Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Майбутнє Вишеградської четвірки - сильний регіональний альянс заради сильного Євросоюзу

Підписання основного договору Вишеградської четвірки, зліва Вацлав Гавел, Йожеф Антал і Лех Валенса, Фото: Péter Antall, CC BY-SA 3 Підписання основного договору Вишеградської четвірки, зліва Вацлав Гавел, Йожеф Антал і Лех Валенса, Фото: Péter Antall, CC BY-SA 3.0 На засіданні, що проходило під головуванням колишнього чеського депутата Європарламенту Либора Роучека, був присутній екс-міністр закордонних справ і депутат парламенту ЧР Карл Шварценберг. З доповідями перед присутніми виступили колишній міністр закордонних справ Угорщини Янош Мартоні, колишній міністр закордонних справ Словаччини Павол Демеш, польський академік Яцек Пурхла, професор Люблінського католицького університету Войцех Гізіцкі.

У супровідних матеріалах зустрічі підкреслюється: «25-я річниця Вишеграду припала на період, коли Європейський союз стикається з безпрецедентними політичною і економічною кризами, коли його безпеку знаходиться під загрозою. Життєздатність європейської інтеграції та євроатлантична стабільність - та основа, на якій ми будуємо нашу співпрацю, - виявилися в зоні ризику. Вишеград покликаний взяти на себе більшу відповідальність за майбутнє Європи в цілому. Як і 25 років тому, він і зараз забезпечує єдність і мир на континенті ».

Лібор Роучек, Фото: Архів Либора Роучека   Серед проблем, з якими стикається V4, на перше місце Вишеградська експертне співтовариство ставить міграційний криза, яка «є комплексним явищем, і не може розглядатися на рівні окремих країн Лібор Роучек, Фото: Архів Либора Роучека Серед проблем, з якими стикається V4, на перше місце Вишеградська експертне співтовариство ставить міграційний криза, яка «є комплексним явищем, і не може розглядатися на рівні окремих країн. Рішення даної проблеми можливе лише на основі колективних дій, політичної солідарності і цілісного підходу, із застосуванням таких інструментів як забезпечення безпеки, міжнародне законодавство, дипломатичні та економічні ресурси, політика інтеграції в соціальному і культурному аспектах ». Своїм пріоритетним завданням Вишеградська група також вважає забезпечення свободи пересування, гарантоване Шенгенською угодою, що є наріжним каменем європейської інтеграції. Політики V4 переконані: «Європі знадобиться сильний і єдиний Вишеград, як Вишеграду потрібен сильний і єдиний Євросоюз».

Екс-депутат Європарламенту Лібор Роучек нагадав присутнім обставини створення Вишеградської групи:

«Метою угорців, поляків, чехів і словаків тоді було якомога швидше покинути сферу радянського впливу і як можна швидше, як тільки ці народи будуть готові, приєднатися до Трансатлантичної цивілізації і її структурам, тобто до НАТО і Європейського союзу. У 25-ту річницю створення V4, яка припала на період головування Чехії, Міністерство закордонних справ на чолі з Любомиром Заоралеком вирішило провести ряд неформальних зустрічей, під час яких політики, колишні політики, представники академічних кіл чотирьох країн обговорили б не стільки минуле, скільки поточну ситуацію, еволюцію розвитку, можливо, внесли свої пропозиції на майбутнє ».

Європейський парламент, Фото: Архів Європейського парламенту   Лібор Роучек підкреслив, що головна мета створення V4 - вступ в НАТО і в Євросоюз - досягнута всіма чотирма її членами Європейський парламент, Фото: Архів Європейського парламенту Лібор Роучек підкреслив, що головна мета створення V4 - вступ в НАТО і в Євросоюз - досягнута всіма чотирма її членами. Крім того, як зазначив чеський політик, ніколи ще країни Центральної Європи не виходили на такий високий рівень співпраці в політичному, економічному, культурному аспектах, що сприяє зміцненню стабільності і процвітанню всіх чотирьох країн всередині Євросоюзу. Однак далеко не всі завдання ще вирішені, і однією з основних V4 вважає поліпшення транспортної інфраструктури та співробітництво в галузі енергетики. Одночасно Лібор Роучек дистанціювався від якого б то не було сепаратизму Вишеградської четвірки щодо Євросоюзу:

