500 фотографій! :-)

Де і як проходять курси чеської мови , Чи подобаються вони вам?

Дмитро: Курси у нас почалися відразу на наступний день по приїзду. З ранку співробітники EuroEducation відвезли нас на машині на реєстрацію в МВС (це обов'язкова процедура для всіх іноземців в Чехії), а звідти - відразу на курси.

Проходять курси при Технічному університеті Брно (ВУТ). Мені здається, що нам дуже пощастило з викладачами. У нас їх два, і один іншого доповнює.

Одна з викладачок не говорить по-російськи, трохи говорить по-англійськи, але ми максимально намагаємося зосередитися, щоб один одного розуміти. Друга викладачка знає російську мову і може доступно пояснити граматику. У одній більше вправ на так звану «конверсацію», в іншої - тести щотижня, завдяки чому ми знаємо, що підтягнути і повторити.

Курси проходять чотири дні в тиждень по чотири години на день. Насправді, залишається досить багато вільного часу, я думав, що його буде менше. Звичайно, після Нового року буде складніше, тому що почнуться курси підготовки до іспитів до ВНЗ з профільних предметів.

Чи є щось, що вам не подобається тут, і, якщо так, то що?

Аліна: Сметани немає. Вірніше, є, але не така, як у нас. Борошно не могли купити спочатку. Купили замість неї манну крупу :-) З чеською мовою спочатку буває дивно. «Сметана» по-чеськи - це вершки, а сметана наша - це «закисає сметана».

Назвіть одну річ, яка подобається Вам тут найбільше?

Аліна: Мені дуже подобається мій будинок на вулиці Гібешова і вид на Петров (Кафедральний Собор ім. Петра і Павла)

Дмитро: Годинники на площі Свободи :-)

Дмитро: Годинники на площі Свободи :-)

Чи задоволені ви тим, що приїхали сюди через компанію EuroEducation?

Дмитро: Звичайно, задоволені. У нас регулярно виникають якісь питання, і нам не відмовляють у допомозі.

Аліна: І спілкуються з нами при цьому не зверхньо, ​​а добродушно.

Дар'я Кулакова (http://vk.com/id86950688), з м Зеленоград, Росія і Михайло Шахов (http://vk.com/michael_honey) з м Дніпропетровськ, Україна

Як ви дізналися про можливості отримати вищу освіту в Чехії і чому вибрали Брно?

Михайло: Про можливість вчитися в Чехії я дізнався від друзів. Вони мені порадили Чехію через якісної європейської освіти і того, що жити тут недорого. А Брно вибрав, тому що це більш затишний і компактний місто в порівнянні з Прагою, і мені здається, що можливостей для самореалізації тут більше.

Спочатку ми розглядали можливість навчання в Чехії в цілому, потім стали вибирати різні компанії, які пропонують курси чеської та підготовки до ВНЗ, а потім, мамина знайома порадила нам EuroEducation. Вибирали по хорошим рекомендацій, одним словом.

Дарина: Компанію EuroEducation ми вибрали по рейтингах в Інтернеті. Можна сказати, що все зійшлося: співвідношення ціни і якості, а також все те, що входить в «пакет послуг».

Розкажіть, звідки і як ви добиралися в Брно?

Михайло: Я їхав з Києва на автобусі, що зайняло приблизно добу. А співробітники EuroEducation зустріли мене в Брно на автовокзалі та на машині довезли до гуртожитку. «Гуртожиток» - це, звичайно, не наше гуртожиток J. Скільки я шукав, у всіх студентів EuroEducation гуртожитку дуже пристойні, з хорошими побутовими умовами.

Дарина: Я їхала з Москви на поїзді. Співробітник EuroEducation зустрів мене на вокзалі, допоміг з валізою, на машині довіз до гуртожитку на Скапалікова. Але, чесно кажучи, язик не повертається назвати це гуртожитком, це скоріше «будинок», дуже все добре, плюс є маленький дворик. У нас квартира, 3 кімнати, будуть жити п'ять чоловік, поки живу я і ще одна дівчина.

Тихий район, до центру добиратися близько 10 хвилин, велика кімната, місткі і зручні шафи, поруч супермаркет, дуже хороші сусіди. Одним словом, у мене відчуття: «Я вдома, це моє!»

Як ви отримали перші знання про місто? Чи швидко стали орієнтуватися? Чи вдалося вам знайти друзів і знайомих, чи не самотньо? Чи подобається вам Брно?

Дарина: У місті орієнтуюсь з першого дня, завдяки сусідці. На наступний день після приїзду стала сама ходити по місту, з путівником, який EuroEducation дарує після приїзду кожному студенту. Одного вечора не могла знайти дорогу додому, так чехи мені допомогли, англійською все пояснили.

Дуже відкриті люди. Я була в шоці. Але в хорошому шоці. Спочатку було навіть якось дивно ... в тому сенсі, що «невже я тут живу».

