Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вирощування і розведення форелі в ставках

  1. форель струмкова
  2. Райдужна форель
  3. Розведення форелі в ставках
  4. Вирощування форелі в морській воді
  5. Формування маточного стада

форель фото

Форелеводства є високоінтенсивної галуззю ставкового рибництва, що дозволяє одержувати велику кількість риби з одиниці площі. Залежно від кількості води рибопродуктивність форелевих ставків становить до 500-1000 центнерів і більше з гектара.

Розрізняють два види форелі: струмків форель (форель) і райдужну.

форель струмкова

форель струмкова фото

Форель струмкова належить до сімейства лососевих. Риби цього сімейства відрізняються від всіх інших риб наших водойм наявністю жирового плавника - невеликого плавника без променів, розташованого на спинної частини хвостового відділу. Крім лососевих, такий же плавник є у харіуса і карликового сомика.

Форель струмкова має товсте тіло, покрите дрібною, щільно сидячою лускою. Голова коротка, рот великий, на кістках ротової порожнини є зуби. Спинний і підхвостовий плавці усічені, хвостовий - без виїмки. Між спинним і хвостовим є жировий плавець. Спина бурого або буро-зеленого кольору з чорними круглими плямами. Бока тіла жовтуваті, всіяні круглими чорними плямами. Вздовж бічної лінії і вище неї є червоні плями зі світлими ободками. Черево білувате. На спинному плавці чорні і червоні плями. Решта плавці сірі. Залежно від місця проживання форель може бути забарвлена ​​то темніше, то світліше.

Форель тримається на ділянках річок з швидкою течією і скелястим грунтом - у завалів, гребель, вирів, поблизу джерел і гирл струмків - переважно в місцях, де береги покриті деревною рослинністю. У зимовий час йде в нижче розташовані ділянки. Перекочівлі здійснюються як під впливом зміни температури води, так і в результаті зміни чисельності кормових об'єктів. Високих температур не витримує, тому в літній час може йти в різні укриття, де знаходиться в заціпенінні стані. Веде осілий, одиночний спосіб життя. Дрібні особини частіше зустрічаються у кам'янистих перекатів. Вони дуже обережні і полохливі.

Нереститься форель в гірських річках і струмках в жовтні - листопаді при температурі води 4-6 ° C. Ікру відкладає на мілководних ділянках і на швидкій течії, де самки викопують спеціальні ямки і канавки, які самі ж засипають ґрунтом після запліднення ікри. Зародки розвиваються під шаром промивають водою ґрунту до ранньої весни.
Плодючість самок форелі невелика. Наприклад, в річках верхньої течії Дністра у самок масою 125 г вона коливалася в межах 230-595 ікринок, складаючи в середньому близько 400 ікринок. Самці і самки стають статевозрілими на третьому році життя. У нерестовий стаді самців в 2-3 рази більше, ніж самок.
Після вилуплення з ікри личинки довгий час тримаються в районі нерестовищ. У перші роки життя форель росте швидко. Так, в одній з приток Ужа п'ятирічні самці мали довжину 18-25 см і масу - 70-170 г, а самки - відповідно 20 см і 131 г. В озері Синевир (Закарпаття) форель в шестирічному віці досягала довжини 46 см і маси 850 м В річці Альмі (Крим) виловлена ​​форель довжиною 59 см і масою понад 2,5 кг.

У Пруту і Черемошу в літній та осінній періоди форель струмкова харчується в основному комахами і їх личинками: поденками, веснянками, ручейниками, жуками, а також бокоплавами. Пізньої осені вона споживає водних комах і дрібних риб (гольян, щиповка та інші.), Що мешкають в передгірних ділянках. Найбільш інтенсивно вона споживає корм рано вранці і ввечері. Найбільш тривалі перерви в харчуванні спостерігаються в середині дня і близько півночі.