«Для наших чотирьох країн неможливо бути поза Євросоюзом або діяти проти нього. Так, у нас є наші власні, наші спільні інтереси, проте всі вони повинні йти по одному вектору з Євросоюзом, діяти йому на благо і робити його сильніше. Так, ми хочемо сильний Євросоюз, і частиною сильного Євросоюзу є тісна співпраця всередині Вишеградської четвірки. Якщо ми подивимося на 28 членів ЄС, то виявимо кілька подібних прикладів - наприклад, країни Бенілюксу - Бельгія, Нідерланди, Люксембург. Дуже ефективно взаємодіють між собою також північні країни, що може послужити хорошим прикладом співпраці для держав V4 ».

Яцек Пурхла, Фото: Franciszek Vetulani, CC BY-SA 3 Яцек Пурхла, Фото: Franciszek Vetulani, CC BY-SA 3.0 Академік, професор Краківського університету Яцек Пурхла висловив експертну думку про необхідність поліпшення транспортної інфраструктури для зміцнення зв'язків між країнами-членами Вишеградської четвірки. Він переконаний, що відсутність у багатьох частинах регіону прямих автомагістралей, що сполучають великі міста V4, істотно гальмує розвиток співробітництва і перешкоджає такого важливого аспекту як налагодження зв'язків між звичайними громадянами чотирьох країн альянсу. Він також нагадав, що Польща - не тільки найбільша держава V4, але також єдине, що межує з Росією - з Калінінградською областю, що служить додатковим аргументом на користь регіонального співробітництва і підвищує зацікавленість його країни у членстві в Вишеградській четвірці.

Колишній міністр закордонних справ Словаччини, політолог і громадський діяч Павол Демеш розглянув можливість розширення Вишеградської групи в майбутньому:

«Обмежимося ми в V4 чотирма членами або в ході нашої історії приймемо Словенію або інші країни, я не знаю. Я б зберіг формат V4, але не відмовлявся від ідеї V4 +, що дозволяє нам створити групу Вишеград плюс одна країна або Вишеград плюс регіон. Адже це унікальний працюючий механізм, який дозволяє нам взаємодіяти з Західними Балканами, а також допоможе налагодити зв'язок з іншими регіонами впливу, які можуть з'явитися в майбутньому ».

Ми задали Паволу Демеш питання, чи проводить V4 власну зовнішню політику, перш за все по відношенню до Росії і Україні.

Павол Демеш, Фото: CC-BY-SA Stephan Röhl   «V4 займає практично ту ж позицію, що і весь Євросоюз, і голос Вишеградської четвірки досить весóм при формуванні політики ЄС і щодо України, і щодо Росії Павол Демеш, Фото: CC-BY-SA Stephan Röhl «V4 займає практично ту ж позицію, що і весь Євросоюз, і голос Вишеградської четвірки досить весóм при формуванні політики ЄС і щодо України, і щодо Росії. Ми не можемо стверджувати, що V4 веде якусь свою специфічну політику. Тут ще необхідно відзначити, що міністри Вишеградської четвірки регулярно відвідують Україну, вони встановили з українським керівництвом тісні відносини, що виходять за рамки стандартних, і про це знають європейські лідери, використовуючи цей ресурс при формуванні своєї політики. У питанні Росії також не можна сказати, що позиція V4 відрізняється від позиції Євросоюзу. Країни V4 внесли великий вклад у досягнення консенсусу в підході до Росії. Іноді можна почути окремих політиків, які стверджують, що «санкції щодо Росії не працюють», або що їх слід переглянути, проте офіційні особи і дипломати V4 повністю поділяють позицію Євросоюзу ».

