Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

NEWSru.com :: Суд встав на сторону "Аерофлоту" за позовом стюардеси, яка звинуватила авіакомпанію в дискримінації через розмір одягу

Тушинський суд Москви відмовив у задоволенні позову до авіакомпанії "Аерофлот" стюардеси Ірини Єрусалимської, яка, як і інші її колеги, намагалася переконати суд визнати незаконними вимоги компанії про допустимому розмірі одягу, зріст і вагу бортпровідників
До числа підстав для пред'явлення до фігур бортпровідників певних вимог в "Аерофлоті" відносять і бажання пасажирів, які хочуть бачити "струнких і молодих" стюардес

Тушинський суд Москви відмовив у задоволенні позову до авіакомпанії "Аерофлот" стюардеси Ірини Єрусалимської, яка, як і інші її колеги , Намагалася переконати суд визнати незаконними вимоги компанії про допустимому розмірі одягу, зріст і вагу бортпровідників.

"Розглянувши позов заявниці, суд не знайшов підстави для задоволення її вимог", - повідомили в прес-службі суду (цитата по ТАСС). Сама Єрусалимська, в свою чергу, вже повідомила про свій намір подати апеляцію у встановлений законом термін.

"Суд не взяв до уваги наші аргументи. Судячи по доводам авіакомпанії" Аерофлот ", я взагалі не повинна працювати, але я працюю, у мене є всі допуски, але надбавку вони мені знижують. До речі, представники авіакомпанії не відповіли, чому я продовжую польоти виключно по Росії за умови, що "Аерофлот" літає в 53 країни світу ", - наводить її слова РБК .

Заступник гендиректора "Аерофлоту" з правових і майнових питань Володимир Александров тим часом повідомив, що авіакомпанія вважає рішення суду "справедливим, заснованим на ретельному вивченні обставин справи і нормах закону". "Як ми неодноразово заявляли, ніхто з працівників" Аерофлоту »не піддається дискримінації, адже основним нашим пріоритетом є дотримання прав пасажирів і співробітників компанії", - зазначив він.

При цьому Александров назвав аргументи Єрусалимської "невдалою спробою дестабілізувати ситуацію всередині колективу". "Хотілося б підкреслити, що ми високо оцінюємо діяльність наших бортпровідників і намагаємося робити все можливе для поліпшення їх умов праці. При цьому авіакомпанія і далі буде пред'являти високі вимоги до персоналу для максимального комфорту і безпеки пасажирів", - додав він.

У своєму позові стюардеса просила суд скасувати пункт вимог авіакомпанії, що визначає розмір одягу, зріст і вагу бортпровідників як дискримінаційний, а також стягнути з "Аерофлоту" більш 1 млн рублів компенсації моральної шкоди та утриманої заробітної плати.

Як зазначалося в позовній заяві, кількох стюардес, включаючи Єрусалимську, через невідповідність корпоративним стандартам перевели на внутрішні рейси, що вилітають вночі або рано вранці.

"Аерофлот" пояснив вимоги до "габаритам" стюардес безпекою пасажирів

В поясненнях, поданих авіакомпанією при розгляді Тушинским судом столиці позову стюардеси Ірини Єрусалимської, говорилося про те, що вимоги, що пред'являються "Аерофлотом" до екіпажу, не носять дискримінаційного характеру і "об'єктивно обгрунтовані" специфікою роботи.

У поясненні "Аерофлоту", з яким ознайомилися журналісти РБК , Підкреслюється, що встановлені щодо стюардес і стюардів вимоги (для жінок - зростання 160-175 см, розмір одягу 42-48, індекс маси тіла (ІМТ) 16-25, для чоловіків - зростання 170-185 см, розмір одягу 46- 54, ІМТ 16-25) обумовлені тим, що їм доводиться працювати в обмеженому просторі салону літака.

"Перевищення бортпровідників встановлених вимог до їх" габаритам "утруднює швидке пересування бортпровідників по салону повітряного судна, ускладнює прохід по салону між пасажирськими кріслами, заважає пасажирам у разі зіткнення з бортпровідником, ускладнює вхід / вихід з повітряного судна", - підкреслюється в документі .