На Україні форель живе в притоках Дністра, Прута, Серету, а також в річках Закарпаття і Криму.
При вселенні в озера і водосховища у форелі дещо змінюється форма тіла, забарвлення і деякі біологічні особливості. Зокрема, у них посилюється як лінійний, так і ваговій зростання. Наприклад, в Закарпатті довжина тіла цьоголіток в річці становить в середньому 8,4, в озері - 10,8 см.

У деяких гірських річках можна зустріти також форель райдужну, батьківщиною якої є Північна Америка. Від форелі струмкової вона відрізняється забарвленням (у неї уздовж бічної лінії проходить широка червонувата смуга з фіолетовим відтінком), часом ікрометання, темпом зростання і деякими іншими особливостями. Так, форель райдужна більш витривала до високої температури, чому і є об'єктом тепловодного ставкового рибництва. З ставків вона потрапляє в гірські річки, іноді в них випускають її мальків.

По способу життя форель райдужна мало відрізняється від струмкової. Її чисельність в річках України невелика. Відповідно до Правил любительського і спортивного рибальства забороняється ловити форель струмків у всіх річках.

Райдужна форель

Райдужна форель фото

Райдужна форель високо цінується за дієтичні якості. Назва райдужної ця риба отримала за сріблясту забарвлення з чорними цятками на спині і широку райдужну смугу уздовж бічної лінії. Ця смуга особливо виділяється у самців в період статевого дозрівання.
Райдужна форель вважається холодноводного рибою, але вона швидко зростає і в тепловодних ставках з хорошим кисневим режимом; попри велику кількість природної їжі. Краща температура для харчування і зростання 16-18 градусів. Сеголетки виростають до 25-30 г, в однорічному віці - до 100-125 г, в дворічному - 200 г і більше. Плодючість молодих дворічних самок 800 ікринок, дорослих до 3000 ікринок, в середньому близько 2000 ікринок. Самці райдужної форелі, як і всіх форелі, легко відрізняються від самок меншою вагою, більш довгою головою і особливо вигином щелеп (лошалостью), помітним в період зрілості. Легко відрізнити самців райдужної форелі і за шлюбним поряд у вигляді яскравої райдужної смуги на тілі, а також по текучим молока, виступаючим з анального отвору при легкому погладжуванні по черевця.
У ставках райдужна форель НЕ нереститься. Ікру і молочко отримують штучно. Ікра донна, що не липка, жовтувато-оранжевого кольору. Діаметр ікри від молодих самок 4, дорослих до 6,5 мм.
У ставках райдужна форель харчується різноманітною їжею, вона споживає ручейників, жуків, бабок, дрібних жаб, личинок комарів. На другому році життя споживає в їжу дрібних бур'янистих риб, переважно пелагічних. Основною їжею райдужної форелі є верхівка, гольян, уклея, сеголетки орфи, язя та інші.
Вирощування райдужної форелі в якості додаткової риби до коропа в невеликих за площею ставках (до 15-20 га) ведеться при одноразовій щільності посадки без годування або при щільності посадки не більше двократної. Можна вирощувати спільно з коропом дворічну райдужну форель і в непроточних, але досить глибоких ставках (біля греблі не менше 3 м), в яких температура води не підвищується більш 26-28 градусів, а вміст кисню не буває менше 3 мл / л.
Підвищення рибопродуктивності при вирощуванні форелі разом з коропом може бути досягнуто посадкою в нагульні ставки в якості кормової риби мальків коропа, карася, орфи, плотви. Підростаючі мальки цих риб, що використовують планктон, стають гарною поживою для форелі.

Розведення форелі в ставках

У ставках форель НЕ метає ікри, і тому для розведення її необхідно вдаватися до штучного запліднення У середньому на 1 гектар ставкової поверхні садять від 500 до 1.000 шт. годовиков форелі, вагою від 15 до 20 грамів штука. При більшому збуті риби і промислової постановці господарства вигідно збільшувати густоту посадки форелі за рахунок штучного годування. У деяких господарствах посадка робиться в зазначеному випадку раз в 40-50 більше, так, що на один гектар ставків висаджується годовиков до 40-50 тисяч штук.

