Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

МЕОЦ. Синагога в Мар'їній гаю. Євреї Москви. | В адвокатському справі в першу чергу важлива порядність

  1. Залишити коментар

Зів Кош - адвокат, випускник провідних вузів Москви та Ізраїлю. Про себе, особливості репатріації, відмінностях адвокатської роботи в Росії та Ізраїлі, своїх мріях і планах - в цьому інтерв'ю.

Про дитинство і юність

Я народився в 1974 році в Грузії, в маленькому красивому містечку Вони (Рача), де проживала третя за чисельністю, після Тбілісі і Кутаїсі, громада грузинських євреїв, і там же розташована одна з найкрасивіших синагог. Мої батьки - грузинські євреї, батько за професією - інженер-будівельник, а в студентські роки писав вірші і поеми, по ним ставив спектаклі в театральному гуртку при університеті. Сьогодні я приватний ізраїльський адвокат, практикую в сфері нерухомості та корпоративного, сімейного та спадкового права, ну і звичайно, те, що актуально для Москви - консалтинг і юридичний супровід для бажаючих вести бізнес в Ізраїлі, інвестиції, стартапи, допомога в отриманні робочої візи, вид на проживання або громадянство Ізраїлю і багато - багато іншого. З Ізраїлю звертаються до мене з питань встановлення спадщини в Росії, по операціях з нерухомістю, а також по темі бізнесу і інвестицій на території Росії.


Про від'їзд до Ізраїлю і про адаптацію
Про від'їзд до Ізраїлю і про адаптацію

Батьки вирішили, що ми з братом - досить дорослі і пора вже нас повертати назад до наших коренів, щоб ми змогли створити свої єврейські родини. Але на той момент євреї, яких ми знали, грузинські євреї - з маленького міста Вони, вже як кілька років виїхали до Ізраїлю, і ми пішли за ними. Нас там чекали рідні люди, яких ми не бачили багато років, і щастя нашому не було меж.

В Ізраїлі ми легко адаптувалися, так як поруч були рідні люди, з багатьма родичами я познайомився вже в Ізраїлі. Найважче було батькам, яким було вже за п'ятдесят, і їм довелося вчити мову і будувати бізнес з нуля, хоча у нас був первинний капітал. Але правила гри і менталітет ведення бізнесу - були іншими. Доводилося починати з нуля не тільки в бізнесі, але і в сфері освіти, навичок життя. Вчили мову з рівня алеф-бет. Потім робота, знову навчання, професійні курси, безліч іспитів і безсонних ночей. Я розумів, що без мови і освіти мене чекає почуття неповноцінності і буде важко досягти тих цілей, про які колись я мріяв. Через два з половиною роки в Ізраїлі, вже будучи стажистом адвоката, я виступав в суді у кримінальній справі. Адвокат, у якого я стажувався, застряг у пробці і попросив мене замінити його, точніше я напросився, так як суддя хотіла відкласти судовий процес, а клієнт був під арештом.

В Ізраїлі я поміняв своє прізвище з Косашвілі - на Кош, а ім'я Заза - на Зів. Друзі та рідні досі мене називають по моєму першому імені - Заза. Пам'ятаю, я навіть оголосив конкурс на вибір єврейської прізвища та імені для мене, тоді я тільки почав стажування в серйозній юридичній фірмі, і чутки про це дійшли до адвокатів з інших юридичних фірм. Потім, я близько тижня збирав факси від знайомих і адвокатів з різних юридичних фірм, які пропонували свої версії імен та прізвищ, які, на їхню думку, найбільше підходили б адвокату. Щоб нікого не образити і при цьому залишити приз собі, ця історія закінчилася тим, що я порадився з рабином, і він благословив мене на ім'я Зів Кош.

