Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Акули-людожери розоряють Єгипет

Єгипет, настільки ніжно улюблений росіянами, ніколи не був безпечним місцем і регулярно потрапляв в список найбільш шкідливих для здоров'я місць. Але якщо божевільних водіїв екскурсійних автобусів і несвіжі продукти на шведському столі туристи терпіти готові, то акули-людожери - це вже зовсім інший коленкор. Рай на землі стрімко втрачає клієнтів. Єгипет, настільки ніжно улюблений росіянами, ніколи не був безпечним місцем і регулярно потрапляв в список найбільш шкідливих для здоров'я місць

Фото: AP

Якщо в перші дні після повідомлення про напади акул у Шарм-ель-Шейху, туристи не поспішали відмовлятися від путівок, то зараз ситуація в корені змінилася. Єгипетська влада заявляли про те, що хижачку зловили, а потім з'ясувалося, що вона не самотня. І ось чергова новина - жертвою акули стала ще одна туристка. Німецька пенсіонерка померла після її нападу.

Реакція не змусила себе чекати - турпотік на курорт знизився в середньому на 15-20 відсотків, люди відмовляються від уже заброньованих путівок і шукають місця спокійніше.

Повернути клієнтів не так-то просто, готельєри знижують ціни на номери, вводять додаткові безкоштовні послуги і роблять великі знижки навіть на путівки в традиційно найгарячіший сезон - перший тиждень нового року.

Читайте також: Море в Шарм-ель-Шейху відкрили для дайверів

За даними газети "Труд", пожити вдвох в п'ятизірковому готелі з першого по сьоме січня тепер буде коштує 800 доларів, хоча ще місяць тому ціна номера на цей тиждень дорівнювала 1110 доларам. Восьмиденний відпочинок в тризірковому готелі на наступному тижні обійдеться парі відпочиваючих трохи дорожче 20 тисяч рублів.

Якщо хитрощі не спрацюють, то єгиптянам залишиться особисто прочісувати Червоне море в пошуках хижачок, що підірвали турбізнес Шарм-ель-Шейха. Втім, місцеві чиновники, судячи з усього, вже на межі того, щоб пішки досліджувати дно морське: щоб заспокоїти потенційних туристів, вони показово купаються в тих місцях, де раніше постраждали люди.

Зокрема, досвід Барака Обами (його купання з сім'єю в Мексиканській затоці) перейняв помічник губернатора провінції Південний Синай Хамед аль-Ідкауі, який здійснив занурення в найбільш небезпечному районі моря. Чиновник купався приблизно годину, а вийшовши на сушу, сказав: "Я думаю, мої дії - краща відповідь на будь-які домисли і чутки".

Тих туристів, які все ж ризикнуть приїхати в Шарм-ель-Шейх, місцева влада обіцяє безкоштовно возити в безпечні місця для купання, щоб компенсувати незручності, викликані закриттям більшості пляжів. Генеральний секретар провінції Південний Синай Ахмед аль-Ідкаві повідомив, що адміністрація провінції дозволяє туристам безкоштовно користуватися пляжами національного заповідника Рас-Мухаммед, а також району Набк. Охочих зайнятися дайвінгом відправляють в Дахаб.

Читайте також: Як захиститися від єгипетської акули

Поки влада Єгипту ламають голову над тим, як повернути туристів, експерти розмірковують про те, що стало причиною п'яти нападів акул. Одна з основних версій - то, що відпочивальники самі спровокували нападу, підгодовуючи риб їжею з готелів. Крім того, якийсь час назад берегова охорона затримала в акваторії Шарм-ель-Шейха торгове судно, яке скидало в море велику партію зіпсованого м'яса. Ця приманка, на думку влади, могла стати причиною підвищеної агресивності морських хижаків.

Своя, вельми оригінальна, версія є у губернатора провінції Південний Синай Мохаммеда Абдель Фаділь Шуша, який висловив припущення, що нацькувати акул на відпочиваючих міг "Моссад". Мета ізраїльтян, за його словами, завдати шкоди єгипетській туріндустрії. Чиновник зазначив, що ця версія не виключається владою, однак для її обґрунтування буде потрібно час.

Читайте найцікавіші статті рубрики "Суспільство"

Новости