З більшістю тих, з ким я тут дружу, познайомилася на екскурсії по місту, організованою компанією EuroEducation. Ми всі разом після екскурсії пішли обідати.

Михайло: На наступний день після приїзду ми пішли подивитися на місто. «Панове, пішли гуляти!» Компанія була п'ять чоловік, всі - студенти EuroEducation, ми піднялися до фортеці Шпільберк, обійшли центр, подивилися на основні визначні пам'ятки. Коли були в фортеці, нам знизу чехи почали кричати: «Ідіть до нас!». Ми і спустилися до них, і відразу почали спілкуватися, розмовляючи англійською. З ними ж гуляли і на наступний день.

Мені здається, що кожен тут знайшов людину «по собі». Хтось співає, хтось на гітарі грає, все підібралися ... особистості, можна сказати, хтось творчий, хтось інтелектуал, хто має якесь захоплення музикою, хтось кіно ...

Чехи, до речі, з якими ми познайомилися, виявилися словаками. :) Через пару днів запросили нас на словацьку вечірку. Все дуже привітні тут ... Всі люди нібито свої, «дружба народів» в дії, можна сказати.

Я дуже швидко звик і до міста, і до людей, і до ментальності.

І дуже швидко всі студенти між собою перезнайомилися. Починали ми гуляти вп'ятьох, а на словацьку ніч вже прийшло чоловік 20. З кимось познайомилися на екскурсії по місту, з ким-то в групі на заняттях чеським, з ким-то в гуртожитку.

Де і як проходять курси чеської мови, чи подобаються вони вам?

Михайло: На даний момент закінчується другий тиждень, як ми ходимо на курси чеської мови. У нас хороша і активна група, всі прагнуть вчитися. Викладачі тут в порівнянні з українськими - небо і земля. На кожній лекції відбувається щось цікаве, багато розважальних елементів: якась гра, або творче завдання.

Викладачі дуже кваліфіковані, при цьому пояснюють доступно і зрозуміло. І стиль спілкування викладачів зі студентами дуже мені подобається: вони можуть посміятися разом з нами, немає офіціозу, але також немає неповаги або фамільярності.

Сама атмосфера курсів дуже мотивує. Навіть іноді розчулює. У середу, наприклад, один студент приніс гітару. Викладачка це побачила, запитала його, чи грає він. Одним словом, після курсів у нас був ще мініконцерт :-).

Дарина: Домашні завдання ставлять, але поки вони займають досить мало часу, їх можна зробити хвилин за 15. Хочу теж додати, що створена така атмосфера, що хочеться вивчати чеську далі і далі, знати його все краще і краще.

Михайло: До речі, ми з Дашею навіть посперечалися, що через 3 місяці я буду говорити по-чеськи.

Чи є щось, що вам тут не подобається або щось незвично?

Михайло: Для мене незвично, що все настільки адекватно і добре. Навіть не віриться.

Дарина: Єдине, що мені тут не подобається, це вода. Сушить волосся.

Незвично, що дуже дорогі комунальні послуги в порівнянні з Росією. Доводиться думати, як економно витрачати, наприклад, воду.

Назвіть одну річ, яка подобається Вам тут найбільше?

Дарина: Архітектура та музика

Михайло: Атмосфера комунікабельності, напевно, це можна назвати, спілкування. Стільки людей зустрів, і все дуже відкриті.

Чи задоволені ви тим, що приїхали сюди через компанію EuroEducation?

Михайло: Так, звичайно! Всі майстри своєї справи, і організовано все на вищому рівні. І якщо з'являється якийсь серйозне питання, то завжди допоможуть.

Дарина: Однозначно так. Боялися, що з нами будуть сюсюкати. Цього немає, ніхто нічого не нав'язує, відчуваєш себе вільним. І правильна подача інформації. Розповідають дійсно корисні речі, все дуже грамотно продумано.

Діана Чівірова (http://vk.com/id32402183), з Республіки Білорусь, м Верхнедвинск, Максим Хюттюля, з м Кондопога, Росія, Олексій Погорєлов (http://vk.com/lexa_moren) з м.Караганда, Казахстан і Альберт Сайдулаевіз м.Караганда, Казахстан

Як ви дізналися про можливості отримати вищу освіту в Чехії і чому вибрали Брно?

Альберт: Я дізнався про можливість вчитися в Чехії від свого викладача англійської мови. Брно вибрав тому, що тут основна частина населення - самі чехи, відповідно легше вивчити мову. А ще тому, що тут затишно, спокійно і красиво.

Олексій: У Чехії залучили європейські стандарти освіти, а саме в Брно - технічний університет (ВУТ). Крім того, викладачі в Казахстані хвалили саме це місто, як гарне місце для навчання, для того, щоб стати студентом в Чехії.

