Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Шпаргалка для мандрівника

І де я перебуваю? Путівник і про пам'ятки розповість, і навчить, де поїсти і заночувати

"Коли вже нічого не допомагає, прочитайте, нарешті, інструкцію", - говорить один із законів Мерфі. Злегка перефразувавши це твердження, скажімо: "Коли ви заблукали під час подорожі або не знаєте, що ви бачите перед собою, загляньте в путівник". Ця книжечка стане в нагоді в будь-якій подорожі. Навіть якщо ви зібралися просидіти відпустку в пляжному готелі і всього пару раз виїхати на екскурсію. Адже ніхто не може дати вам гарантії, що супроводжувати вас буде тлумачний гід. З власного досвіду скажу, що іноді краще почитати в дорозі таку книжечку, ніж, проїжджаючи по землі древньої Памфілії (в миру - знайома багатьом Анталья), слухати розповідь на кшталт: "А ось тут сам Філіп Кіркоров знімав свій кліп" Шикидим ". Для людини , який подорожує самостійно, хороший "гайдбук" без зайвих красивостей, але з інформацією про місця ночівлі, транспорті, банках і т. д. вже життєво необхідний. Редакція з'ясувала, які бувають путівники і як правильно підбирати їх під свою подорож.

ЯК ВИБРАТИ ПРАВИЛЬНИЙ ПУТІВНИК

Всю книжкову продукцію, орієнтовану на мандрівний люд, умовно можна розділити на три категорії. Все залежить від того, як ви збираєтеся подорожувати.

КРАСИВО, ДОРОГО, незручно

Цей тип путівника є добротний зразок поліграфії - на глянцевому папері, прекрасно ілюстрований і з масою відомостей для підвищення загального рівня ерудиції. На мою особисту думку, такі довідники близькі до сучасним дитячим енциклопедій. Такі ж красиві картинки і текст, що не напружує інтелект. Чи не сповзаючи з дивана, читач може чимало дізнатися про храм Ангкор Ват у Камбоджі і навіть помилуватися його об'ємним зображенням. Або оцінити, як виглядає на Мадагаскарі Долина баобабів в променях вечірнього сонця. Такі путівники варто погортати у вільний час, щоб зрозуміти, куди хотілося б поїхати. Добре виглядають на книжковій полиці, вигідно доповнюючи сувеніри, привезені з попередніх поїздок. Але брати з собою в дорогу безглуздо: шкода потерті куточки дорогою книги і самого себе, тягати в сумці важкий "цегла".

Типові представники: National Geographic, Dorling Kindersley.

Вартість: 400-500 грн.

Путівник для ВІДПОЧИНКУ ALL INCLUSIVE

Добре підійдуть для тих, хто налаштований насамперед на пляжний відпочинок в п'ятизірковому "резервації для туристів", але має намір все-таки подивитися на країну за допомогою організованих екскурсій. Містять досить відомостей про визначні пам'ятки, історію, традиції країни перебування. Добре ілюстровані. Включають мінімум відомостей для позаштатних ситуацій. Як то: телефони екстрених служб, лікарень, посольств, особливості громадського транспорту.

Типові представники: Frommers, Thomas Cook, Le Petite Fute (російськомовна версія традиційно страждає поганим мовою і масою неточностей), російські "Афіша" і "Навколо Світу".

Вартість: 100-150 грн.

НА ДОПОМОГУ бувалих

Третя категорія розрахована на самостійних мандрівників. За форматом можна порівняти з плоскою пластикової півлітрівкою віскі, купленої в "дьюті фрі" перед вильотом: такі путівники просто зобов'язані зручно поміщатися в кишені одягу або рюкзака, щоб бути завжди під рукою, а вміст їх повинно істотно полегшувати негаразди подорожі. Крім звичайного набору відомостей (історія, традиції, клімат і т. Д.), Подібний довідник містить масу абсолютно непотрібної звичайному курортники інформації: особливості пересування на місцевому транспорті на зразок рикші, Бечак, туктук і т. Д., Місця дешевого нічлігу, можливі " кидки і розлучення ". Кращі зразки цієї категорії можуть включати інструкції по подорожі для одиноких жінок, вагітних, геїв і лесбіянок. Особливість цих путівників - хороший вибір по регіонах планети, актуальність інформації. Але скажемо відверто: відомості по Росії і по нашій рідній Україні в тому ж Lonely Planet (LP) своєю наївністю іноді не викликають нічого, крім сміху. Або образи за країну (див. публікацію "Сегодня" ).

