Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Значення фразеологізму «Яблуко розбрату»

  1. Як виникло вираз (міф, що породив крилату фразу)
  2. Про значення фразеологізму «яблуко розбрату»
  3. Коли прийнято застосовувати в сучасному світі
  4. аналоги вираження

Багато хто з нас чули і вживали вираз «яблуко розбрату». Значення фразеологізму більшості зрозуміло. А ось його походження відомо далеко не всім. Історія ця цікава, і про неї варто дізнатися докладніше.

Як виникло вираз (міф, що породив крилату фразу)

З давньогрецької міфології до наших днів дійшло багато ємних, образних виразів, які активно вживаються і в сучасній мові. Наприклад, «канути в Лету», «ріг достатку», «Ахіллесова п'ята». До речі, відважний герой Ахіллес побічно причетний і до цього міфу.

Батьками Ахілла були морська німфа Фетіда і цар області Фтіі Пелей. Їх весілля стало пишним торжеством, на якому бенкетували могутні мешканці Олімпу. Але одну впливову гостю забули запросити. Нею виявилася богиня розбрату Еріда.

Ображена небожітельніца вирішила помститися. Еріда непомітно проникла на свято і підкинула в натовп гостей золоте яблуко з написом «Чудової». Між запрошеними богинями почався справжній переполох. Кожна вважала саме себе найбільш гідною. Особливо претендували на титул три красуні - дружина верховного бога Зевса владна Гера, мудра войовниця Афіна і вічно юна Афродіта.

Особливо претендували на титул три красуні - дружина верховного бога Зевса владна Гера, мудра войовниця Афіна і вічно юна Афродіта

Гера обіцяла Парису дати силу і владу, а Афіна - славу перемог

Комусь потрібно було розсудити цю суперечку. Могутній Зевс самоусунувся, і віддуватися довелося юнакові Парису (синові царя Трої Пріама).

Богині почали спокушати Паріса пропозицією всіляких благ, але той спокусився обіцянкою Афродіти викрасти і віддати йому в дружини красиву з земних жінок Олену.

Саме богиню краси і любові Паріс назвав переможницею спору. Так визнана «найгарнішою» Афродіта спровокувала Троянської війни. Олена була дружиною царя Спарти Менелая. Ображені спартанці пішли на Трою війною ...

Про значення фразеологізму «яблуко розбрату»

Таку історію донесли до наших днів грецькі міфи. Вираз стало фразеологізмом, який означає причину ворожнечі, сварки, конфлікту.

Вираз стало фразеологізмом, який означає причину ворожнечі, сварки, конфлікту

Сьогодні вираз можна застосувати до кспору будь-якого характеру

Навіть не дуже значна подія може призвести до воістину непередбачених, дуже серйозним і руйнівних наслідків.

Цей сенс вираз набуло вже давно. Ще в II столітті нашої ери римський історик Юстин застосував фразеологізм в тому значенні, в якому ми знаємо його сьогодні. Фраза виявилася міткою, барвистою і ємною і швидко набула популярності. Сьогодні вираз вживається не тільки в розмовній мові, але і в літературних творах.

Коли прийнято застосовувати в сучасному світі

Якщо фраза вдала, то її зміст з роками не втрачається. Як і в ті далекі часи, вираз означає причину спору, конфліктної ситуації:

  1. Наприклад, передумовою конфлікту між господарями дачних ділянок став не врегульований законодавчо суперечка про межі земельних наділів. Причина суперечки - межа, що розділяє володіння.
  2. Або така ситуація: мама наполягає на тому, щоб син обов'язково здобув вищу освіту. А батько впевнений, що краще навчитися затребуваною чоловічої професії. Хороший автослюсар завжди в пошані, пристойний заробіток гарантований. І ніякі університети для цього не потрібні. Причина розбрату в родині - майбутнє дитини.

аналоги вираження

Вираз «яблуко розбрату» знайоме і зрозуміло багатьом. Найчастіше саме так називають причину чвар і сварок. Набагато рідше вживаються ідіоми «яблуко Паріса», «яблуко Еріду». Іноді зустрічається фраза «кинути яблуко розбрату між людьми». Але сенс фразеологізму від цього не змінюється. Будь-, навіть дріб'язковий привід може спровокувати великий конфлікт.

Головне, щоб причина спору не стала тією іскрою, з якої займеться полум'я нікому не потрібною ворожнечі. Кожному учаснику сварки не завадить вміння володіти собою і контролювати ситуацію. І тоді не страшні ніякі «яблука розбрату».

Новости