Про специфіку роботи

Говорячи простою мовою, моя спеціальність - допомагати людям, які потребують юридичної захисту. До мене звертаються як з питань представництва в суді, так і участі в шлюборозлучному процесі, як в рамках цивільно-правових, так і кримінальних справ. Я також виступаю консультантом, допомагаю в оформленні юридичних документів і консультую з правових питань. Поділити спадщину, довести невинність, відстояти честь і гідність, допомогти із заявою на встановлення батьківства, аліментів, житлові питання. Спираючись на свій досвід, я можу передбачити результат справи, підказати, які документи зібрати і на чому зробити акцент в суді. В процесі своєї роботи, я і мої колеги по роботі, провели багато успішних справ і накопичили величезний досвід, який нам допомагає в подальшій нашій роботі на благо наших клієнтів. Я спілкуюся з багатьма відомими адвокатами і в Росії і в Ізраїлі, ми часто обмінюємося інформацією і досвідом, дискутуємо з деяких питань, що стосуються неординарних справ, беремо участь в різних семінарах і професійних зустрічах юристів, і це дає нам можливість удосконалюватися в різних сферах юриспруденції. Дуже важливо для самовдосконалення - читати актуальну юридичну літературу, вивчати зміни в законодавствах, судові прецеденти - їх тлумачення і застосування на практиці. Ну і найскладніше для нас - це не втратити почуття пристрасті до своєї роботи. Тому що, іноді адвокату доводиться вибирати між законом і бажанням допомогти, а ще складніше, коли надання допомоги необхідно, але бажання допомагати тому, хто дійсно винен - ​​ні. Тому важливо виробити в собі професійне розуміння того, що нерідко адвокат виявляється єдиним другом і захисником свого клієнта в найважчий для нього час, коли може все вже відвернулися від нього, і тільки адвокат може бути його останньою надією, рятівним колом. Адвокати не шукають правди і досить часто не хочуть її знати, це може перешкодити або відволікти від наміченої мети. У кожного своя правда. Тому, ми маємо справу з фактами і доказами. Шукаємо ті докази, які допоможуть нашим клієнтам виграти справу.

Різниця між російським та ізраїльським законодавством Різниця між російським та ізраїльським законодавством

В основному я працюю у справах, що стосуються ізраїльського законодавства. Спочатку я вивчав Російське законодавство, так як перше юридичну освіту отримував в Московській Державної Юридичної Академії. Різниця в роботі юриста в Росії і в Ізраїлі - в тому, що в Росії юристи працюють більш в широких областях і представляють інтереси в багатьох галузях права. В Ізраїлі прийнято працювати в більш вузькому колі. Наприклад, адвокат у кримінальних справах. До речі, я з цього починав. Мене притягувала ця спеціалізація, як більш «жива», на відміну від цивільних справ, де в основному - паперова робота. Як у російськомовного адвоката в Ізраїлі, в основному, моїми клієнтами були вихідці з колишнього СРСР. Тому я швидко дізнався, з якими проблемами стикаються російськомовні громадяни Ізраїлю, і мені довелося освоювати й інші напрямки: сімейне право і проблеми громадянства, проблеми з армією і т.д. Коли почав працювати в Москві, до мене почали звертатися з питань спадщини. У Росії відводиться півроку, щоб заявити про спадщину і прострочення хоча б одного дня - призводить до судово-правовими наслідками. Багато моїх клієнтів з Ізраїлю не знали про терміни, і мені доводилося їх відновлювати через суд. У спадок мої клієнти отримували нерухомість, акції в бізнесі і т.д. Тому, я обслуговував всі ці види правових відносин. Робота юриста - складна всюди. Все залежить від навичок і професіоналізму і від системи теж, але вона ніде не ідеальна, тому і професія адвоката завжди затребувана.