У ставках райдужна форель харчується різноманітною їжею, вона споживає ручейників, жуків, бабок, дрібних жаб, личинок комарів. На другому році життя споживає в їжу дрібних бур'янистих риб, переважно пелагічних. Основною їжею райдужної форелі є верхівка, гольян, уклея, сеголетки орфи, язя та інші. Форель добре харчується і росте не тільки влітку, а й взимку. Однак при температурі води нижче 1,5 градусів зростання сповільнюється. При температурі води 2-4 градуси, що забезпечується подачею в зімовальнікі ключовий або артезіанської води, і при ретельному годуванні сеголетки за зиму збільшуються у вазі в 3-4 рази. Частина годовиков досягає порційного ваги 125 г вже до травня, а частина в червні. При утриманні риби в садках і її годуванні рибоводні господарства і ферми можуть давати продукцію навесні і влітку. На всіх стадіях життя і розвитку форелі необхідна постійна проточність води, ніж заповнюється витрата кисню в воді ставків і виносяться зі ставків продукти обміну форелі (вуглекислота, залишки не з'їденого корму, екскременти).

Статева зрілість настає у віці 2-3 років. Плодючість залежить як від віку, так і від маси риби. Чотирирічки виметивают близько 2,5 тис. Ікринок, а семирічки - близько 4,5 тис. Ікра велика, діаметром 4-5 мм, оранжево-жовта. Інтенсивність її забарвлення залежить від якості кормів. У південних районах країни райдужна форель нереститься з грудня по березень, в центральних і північних - з березня до початку травня. Нерест проходить при температурі води 7-8 ° С. Ікра розвивається в середньому 360 градусодней, т. Е. Близько 40 днів. Життєвий цикл форелі в аквакультурі починається з запліднення відцідженої рибоводів ікри спермою і приміщення її в інкубаційні апарати. Для отримання ікри і сперми використовують дозрілих виробників. При настанні нерестового періоду (березень - квітень) з маточного стада відбирають кращих виробників і поміщають їх окремо. У садках виробників розміщують в розрахунку 25 - 30 шт / кв.м. За виробниками ведеться щоденний контроль і, як тільки ікра дозріє, приступають до відціджування ікри. Для цього у трьох-п'яти самок (обгорнутих чистим рушником) видавлюють ікру в чистий таз. Потім беруть двох-трьох самців і відціджують сперму на ікру, обережно помішуючи її гусячим пером. Цей спосіб називають сухим. Потім додають трохи води і роблять паузу 3 - 5 хв. За цей час відбувається запліднення ікри. Вважають ікру ваговим, об'ємним або рахунковим методами. Небезпечно брати ікру від недозрілих самок - це знижує відсоток заплідненої ікри.

При масовому виробництві процес відбору ікри полегшується шляхом наркотизації виробників тріхлорбутілалкоголем (3 - 4 г на 10 л води). Наркоз триває 2 - 10 хв, що досить для виконання операції. Ступінь запліднення ікри підвищується застосуванням стимулюючого розчину Хаморі. Склад розчину: в 1 л води розчиняють 6 г NaCl + 0,2 г CaCl2 + 4,5 г Co (NH2) 2. При наявності статевих продуктів хорошої якості і правильно проведеному штучному заплідненні відсоток запліднення досягає 90 - 100. Закладка ікри в інкубаційні апарати і їх водопостачання виробляються відповідно до інструкцій для кожного виду апарату (див. Розділ "Інкубаційні апарати"). З точки зору економії місця для розміщення інкубаційних апаратів, економії будівельних витрат і економії води використання інкубаційних апаратів Вейса переважно. Форелеводи НДР розробили методики використання 7, 20 і 80 літрових апаратів Вейса. Завантаження в 7 л апарат становить 35 - 45 тис.шт. ікринок, в 20 л - 75 - 117 тис.шт., в 80 л - 450 - 650 тис.шт. Проточність в період інкубації до стадії пігментації очей підтримується на рівні: 7 л - 0,04 - 0,06 л / с, 20 л - 0,08 - 0,1 л / с, 80 л - 0,8 л / с.