Максим: Я дізнався про можливість вчитися в Чехії з лучайно. Виявилося, що це реальний і доступний варіант. А в Росії мені не було чого ловити :-)

Діана: Мені здається, що в Брно люди добріші і краще: завжди підкажуть дорогу, завжди готові допомогти. Тихий і спокійний місто. Студентський. Більш «чеська» атмосфера, якщо порівнювати з туристичною Прагою. І тут теж дуже красиво

Діана: Спочатку я довго не могла вибрати гуртожиток. Потім знайшла одну кімнату, яка дуже мені сподобалася. З цього приводу я зв'язувалася з EuroEducation, говорила їм про це. У підсумку, коли я побачила, що буду жити саме в тій кімнаті, в якій хотіла, то моєму щастю не було меж. Кімната знаходиться на третьому поверсі, у неї мансардні стелі, які я дуже люблю, дуже красивий вид відкривається з вікна, хороший район ... Загалом, мені все подобається. У кімнаті я живу з сусідкою. Однією, мені здається, було б не так цікаво.

Максим: У мене теж все добре з місцем проживання та побутовими умовами :-)

Як ви отримали перші знання про місто? Чи швидко стали орієнтуватися?

Альберт: Ну як? Прокинулися наступного дня після приїзду і пішли шукати продуктовий магазин :-). Потім була прогулянка по місту з співробітницею EuroEducation, яка розповідала, де що знаходиться і допомогла нам купити проїзні квитки.

Допомогла також організована компанією EuroEducation гра квест - організація гри дійсно була дуже хороша.

Допомогла також організована компанією EuroEducation гра квест - організація гри дійсно була дуже хороша

Діана: Оскільки ми з батьками сюди приїхали на машині, і потім на машині їздили по місту, то спочатку я знала тільки одне місце в місті - Головний вокзал. Ну а коли батьки поїхали, то вже сама півміста пішки обійшла, тоді і почала орієнтуватися. Допомогли, як вище вже говорили, організовані компанією прогулянки по місту і оглядова екскурсія.

Де і як проходять курси чеської мови, чи подобаються вони вам?

Олексій: Взагалі-то ми з Альбертом до того, як приїхати в Брно, чеська вчили ще в Казахстані, 8 місяців. Тому, нам на заняттях досить легко - викладачі намагаються говорити чітко і повільно. Але коли чуєш, як розмовляють на вулиці - зовсім інша справа - часто зрозуміло набагато менше :-)

Альберт: Наші курси чеської проходять при Вуте (прим. Технічний університет м Брно), нам з Олексієм до них йти 5 хвилин пішки. На курсах цікаво, але оскільки ми вже вчили мову до цього, іноді буває нудно. Але це нормально. Повторення теж потрібно :-)

Діана: Наша вчителька не говорить по-російськи, але після двох тижнів всі вже почали її розуміти і по-чеськи. Але інша викладачка пояснює російською, що на початковому етапі, звичайно, дуже добре. І одна вчителька, як мені здається, говорить зрозуміліше інший.

Чи є щось, що вам тут не подобається або незвично?

Олексій: Те, що це Європа, незвично: чистота, люди, різноманітні послуги і сервіси, які більш доступні. Плюс до цього високий рівень індустріалізації. Не подобаються мені тільки машини під вікнами гуртожитку, які чистять тротуари вночі.

Діана: Набагато дешевше, ніж у нас, практично все: продукти харчування, одяг, косметика.

Незвично, що тут бачиш або зустрічаєш багато людей з обмеженими можливостями. Що свідчить, напевно, про більш високому рівні соціальної адаптації. Ще кидається в очі, що люди тут менше піклуються про зовнішність. Про зовнішнє.

Максим: А для мене місто звичний. Він за масштабами як Петрозаводськ. Але можливостей більше і інфраструктура краще. Транспорт мене вражає. Ніколи не чекаєш тролейбус довше 5 хвилин.

Альберт: Так, весь громадський транспорт ходить за розкладом і приходить хвилина в хвилину.

Чи задоволені ви тим, що приїхали сюди через компанію EuroEducation?

Олексій, Альберт, Діана і Максим: Так !!!!!! :-)

Хочете вступити в чеський ВНЗ? Залиште заявку прямо зараз і дізнайтеся, як легко отримати освіту в Чехії!

Задати питання

Замовити дзвінок

Вам може бути також цікаво:

Задайте питання

04.11.2014 © EuroEducation JPR sro

Звідки і як ви добиралися до місця проживання?
Де і в яких умовах ви живете?
Як ви отримали перші знання про місто?
Чи швидко стали орієнтуватися?
Чи є щось, що вам не подобається тут, і, якщо так, то що?
Назвіть одну річ, яка подобається Вам тут найбільше?
Розкажіть, звідки і як ви добиралися в Брно?
Чи швидко стали орієнтуватися?
Чи вдалося вам знайти друзів і знайомих, чи не самотньо?
Чи подобається вам Брно?

Новости