З головних відмінностей ізраїльського законодавства від російського, я б виділив: 1) В Ізраїлі дотримується принцип незалежної судової системи, реалізовано поділ влади. 2) В Ізраїлі немає формальної конституції, і основні принципи правової системи спираються на звід Основних законів, а також на тлумачення законів у світлі основоположного визначення Ізраїлю, як "єврейської демократичної держави". Права людини і громадянина - закріплені в Декларації незалежності. 3) Особливе місце в правовій системі Ізраїлю займає єврейське право. У деяких областях, в основному в сімейному праві, застосовується релігійне право різних релігій. 4) В Ізраїлі немає суду присяжних. Замість вердиктів, винесених судом присяжних, в ізраїльському суді рішення виносять професійні судді, які входять до складу суду. Звичайно, є різниця. І це нормально. Ось, наприклад: насильство в сім'ї в Ізраїлі. До речі, в Росії внесли зміни в законодавство, помінявши це діяння з кримінального - на адміністративне правопорушення. Щоб для збереження сім'ї. А в Ізраїлі - навпаки. Варто жінці поскаржитися на чоловіка, що він погрожував їй закатати її в асфальт, так його відразу ж заарештують, і він проведе під арештом деякий час, а в кращому випадку - відпустять з умовою, що не підійде до будинку. І ніхто не буде слухати всі його пояснення, що дружина бреше, щоб виставити його з дому, так як вирішила розлучитися з ним і використовує цю ситуацію на користь себе. Справа доходить до абсурду, коли подружжя вирішило помиритися і йдуть до прокурора, щоб скасував звинувачення, він їм відповідає, що у них політика боротьби з насильством в сім'ї, і він не може скасувати цю справу, але може укласти світову угоду з чоловіком, і за його визнання - попросити призначити йому громадські роботи. Якщо він не згоден, то буде суд, який може зайняти місяці, а то й рік, а до цього подружжю не можна спілкуватися, так як вона є головним свідком у справі. Ще приклад - теж про асфальт. Як то я розповів своєму колезі адвокату з Росії, що в Ізраїлі, якщо людина впала на вулиці, він може потім пред'явити судовий позов на велику грошову компенсацію. І що у нас чимало таких справ в процесі. На що колега відповів, що треба йому терміново їхати в Ізраїль. Я запитав: "Щоб працювати у таких справах?" - На що він відповів: "Ні, хочу поїхати туди, щоб падати там на тротуарах".

Про основних аспектах адвоката

В першу чергу - в нашій справі важлива порядність. Адвокат повинен вселяти довіру. Також для адвоката дуже важливо красномовство. Це якість стане в нагоді як при спілкуванні з клієнтами і державними органами, так і при виступі в суді. Адже нерідко справи виграються завдяки грамотній мові адвоката. Адвокат повинен мати витримку і хваткою. Адже йому доводиться працювати в різних ситуаціях. Важливо для адвоката знати ще й психологію людей. Така якість важливо тоді, коли необхідно донести до клієнта той чи інший рада, правильну лінію поведінки. Крім цього, адвокат повинен володіти даром переконання для того, щоб відгородити клієнта від необдуманих кроків. Адже часто люди пропонують свої варіанти вирішення проблеми, які можуть не зовсім узгоджуватися з законом. Ну, і здоровий глузд. Він проявляється насамперед у здатності виробити, узгодити з клієнтом і реалізувати в змагальному процесі правильну позицію захисту, її цілі. Знаменитий французький адвокат Жак Вержес на питання, які найвідоміші процеси йому вдалося виграти, відповів: «Те, що я вам скажу, прозвучить нескромно, але я виграв всі. Коли я говорю «виграв», то маю на увазі, що досяг усіх цілей, які ми поставили перед собою разом з підсудним ».


Про небезпеку роботи адвоката
Про небезпеку роботи адвоката

Якщо порівнювати з іншими професіями, то моя робота - не є небезпечною. Так, є, на жаль, чимало трагічних випадків, коли постраждали адвокати на грунті професійної діяльності. Такі випадки зазвичай не проходять без уваги ЗМІ, і це створює враження, що професія адвоката небезпечна. Повірте, що багато професій, про які ми чуємо зрідка - професія лісоруба, шахтаря, водія автобуса і т.д. - набагато небезпечніше і ризикованіше. Взяти професію журналіста, є журналісти, які лізуть в саме пекло, висвітлюють те, що відбувається в самих палаючих точках світу, і це теж небезпечно. Є професії, які за своєю природою дуже небезпечні, але життєво необхідні людству, наприклад, пожежні, військові і т.д. Тому, коли ми вибираємо професію, ми повинні розуміти, що є професії, які пов'язані з ризиками і серед них і професія адвоката, а ось наскільки ми готові далеко досліджувати кордону і можливості нашої професії і навіть йти на ризики, багато в чому залежить і від нас . Наприклад, якщо ви вирішили представляти інтереси дуже небезпечного мафіозі, і, не дивлячись на ваші численні зусилля, хитрощі і іскрометну завершальну промову на суді, на якомусь етапі щось йде не так, і він просить повернути гонорар, мотивуючи тим, що довічне покарання він зміг би отримати і без вашої допомоги, то звичайно не рекомендується крутити пальцем біля скроні. Десь читав про випадок американського адвоката, це було в 18-му столітті, він вів справу, захищаючи людину, звинуваченого у вбивстві через сварку в барі. Він побудував доказ невинності на те, що потерпілий сам ненавмисно застрелився, дістаючи пістолет з кишені в незручному становищі. Адвокат захотів наочно продемонструвати такий розвиток подій, поклавши інший пістолет собі в кишеню (як він думав, незаряджений). В результаті адвокат, виймаючи його, вистрілив у себе. Від рани він помер, а його підзахисний був виправданий. Ніхто не застрахований від невдач.

