Достопримечательности мира

    Отдыхайте с нами!

Статьи

Вирощування форелі в басейнах: як організувати виробництво і про що потрібно знати

  1. Про що варто подбати при відкритті бізнесу
  2. Особливості існування риб і тривалість життя
  3. Способи розведення риб в домашніх умовах
  4. Детальніше про технологію вирощування форелі в домашніх умовах
  5. Чим годувати форель
  6. Складнощі нересту в штучному середовищі
  7. Куди продавати вирощену форель

вирощування форелі в басейнах давно практикується в рибних господарствах. Цей метод дозволяє ефективно вирощувати і розмножувати рибу, регулярно отримуючи потомство. За витратами бізнес вимагає порівняно невеликих вкладень, але в подальшому здатний швидко окупитися і принести великий прибуток.

Про що варто подбати при відкритті бізнесу

Власне рибне господарство, яке спеціалізується на вирощування форелі, може стати прибутковим і ефективним бізнесом. Для розведення та вирощування риби не буде потрібно надмірних капіталовкладень, і облаштувати ферму можна на дому, маючи власний заміський ділянку.

Розведення форелі - прибутковий бізнес , Який в Росії знаходиться в зародковому стані через відсутність фахівців, знайомих з технологією розведення і здатних створити відповідну інфраструктуру для цього бізнесу.

Тому, почавши власну справу з розведення риби, ви напевно отримаєте прибуток і окупите вкладення. Перед початком власної справи варто враховувати такі фактори:

Розведення форелі

  • Визначитися з видом вирощуваної риби - до умов неволі найкраще адаптуються райдужна та струмкова форель, яку зазвичай і вирощують в рибних господарствах
  • Для ефективного ведення бізнесу необхідні значні площі для розведення. До прикладу, 1000 риб однорічного віку можуть співіснувати на території в 1 Га. При подальшому зростанні територію життєдіяльності необхідно розширювати
  • Форель зростає повільно і на третьому році життя вага середньої риби досягає 500 г, а самки стають здатними метати ікру. Почати отримувати прибуток можна через 3-4 роки з моменту відкриття бізнесу, це варто враховувати при плануванні бюджету

Рибне господарство вимагає постійної присутності, необхідно підібрати персонал, знайомий з поставленими завданнями, приділяти значну увагу розвитку і проблем господарства.

Особливості існування риб і тривалість життя

Починаючи власний бізнес на розведенні риби, перш за все, необхідно визначитися з тим, які саме сорти будуть вирощуватися. У рибних форелевих господарствах популярні такі сорти:

  • Струмкова форель - водиться в гірських і рівнинних водоймах, чутлива до якості води, для нормального існування потребує використання проточного водоймища з налагодженою системою аерації і контролю температури
  • Райдужна форель - також зустрічається в холодних річках і струмках, однак може існувати і в водоймах зі стоячою порівняно теплою водою. Це сімейство відрізняється наявністю різновидів, що відрізняються високими характеристиками зростання і набору маси, - до 2 разів швидше, ніж стандартні видів

Умови для вирощування обох видів порівняно схожі, але, незважаючи на це, фахівці рекомендують вирощувати в одній ємності по одному сорту.

рибний бізнес

Спільне вирощування допустимо, але при цьому необхідно створювати усереднені умови, комфортні для обох різновидів риб, що впливають на швидкість росту.

Струмкова форель відрізняється високими темпами зростання, і дорослі особини набирають значну вагу. Середня тривалість життя - 8-10 років, максимум - 12 років. Середня вага дорослих особин 9 кг, максимальний - 12 кг.

Райдужна форель значно поступається струмкової і при тому ж терміні життя максимальна вага середньої особини не перевищує 10 кг, з урахуванням особливостей раціону. Райдужна форель менш вибаглива до умов утримання, відрізняється стійкістю до випадкових перепадів температури і інших відхилень від норми вмісту риби в басейнах або штучних водоймах.

Способи розведення риб в домашніх умовах

Існує три основних способи вирощування форелі в домашніх умовах :

  1. Садковий - для вирощування огороджується ділянка водойми за допомогою сітчастих або ґратчастих кошів. Один з найбільш комфортних методів, але є складнощі з регулюванням температури води та інших параметрів середовища. При розриві кошів є ймовірність втрати риби.

    Домашній водойму

  2. Ставкової - штучний ставок дозволяє створити комфортні умови для риб, але вимагає значного облаштування інфраструктурних об'єктів. Зокрема необхідно створити систему контролю параметрів води, забезпечити штучне течія в умовах замкнутого водойми.
  3. Розведення в басейнах або УЗВ - установки замкнутого водопостачання представляють собою найбільш простий варіант для розведення форелі. УЗВ являє собою басейн з контрольованою подачею води та іншими параметрами середовища. Дозволяє створити комфортні умови для росту риб.

Розведення риби в домашніх умови потребують створення комфортного середовища для розвитку риби від малька до дорослої особини, незалежно від обраних варіантів розведення.