Типові представники: Bradt Travel Guides, Rough Guide, Lonely Planet (став культовим, західний мандрівник вийде з дому швидше без черевиків, ніж без "лонькі"). Першою російськомовної ластівкою в цій категорії можна вважати довідник "Подорожуємо самі" по Таїланду і Центральної Росії.

Вартість: 250-350 грн.

ЯК І ДЕ КУПУВАТИ

Ціни, зазначені в статті, стосуються українських книжкових і інтернет-магазинів. Путівники для самостійних мандрівників за вказану ціну, як правило, не самі свіжі. Ціна того ж LP останнього випуску на його "рідному" сайті або в інтернет-магазині amazon.com починаються від $ 20. Доставка в Україну потягне ще на $ 12-15. Якщо ви в змозі розплатитися кредиткою через інтернет, то користуйтеся "рідними" сайтами видавництв або "Амазон". Тому що єдиний плюс українського продавця - він прийме готівкові гривні. І об'єднуйтеся з однодумцями. Так ви зможете отримати вигоду від акцій на зразок "купуй 3 - плати за 2" і заощадите на доставці в Україну. Для 1 книжки вартість обійдеться (залежно від ваги і розмірів) в $ 12-15, 2-3 - до $ 20, 4-5 - близько $ 25. Можна знайти довідник 2-3-річної давності в букіністичному магазині. У Празі я набрів на лавку, де досить свіжі Rough Guide і LP коштували до $ 10.

З ЧИМ ПОЇДЕМО ПО УКРАЇНІ

Олена Романенко, журналіст і мандрівниця, розповіла про те, як виглядає ситуація з путівниками по Україні:

- Все путівники по Україні орієнтовані на опис пам'яток і красивостей. У розділі "де поїсти, де переночувати" вони неспроможні. Але це не їх вина. Довідники просто відображають стан української туристичної інфраструктури. Тому що інформація розміщується тільки про тих, хто оплачує рекламу. Як правило, це дорогі готелі, до того ж нерідко незручно розташовані. Сама не раз в цьому переконувалася в поїздках. Тому орієнтуватися краще або вже на місці, або збирати інформацію в інтернеті (від редакції: велика і зручна для користування база даних по готелям України зібрана в інтернеті на сайті www.doroga.ua . Інформація хороша тим, що виходить від самих постояльців. Можна ще вивчити hotels.org.ua , www.oteli.net.ua , hihostels.com.ua ).

Є стара добра книжка, яку я сама користувалася не раз, - путівник "Вся Україна" видавництва "Картографія" (2005 г.). Фото в ній чорно-білі, але у книги маса переваг. Наприклад, докладні карти пам'яток. Головний же недолік - книга клеєна. Після пари поїздок розсипається на листи.

Незважаючи на всі труднощі, деякий вибір у мандрівника в Україні все-таки є. Видавництво "Балтія-друк" випускає дорогі книги на глянцевому папері з кольоровими фото. Кожен довідник присвячений області або міста. Путівники по містах вийшли інформативними. По областях - гірше, так як місця вже не вистачає. І зовсім слабо виглядають "Автомобільні Прогулянки Україною". Це шикарна подарункова книжка, але вона ні туди ні сюди. І в пізнавальному плані, і в плані користування. Її було засунеш ні в рюкзак, ні в бардачок. Видавництво "Ваклер" випустило 4 путівника в 2008 р Це невеликі книжки, зручні у використанні, але майже не ілюстровані. У них детально описано, де що шукати. Книжки не шкода ганяти в хвіст і в гриву, так як недорогі, добре проклеєні. Дуже підійдуть для людини, який дійсно збирається щось побачити.

Видавництво "Горобець" випускає путівники по містах - грамотні, яскраві, барвисті, добре підійдуть для подарунка. Але їх не можна назвати путівником в правильному розумінні цього слова, так як надмірно емоційні.

Цікаву серію випустили "Грані-Т". Автори спробували розгойдати народ, переконати, що "по Україні варто їздити". Тому упор робиться на емоційність. Видання гарні для людини, у якого є і машина, і вільні вихідні, але який майже не їздив далі свого офісу у великому місті. Але практична сторона цієї серії, як і їх конкурентів, дуже слабка.

Шановні читачі, свою думку про путівниках залишайте в коментарях

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

І де я перебуваю?

Новости