«Радіо Прага» запитало колишнього депутата Європарламенту Либора Роучека, чи не загрожує Вишеградська четвірка єдності Євросоюзу, і чому Брюссель іноді висловлює побоювання у зв'язку з існуванням даного регіонального об'єднання всередині ЄС.

Фото: Burrows, public domain   «Вишеградська четвірка не є альтернативою Європейському союзу, вона існує не для того, щоб його знищити, навпаки, вона діє в інтересах як країн V4, так і всіх 28 членів ЄС Фото: Burrows, public domain «Вишеградська четвірка не є альтернативою Європейському союзу, вона існує не для того, щоб його знищити, навпаки, вона діє в інтересах як країн V4, так і всіх 28 членів ЄС. Тому що при сильному регіональному співробітництві, як, наприклад, в країнах Бенілюксу, вони спільно вносять свій внесок в загальноєвропейську інтеграцію в цілому. Я не думаю, що існування V4 якось нервує Брюссель. Справа в тому, що до виникнення кризи, пов'язаної з біженцями, в Брюсселі або взагалі не помічали V4, або приділяли цій групі дуже мало уваги, а коли криза настала, там здивувалися, що чотири країни можуть сісти і виробити єдину позицію з цього питання. Однак я не розглядав би V4 як загрозу європейській інтеграції. Я думаю, що ні вона з країн-членів не хоче ставити існування ЄС під загрозу або руйнувати його. Навпаки, все прагнуть внести свій внесок у зміцнення його стабільності ».

На питання, чи можна говорити про єдину політику Вишеградської четвірки в умовах міграційного кризи, політик відповів:

«До певної міри, так. Хоча, якщо ми подивимося на це більш уважно і детально, то побачимо певні відмінності між країнами, наприклад по відношенню до квот. Хоча Чеська Республіка і голосувала проти введення квот, в результаті вона заявила, що прийме певне число біженців, а Угорщина і Словаччина хочуть подати на Європейську комісію в суд. Інша ситуація в Польщі - якщо попередній уряд розглядало цю концепцію позитивно, то нинішній уряд виступає проти ».

Г-н Роучек також відповів на запитання «Радіо Прага», чи виростуть всередині Європи в умовах міграційного кризи нові стіни, що відокремлюють її країни одна від одної.

Вишеград, Угорщина Вишеград, Угорщина. Фото: Aktron, Wikimedia CC BY-SA 3.0 «Я сподіваюся і навіть упевнений - нові стіни не з'являться. Я вірю, що хоча підхід до масової міграції часто був діаметрально протилежним - Німеччина повністю відчинила двері, а Угорщина почала зводити загородження, ми все винесемо з цього урок і зрозуміємо, що кожна держава має володіти межами. Коль скоро в Європі ми не хочемо мати кордону (а цього ніхто не хоче - ми не хочемо мати межу між Німеччиною і Чеською Республікою, між Чехією і Словаччиною, між Словаччиною та Австрією і так далі), то повинні забезпечити захист зовнішніх кордонів. І саме до цього ми повинні прагнути - зміцнити кордони з усіх боків, як це, наприклад, роблять Сполучені Штати, Канада, Австралія та інші країни. Парадоксально, але коли ми, поляки, словаки та угорці вступали до Євросоюзу, зміцнювалася східний кордон. Там у нас проблем немає, проблеми - на південному сході ».

Політик упевнений, що через п'ять років Вишеградська четвірка успішно відзначить своє 30-річчя. Він також вважає, що роль чотирьох країн Центральної Європи в Євросоюзі повинна зрости.

«Я вірю, що не тільки V4, але і Євросоюз як єдине ціле буде розвиватися в позитивному напрямку. І я б хотів, щоб Вишеградська четвірка грала в цьому набагато більшу роль. Поки що тон задавали більш старі, розвинені і багаті члени Євросоюзу, а ми були ... як новенький в шкільному класі. Але я хотів би, щоб ми брали на себе більшу відповідальність в рамках дій всього Євросоюзу, і я впевнений, що поступово, крок за кроком, нам вдасться цього досягти », - вважає колишній депутат Європарламенту Лібор Роучек.

Новости