Детальніше про технологію вирощування форелі в домашніх умовах

Вирощування в УЗВ - найбільш популярний і простий метод розведення в рибних господарствах країни і всього світу, для вирощування форелі і інших осетрових риб. УЗВ являє собою наступний комплект обладнання :

  • Пластиковий басейн - збірний або литий з гладкими стінками
  • Пристрої циркуляції води, що створюють спрямоване протягом всередині ємностей
  • Пристрої насичення киснем - компресори з регульованою потужністю подачі повітря
  • Озонатори для озонування води
  • Пристрої відкачування і фільтрації води для видалення відходів життєдіяльності форелі з ємностей

Басейни або УЗВ розрізняються за обсягом води, дозволяючи підібрати підходящу ємність для будь-якого обсягу риб. Крім того, за допомогою штучних ставків замкнутого типу контролюється середовище для розведення мальків, інкубації ікри.

Чим годувати форель

Струмкова і райдужна форель є хижаками і вимагають відповідного раціону, заснованого на білкової їжі. В умовах рибного господарства великою популярністю користуються сухі корми зі збалансованим вмістом корисних компонентів, які є альтернативою натуральної, білкової їжі. Сухий корм підбираються дослідним шляхом з урахуванням особливостей. У продажу присутні корми, розраховані на різні вікові групи, виготовлені з урахуванням особливостей раціону риби.

способи годування

Також використовують живі корми. Для вигодовування малюків використовується зоопланктон з протертим яєчним жовтком і селезінкою. У їжу дорослих особин можуть використовуватися м'ясні добавки, інгредієнти, отримані при переробці внутрішніх органів і кишкової тканини великої рогатої худоби. Використання м'ясних кормів натурального походження додає м'ясу приємний червоне забарвлення, покращує смакові характеристики після приготування в їжу. Для зберігання м'ясних кормів необхідно використовувати спеціальні холодильні камери, що забезпечують збереження білкової їжі.

Раціон форелі розраховується з урахуванням віку і пори року, щоб забезпечити збалансоване відкладення жирів і отримання корисних мікроелементів. Для прискорення зростання і поліпшення фізичного стану риби, що росте в закритих приміщеннях, в їжу можуть додаватися вітамінні добавки, що компенсують відсутність корисних речовин, присутніх в воді і відкритих водоймах в умовах звичайного середовища.

Складнощі нересту в штучному середовищі

Форель не здатна самостійно розмножуватися в штучному середовищі і для отримання потомства доведеться провести примусове запліднення ікринок.

Ікра з'являється у кожної зрілої особини форелі на третьому році життя і далі. У дорослих особин райдужної форелі кількість ікринок коливається в проміжку від 800 до 3000 штук. У струмкової від 300 до 1300 штук. В умовах штучного середовища нерест і запліднення відбуваються наступним чином:

Розмір нересту

  1. З кількості риб видаляються великі самки, здатні дати велику кількість ікри. Після видалення розсідаються окремо, до настання періоду повного дозрівання ікри.
  2. Дозріла ікра видаляється вручну. Для цього рибу необхідно обгорнути чистою тканиною і руками акуратно видавити ікру через природний отвір для метання ікри.
  3. Ікра видавлюється в чистий посуд без води.
  4. Далі в ікру додається Зціджене насіннєва рідина самця форелі.
  5. Ікра акуратно перемішується пташиним пером, не пошкоджуючи структуру ікринок.
  6. Через 5 хвилин в посуд з ікрою додається вода тієї ж температури, що і середовище з якої вилучено самка.

Після запліднення ікри вона відправляється в спеціальні ємності інкубатори, де підтримується необхідна температура і інші параметри середовища. Для того щоб отримати гарну потомство, необхідно брати ікру тільки дорослих самок і суворо дотримуватися термінів дозрівання ікри, в цьому випадку відсоток вилуплення буде досить високим. Також для збільшення обсягів вилупилися ікринок використовуються спеціалізовані препарати.

Куди продавати вирощену форель

Виростивши першу партію дорослої риби, з вагою від одного кілограма і більше, необхідно визначити шляхи збуту продукції . Перед тим як пропонувати рибу покупцеві переконайтеся в тому, що всі документи в порядку і не буде претензій з боку санітарної служби.

Реалізувати продукцію можна як безпосереднім покупцям - ресторанам, кафе, що пропонують рибні страви і морепродукти, так і оптовим закупникам, який поставляє форель і іншу рибу на ринки і в заклади громадського харчування. Працюючи з прямими покупцями, Ви отримуєте високі ціни. Однак більшість закладів вже мають постачальників. Оптові замовники закуповують форель дешевше, але в великому обсязі, для подальшого перепродажу.

При реалізації необхідно залишати достатній запас статевозрілих самок, здатних нереститися, щоб підтримувати поголів'я на потрібному рівні.

вартість кілограма визначається виходячи з маси, віку і розмірів риби. Дорослі особини вагою від 5 кг і більше коштують найдорожче і користуються високим попитом в ресторанах, що пропонують ексклюзивну кухню. Знайти покупців на елітну продукцію нескладно, головне не помилитися в ціні і підібрати найкращий варіант.

Новости