У компанії відзначають, що в разі появи екстремальної ситуації надмірна вага бортпровідника може виявитися небезпечним, так як завадить йому повноцінно виконувати свої обов'язки при евакуації пасажирів.

У документі окремо вказується на те, що збільшення загальної ваги людей на борту літака збільшує і витрата необхідного для перельоту палива, що веде до зростання витрат авіакомпанії. За розрахунками "Аерофлоту", кожен "наднормативний" кілограм маси тіла бортпровідника збільшує витрати компанії на 759 рублів на рік.

"У цій ситуації залежність надбавки від ваги співробітника пов'язана з прагненням компенсувати понесені ним додаткові витрати без необхідності вдаватися до заміни співробітника", - пояснили в авіакомпанії.

До числа підстав для пред'явлення до фігур бортпровідників певних вимог в "Аерофлоті" відносять і бажання пасажирів, які хочуть бачити "струнких і молодих" стюардес. Обманювати ж очікування клієнтів в авіакомпанії вважають невірним, тим більше що саме бортпровідники представляють в очах пасажирів всю компанію і служать їй своєрідною рекламою.

"При наявності певних переваг пасажирів єдиною належної лінією поведінки перевізника буде найбільш повну відповідність таким перевагам. Виконання персоналом рекламної функції слід розцінювати як додаткова перевага при наймі співробітників, а також розрахунку обсягу додаткових заохочувальних виплат", - йдеться в документі.

21 лютого російські ЗМІ повідомили про те, що стюардеси "Аерофлоту", обурені політикою авіакомпанії, подали на неї в суд, звинувативши роботодавця в порушенні трудових прав і дискримінації співробітників за зовнішнім виглядом, вазі і віку. За словами жінок, з недавнього часу авіакомпанія почала позбавлятися від стюардес старше 40 років і більше 46-го розміру.

Як пояснила на своєму прикладі бортпровідник вищої категорії Євгена Магурін, яка працює в "Аерофлоті" з 2010 року, ще недавно вона була старшим бортпровідником, літала в основному за кордон і отримувала від керівництва заохочення за хорошу роботу, проте з літа минулого року все змінилося.

"Нам всім сказали, що в" Аерофлоті "тепер за кордон будуть літати тільки молоді і худі. Нас всіх масово сфотографували і виміряли, деяких навіть зважували - робилося це під приводом ребрендингу авіакомпанії і замовлення нової форми для співробітників. Всіх, хто був старше 40 і у кого одяг більше 46-го, перестали ставити на закордонні рейси ", - розповіла жінка.

За словами співробітниць "Аерофлоту", в "боротьбі за стрункість" зі складу авіакомпанії вивезли форму 50-52-го розмірів, а лікарі ВЛЕК (лікарської льотно-експертної комісії) в рамках курсу на омолодження отримали вказівку шукати будь-який привід для звільнення "старих, товстих, страшних "стюардес.

"Стюардеси, намагаючись вписатися в нові критерії, падали в голодні непритомності прямо в диспетчерській, але, навіть якщо і худнули, їм говорили, що, мовляв, все одно літати в Америку або Домінікану не будеш, тому що старовата вже. Тим, хто потрапив в групу СТС, з 90 можливих годин нальоту залишили кому 60, а кому і 40 ", - розповів інша бортпровідниця на ім'я Наталя.

Співробітники "Аерофлоту" також повідомили журналістам про те, що "курс на схуднення і омолодження" почався після того, як генеральний директор авіакомпанії Віталій Савельєв повернувся з поїздки по Азії, після чого і придумали новий "стандарт". "Шефу сподобалися азіатки, і тепер при наборі в бізнес-клас пріоритет у високих струнких дівчат східного типу, бажано моделей", - пояснили співробітники.

На наступний день в "Аерофлоті" відкинули звинувачення в дискримінації бортпровідників за зовнішніми даними і віком. "У своїй кадровій роботі" Аерофлот "неухильно дотримується положень російського законодавства, а також відповідно до кращих міжнародних практик - принципів" роботодавця рівних можливостей ". Це має на увазі категоричне неприйняття дискримінації працівників за зовнішніми даними, віком, расою та гендерним принципом, політичним і релігійним поглядам і т. п. ", - повідомили в авіакомпанії.

Новости