Про мотивацію

Не секрет, що гроші - найпростіша мотивація. Головне - не забувати, завдяки чому вони дістаються. Проте, виконуючи свою роботу кожен день, ми поступово починаємо забувати, як раділи своїм першим грошей, і що саме наша повсякденна рутинна робота ці гроші нам і приносить. Я нагадую собі про те, що кожен робочий день допомагає мені заробити нові гроші. Професія адвоката - це бізнес, що приносить прибуток, і я працюю в такому середовищі, де можна впливати на свою заробітну плату, тому гроші повинні бути однією з головних причин для самомотивації, щоб я міг працювати більше, ніж будь-хто інший. Є, звичайно, і справи, які я беру, так би мовити - "для душі", для морального задоволення, щоб допомогти нужденному людині, його подяку і бувало навіть сльози радості і захоплення, і це відчуття - більше, ніж гроші.

Про мрії і плани

Хочу бути першим адвокатом, який злітав в космос. Ну, а якщо чесно, то головну мрію я здійснив, у мене - відмінна сім'я, двоє прекрасних дітей, залишилося побудувати великий будинок в Ізраїлі і синагогу, з готелем для громади.

Про традиції і про Ізраїль

Скажу чесно, в ті часи, коли ми жили в середній Азії, де не було синагог, кошерних магазинів і єврейських громад, було важко дотримуватися всі наші традиції. Однак же, ми завжди тримали пост в Йом-Кіпур, і нам щороку відправляли на Песах мацу, з Грузії. З 13 років і до цього дня, щоранку, надягаю тфілін. Переїхавши до Ізраїлю, ми знову змогли відновити всі ті єврейські звичаї, яких дотримувалися ще в Грузії. Все стало набагато легше. З першого дня шлюбу, моя дружина завжди підтримує єврейський світ в нашому будинку, з усіма звичаями і традиціями. Вона завжди з радістю пече хали, накриває шабатним стіл, вчить дітей співати шабатним пісні. Мій син в свої 2,5 роки показує мені на Тору і дуже радіє, коли я благословляю Кідуш, і вимовляє "Амен". Ми його називаємо "суботнім хлопчиком", так як він народився в суботу. Ізраїль - це батьківщина моїх предків і мій будинок. Люблю його за 300 сонячних днів в році, за людей з відкритою душею і теплим серцем. Практично кожен ізраїльтян є великим патріотом нашої Землі. Люблю Ізраїль за згуртованість. Особисто, неодноразово спостерігав, як в найважчі моменти для країни, люди об'єднувалися і ставали однією великою родиною. Солдати допомагали дітям, абсолютно незнайомі люди ходили відвідувати солдат в лікарню, приносили їм їжу, пропонували свою допомогу. Люблю Ізраїль за його традиції і свята. І найголовніше, у нас - маленька, але велика країна, з багатою історією. Ми любимо Ізраїль не за щось, а просто душею і серцем, як люблять по-справжньому.

Автор: Яна Любарська

про автора

Яна Любарська - журналіст, художник, щаслива дружина і мама дочки Лізи. Працюю у відділі культурних програм МЕОЦ, писала в газету "Єврейське слово", в журнал "Алеф", сьогодні працюю в журналі "Москва - Ерушалаім", Jewrnal і займаюся концертами в амфітеатрі. За родом своєї діяльності, спілкуюся здебільшого з неординарними творчими людьми. Від них же - питаюсь і заряджаюсь позитивної творчої енергетикою. Намагаюся ніколи не опускати руки, бути оптимістом, чого і всім бажаю.

Залишити коментар

Читайте також

Я запитав: "Щоб працювати у таких справах?

Новости