Вирощування форелі в морській воді

Вирощування райдужної форелі в морській воді сприяє посиленню обміну речовин і прискоренню темпу зростання. У морській воді у форелі інтенсифікується білковий обмін, в зв'язку з глибокою морфофизиологической перебудовою організму, що включає, перш за все, зміну гіперосмотичним типу осморегуляции на гіпоосмотічческій при перекладі з прісною в солону воду, де форель, завдяки осмотичним процесам, засвоює життєво необхідні іони і мікроелементи, активізують діяльність ферментативної системи. Вирощування форелі в штормоустоічівих садках в прибережній зоні Чорного моря в осінній, зимовий і весняний періоди перспективно. Райдужна форель може дозрівати в умовах морської води.

Райдужна форель представляє велику господарську інтерес як об'єкт фермерського рибництва і як додаткова риба при розведенні коропа в ставках з більш холодною водою. У багатьох країнах вирощується в садках, ставках і басейнах, а також випускається для пасовищного нагулу в невеликі річки і озера для промислового і спортивного рибальства.

Формування маточного стада

Формування маточного стада. Племінне стадо виробників має складатися з форелі у віці 3-7 років, вагою від 600 г і вище, добре вгодованих, що мають пружну мускулатуру, яскраву райдужну забарвлення, різкі і сильні рухи. Повноцінними є трьох-чотирьох однорічні самки райдужної форелі вагою 1 кг і вище, дають ікру жовто-оранжевого кольору, з абсолютною плодючість близько 2000 ікринок на 1 кг ваги самки.
Розмір племінного стада для форелевого господарства визначається за таким розрахунком: робоча плодючість однієї самки в середньому приймається 1200 ікринок; з цих ікринок до товарного розміру вирощується 500 форелі вагою по 125 г, загальною вагою 62,5 кг. Для отримання 500 центнерів форелі потрібно утримувати 500 / 62,5 = 800 самок. Необхідно передбачити резерв не менше 10%. На кожні три самки при штучному заплідненні ікри і 2-3 кратному використанні слід мати одного самця.
Для утримання такої кількості маточного поголів'я необхідно мати приблизно 1,2 га маткових ставків.
Щорічно при відборі статевих продуктів виробляється відбраковування 25% виробників: самців старше 6 років, самок старше 7 років. Вибраковують в першу чергу виробників, що дають неповноцінні статеві продукти. Допускається залишення в господарстві самок до 8 - 9-головалого віку в тому випадку, якщо вони дають повноцінну ікру. До неповноцінною відноситься слабоокрашенная ікра з лопаються оболонками. У самців повноцінними вважаються рідкі молочко з синюватим відтінком.
Вибракувані виробники поповнюються трехгодовалая ремонтним молодняком з вагою самок не менше 600-700 г, самців не менше 450-500 г, мають здоровий вигляд, інтенсивне забарвлення тіла, виражені вторинні статеві ознаки, хороший екстер'єр.
Відбір і вирощування ремонтного молодняка починається з ікринок в стадії пігментації очей у ембріона.
Для того щоб виключити вплив на потомство інбридингу, відбір проводиться з різних партій ікри і, зокрема, з ікри, заплідненої спермою з іншого господарства. Щоб уникнути виродження райдужної форелі в результаті спорідненого розведення рекомендується один аз на чотири роки проводити обмін спермою, а в деяких випадках і ікрою з іншими форелеве господарство, мають хороших виробників.
На плем'я відбирається найбільш велика, добре розвивається ікра з яскраво вираженим пігментом очей у ембріона. Відібрана ікра доінкубіруется в окремому апараті, личинки вирощуються в окремому басейні, а сеголетки, дворічки в трирічки - в окремих ставках, в яких вони залишаються взимку. На кожного виробника, вибуває за віком, вирощується: 24 сеголетка вагою восени 30-40 г і до весни 100-120 г, 12 двухлетков вагою восени 250-300 г, а до весни 350-450 г, 4 трилітка вагою восени 500-600 г, а до весни 600-700г.

Новости